במזרח הרחוק קיימות שלל פילוסופיות וגישות לחיים, שכל מטרתן היא לעזור לנפש להתמודד טוב יותר עם המציאות, שלא תמיד קלה, רגועה או נעימה. במציאות של היום, בה הלחץ הוא כמעט גורם קבוע וקצב החיים מהיר יותר מתמיד, כל עזרה בהקלה על רמות הלחץ או בהאטת הקצב היא מבורכת, וגישת הוואבי-סאבי היפנית יכולה לספק לנו בדיוק את זה. בגדול, גישת הוואבי-סאבי מבקשת מאיתנו דבר אחד – למצוא יופי באי השלמות ולקבל את המעגל הטבעי של החיים, שהוא עצמו אינו מושלם. זה פשוט בדיוק כמו שזה נשמע, וכעת אתם תגלו 5 שיעורים שפילוסופיית החיים הזו תלמד אתכם אם רק תפנימו אותה.
לפני הכול – איך מכניסים את הוואבי-סאבי לחיים?
לפילוסופיית הוואבי-סאבי יש 2 עקרונות מרכזיים:
ואבי: זיהוי היופי שקיים בצניעות ובפשטות. חלק הוואבי מזמין אותנו לשמור על לב פתוח ולנתק את עצמנו מראוותנות וחומרנות כדי שנוכל לחוות עושר רוחני במקום.
סאבי: מעבר הזמן והדרך שבה כל דבר גדל, מזדקן ונרקב. חלק הסאבי מציע שבכל שלב כזה יש יופי משלו, שלעיתים מסתתר מתחת לפני השטח ושאיננו מבחינים בו אם לא ננסה.
יחד, שני החלקים האלה מרכיבים פילוסופיית חיים שלמה של הערכת הדברים הפשוטים וקבלת השינויים שמתרחשים סביבנו. אם אתם מרגישים שזה חסר מעט בחייכם, 5 השיעורים הבאים הם בהחלט בשבילכם, והם יראו לכם כיצד לאמץ גישה שכזו ומה היא יכולה לעשות בשבילכם באמת.
1. דרך קבלה זוכים בחופש; בזכות קבלה ניתן לצמוח
את הקבלה שעליה מדברת גישת הוואבי-סאבי ניתן לסכם במילה אחת ביפנית: "אוּקֵטַמוֹ"; שמשמעותה היא "אני מקבל בצניעות ובלב פתוח". ככה זה עובד:
-
אתם עומדים לאבד את מקום העבודה שלכם – אוקטמו
-
מזג האוויר השתנה בהפתעה והחל לרדת גשם שביטל אירוע שציפיתם לו – אוקטמו
-
עברתם תאונה, שברתם את הרגל ותישארו עם גבס למשך מספר שבועות – אוקטמו
זוהי קבלה שלמה של המציאות, מבלי לנסות להתנגד לדברים שאין ביכולתנו להשפיע עליהם. ככל שתקבלו מוקדם יותר את הדברים הרעים (וגם הטובים) שהחיים יביאו לכם, כך יוקל עליכם יותר. כך תמצאו חופש אמיתי מסבל וכך תוכלו לצמוח ולהתפתח כאנשים.
כל זה מתקשר לרעיון הוואבי-סאבי מכיוון שזה מלמד אותנו כיצד להיות שלמים עם חוסר השלמות – לקבל אותה במקום לנסות להיאבק בה. למצוא שלווה כאן ועכשיו במקום לנסות להיאחז במה שאנחנו חושבים שיהפוך אותנו לשלווים, אך אינו בר השגה. ככל שתיאבקו יותר, כך תמשיכו לסבול, לכן מומלץ לשחרר ולהשתחרר מהסבל. זה לא אותו דבר כמו לוותר, אלא יותר כמו להיכנע לכוח הכבידה, ואתם כבר עושים את זה מדי יום בלי להיאבק. אז כשקורה משהו רע, זכרו את המילה – אוקטמו.
2. כל דבר בחיים נמצא במצב לא מושלם
כל דבר במציאות שלנו משתנה וכלום לא נשאר שלם, לכן עלינו לוותר על הרעיון של "שלמות", כי זה לא באמת בר השגה. אם קשה לכם לעשות את זה, גישת הוואבי-סאבי מציעה לשנות את מה שאתם מחשיבים ליפה וטוב, ולייחס לזה דווקא את ההפך הגמור למילה "מושלם" – כל מה שפגום, נחות, שבור ושגוי. כל המילים האלה נשמעות שליליות, אך חשבו על זה – האם החיפוש אחר שלמות מביא אתכם למקום חיובי?
