print header

איך לבחור את הקרבות שלכם ולנצח בהם

יתכן ששמעתם בעבר את ההמלצה "בחר/י את הקרבות שלך" והמטרה של העצה הזו היא לחסוך לנו אנרגיה שהייתה מתבזבזת על דברים שלא באמת חשובים, או "קרבות" שאין לנו דרך לנצח בהם. הזמן שלנו על פני האדמה הוא קצוב ולכל קרב יש מחיר שהוא גובה מאיתנו – במקרה הטוב זמן ובמקרה הרע רגשות שליליים והשפעות ישירות על החיים. המטרה שלנו בבחירת הקרבות היא לחסוך לעצמנו זמן ומשאבים נפשיים, אך לא לזנוח את הקרבות והמקרים שבהם ההתמודדות עם אתגר שווה את ההקרבה. כדי לעזור לכם לבחור נכון את הריבים, העימותים והמקרים בהם אתם יכולים לנצח את הקרבות שלכם, הכנו לכם את 7 הטיפים הבאים.
 

1. התחילו בהערכת המצב

בכל פעם שצץ בחייכם מצב של עימות, בין אם סביב נושא מסוים ובין אם מול אדם אחר, שאלו את עצמכם את 3 השאלות הבאות:

1. עד כמה חשוב לי להתייחס לזה?

2. מה ארוויח מכך שאנצח? (במילים אחרות, האם יש תוצאה אמיתית לניצחון או שהניצחון עצמו הוא מה שחשוב כאן?)

3. האם יש משהו טוב יותר שבאפשרותי לעשות עם הזמן שלי? (או האם הקרב הזה ימנע ממני הזדמנויות ויעלה לי בזמן?)

ברוב המקרים, הריבים שצצים בחיינו הם על נושאים טריוויאליים שאין להם השפעה אמיתית בטווח הארוך. ויכוחים שכאלה צצים עם אנשים שליליים או חסרי היגיון, והם אלו שגוזלים מכם זמן ואנרגיה יקרים ומסיתים אתכם ממה שבאמת חשוב – השקט הנפשי שלכם. מהם עדיף להתעלם.

אך אפילו כשאתם בוחרים שלא להילחם, חפשו מה אתם יכולים ללמוד מהחוויה. לדוגמה, למדו מאילו אנשים עליכם להימנע ומי מנסה לדרוך עליכם בעזרת עימותים מיותרים ודרמות. זה יעזור לכם אפילו להימנע מהצורך לבחור את הקרב שלכם בהמשך, כי לא תצטרכו להתמודד עם האדם הזה ועם הסערות שהוא מנסה ליצור.

איך לבחור קרבות ולנצח בהם: רגליים של גבר ושל אישה ומול כל אחד יש חץ שמוביל לכיוון אחר

2. נתחו את העלות מול התועלת

בעולם ההשקעות, ניתוח עלות מול תועלת היא גישה שעוזרת לקבוע האם השקעה מסוימת אכן טובה כמו שהיא נשמעת, ואפשר להשתמש בה  גם בנושא שלנו כדי לקבוע האם שווה להילחם בקרב שאתם עומדים מולו. שאלו את עצמכם:

1. מה העלות ומה התועלת של השתתפותי בקרב הזה?

2. האם העלות גבוהה יותר מהתועלת?

3. מה סיכויי הניצחון שלי?

אם אין תועלת כלל, אם העלות גבוהה יותר מהתועלת או אם הסיכויים שלכם לנצח בקרב נמוכים, כדאי להימנע ממנו, זאת מכיוון שככל הנראה לא תפיקו שום דבר חיובי מהשתתפות בו. אך זה לא אומר שאתם צריכים להימנע מכל קרב שסיכויי ההצלחה בו הם קטנים. לפעמים יש קרבות שהמטרה שלכם היא להשמיע את קולכם, ובהם אתם חייבים לעשות זאת, למשל כשמדובר בהטרדה, בריונות או כל דבר אחר שבו דווקא הוויתור על הקרב עלול לגרור מחיר גבוה מאוד גם כן.

3. לכו על "ניצחון או ניצחון" ולא על "ניצחון או הפסד"

אם בחרתם להיכנס לקרב, נסו ליצור מצב שבו כולם יצאו מנצחים ואף אחד לא יצא מפסיד. זה אולי נשמע קצת מופרך ואתם אולי שואלים את עצמכם "למה שאעזור ליריב שלי?", אך למרות שאנחנו משתמשים ב"קרב" כאנלוגיה, עליכם להקפיד לחשוב על "היריב" שלכם כעל חבר או בעל ברית. 

