print header

היתרונות של שמירה על קשרי חברות

במהלך חיינו, אנו יוצרים מערכות יחסים מגוונות ורוקמים קשרים קרובים עם אנשים במסגרות שונות, וזאת מלא מעט סיבות. חברינו ומכרינו מהווים עבורנו משענת, משמחים אותנו ועוזרים לנו בעת שאנו זקוקים לכך, כשחלק ממערכות היחסים האלו ממשיכות ללוות אותנו למשך שנים ארוכות. מנגד, בלא מעט מקרים לבני אדם יש נטייה להתנתק במידה כלשהי ממכרים ותיקים בהגיעם לגיל מבוגר, אך מתברר שלשמירה על קשרי חברות קרובים בגילאים מתקדמים יש יתרונות מפתיעים שעוזרים לשפר את איכות חיינו, ואולי לא פחות חשוב מכך - מסייעים לשמירה על תפקודי מוחנו ועל הזיכרון שלנו. על כיצד קשרי חברות ושמירה עליהם מסייעים לאבטחת תפקודי המוח תוכלו לקרוא בכתבה שלפניכם.
 
קשרים חברתיים והשפעתם: שלושה אנשים מבוגרים הולכים יחד

אם תשאלו את אדית סמית' בת ה-103 וחברתה קייטי בת ה-93, הכל מתחיל בשמירה על קשרים קרובים. במשך שנים רבות עבדו השתיים כמורות במוסדות חינוך שונים בעיר שיקגו, וכך גם נפגשו. "אנחנו שומרות על קשר קבוע ונהנות משיחה טובה מדי יום, ממשיכות לבצע פעולות יומיומיות רגילות כמו לנהוג במכוניות שלנו ולהיות פעילות ככל האפשר." סמית' מספרת. "אני אדם חברותי ומקפידה לבקר את חבריי באופן קבוע ולשלוח להם ברכות לימי ההולדת." זו יכולה בהחלט להיות סיבה אחת לכך שהיא עדיין בעלת זיכרון יוצא דופן למישהי בגיל מופלג שכזה, כך לפי מחקר חדש שנערך באוניברסיטת נורת'ווסטרן, שמדגיש את המתאם החיובי שנמצא בין בריאות המוח ותפקוד קוגניטיבי לבין שמירה על מערכות יחסים קרובות וחיוביות.

פעילים יותר, חברותיים יותר  

במשך 9 השנים האחרונות, בוחנת קבוצת חוקרים את תופעת ה"סופר-מבוגרים", גברים ונשים בני 80 ומעלה בעלי זיכרון יוצא דופן, לעיתים אף טוב מזה של אנשים צעירים מהם בשניים ושלושה עשורים. מדי מספר שנים, ממלאת קבוצת הנסיינים במחקר שאלון ובו שאלות שונות על חייהם, וכן נוטלת חלק בבחינות נוירופסיכולוגיות, סריקות מוח ואבחונים נוירולוגיים שונים, המתבצעים במהלך המחקר הנמשך גם כיום. המחקר נשען על מחקרים קודמים שנערכו באוניברסיטה, שבהם נתגלו ממצאים שהראו של"סופר מבוגרים" יש מאפיינים מוחיים מסקרנים: קליפת מוח עבה יותר, עמידות מסוימת לניוון מוחי הקשור לגיל מתקדם, ואפילו פיתול חגורה קדמי מוגדל יותר (אזור בקליפת המוח הלימבית שאחראי לעיבוד מידע קוגניטיבי ורגשי).

אולם, מבנה המוח לבדו אינו מספר את כל הסיפור; כחלק ממהלך מחקרם, אספו החוקרים שתי קבוצות משתתפים - האחת מורכבת מ"סופר מבוגרים" בעלי זיכרון חד, והאחרת מנסיינים 'רגילים'. כל אחת מהקבוצות נתבקשה למלא שאלון בן 42 שאלות על מצבם, כשבתחום אחד ה"סופר מבוגרים" בלטו במיוחד - כולם דיווחו על מערכות יחסים מספקות, חמימות ומלאות אמון. מנגד, בתחומים אחרים, כמו למשל תחושת תכלית לחייהם או הרגשת עצמאות, תשובותיהם היו דומות לאלו של שאר הנסיינים. ממצאי המחקרים הדגימו שישנו מתאם חיובי בין מערכות יחסים קרובות לבין שמירה על תפקוד קוגניטיבי גבוה ומניעת לקויות קוגניטיביות, אפילו דמנציה, אך החוקרים טרם בחנו כיצד שומרים ה"סופר מבוגרים" על מערכות היחסים הללו.