לעיתים זו אפילו לא הדעה שלנו שמספרת לנו מה יפה וטוב, אלא מה שהחברה לימדה אותנו, ולכן אנחנו מוצאים את עצמנו רודפים אחרי רעיונות שאנחנו אולי לא ממש מסכימים איתם בתוך תוכנו, מה שגורם לנו להרגיש פחות ראויים להם או מוריד את המוטיבציה שלנו להשיג אותם. אז הזכירו לעצמכם ששלמות לא קיימת, מכיוון שחוסר שלמות היא המצב הטבעי בחיים, וכל דבר הוא "שלם" בדיוק כפי שהוא. הזכירו לעצמכם שחוסר שלמות זו לא פשרה, אלא פשוט האמת כפי שהיא.
אך זה לא מסתיים כאן, כי גישת הוואבי-סאבי אומרת דבר חשוב נוסף: אל תשאפו לשלמות, אלא למצוינות. במילים אחרות, עשו את הטוב ביותר שאתם יכולים. בין אם זה היחס שלכם לבן או בת הזוג, בין אם זה בעבודה ובין אם זה בלימודים, נסו כמיטב יכולתכם להצליח ולעשות את מה שנכון; אל תשאפו לשלמות, אלא להצלחה. זכרו שאין עץ דקל בעל צורה מושלמת, אך אנחנו עדיין מתפלאים מיופיים וגודלם של כל אחד מהם. אי השלמות שלהם היא זו שהופכת אותם למיוחדים ומרשימים.
3. היופי מסתתר מתחת לפני השטח של מה שנראה שבור
כשנשברת קערה או כוס, אנחנו לרוב לא חושבים פעמיים ומיד זורקים אותן לפח, אך מי שמכיר את הוואבי-סאבי יודע שהשבר הוא לא הסוף של הכלי, אלא רק התחלה חדשה שלו. גשית הוואבי-סאבי עזרה ליצור סוג של אומנות שנקרא "קִינְצוּגִי", כשמשמעות המילה היא "חיבור מוזהב". בטכניקה זו מתקנים כלי חרס שבורים בעזרת שרף ואבקת זהב, כסף או פלטינה, מה שלא רק מחזיר את הכלי לצורתו, אלא גם מעניק לו "צלקות" יפות וייחודיות. זה הופך את חוסר השלמות של הכלי לנצחי, אך איכשהו כך הוא יפה ומיוחד יותר משהיה ככלי שלם.
טכניקת האומנות הזו מזכירה לנו שגם במה ששבור ומצולק יש יופי, ומדגישה כיצד נחישות ותבונה יכולים לעזור לנו להשלים עם השינויים שמגיעים לאורך הזמן בחיים. למה להסתיר את אי השלמות? אפשר להדגיש אותה בעזרת זהב ולחגוג אותה. גם אנחנו מרגישים "שבורים" לעיתים, בין אם מבחינה פיזית ובין אם מבחינה רגשית. אך אל לנו להסתיר את הצלקות שלנו, אלא עלינו לאפשר להן לזהור. גישה שכזו מזכירה לנו לסלוח לעצמנו על הטעויות שלנו, לקבל אותן, ואפילו לראות בקמטים שמופיעים לאורך השנים על הפנים כסימן לחיים טובים ומלאים בצחוק וחיוכים.
4. לאט ובפשטות – רק כך אפשר ליהנות באמת מהחיים
לפעמים קשה לראות את היופי שנמצא מתחת לפני השטח, אך הטריק שמקל על זה הוא להאט את הקצב ולנסות לשמור על גישה שעל פיה פשטות היא לאו דווקא דבר רע. לכל אחד מהשניים האלה יש השפעות מועילות לטווח הארוך; האטת הקצב מאפשרת לכם להפוך לאנשים ערניים יותר ומחדדת את המודעות העצמית שלכם. זה מעודד אתכם לשאול את עצמכם שאלות חשובות, ובאופן טבעי זה עוזר לכם לחיות בהווה במקום לנסות לחיות בעתיד. כשאנחנו מנסים למהר יותר מדי, אנחנו נשחקים, ורק בשלב מאוחר מדי מבינים את הטעויות שלנו. לעומת זאת, אם מאטים את הקצב אפשר לשמור על מוח ונפש חדים ושלווים יותר, ולנתח ולנטרל בעיות עוד לפני שהן צצות או מחמירות.
