print header

9 אמיתות חיים שיבהירו לכם למה אתם צריכים להציב את עצמכם בראש סדר העדיפויות שלכם

במהלך חיינו, אנחנו ללא ספק עושים הרבה מאוד מאמצים כדי לרצות את האוהבים שלנו, חברינו ואפילו את העמיתים והמנהלים שלנו בעבודה – כי אנחנו בסך הכל רוצים שהם יהיו שמחים. אין כמובן שום דבר רע בלפעול למען אחרים, אבל זה לא כל כך נכון ובריא כשאנחנו מהססים לעשות את אותו הדבר עבור עצמנו, רק בגלל שאנו חוששים שיסתכלו עלינו בעין לא יפה או אף יקראו לנו "אנוכיים". לאהבה ולדאגה עצמיות בהחלט יש יתרונות, ואין קשר ביניהן לבין אנוכיות; אז אספנו עבורכם 9 אמיתות בנוגע לדאגה עצמית שעליכם לזכור, כשכולן מגובות בדבריהם של מומחים מתחומי בריאות הנפש. הן יבהירו לכם למה חשוב שתתחילו להציב את עצמכם, אפילו אם רק מדי פעם, בראש סדר העדיפויות שלכם ותתחילו לדאוג לעצמכם.

1. מנוחה היא לא פרס, אלא דבר שנדרש עבור עצמכם

השגרה יכולה לשחוק אותנו, את זה כולנו יודעים, ובמצב שכזה איכות העבודה שלכם, כמו גם איכות חיי הבית והחברה שלכם, יורדת במהירות הבזק. לחץ מתמיד ומתמשך עלול לרוקן ולייבש אתכם מנטאלית ונפשית, וממש כפי שאי אפשר לשתות מכוס ריקה אלא צריך למלא אותה קודם, כך גם אתם זקוקים למילוי מדי פעם לפעם, על ידי כך שתדאגו לעצמכם.

הפסיכיאטרית ד"ר ונסה פדילה, ממליצה לכם ללמוד להגיע "לא" כשאתם מוצפים בדברים שעליכם לעשות, ובמקום זאת להתחיל לתעדף משימות ולהאציל סמכויות על אנשים שאתם סומכים עליהם, כדי להוריד קצת מהכתפיים שלכם. אימוני כושר תדירים, מציאת זמני רגיעה במהלך היום ושעות שינה מספקות וטובות גם כן יעזרו לכם לשפר את הבריאות הכללית ואת מצב הרוח שלכם.

למה אתם צריכים להציב את עצמכם בראש סדר העדיפויות שלכם: אישה יושבת על ספה עם עיניים עצומות

2. דחיפה של עצמכם מעבר לגבולותיכם עלולה לגרום לכם לחלות באמת

כאמור בסעיף הראשון – לחץ רב עלול להתיש אתכם הן במישור הרגשי והן במישור הנפשי, אך מלבד זאת יכולה להיות השפעה פיזית של ממש. הלחץ מפעיל בגוף את מנגנון תגובת "הילחם או ברח", על ידי שחרור של הורמון הנקרא קורטיזול. בעוד שהפעולה הפנימית הזאת עשויה לתת לכם את דחיפת האנרגיה שאתם צריכים כדי להשלים משימה כלשהי או להתמודד עם מצב כזה או אחר – רמות גבוהות ומתגברות מדי של קורטיזול הנובעות מלחץ כרוני, יכולות לגרום לשלל בעיות בריאותיות כמו עלייה במשקל, לחץ דם גבוה, מערכת חיסונית מוחלשת וסיכון גבוה יותר לשלל מחלות אחרות.

לכן חשוב שגם בדברים המשמעותיים בחייכם, תדעו בסופו של דבר להציב את הגבולות, לא לתת ללחץ להשתלט עליכם – ולשים את עצמכם, את גופכם ואת דעתכם במקום הראשון. קחו הפסקות במהלך יום העבודה, צאו לחופשות מדי פעם לפעם ותחזקו את האיזון העדין שבין חיי העבודה לחיים הפרטיים שלכם. זאת לא אנוכיות, אלא בדיוק ההיפך, זה פשוט הכרח עבור רווחת חייכם.

3. זה בסדר לא להיות תמיד בסדר

יותר מדי פעמים בחיים אנחנו נוטים ללבוש על עצמנו את הפרצוף המחויך שלנו ולתת לסובבים אותנו את ההרגשה שהכל בסדר איתנו – רק על מנת לא להדאיג אף אחד, למרות שמבפנים אנו סובלים או שדבר מה מטריד אותנו. הפסיכיאטרית ד"ר ונסה פדילה אומרת שלפעמים אין שום דבר רע בלהראות קצת רחמים כלפי עצמנו. עליכם להכיר בכך שכל הרגשות שלכם מקובלים, אפילו אלו השליליים – ובאותה נשימה צריך גם לקבל את העבודה שלא כל דבר נמצא בשליטתנו.

בכל מקרה, כדי שנוכל למנוע התדרדרות במורד התחושות והרגשות, עלינו לדעת להציב לעצמנו יעד להפסקתם. אחרי שאתם חווים את כל גווני קשת הרגשות, ונותנים לעצמכם להיות פגיעים וכאובים בלי בושה – עליכם לדעת גם להניח לתחושות האלו ולתת להן לחלוף. עליכם לשאול את עצמכם מה יגרום לכם להרגיש טוב יותר ולפעול בהתאם.

למה אתם צריכים להציב את עצמכם בראש סדר העדיפויות שלכם: איש יושב עצוב

4. כל אחד צריך זמן לבד

מומחים יכולים להצביע על לא מעט יתרונות בבילוי זמן לבד מדי פעם לפעם, כמו למשל כך שזה מאפשר לדעתכם לנוח, ומעניק לכם הזדמנות לשפר את מערכות היחסים הקיימות שלכם. אחרי שנת הקורונה שעברנו במהלך 2020, עם שלל הסגרים והבידודים שבאו בעקבותיה, אולי אין צורך לספר לכם יותר מדי כיצד אפשר להשיג קצת זמן לבד. עם זאת, כן צריך להדגיש שגם ללא קשר למגבלות הריחוק החברתי של הקורונה, שווה לכם לקחת מדי פעם זמן לעצמכם, להתנתק מן המדיה החברתית ולשהות בגפכם.

ד"ר פדיליה מצביעה על כך שכדאי לכם לדעת לזהות מתי הזמן הנכון לשים את עצמכם ואת הלבד שלכם בראש סדר העדיפויות ולהתנתק קצת מאחרים ומהרשתות החברתיות, כדי להיזכר בכך שהתוכן שם לא בהכרח משקף את החיים האמיתיים. היא גם אומרת שעליכם לזכור שזה בסדר לדחות התחייבויות חברתיות כאלו ואחרות, מקוונות או אמיתיות, אם אתם מרגישים שאתם זקוקים לקצת זמן עם עצמכם.

5. לפעמים להגיד "לא" לאחרים זה להגיד "כן" לאושר שלכם

סירוב להצעות או בקשות שמתקבלות מאנשים אחרים מקושרת לעיתים לאנוכיות, אבל הפסיכולוגית הקלינית ד"ר ג'וי פרנסיסקו מאמינה שלומר "לא" משמעותו שאתם מכבדים את עצמכם מספיק כדי לעמוד על שלכם לגבי מה שאתם מרגישים שהוא הנכון והטוב ביותר עבורכם. כשאתם מכריחים את עצמכם לעשות משהו שאתם לא רוצים בו, אתם לבסוף תחושו אומללים ומלאי חרדה. זכרו שבשורה התחתונה, ועל אף שזה קלישאה – בסופו של דבר אתם יוצרים את אושרכם בעצמכם, לכן אתם צריכים לשים את עצמכם בראש סדרי העדיפויות שלכם, ואל לכם לשים את רצונם או סיפוקם של אחרים על פני זה שלכם.

למה אתם צריכים להציב את עצמכם בראש סדר העדיפויות שלכם: אישה מסמנת "לא" עם ידיה

6. דאגה עצמית היא לא כמו להיות מרוכז בעצמך או נרקיסיסט

הדבר היחידי שמעניין אדם שמרוכז בעצמו זה הוא עצמו, תוך התעלמות מוחלטת מכל אדם אחר. באשר לנרקיסיזם, כאן יש הגדרה עוד יותר ברורה וחותכת, ומתייחסת להפרעה נפשית של "אהבה עצמית מופרזת או עיסוק יתר בעצמי". לעומת שתי אלו, דאגה עצמית היא ההיפך הגמור מאנוכיות – וזה דבר שראוי שתזכרו; בכל מה שקשור לדאגה עצמית, הכוונה היא לטיפוח עצמכם וקבלת תחושותיכם ורגשותיכם כמו שהם, כך שתוכלו להפוך לאנשים טוב יותר – עבורכם אבל גם עבור אחרים, אלו שמקיפים אתכם ויקרים ללבכם.

7. השמת עצמכם במקום הראשון תועיל גם לאנשים שאתם אוהבים

כשדיילים מסבירים לנו מה לעשות במקרי חירום במהלך טיסה, הם אומרים לנו לשים את מסכת החמצן הנופלת מלמעלה קודם כל על עצמנו לפני שאנחנו עוזרים לאחרים לשים אותה, והסיבה לכך היא שאם יאזול לנו החמצן, לא נהיה מסוגלים לסייע לאף אחד. באופן דומה, כשאתם מותשים מדי או לגמרי לא מאושרים, אתם פשוט לא יכולים להיות טובים מספיק לאלו שסביבכם.

הפסיכולוג הקליני ד"ר טרייסי תומאס מציין שהקשרים שלכם עם האנשים שאתם אוהבים יהיו טובים יותר רק כשתהיו במצב הפיזי, הרגשי והנפשי הטוב ביותר שלכם. אז אל תרגישו אשמים לגבי לקיחת חופשות ומנוחות כדי לדאוג לעצמכם ולעשות דברים שיעוררו בכם רגשי הנאה ושמחה – אהוביכם יודו לכם על כך.

למה אתם צריכים להציב את עצמכם בראש סדר העדיפויות שלכם: זוג מתחבק בבית

 

8. הדרך שבה אתם מתייחסים לעצמכם משמשת דוגמה לדרך שבה אחרים יתייחסו אליכם

הפסיכותרפיסטית ג'וזפין וויסהארט מדגישה שעליכם "לחנך אנשים כיצד להתייחס אליכם – זה לא מתחיל בהם, זה מתחיל בכם". כוונתה היא שאתם אלו שצריכים להציב את הרף לאחרים ולקבוע באיזו גישה עליהם לנהוג כלפיכם – אם אתם נוהגים להזניח את עצמכם ואת רגשותיכם, אלו שסביבכם עלולים לנצל או לקחת אתכם כמובנים מאליהם. זה טוב וחיובי לעזור לאחרים, אבל זכרו שיש הבדל בין להיות אדם שאוהב לסייע ולתרום מדי פעם לפעם, לבין להיות טרף קל. וויסהראט ממליצה שתדעו להעריך את שוויכם העצמי ולדרוש את היחס שאתם חושבים שמגיע לכם.

9. לפעמים אתם צריכים להיות הגיבורים של עצמכם

בשורה התחתונה עליכם לזכור שחברים ומשפחה יכולים תמיד לתמוך בכם ולהיות לצידכם, אבל בסופו של דבר אתם אלו המשמשים כ"רבי החובל" של ספינת החיים שלכם. הכל תלוי בכם – עליכם לעשות את בחירות החיים שלכם ולהתמודד עם רגשות, תחושות ומצבים. ככל שתשכילו לתעדף במקום הראשון את הרווחה הכללית העצמית שלכם, אתם תהפכו לגרסה הכי טובה של עצמכם.

מקור התמונות: canva.com

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.