הסיבה לכך היא פשוטה: כשאתם חושבים על "לרסק" את היריב, אתם מאמצים גישה שעל פיה רק אחד יכול וצריך לנצח, אך האמת היא שבכל עימות יש מקום לכל הצדדים לצמוח ולהתפתח. יתרה מכך, אם תנסו לדחוף את האדם שמולכם להפסד, הוא יעשה זאת גם כן וינסה לדחוק אתכם לפינה, ותמיד יש סיכוי מסוים שתמעדו בקרב ובסופו של דבר תפסידו.

אז כדי לעזור לכם להבין את הנושא הזה טוב יותר, פשוט זכרו שאתם לא באמת נלחמים אחד נגד השני, אלא שניכם נגד הבעיה. אם אתם כועסים על בן או בת הזוג שלכם, אל תנסו להחמיר את המצב עם גישות תוקפניות או פאסיביות-אגרסיביות. דברו על חילוקי הדעות ביניכם, כך ששניכם תוכלו לכוון למטרה משותפת יחדיו. אם אתם כועסים על חבר או חברה ומעוניינים לשמר את החברות שלכם, תנו להם לדעת מול מה אתם נאבקים ונסו למצוא פתרונות יחד איתם. יעזור לכם גם לשאול את עצמכם: "איזו תוצאה תרצה את כולנו?" וכך תדעו כיצד אמור להיראות הניצחון האמיתי בקרב שלכם.

איך לבחור קרבות ולנצח בהם: זוג ידיים מחזיק חתיכות פאזל

4. דברו על הנושא בפתיחות

כדי להגיע לניצחון בקרב יחדיו, עליכם לדבר על הנושא בצורה פתוחה, וזה אומר שאתם לא רק תדברו, אלא גם תקשיבו. כבדו את דעותיו של האדם שמולכם ואת המטרות שלו בניצחון על מוקד העימות, גם אם הן שונות משלכם כי  עליכם להבין מה התוצאות שרצויות לשניכם. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לקיים דיון פתוח על מה שחשוב לשניכם:

1. היכנסו לנעליו של מי שמולכם: לכל אחד יש נקודת מבט שונה על המצב. אל תתעלמו מהדעה של מי שמולכם רק כי היא שונה משלכם, ונסו להבין מה הוא חושב וגם למה.

2. חלקו נקודות מבט: ספרו מה אתם רואים וחווים והקשיבו גם למה שיספר הצד השני. לאחר מכן שאלו אחד את השני שאלות ונסו להבין טוב יותר אחד את השני.

3. הביעו תמיכה: כשהאדם שמולכם מסביר לכם את נקודת מבטו, הנהנו ותנו לו לראות שאתם קשובים ושאתם מקבלים את מה שהוא אומר. כדאי גם להודות לו על כך ששיתף אתכם בדבריו.

4. נסו למצוא פתרון יחדיו: דאגו ליידע את האדם שמולכם שאתם מעוניינים להגיע למצב שבו כולם ירוויחו, ועבדו יחדיו למציאת הפתרון שרצוי לשניכם ושעונה על הצרכים של כולם.

5. אל תיכנעו לכעס

ברגע שבו החלטתם להיכנס לקרב, עליכם לשלוט בעצמכם כדי שלא תיפלו שוב לגישה שתגרום לכם לנסות להביס את היריב, אך יש גורם שינסה למנוע מכם את האפשרות הזו, והוא הכעס. זהו בעצם אויב נוסף שתעמדו מולו, ואותו כעס ינסה לעשות כל שביכולתו כדי להשכיח מכם את המטרה להגיע לניצחון משותף; הוא יעלה בכם זיכרונות מריבים קודמים או ממצבים אחרים שלא קשורים לנושא, ויגרום לכם לרצות לתקוף את היריב רק כדי להכאיב לו, במיוחד בריבי זוגות. עליכם ללמוד כיצד לשלוט בכעס, והנה כמה טיפים שיעזרו לכם:

1. לפני שאתם נכנסים לקרב, דמיינו את עצמכם במקום שלו ורגוע, שבו אף אחד לא יכול לפגוע בכם. תישארו במקום הזה ואל תצאו ממנו לכל אורך הקרב.

2. אם נאמרות מילים פוגעניות, אמרו "אני מבין שאת/ה כועס/ת, אבל בוא/י ננסה לנהל שיחה נעימה יותר. אני רוצה להגיע לתוצאה שתועיל לשנינו, אז בוא/י נעבוד ביחד כדי להשיג את זה".

