print header

8 יתרונות עוצמתיים של בטטה סגולה - והאם היא עדיפה על כתומה?

מי מאיתנו לא אוהב בטטה? המרקם הייחודי שאפשר לעשות איתו הכל, העושר התזונתי הרב והצבע היפהפה הופכים אותה בעינינו לירק שהוא לא רק בריא וטעים, אלא גם יכול להיות מרכיב עם איכויות קישוטיות ממש, שהופך כל צלחת למגרה יותר. אלה מביננו שצורכים אותה על בסיס קבוע ודאי הבחינו כי במדפי המרכולים מסתתר לו לעיתים עוד סוג, שלפעמים מצליח איכשהו לחמוק מעינינו ותודעתנו - הבטטה הסגולה. מתברר שהצבע העוצמתי של הבטטה המיוחדת הזאת הוא לא רק עוד תוספת ססגונית לצלחת, אלא עולם ומלואו של יתרונות בריאותיים שמאוד כדאי לכם להכיר. בכתבה הבאה נחשוף אתכם ל-8 כאלה וננסה להכריע בשאלה איזו בטטה בריאה יותר - הכתומה או הסגולה?

8 יתרונות בריאותיים של בטטה סגולה

לפני שניגש לדבר על היתרונות של הבטטה הסגולה, נקדיש שורה או שתיים למרכיב שהופך אותה לבריאה במיוחד - הפיגמנט אנתוציאנין. מלבד היותו אחראי לצבעה הסגול והעז של הבטטה, ולגוונים נושקים נוספים שמצויים בפירות וירקות אחרים (כמו תותים ותפוחים), הפיגמנט הזה הוא גם בעל סגולות אנטי-דלקתיות ומעודד את פעילותם התקינה של נוגדי החמצון בגוף, דבר שקושר אותו כמעט לכל יתרון בריאותי שנציג לכם בהמשך.

1. יכולה להוריד את רמת לחץ הדם

תוספת של מנת בטטה סגולה היא דרך נהדרת להיפטר מערכים גבוהים של לחץ דם. בשנת 2016 נערך ניסוי שבו לקחו חלק אנשים בין הגילים 18-70, המאובחנים עם יתר לחץ דם, ובמסגרתו הם התבקשו לצרוך 250 מ"ל של מיץ בטטה סגולה בכל יום, במשך 4 שבועות. צוות המחקר גילה כי רמת לחץ הדם הסיסטולי של המשתתפים פחתה באופן דרמטי בסוף הניסוי. מממצאי המחקר עלה גם כי תרומתו של האנתוציאנין להפחתת רמת לחץ הדם הייתה משמעותית, והרבה מכך הודות לסיועו לפעילות נוגדי החמצון.
 
יתרונות של בטטה סגולה והאם היא בריאה יותר מכתומה: בדיקת לחץ דם

2. מסייעת לפעילות נוגדי החמצון

הבטטה, על כל גווניה, היא מקור עשיר לנוגדי חמצון, שמטרתם היא להילחם ברדיקלים החופשיים ולהגן על כל מערכות הגוף מפני התפרצות של דלקות שעלולות להוביל למחלות. כפי שתראו בהמשך בשלב ההשוואה בין הבטטה הסגולה לכתומה, כל אחת מהן מכילה סוג שונה של נוגדי חמצון - כאשר הסגולה היא מקור עשיר לאנתוציאנין. במחקר של מכון לחקר מיקרוביולוגיה בטוקיו, יפן, שבו נבדקו היתרונות הבריאותיים של בטטה סגולה נמצא כי יש בה כמות נוגדי חמצון גבוהה יותר מאשר בפירות וירקות שנחשבים לעשירים בהם, ובראשם הכרוב הסגול והזג (קליפת הענב). אך האם יש בה יותר נוגדי חמצון מאשר בטטה כתומה? את זה נגלה בהמשך...