קשרים חברתיים והשפעתם: גבר מנשק אישה בלחיה

"אינך יכול פשוט להתנתק מכל מי שאתה מכיר"

לאדית סמית', אחת המשתתפות במחקר, יש דעה משלה בעניין. היא לוקחת חלק בקבוצת דיירים שמקבלים את פניהם של דיירים חדשים בפרויקט הדיור המוגן בו היא מתגוררת, עוזרת להם להסתגל ודואגת שירגישו בנוח, ותמיד יש לה חיוך לבבי ומילה טובה עבור כל אחד מהם. "אני משתדלת לזכור מיד את שמותיהם של כל הדיירים החדשים, וכך יכולה לברך אותם לשלום כשאנו נפגשים, לנהל שיחה נעימה וליצור קשר ידידותי. לצערי, אנשים מבוגרים רבים פשוט מספרים את אותו הסיפור שוב ושוב, מתלוננים תמיד ואינם מביעים עניין באחרים, וזה לא טוב. מוכרחים להקשיב למה שיש לאחרים לומר."
לדברי בריאן פנוויק, מנהל בכיר בפרויקט הדיור המוגן בו סמית' מתגוררת, היא נחשבת לאחת ממנהיגות הקהילה ומעורבת בפעילויות ומיזמים רבים. סמית' אף מספרת שלפני 15 שנים, היא נאלצה להתחיל לטפל בבעלה שהפך לסיעודי, אך למרות שהטיפול בו דרש ממנה את רוב זמנה, היא המשיכה לשמור על קשר עם חבריה ולעשות דברים שהיא נהנית מהם. "אי אפשר פשוט לזרוק הכל ולצפות שכולם יחכו  שתתפנה, אינך יכול להתנתק מכל מי שאתה מכיר ולצפות מהם שיהיו שם ברגע שתהיה מוכן".
קשרים חברתיים והשפעתם: אישה מבוגרת צוחקת

"הפעילות המשותפת מעניקה תחושת חיות"

אחד המשתתפים במחקר, ביל גורלוניק בן ה-86, סיפר כיצד פיתוח ושימור קשרים ידידותיים ומערכות יחסים מסייעים לו וכיצד למד את החשיבות של שיתוף מחשבותיו ורגשותיו עם אחרים, לאחר שלאורך רוב חייו היה טיפוס שקט ומופנם. "גברים לא נוטים לדבר יותר מדי על רגשותיהם, אבל אחד הדברים החשובים שלמדתי לעשות מאז פרישתי לגמלאות הוא להיפתח ולחלוק עם אחרים". הוא היה בין מקימי קבוצת תמיכה לגברים שנפגשת למשך שעתיים מדי חודש, שבה חולקים המשתתפים זה עם זה מחשבות על נושאים אישיים חשובים, כמו חיי משפחה, ילדים, מצב רפואי, בדידות וכדומה.

לטענתו של גורלוניק, להבנה שהם לא לבד ויש להם עם מי לחלוק ולשתף את תחושותיהם יש חשיבות רבה. כיום הקבוצה מונה כ-150 משתתפים, וחלק מהם הפכו לחברים קרובים גם מחוץ לקבוצה. גורלוניק, שחבריו מעידים עליו שהוא הדבק שמחזיק את הקבוצה יחד, מספר כיצד מדי שבוע הוא נוהג לרכוב על אופניים כ-50 קילומטרים יחד עם יותר מתריסר רוכבים, רבים מהם חברי הקבוצה, להשתתף בצעדה ואפילו לקחת חלק במשחקי כדור מים. "אתה באמת מקבל תחושה של חיות מהפעילויות השונות, וכמובן את ההרגשה שאתה אינך לבד".

קשרים חברתיים והשפעתם: שלושה אנשים רוכבים על אופניים
משתתפת נוספת במחקר, אוולין פיינגן בת ה-88, מקפידה אף היא לשמור על קשר קרוב עם חברים ומכרים ולהיפגש לפעילויות משותפות. "אני כבדת שמיעה וסובלת מניוון מקולרי בשתי העיניים, אבל מלבד זה אני בריאה לגמרי, ואין לי כוונה לתת לזה למנוע ממני ליהנות מהחיים." פיינגן מספרת שהיא נוהגת ללכת לכנסייה באופן קבוע, חברה במועדון קריאה שבמסגרתו מתקיימים מפגשי קוראים, לוקחת חלק בפעילות התנדבותית ומבלה זמן איכות עם בני משפחתה. "זה חשוב מאוד לשמור על החברויות שלנו, וזה לא מוכרח להיות מסובך, פשוט להרים טלפון ולהתקשר".
 
פיינגן, כמו גם יתר המשתתפים במחקר אולי כבר לא צעירים כשהיו, אך בהחלט מהווים דוגמה לכך שחיי חברה עשירים, פעילויות משותפות ויוזמה אינם נחלתם של צעירים בלבד. שמירה על קשרי חברות קרובים ונטילת חלק בפעילויות משותפות לא רק שעשויות לשפר באופן משמעותי את איכות החיים ואת ההנאה מהם, אלא גם מסייעות לשמירה על זיכרון חד ובריא ועל תפקודי מוח תקינים גם בגילאים מופלגים.
 
מקור התמונה: Helgi Halldórsson
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.