
למה היכולת לחוות ולבטא רגשות חשובה יותר ממה שאתם חושבים?
היכולת לחוות ולבטא רגשות היא מיומנות חיונית בחיינו, במיוחד לאורך השנים וככל שאנו מתבגרים. כשאנחנו מחוברים לרגשות שלנו, אנחנו נהנים מגישה לידע חשוב שמסייע לנו בתחומים כמו:
-
קבלת החלטות מושכלת
-
שימור ושיפור מערכות יחסים
-
אינטראקציות יומיומיות חיוביות
-
טיפול עצמי וטיפוח אישי
עם זאת, למרות התפקיד החיובי שרגשות ממלאים בחיינו, הם עלולים לפגוע בבריאות הנפשית ובמערכות היחסים שלנו כאשר הם מתחילים להרגיש בלתי נשלטים. בגיל 40 ומעלה, כשאנחנו מתמודדים עם שינויים משמעותיים - ילדים מתבגרים, הורים מזדקנים, שינויים בקריירה ובגוף - שליטה ברגשות הופכת לחיונית עוד יותר.
טיפ 1: בחנו את ההשפעה של הרגשות על חייכם
רגשות עזים הם לא תמיד דבר רע. הם יכולים להעיד שאנחנו חיים את החיים שלנו במלואם, שאנחנו מרגישים לעומק ולא מתעלמים מדברים או מדחיקים אותם. אך כשהם חוזרים ומשתלטים עלינו – הם עלולים לגרום לבעיות: ריבים עם בני זוג או חברים, קשיים בעבודה, תגובות קיצוניות, שימוש בחומרים מרגיעים או פשוט תחושת בלבול ודאגה מתמדת.
כדי להתחיל לשלוט ברגשות, כדאי לעצור ולשאול: איך הרגשות שלי משפיעים עליי ביום-יום? באילו מצבים הם משפיעים עלי והאם יותר לטובה או יותר לרעה? זה הצעד הראשון לשינוי. איך תדעו מתי מדובר בבעיה? רגשות שיוצאים משליטה באופן קבוע עלולים לגרום לדברים הבאים:
-
עימותים בזוגיות או בחברויות
-
קשיי תקשורת עם אחרים
-
בעיות בעבודה
-
קשיי ריכוז והזנחת משימות חשובות
-
התפרצויות פיזיות או רגשיות
מצאו זמן לבחון כיצד הרגשות הבלתי נשלטים שלכם משפיעים על חיי היומיום שלכם. זה יקל עליכם לזהות תחומים בעייתיים (וגם לעקוב אחר ההתקדמות שלכם).

טיפ 2: שאפו לוויסות רגשי, לא להדחקה
זה נכון שאי אפשר לשלוט ברגשות בלחיצת כפתור, אבל דמיינו לרגע שזה היה אפשרי. לא הייתם רוצים להשאיר אותם פועלים בעוצמה מקסימלית כל הזמן, וגם לא הייתם רוצים לכבות אותם לחלוטין. אך בכל זאת החיים לפעמים מביאים אותנו למצבים שבהם אנו מבצעים הדחקה מודעת (סופרסיה) או לא מודעת (רפרסיה) של רגשות. שתי האפשרויות עלולות לגרום לתסמינים נפשיים ופיזיים, למשל:
-
חרדה
-
דיכאון
-
בעיות שינה
-
מתח שרירים וכאבים
-
קושי בניהול מתחים
-
התמכרויות
כשאתם לומדים לנהל את הרגשות שלכם, ודאו שאינכם פשוט "מטאטאים אותם מתחת לשטיח". ביטוי רגשי בריא כולל מציאת איזון בין רגשות מציפים לבין היעדר רגשות לחלוטין.
טיפ 3: זהו מה אתם מרגישים
הקדשת רגע להתבוננות פנימית במצב הרוח שלכם יכולה לעזור לכם לחזור לשליטה על העולם הפנימי שלכם בדרך בריאה. דמיינו את התרחיש הבא: שלחתם הודעה מנוסחת בקפידה עם הצעה לפגישה למישהו שאתם יוצאים איתו או ללקוח עסקי חשוב, והוא עונה אחרי יום שלם "לא פנוי". פתאום אתם כועסים, מתוסכלים ופגועים. לפני שאתם נותנים לרגשות להתחיל לנהל אתכם, עצרו את עצמכם על ידי שאילת השאלות הבאות:
- מה אני מרגיש כרגע? (אכזבה, בלבול, זעם)
- מה קרה שגרם לי להרגיש כך? (דחו אותי בלי הסבר)
- האם יש הסבר אחר למצב שעשוי להיות הגיוני? (אולי הם לחוצים, חולים או מתמודדים עם משהו אחר)
- מה הרגשות האלה גורמים לי לרצות לעשות? (לצעוק, לפרוק את התסכול, להשיב הודעה עצבנית וכדומה)
- האם יש דרך טובה יותר להתמודד עם הרגשות האלה? (לשאול אם הכל בסדר, לשאול מתי הם פנויים, להבין שאולי הקשר הזה לא אמור להמשיך)
שקילת חלופות אפשריות כתגובה לרגשות היא החלק החשוב ביותר בתהליך. בתחילתו אתם למעשה בוחנים ומעצבים מחדש את המחשבות שלכם, מה שיכול לעזור לכם לשנות את התגובה הראשונה שלכם.

טיפ 4: קבלו את הרגשות שלכם - את כולם
אם אתם מנסים להשתפר בניהול הרגשות שלכם, ייתכן שתנסו להמעיט בחשיבות הרגשות שלכם בפני עצמכם. זה טבעי לחלוטין ולמעשה בלי שום קשר לכך אנשים רבים נוטים לזלזל בעצמם: "די, תירגע", "את מגזימה", "זה לא כזה נורא". אך צריך לזכור שכל רגש שאתם חווים הוא חשוב, גם אם הוא לא "הגיוני" או חריג בעוצמתו.
קבלת רגשות כפי שהם מגיעים עוזרת לכם להרגיש יותר בנוח איתם. הגברת הנוחות שלכם סביב רגשות עזים מאפשרת לכם להרגיש אותם במלואם מבלי להגיב בדרכים קיצוניות ובלתי מועילות. כדי לתרגל קבלת רגשות, נסו לחשוב עליהם כשליחים. הם אינם "טובים" או "רעים". הם ניטרליים. אולי הם מעלים רגשות לא נעימים לפעמים, אבל הם עדיין נותנים לכם מידע חשוב שאתם יכולים להשתמש בו.
תכנים קשורים
טיפ 5: שאלו את השאלות הנכונות – והקשיבו לתשובות
כשאנחנו מרגישים מוצפים רגשית, אנחנו נוטים למהר להכריז: "אני כועס", "אני עצוב", "אני לחוצה". אבל פעמים רבות, מאחורי הכותרת הפשוטה הזו מסתתרת מערכת מורכבת של תחושות, צרכים לא ממומשים וסיפורים ישנים שלא קיבלו מענה. במקום לסגור את הסיפור במשפט קצר, נסו לפתוח דיאלוג פנימי ישיר ואמיץ עם עצמכם. שאלו:
-
מתי בפעם הקודמת הרגשתי כך?
-
מה בי מרגיש כרגע מאוים או לא בטוח?
-
איזה צורך שלי לא מקבל מענה?
-
האם אני מסוגל לדבר את התחושה – או רק לשאת אותה בשקט?
אלו שאלות שאינן באות לנתח את הרגש, אלא להקשיב לו. ברגע שאנחנו מתעכבים על הרגש, שואלים אותו "מה באת ללמד אותי?", משהו בו משתנה. הוא נעשה פחות צורב, פחות חד, פחות שולט. לעיתים, עצם ההקשבה מקלה יותר מכל תגובה.

טיפ 6: תנו לעצמכם מרחב – פיזי, רגשי ומנטלי
רגש עז שמגיע בפתאומיות הוא לפעמים כמו גל עצום שמאיים להטביע אותנו. דווקא אז, חשוב לקחת צעד אחורה – לא כדי לברוח ממנו, אלא כדי להתמקם מחדש, כדי לנשום, כדי לבחור את הדרך בה נרצה לפגוש אותו. המרחק הזה יכול להיות פיזי – לצאת לרגע מהחדר, מהסיטואציה או מהוויכוח. אבל הוא יכול להיות גם נפשי ומנטלי – הפניית תשומת הלב למשהו אחר לזמן קצר, עד שהסערה שוככת.
רעיונות לפעולות פשוטות שמספקות מרחב רגשי:
-
שיחה עם אדם שמרגיע אתכם – גם שיחה של חמש דקות יכולה לעשות פלאים
-
משחק עם חיית מחמד
-
ביצוע פעילות פיזית קטנה ומוכרת – קיפול כביסה, סידור מגירה, שתיית תה
-
האזנה לשיר שמזכיר זכרונות שמחים
חשוב לזכור: המטרה אינה להימנע מהרגש, אלא לאפשר לו להגיע אליכם כשאתם במצב רגשי יציב יותר. הסחות דעת בריאות הן זמניות בלבד.

טיפ 7: מתח הוא קרקע פוריה להצפה רגשית - שמור על איזון
כאשר אתם נתונים תחת לחץ רב, ניהול הרגשות שלכם יכול להפוך לקשה יותר. אפילו אנשים שבדרך כלל יכולים לשלוט ברגשותיהם היטב, עלולים להתקשות ולתת לרגשות שלהם להשתלט עליהם בתקופות של מתח ולחץ גבוהים. לכן צריך להבין שניהול רגשות יעיל לא מתרחש בחלל ריק. הוא נשען על תשתית יומיומית של איזון נפשי ופיזי. אם לא תדאגו לעצמכם – גם הכלים הטובים ביותר לא יחזיקו מעמד וישרתו אתכם בהצלחה לאורך זמן.
דרכים פשוטות (אך קריטיות) לשמירה על איזון:
-
הקפידו על שינה איכותית ומספקת
-
נסו לקבוע זמן קבוע לפעילות גופנית – הליכה, שחייה, ריקוד או יוגה
-
שמרו על קשרים חברתיים תומכים – גם שיחת טלפון קצרה יכולה לעזור
-
הקדישו זמן קבוע בשבוע לפעולה שעושה לכם טוב – ציור, גינון, מדיטציה או כל תחביב דומה
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: