print header

8 אסטרטגיות יעילות להתמודדות עם לחץ בעבודה

פעמים רבות אנשים סובלים מלחץ במקום העבודה שמשפיע בצורה שלילית על היבטים רבים בחיים שלהם, לפעמים אפילו על כולם. אז נכון, העבודה שלנו היא מקור פרנסתנו, אך במקרים רבים גם מקור העומס הנפשי הכי קשה שמכביד עלינו, וזה ממש לא צריך להיות ככה. בכתבה הבאה ריכזנו עבורכם 8 כלים ואסטרטגיות להתמודדות על לחץ במקום העבודה, שיובילו לשיפור ניכר בכלל תחומי החיים שלכם. חלקם קשורים לתהליכים שאתם צריכים לעשות מול אחרים, חלקם לפעולות שאתם צריכים לעשות מול עצמכם וכולם חשובים מאוד לביצוע, במיוחד האחרון ברשימה...

1. הזכירו לעצמכם מה באמת הכי חשוב בחיים שלכם

מתישהו בתחילת יום העבודה, קחו כמה רגעים לחשוב באופן מודע וממוקד על הדברים שהכי חשובים לכם בחיים. סביר להניח שהעבודה לא תהייה הדבר הראשון ברשימה הזאת, ואולי היא כלל לא תופיע בה. כמובן שהעבודה חשובה, אבל האם היא הכי חשובה? כנראה שלא… בעוד מספר שנים אתם לא תגידו לעצמכם "החיים שלי היו יכולים להיות כל כך הרבה יותר טובים אם רק הייתי מסיים את הדו"ח למר לוי יום קודם". נכון שיש לכולנו מחויבויות שונות למקום העבודה, אך תמיד צריך להתייחס אליהן באופן יחסי למה שבאמת חשוב בחיים וכך להעניק להן הרבה פחות יכולת להכניס אותנו ללחץ.
אסטרטגיות להתמודדות עם לחץ בעבודה: יד מחזיקה זיקוק

2. רשמו 3 דברים בעדיפות גבוהה למחר

בסוף כל יום עבודה השקיעו 2 דקות בכתיבת פתק או תזכורת אלקטרונית עם 3 דברים שנמצאים בעדיפות גבוהה לביצוע ביום הבא שלכם. כאשר תגיעו שוב לעבודה בדקו את הרשימה הזאת ושאלו את עצמכם האם המשימות האלו הן עדיין באותה דרגת דחיפות. אם כן, השלימו אותן כמה שיותר מהר בהמשך היום וכך תזכו בתחושת סיפוק והקלה שתפחית משמעותית את הלחץ שאתם תחוו. בנוסף, אם תגלו שבאופן קבוע אתם מורידים סעיף מהרשימה בתחילת כל יום, בסופו של דבר תבינו שהדברים הכי דחופים שמלחיצים אתכם, במקרים רבים ממש לא חשובים כפי שחששתם.

3. למדו להגיד לא

הרבה מהלחץ שאתם חווים בעבודה כנראה נגרם כתוצאה מכך שאתם "מותחים" את עצמכם יותר מדי ומעמיסים על עצמכם, באופן ישיר או עקיף. האופן הישיר הוא המשימות שאתם צריכים לבצע באופן שגרתי ופרויקטים חריגים בלתי נמנעים שהם חלק מעבודות רבות. החלק העקיף הוא משימות שאתם לוקחים עליכם מסיבות שונות, כמו רצון לעזור לעמיתים או קושי לסרב לבקשות "חצי רשמיות" מהמנהלים שלכם (נושא שיקבל התייחסות מיוחדת בסעיף הבא). עליכם לזכור שאם אתם אומרים "כן" במקרים שכאלה כל הזמן אתם פוגעים בהספק ובאיכות העבודה השגרתית שלכם. במקביל, העומס הזה גם עלול ליצור לחץ שישפיע עליכם מחוץ לשעות העבודה, דבר שאף אחד לא רוצה.
 
נסו את התרגיל הבא: בפעם הבאה שמישהו מבקש מכם משהו במקום העבודה שיגרום לכך שתחוו עומס ולחץ, עצרו לרגע לחשוב. שאלו את עצמכם "האם זה מקובל עלי שמילוי הבקשה הזאת יפגע בעבודה המרכזית שלי ואולי גם בהמשך היום ואף השבוע שלי?". התשובה לשאלה הזאת תעזור לכם לסרב לבקשות רבות שכנראה גורמות לכם לחוש לחץ בעבודה. רק זכרו לעשות זאת עם חיוך ומבלי לגרום לאדם המבקש להיות תוקפני כלפיכם. אם אתם עדיין מתקשים, לחצו כאן כדאי להכיר 8 טיפים שיעזרו לכם להפסיק להגיד כן לכל דבר.
אסטרטגיות להתמודדות עם לחץ בעבודה: גבר בחליפה מחזיק שלט עצור

4. מה עושים כשאי אפשר להגיד לא?

בהמשך לסעיף הקודם, יש מקרים שבהם אי אפשר להגיד "לא" במקום העבודה. אם אתם חווים מצבים כאלה באופן קבוע, כדאי שתנסו את האסטרטגיה הבאה. נניח שהנחיתו עליכם פתאום פרויקט שמצריך הרבה מאוד זמן ואתם גם ככה כבר במלחמה נגד השעון. במקום לקבל את המצב כפי שהוא ולעבוד תחת לחץ כבד, הגיבו כך: "העבודה על המשימה הזאת דורשת זמן שנחוץ עבור הטיפול בשאר תחומי האחריות שלי. איזה מהם אפשר כרגע להשהות כדי להתמקד בפרויקט?". אם שאלות שכאלה לא מקבלות תשובה ופשוט מצפים מכם להספיק הכל, בכל מצב ובכל דרגת עומס, אתם צריכים לנהל שיחה עם האחראים שלכם.

5. כתבו לעצמכם את מחוללי הלחץ שלכם

לזהות ולתעד את הדברים שגורמים לכם לחוש לחץ חריג ומזיק בעבודה זה אסטרטגיה בסיסית למדי, לכן אנשים רבים לפעמים מתעלמים מכך לחלוטין. אך אם תעשו בה שימוש לאורך זמן יכול להיות שתגלו דפוסים מסוימים ותוכלו להסיק מסקנות חשובות. למשל, שיש טעויות מסוימות שהעובדים או העמיתים שלכם מבצעים באופן קבוע והן גורמות לכם לעבודה כפולה. במצב כזה הרבה יותר חכם לתזכר בצורה חיובית את המעורבים בנושא בנוגע לאופן הביצוע הנכון, מאשר להתרגז שוב ושוב וכך להיכנס ללחץ פעם אחר פעם.
 
תעדו את מחוללי הלחץ שלכם בסוף כל יום, רצוי במקום העבודה עצמו, אך אפשר גם בבית, ובחנו אותם בסוף כל שבוע. נסו לכלול בתיעוד פרטים כמו בגלל מי, איפה, איך ומתי הרגשתם לחץ, לצד אופי התגובה שלכם, ההשלכות שלה ואפשרויות פעולה חלופיות. כבר אחרי שבוע או שבועיים תוכלו לגבש לעצמכם כלים שונים שיפחיתו את הלחץ שאתם חווים בעבודה.
אסטרטגיות להתמודדות עם לחץ בעבודה: יומן, טלפון, עט וסיכות מהדק

6. נסו להימנע מעיסוק מוגזם ברכילות

עימותים בחברה ורכילות משרדית כללית הם נושאי שיחה כמעט בכל מסדרון או מטבחון של מקומות עבודה רבים. לפעמים זה מהנה להיות חלק מהשיח, אך במקרים אחרים זה גוזל מכם הרבה זמן באופן מוחשי ולפעמים גם משאבים נפשיים. אם אתם מוצאים את עצמכם נשאבים לשיחות שליליות שכאלה שוב ושוב והן לוקחות הרבה זמן מהיום שלכם, נסו לעשות את אחד מהדברים הבאים: להדגיש חיוביות בשיחה במקום להתמקד ברכילות שלילית, להסיט את נושא השיחה לנתיב עם תועלת, ואם דבר לא עובד פשוט מצאו סיבה מתקבלת על הדעת לעזוב את השיחה וחזרו להתעסק במה שחשוב לכם באמת.

7. קחו נשימות עמוקות

נשימות עמוקות הן חלק מהתמודדות נכונה עם לחץ בכל מצב אפשרי, לרבות במקום העבודה. אתם יכולים לבצע אותן כאשר אתם עובדים בפרטיות על משימה מאתגרת או כחלק מהפסקה קצרה לביצוע מתיחות וקצת פעילות גופנית. תרגילי נשימה שונים יספקו לכם תועלות שונות וניתן לבצע אותם בישיבה, בשכיבה או במהלך תרגול תנוחות יוגה פשוטות. לחצו כאן כדי להכיר 7 תרגילי נשימה להתמודדות עם לחץ ומתח. אגב, אל תשכחו גם לשתות הרבה מים!
אסטרטגיות להתמודדות עם לחץ בעבודה: אישה נושמת נשימה עמוקה מול שקיעה

8. נסו לקבל הגדרת צפיות ברורה במצבים לא מוכרים

גורם ידוע לשחיקה ולחץ במקום העבודה הוא היעדר מדדים, הנחיות וציפיות מוגדרים מהעובדים. קל להבין מדוע, הרי אם אין לעובד הגדרה ברורה של מה מצופה ממנו, או אם הציפיות האלו משתנות באופן קבוע וללא אזהרה, זהו מצב מלחיץ מאוד. אם אתם מזהים את עצמכם מתמודדים עם הרגשות שכאלה באופן קבוע חשוב להתמודד איתן. אחרת, תמשיכו להרגיש לחץ במקום העבודה אפילו אם תעשו שימוש בכל שאר האסטרטגיות שהוצגו עד עכשיו. אתם צריכים בסך הכל לנהל שיחה על כך עם הגורמים שמולם אתם עובדים. אם אתם מגלים שהציפיות מכם הן בלתי אפשריות בנסיבות הנוכחיות שלכם בעבודה, זכרו את מה שלמדתם בסעיף 5. שיהיה בהצלחה!
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.