הטופו הוא מעין "גבינת סויה" למה גבינה? כי מכינים אותו בתהליך גיבון שדומה מאוד לתהליך הכנת גבינות חלביות. הוא עשוי מפולי סויה מבושלים, מוספים לו מלח מיוחד או אצה הגורמים להקרשה וגיבוש החומרים, ומתקבל מוצר הדומה לגבינה. עשיר בחלבון (תחליף מצויין למנה עיקרית בשרית - כשהוא עשוי מפולי סויה לא מהונדסים גנטית), סידן, ברזל, אבץ, מגנזיום, אשלגן, וויטמינים מקבוצת B. אין בו כולסטרול, יש בו מעט מלח, ותכולת הפחמימות שבו נמוכה מאוד. בעבר נהגו לצרוך אותו בעיקר צמחונים וטבעונים אבל היום הוא מצרך פופולארי שגם חובבי בשר (כמוני) אוכלים ואוהבים, אפשר למצוא אותו משולב במנות רבות במטבחים הסינים והיפנים במאכלים כמו: מרק מיסו וסושי. הוא מוכן תוך כמה דקות ואינו דורש הכנה מרובה.
הטופו קיים בשלושה מרקמים:
קשה – בעל מרקם יציב הדומה לבשר עוף, ניתן לחתוך אותו בקלות, הוא לא מתפורר, מתאים לטיגון/ הקפצה/ צלייה, אפשר להוסיף אותו כקוביות או לגרד.
רך – בעל מרקם רך יותר כמו גבינה צפתית, וגם איתו ניתן לעשות הכל.
משי – בעל מרקם רך מאוד וקרמי, מתאים בעיקר להכנת ממרחים, מטבלים, קינוחים ושייקים.
לטופו הגולמי כמעט אין טעם וריח, והוא משתלב בצורה פנטסטית כמעט בכל מנה שתנסו, אפשר להכין איתו מאכלים רבים ומגוונים כמו: תבשילים, שקשוקות, מרקים, פשטידות, מוקפצים, קציצות, שווארמה צמחונית, שניצלים, תוספת לסלטים.
במתכון שעועית ירוקה מוקפצת עם טופו שתקראו בהמשך, התנסתי עם הטופו בפעם הראשונה. גיליתי שמאוד קל ונוח לעבוד איתו, הוא כמו סופג שספוג בצורה מעולה את כל הטעמים. השילוב עם השעועית הירוקה ועלי התרד יוצרים מנה מזינה, בריאה ומלאת ויטמינים. אפשר לשדרג אותה עם הוספת קרם קוקוס על מנת ליצור רוטב סמיך, ואפשר גם להשאיר אותה כמו שהיא, להוסיף אורז לבן ולפזר מעל שומשום.