3. אם אתם מרגישים שאתם מתחילים לאבד את קור הרוח, הפסיקו לדבר ונסו את השיטות שכאן לשליטה בכעס שלכם.

איך לבחור קרבות ולנצח בהם: אישה נרגעת

6. דאגו שתהיה לכם דרך לסגת

אפשר לנצח בכל קרב כל עוד יש לצבא משאבים אינסופיים, אך זה בדרך כלל לא המצב, וגם לא בקרבות שאנחנו מדברים עליהם. איננו יכולים לדבר או אפילו לחשוב בצורה אינסופית על הבעיה, וזה גם לא יקדם אותנו לשום מקום על אף המאמצים הרבים. לכן עליכם לדאוג שתהיה לכם דרך לסגת, כשאתם מבחינים בכך שאם תמשיכו בקרב אתם רק תאבדו משאבים ולא תרוויחו שום דבר. זה בדרך כלל יגיע כבר בשלב שבו התחלתם להפסיד דבר מה, וההחלטה לסגת היא החלטה שלא להשקיע שום דבר נוסף כדי שלא להפסיד עוד זמן ואנרגיה. 

זה נכון לא רק בריבים, אלא גם בקרבות שאתם מנהלים עם עצמכם. למשל טסתם לחו"ל וגיליתם שנהג מונית רימה אתכם וגבה מכם מחיר גבוה במעט מהרגיל – אין סיבה לשמור על כל התחושות השליליות שצפות בכם. כבר הפסדתם מספיק, חבל שתפסידו גם את הזמן שיש לכם לטייל וליהנות מהחופשה. מומלץ לסגת מהקרב ולשכוח ממנו, כי כבר אין לכם דרך לנצח בו והתועלת לא תהיה גבוהה אם מדובר בסכום כסף נמוך.

7. אל תשקעו בקרבות שלא נפתרו

אם הבעיה שבלב העימות עדיין לא נפתרה על אף המאמצים הרבים שהשקעתם, שחררו. הצלחה לא מגיעה בעקבות ניצחון בכל קרב, אלא לעיתים גם מללמוד לשחרר ולהפסיק לחשוב על משהו כשמגיע הזמן לעשות את זה. זה למעשה המשך ישיר של הסעיף הקודם, כי על אף שלמדתם מתי ואיך לסגת, זה לא אומר שלמדתם עדיין כיצד לשחרר. הנה 3 השלבים שיעזרו לכם לעשות זאת:

1. הכירו ברגשות שלכם: אז הדברים לא הלכו בדיוק בדרך שלכם – איך זה גורם לכם להרגיש? האם אתם עצובים, כועסים או מאוכזבים? תנו שם לרגש שאתם חווים כדי שתבינו מה בדיוק אתם מרגישים.

2. נסו להבין למה אתם מרגישים ככה: כעת כשאתם יודעים מה בדיוק אתם מרגישים, נסו להבין מה הסיבה לכך. האם אתם מרגישים שנעשה לכם עוול? אולי אתם חשים שמזלזלים בכם? או שאולי הקרב הזה העלה בכם פחד שיש לכם?

3. סללו מסלול שתמשיכו בו הלאה: מאחר שאינכם יכולים לפתור את הקונפליקט ולנצח בקרב, עליכם לחשוב על דרך אחרת שתעזור לכם להתקדם הלאה. לעיתים זה אומר שעליכם לשנות גישה וללמוד כיצד להתמודד עם בעיות מסוימות שקיימות בכם, אך לפעמים זה גם אומר שעליכם לעשות החלטה מהותית יותר, למשל לצאת ממערכת יחסים רעילה או ממקום עבודה שבו לא מכבדים אתכם כמו שהייתם רוצים וכדומה.

האם אתם בוחרים את הקרבות שלכם?

כעת אתם יודעים כיצד ליישם את ההמלצה לבחור קרבות, אז חשבו עם עצמכם – האם אתם נוטים לפעול כך? אם לא, זה הזמן ללמוד, אז עברו על הטיפים האלה שוב במידת הצורך, גם אם ברפרוף, ונסו לזכור אותם לקראת כל הפעמים הבאות שבהן תעמדו בפני קרב בחיים. זה יחסוך לכם הרבה משאבים, ויסייע לכם להתפתח כבני אדם ולהפוך להיות אנשים רגועים ונבונים יותר. שתפו את הטיפים האלה גם עם כל מי שאתם חושבים שיכול להפיק מהם תועלת – כולנו זקוקים להם בחיינו, ויועיל לכולנו אם כמה שיותר אנשים יכירו אותם ויפעלו על פיהם.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.