print header

מי צ׳יה: 5 יתרונות בריאותיים וחלופות שייתכן כי תרצו לנסות

זרעי הצ׳יה הקטנטנים בצבעי השחור והלבן ידועים בכך שהם עשירים בחומרים מזינים, ובעיקר חלבון וסיבים. מפיקים אותם מצמח המרווה ההיספאנית, ואנשים רבים משתמשים בהם באפייה או בסלטים, אך יש כאלה שגילו גם את יתרונותיהם כתוספת למשקה. כשהזרעים האלה באים במגע עם נוזלים, הם סופגים אותם ויכולים להגיע עד לפי 12 מגודלם המקורי בהשריה. התוצאה של ההשריה היא מעין תערובת ג׳לטינית עדינה, שהיא משקה פשוט מאוד להכנה ובעל יתרונות בריאותיים נהדרים שיכול להפיג תיאבון ולסייע בתהליכי ירידה במשקל. עם זאת, חשוב להיות מודעים גם לחסרונות של המשקה הזה, ואת כל זאת נסקור כעת לפניכם כדי שתוכלו לשלב את מי הצ׳יה בתזונתכם באופן בריא. נסביר לכם גם כמובן כיצד להכין את המשקה הזה, ואף נספק לכם מספר חלופות למי שמעוניין ליהנות מהיתרונות של הזרעים בדרכים אחרות עם יותר רכיבים.
 

5 יתרונות למשקה מי צ׳יה

אמנם אין מחקרים משמעותיים שנעשו על מי צ׳יה באופן פרטני, אך צריכת הזרעים יחד עם מים עשויה להעניק את היתרונות הבריאותיים שהוכחו כבר בעברם בנוגע לצריכת זרעי צ׳יה ומים בנפרד.

1. עשוי להפחית את לחץ הדם: נוגדי החמצון שבזרעי הצ׳יה העונים לשם ״חומצה כלורוגנית״, עשויים להפחית את לחץ הדם. זאת על פי מחקר שנערך באוניברסיטת אוקספורד בשנת 2014.

2. עשוי להפחית דלקות: נוגדי חמצון נוספים שבזרעי הצ׳יה הנקראים ״חומצה קפאית״, עשויים להיות בעלי איכויות נוגדות דלקות, כך עולה ממחקר שנערך בשאנגחאי בשנת 2014.

3. עשוי להועיל לבריאות הלב: זרעי הצ׳יה עשירים בסיבים ומכילים גם חומצות שומן אומגה 3 מסוג ALA, אשר להן מיוחסות איכויות הקשורות לשמירה על בריאות הלב על פי שני מחקרים שונים – האחד נערך באוניברסיטת צפון קרוליינה בשנת 2018 והשני באוניברסיטה הלאומית למדעי הבריאות שבאילינוי בשנת 2017.

4. עשוי לתמוך בבריאות העצם: חומצות שומן אומגה 3 מסוג ALA מסייעות גם לשמור על עצמות חזקות, זאת לפי מחקר שנערך בספרד בשנת 2018.

5. עשוי לסייע לאיזון רמות הסוכר בדם: מחקר משנת 2018 הראה שצריכת זרעי הצ׳יה יכולה לסייע לגוף לאזן את רמות הסוכר שבדם.

על אף כל היתרונות שצוינו, מי צ׳יה הם לא משקה קסם ייחודי. אפשר להשיג את כל היתרונות האלה גם על ידי צריכת זרעי הצ׳יה בשלל מאכלים, ומומלץ פשוט לשתות הרבה מים במהלך היום – זה יספק לכם את אותו אפקט. אז גם אם לא אהבתם את טעמו או מרקמו של המשקה, אל תהססו לשלב זרעי צ׳יה בתזונה שלכם בדרכים אחרות, וכמובן אל תשכחו לשתות הרבה מים, במיוחד כשמזג האוויר חם.

יתרונות של זרעי צ׳יה במים: מי צ׳יה

איך מכינים מי צ׳יה?

ההכנה היא פשוטה מאוד; כל שעליכם לעשות זה לערבב 1-2 כפות (12-24 גרם) זרעי צ׳יה בכוס אחת של מים (230 מ״ל). אחרי הערבוב השאירו את הזרעים בכוס למשך 2 דקות, ומהר מאוד הם יתנפחו והמים יקבלו מרקם של ג׳לי שניתן לשתות. אל תחכו יותר מדי כדי שהמשקה לא יקבל מקרם סמיך מדי. מנגד, תוכלו לערבב את הזרעים בכוס מים ולשתות את המשקה מיד.
 
אם אינכם צורכים זרעי צ׳יה באופן קבוע בתזונתכם, התחילו עם כפית אחת של זרעים והעלו את הכמות בהדרגה ככל שתתמידו, זאת על מנת להרגיל את הגוף לכמות הסיבים הגבוהה שבהם. ניתן גם להוסיף מיץ לימון סחוט למים כדי להעשיר את המשקה בטעם.

מתי מומלץ לשתות מי צ׳יה?

הזמן הטוב ביותר לשתות את המשקה הזה יכול להיות בכל שעה ביום, בהתאם להעדפה האישית שלכם, אולם שתייתו בשעת אחר הצהריים עשויה לסייע לכם להיות פחות רעבים במהלך הערב וכך גם לאכול פחות. מנגד, אם אתם מעוניינים לאכול ארוחת ערב גדולה, תוכלו לשתות אותו קצת אחריה כדי להפחית את התיאבון לפני השינה. שימו לב שאם אתם רעבים ולא אכלתם כבר זמן מה, עליכם לאכול ארוחה ולא לשתות את המשקה כתחליף.
יתרונות של זרעי צ׳יה במים: מי צ׳יה בבקבוקים

האם זרעי צ׳יה יכולים לסייע לירידה במשקל?

הסיבה העיקרית שבגללה זרעי הצ׳יה זכו לתהילה בקרב אלו שהצליחו בדיאטה היא יכולתם לתרום לתחושת שובע, זאת הודות ליכולות הספיגה האדירות שלהם. הזרעים לא רק סופגים מים בתוך כוס, אלא גם בקיבה שלכם, שם הם סופגים מיצי קיבה ונוזלים, ומתנפחים. בנוסף, מאחר שהם מלאים בסיבים מסיסים, הם מאטים את תהליך העיכול וכך שומרים עליכם שבעים לאורך זמן.

החסרונות בשתיית מי צ׳יה

כדי לשלב את המשקה הזה באופן בריא בשגרת היום שלכם עליכם לזכור דבר אחד חשוב – מי צ׳יה הם לא אוכל, והם לא מחליפים ארוחות בריאות ומזינות. עליכם להמשיך לצרוך מזון מגוון, כמה שפחות מעובד וכמה שיותר מזין, וכך תרדו במשקל. עבור חלק מהאנשים מדובר בחיסרון, אולם רק באופן שכזה תוכלו לעשות דיאטה בריאה ולוודא שלא תאבדו משקל רב מדי בזמן מועט מדי וללא הרגלים בריאים נכונים, אותו יהיה לכם קל מאוד לצבור בחזרה ברגע שבו תפסיקו אותם. 
 
יתרה מכך, אין לצרוך כמות גדולה מדי של זרעי צ׳יה, כשהכמות המקסימלית המומלצת היא 2 כפות (24 גרם) במנה של אוכל או במים. היו מודעים לכך שצריכת כמויות גדולות של זרעי צ׳יה עלולה לגרום לעצירות, והסיבים שבהם עלולים להוביל לאי נוחות בבטן עבור אלו שאינם רגילים לצרוך הרבה סיבים בתזונתם. אם מעולם לא צרכתם זרעי צ׳יה באופן קבוע, התחילו מכמות קטנה מזו המומלצת והעלו אותה בהדרגה.
יתרונות של זרעי צ׳יה במים: מי צ׳יה בכוס קטנה

דרכים נוספות ומומלצות לצריכת זרעי צ׳יה

כפי שכבר ציינו, מי צ׳יה הם לא ייחודיים, אלא פשוט דרך קלה ופשוטה להוסיף את הזרעים האלה לתזונה היומית. אם אתם מעוניינים להשתמש בהם בדרכים יצירתיות ומורכבות יותר, הנה כמה מתכונים שתוכלו לנסות עם זרעי צ׳יה:
לסיכום
מי צ׳יה הם משקה נפלא, בריא ופשוט שיכול לסייע לרדת במשקל על ידי שמירה על תחושת השובע לאורך זמן רב. יתכן שיש לו יתרונות בריאותיים נוספים רבים, זאת על פי מחקרים שנערכו על צריכת הזרעים עצמם, אולם אין מחקר שמעיד על יתרונות באופן פרטני למשקה עצמו. על כן ניתן לצרוך את הזרעים בשלל דרכים אחרות אם אתם מעוניינים פשוט ליהנות מיתרונותיהם הבריאותיים, אולם חשוב שלא לצרוך יותר מדי מהם, במיוחד אם אתם רק מתחילים. כף אחת או שתיים מספיקות להכנת המשקה ולצריכה היומית המומלצת, וניתן לשתות אותו בכל שעה ביום בין הארוחות כדי לא להתפתות לנשנש חטיפים ומאכלים שאינם בריאים ומומלצים.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.