3. מסוגלת לתמוך בבריאות הכבד

תרכובות המצויות בבטטה הסגולה הן בעלות השפעות חיוניות לבריאות הכבד ולהגנה עליו מפני פציעות מסוכנות. במחקר שפורסם בכתב העת "Food and Chemical Toxicology" התגלה כי תמצית בטטה סגולה מסייעת להפחית צלקות בכבד, ונוגד החמצון אנתוציאנין שמצוי בה בשפע מצמצם את הסיכון לחלות בשחמת הכבד.
 
יתרונות של בטטה סגולה והאם היא בריאה יותר מכתומה: איור של זכוכית מגדלת וכבד

4. מסוגלת לשפר את התפקוד הקוגניטיבי

צריכת בטטה סגולה מקושרת גם להשפעה על פעילות המוח. צוות מחקר מדרום קוריאה מצא שהפיגמנט אנתוציאנין שמצוי בה מפחית את מקרי הדלקות שפוגעות בתפקוד הקוגניטיבי. כמו כן, הם גילו כי לתמצית בטטה סגולה יש פוטנציאל לחזק את הזיכרון ולתרום באופן כללי לתפקוד המוח. בניסוי שנערך בשנת 2018, שתוצאותיו נתנו חיזוק חיובי לטענה זו, התגלה כי מנת אתנוציאנין שמקורו בבטטה סגולה שניתנה לחולדות, הצליחה לסייע לפעילות המוח שלהן וכן לשיקומו לאחר התקף לב, באמצעות הגברת ייצור החלבונים שבונים מחדש את הרקמות הפגועות.

5. משפרת את תהליכי העיכול

במחקר שנערך ב-2016 התגלה כי הרכבה התזונתי של הבטטה הסגולה מסייע רבות להטבת מצבו של מכלול האורגניזמים שנמצאים במערכת העיכול (המיקרוביוטה). האתנוציאנין תורם להגדלת מספרם של החיידקים הפרוביוטיים הידידותיים שלוקחים חלק חשוב בתהליך העיכול, על ידי כך שהוא משמש עבורם כמקור אנרגיה. תרומתו של הפיגמנט הזה הגבירה במיוחד את ריכוזם של שני סוגי חיידקים: לקטובצילוס וביפידובקטריום, שידועים בתרומתם החיובית לתהליך העיכול. כמו כן, מחקר אחר שנערך באוניבריסטת טמפל שבפילדלפיה, ארה״ב, מצא שבטטה סגולה נמנית עם המאכלים שמסוגלים למנוע תסמינים של מחלות עיכול קשות, ביניהן גסטרופרזיס (שיתוק קיבה).
 
יתרונות של בטטה סגולה והאם היא בריאה יותר מכתומה: איור של בקטריות במערכת העיכול

6. מסייעת בירידה במשקל וידידותית לסובלים מסוכרת

צריכת בטטה סגולה יכולה לעזור לירידה יעילה במשקל בשתי דרכים: הראשונה היא בזכות הסיבים התזונתיים שבה שעוזרים לקדם תחושת שובע ממושכת וגדולה יותר; והשנייה היא שהפיגמנט אנתוציאנין מסייע במניעת הצטברות שומן בגוף - כפי שהוכח במחקר משנת 2017, שממצאיו הראו שהפיגמנט הזה אחראי גם על שיפור תפקוד הכבד, הכליות והפחתת הסיכוי לסיבוכים הקשורים להשמנת יתר.
בנוסף, מתברר כי הפלבונואידים (התרכובות שמצויות בפירות וירקות) שנמצאים בבטטה הסגולה הופכים אותה לידידותית עבור חולי סוכרת, זאת הודות ליכולתם לסייע להפחתת רמת הסוכר בדם. בניסוי שנעשה על חולדות מעבדה נחשף כי באלו מהן שניתנה להן מנה של בטטה סגולה נרשמה רמה נמוכה יותר של שומנים וסוכרים בדם.

7. עשויה למנוע שיגדון (גאוט)

אחד היתרונות הבולטים והידועים של הבטטה הסגולה היא תרומתה עבור הסובלים משיגדון - מחלה דלקתית-מטבולית שמפריעה לחילוף החומרים בגוף ופוגעת בעיקר במערכת השלד, המפרקים והכליות. במחקר שנערך בשנת 2015 התגלה שהפיגמנט אנתוציאנין שמצוי בבטטה הסגולה מסוגל להפחית את ערכי החומצה האורית בדם, שריכוזה בגוף הולך וגדל בעקבות ההפרעה שיוצרת המחלה בתהליך חילוף החומרים. כשחומצה זו נמצאת בריכוז גדול היא עלולה לגרום להצטברות משקעים גבישיים במפרקים ובכליות, אך הודות לאנתוציאנין שבבטטה הסגולה פעילותה של החומצה עשויה להיות מוגבלת.
יתרונות של בטטה סגולה והאם היא בריאה יותר מכתומה: בן אדם סובל מכאבים

8. עוזרת למלחמה בסרטן

נוגדי החמצון הרבים שבבטטה הסגולה עשויים לסייע למנוע, במידה מסוימת, את התפתחותם ושגשוגם של תאים סרטניים בגוף - כפי שהוכח במחקר המעבדה שנערך באוניברסיטת המדינה של קנזס. ממצאיו הראו כי הבמסוגל למנוע את סרטן המעי הגס על ידי נטרול התאים הממאירים. בנוסף, במחקר שפורסם בכתב העת "Oncology Reports" ב-2018 נמצא כי צריכת בטטה סגולה בקרב חולי סרטן שלפוחית השתן סייעה לשיפור ביעילות הטיפול בהם; כמו כן, צוות המחקר גילה גם כי לאנתוציאנין יש יכולת לתרום למניעת סרטן זה.

בטטה סגולה או כתומה: אז איזו מהן בריאה יותר?

רוב זני הבטטה שקיימים היום מכילים את אותם הסוגים של ויטמינים ומינרלים. בנוסף, ניתן למצוא בכל אחד מהם נוגדי חמצון, אך מתברר שהמרכיבים שאחראיים לצבע שלהן קובעים את מקורם ואת כמותם של נוגדי החמצון בהם. כך לדוגמה, בטטה כתומה היא מקור עשיר לקבוצת נוגדי חמצון בשם קרוטנואיד, שהיא חשובה במיוחד לבריאות העיניים, העיכול, העור ולחיזוק המערכת החיסונית; מנגד, הבטטה הסגולה מכילה את האתנוציאנין המדובר, שאת תכונותיו האנטי-דלקתיות והאנטי-מיקרוביאליות פרשנו לפרטי פרטים בכתבה זו.
יתרונות של בטטה סגולה והאם היא בריאה יותר מכתומה: בטטות סגולות ולבנות
במחקר שהשווה בין בטטות בצבעים שונים (ביניהם לבן, כתום וסגול) התגלה כי אלה בעלות הצבע הסגול מאופיינות ברמה גבוהה יותר של פנולים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים מסיסים. ממחקר נוסף שנערך בשנת 2016 וממצאיו פורסמו בכתב העת "​Preventive Nutrition and Food Science", עלה כי כל סוגי הבטטה, על שלל גווניה, מכילים כמות זהה של פוליפנולים, אך מבחינת כמות נוגדי החמצון מי שנמצאת בראש הרשימה היא דווקא הבטטה הסגולה ובמקום האחרון הלבנה. מופתעים? שמחנו לספק לכם סיבות טובות לאכול עוד מהירק הנהדר הזה...
 
חשוב לדעת לפני סיום! בשנים האחרונות נפוצו שמועות על בטטות שמרוססות בחומרים מסוכנים לבריאות, כגון חומצה זרחתית. מדובר בטעות נפוצה, שככל הנראה נשענת על הפחד שזורעת המילה "חומצה" בקרב הציבור. בפועל, החומצה הזרחתית היא חלשה ובטוחה לשימוש, וניתן למצוא אותה באופן טבעי בגוף האדם ובמזונות שונים כתוסף שנועד לווסת חומציות - המאושר על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA). לקריאה נוספת ומעמיקה יותר על החומר הזה באתר של מכון דוידסון (מבית מכון ויצמן למדע) לחצו כאן.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.