פשטות לעומת זאת היא התרופה למי שמרגיש שהחיים שלו מסובכים מדי עבורו. בשלב מסוים כולנו נרצה לשנות דבר מה בחיינו, ולרוב השאלה שעולה בראשנו היא "מה עלי להוסיף?", אך היא לעיתים היא צריכה להיות "מה עלי להחסיר?" אם למשל אתם עוברים דירה, אל תחשבו רק על מה שאתם צריכים לרכוש עבורה, אלא גם על מה שביכולתכם להיפטר ממנו ושאינכם זקוקים לו יותר. עליכם לעשות זאת מפעם לפעם גם בנפש ולהיפטר מהרגלים מסוימים על מנת שתוכלו לפנות מקום להרגלים חדשים, להתפתחות אישית ולשינוי. ותרו על מה שלא משרת אתכם יותר וצרו מקום למה שכן.
5. להיות מאושר זה להיות מרוצה מאיפה שאתה וממה שכבר יש לך
כולם מחפשים את האושר ללא הרף, אך זה רק הופך אותנו לקורבנות של עצמנו. אתם לא צריכים לרדוף אחרי ההצלחה הבאה או התגשמות החלום הגדול ביותר שלכם כדי להיות מאושרים, כי זו לא הדרך לאושר. כן, זה יביא לכם הישגים שתוכלו להתגאות בהם ואולי גם ישפר את חייכם במידה מסוימת, אך אם תקוו שזה יכניס אושר לנפשכם, אתם תישארו רק עם תחושת ריקנות. ישנה מעין אשליה שברגע שנגיע ליעד שלנו הכול יסתדר ונהיה מאושרים לנצח, אך זה לא מה שקורה. גישה שכזו היא כמו לשחק תופסת עם רוח רפאים שאי אפשר לתפוס באמת.
הרדיפה הזו אחרי האושר מעוורת אותנו למה שהוא באמת – עוד רגש מבין מכלול הרגשות שקיימים בנו. מכיוון שהרגשות שלנו משתנים כל הזמן, האושר הוא לא דבר שנשאר תמידי, אלא הוא מפנה מקום לרגשות אחרים וחוזר לעיתים אחרי שהם עוברים. כאן נכנסת גישת הוואבי-סאבי, על פיה עלינו להיות מרוצים ממה שיש לנו וממה שקורה לנו, כולל הרגעים המאושרים והשמחים, וגם הרגעים העצובים או המכעיסים.
לפי הוואבי-סאבי, וכן פילוסופיות אחרות מהמזרח הרחוק, המקור לחוסר האושר שלנו הוא חוסר שביעות רצון. כל עוד נרצה דברים נוספים או אחרים, לא נהיה מאושרים, וכדי לזכות באושר אמיתי עלינו להגיד תודה על מה שיש לנו כרגע. כמובן שאפשר לצפות לדברים טובים שיקרו בעתיד ולאחל לעצמנו דברים טובים, אך תסתכלו רק לעברם ותחכו בסבל עד שיגיעו. בינתיים, אמרו תודה עם כל מה שכבר הגיע וטוב. זה מחזיר אותנו כמו מעגל לנקודה הראשונה שלמדתם – קבלה.
כמה מילים לסיכום
ואבי-סאבי זו גישה שמציעה לנו לקבל את מה שקורה לנו, להבין שלא הכול צריך להיות מושלם, ללמוד כיצד לראות את היופי בחוסר השלמות, להאט את הקצב, ליהנות מהפשטות ולהיות מאושרים בזכות כל אלה ומה שיש לנו בחיים. במילים פשוטות, ואבי-סאבי נותן לך רשות להיות מי שאנחנו. הוא מעודד אותנו לעשות את המיטב, אך לא להתיש את עצמנו ברדיפה אחר מטרה בלתי ניתנת להשגה שלמות. הוא מסמן לנו בעדינות להירגע, להאט וליהנות מהחיים, והוא מראה לנו שניתן למצוא יופי במקומות הכי בלתי צפויים. הוא גישה בריאה מאוד לחיים טובים.
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: