print header

7 סיפורים על קהילות יהודיות שהושמדו בתקופת השואה

על מפת אירופה של ימינו, קשה לדמיין את העושר התרבותי והחיים התוססים שאפיינו את אלפי הקהילות היהודיות שפרחו ביבשת במשך מאות שנים. קהילות אלו, שהיוו מרכזי תרבות, דת, חינוך ומסחר, נמחקו כמעט לחלוטין בתוך שנים ספורות בידי הנאצים ומשתפי הפעולה עמם, אך אסור לנו לשכוח אותן. לכן ביום השואה הזה, איגדנו כאן עבורכם מספר סיפורים של קהילות יהודיות מכל רחבי אירופה שאולי אפילו לא שמעתם עליהן מעולם, כי ככל שהזיכרון החי של השואה הולך ומתרחק, חשוב לשמר את הסיפורים הללו, במיוחד עבור הדורות הבאים.
 

1. הקהילה היהודית בחלם, פולין – כ-15,000 יהודים

אולי שמעתם על "חכמי חלם", ועל אף שבסיפורים מתייחסים אליהם כמושא לבדיחות, קהילת היהודים בחלם הייתה למעשה אחת העתיקות ביותר של יהודים בפולין ואף אחת הגדולות והחשובות ביותר בה. עד לפני מלחמת העולם השנייה, הקהילה היהודית שבחלם היוותה כמחצית מתושבי העיר, והם תרמו רבות להתפתחותה כעיר סחר. פעלו שם 3 בנקים יהודיים, בתי דפוס ומוסדות חינוך יהודיים, וגם כמה מפלגות ציוניות שונות ומועדוני ספורט. 
קהילות יהודיות שהושמדו בשואה: חנות יהודית שנהרסה בחלם בליל הבדולח

חנות יהודית שנהרסה בחלם בליל הבדולח

עם זאת כבר בתחילת שנות ה-30' החלו ניצני האנטישמיות לצוץ, כשסגן ראש העיר, שהיה יהודי, נרצח בשנת 1930 על ידי מתנגדים פוליטיים אנטישמיים, שהתגלו כעובדי עירייה שרצו לסלק את המפלה היהודית מהקואליציה. חלם נכבשה על ידי הנאצים ב-1939, ובאותה שנה כ-2,000 גברים יהודים בני 16-60 הובלו בצעדת מוות, שבמהלכה נרצחו כ-1,000 מתוכם. השאר אולצו לחצות בשחייה את נהר בוג, ורובם טבעו. רק כ-150 הצליחו לחזור לעיר. בסוף 1940 הוקם שם גטו, וב-1942 החלו לגרש משם יהודים למחנה ההשמדה סוביבור. בחלק מהאקציות נרצחו יהודים, ומספרם של היהודים שנרצחו בחלם עצמה מוערך בכ-3,000 נפשות. 

קהילות יהודיות שהושמדו בשואה: העמסת יהודים בקרון רכבת בחלם

העמסת יהודים בקרון רכבת בחלם

בסופו של דבר הצבא האדום כבש אל חלם, והוקמו שם מחדש מועצה יהודית ובית כנסת. חיי הקהילה של היהודים נמשכו שם עד לתחילת שנות ה-50', אולם רובם היגרו לישראל, ארה"ב ודרום אפריקה בשל אנטישמיות שנמשכה. כיום לא ידוע על יהודים שחיים בחלם. 

2. הקהילה היהודית בוויסבאדן, גרמניה – כ-2,700 יהודים

ישנן עדויות ליהודים בוויסבאדן במסמכים מהמאה ה-14, וידוע שבמאה ה-17 הם הוגלו מהעיר, אך חזרו אליה עד סוף אותה מאה. הקהילה הזו הפכה במהלך המאה ה-20 למקלט עבור יהודים חסרי נתינות בגרמניה, מכיוון שהעיר היוותה מרכז נופש ומרפא, כך שניתן היה להתגורר בה גם ללא אישור שהייה. בשנת 1933 היה כבר רוב נאצי בשלטון העיר, מה שהוביל מהר מאוד להתנכלות ליהודים שהוכו ופוטרו ממשרות רשמיות, ועסקיהם הוחרמו.
קהילות יהודיות שהושמדו בשואה: משפחות יהודיות מוויסבאדן

משפחות יהודיות מוויסבאדן

רבים מהיהודים שבקהילה ניסו להגר, וידוע שכמחצית מהרופאים שהיו בה, שהיוו אחוז נכבד מהרופאים של העיר, היגרו לארה"ב ולישראל עד 1938. באותה שנה גורשו לפולין ה"אוסטיודן" – יהודים שנחשבו נחותים אף יותר מאחר שלא עברו תהליכי מודרניזציה – אך מאחר שממשלת פולין שללה את אזרחותם כבר בשנת 1935, הם לא הורשו להיכנס אליה, נותרו בגבול, ורבים מהם מצאו שם את מותם. בשנת 1942 רוכזו היהודים שנותרו בעיר ב-80 "בתי יהודים" שסומנו במגן דוד צהוב, ועד סוף יוני באותה שנה הם גורשו למחנות ההשמדה, שם גם הם מצאו את מותם.

קהילות יהודיות שהושמדו בשואה: קיר הנצחה בוויסבאדן

קיר הנצחה בוויסבאדן

לאחר סיום המלחמה נוסדה בעיר קהילה יהודית חדשה, ועד לשנת 1950 היו בה 350 יהודים. צבא ארה"ב עזר לשפץ את אחד מבתי הכנסת שהנאצים שרפו בחלקו בליל הבדולח, ועיריית ויסבאדן הקימה על אתר של בית כנסת אחר שנשרף, גן על שם המשורר היהודי היינריך היינה. בגן זה הקימו לוח זיכרון לבית הכנסת שעמד באותו מקום. יש בעיר עוד הרבה מוקדי הנצחה להקהילה היהודית שהייתה ואיננה עוד, ביניהם לוחיות וקירות זיכרון, ואף מוזיאון שמציג את קורות חייהן של המשפחות שחיו בוויסבאדן.  

3. הקהילה היהודית בגיור, הונגריה – כ-4,700 יהודים

ההתיישבות היהודית החלה בגיור ככל הנראה בסוף המאה ה-14, אך יש עדויות שעל פיהן הקהילה היהודית הייתה מאורגנת בה אף לפני כן. במשך כ-400 שנה הם הוגלו ליישוב גיורסיגט שהיה על אי סמוך על נהר הדנובה, ורק בשנת 1851 כבר הייתה בגיור עצמה קהילה מאוחדת שכללה גם את היהודים שחיו על האי, אז מספרם היה פחות מ-1,000.
קהילות יהודיות שהושמדו בשואה: בית הכנסת בגיור

בית הכנסת בגיור

בין השנים 1942-1944, כשהקהילה כבר מנתה כמעט 5,000 יהודים, רוב הגברים היהודים גויסו לשירות העבודה של הצבא ההונגרי. הגוף הזה היה מורכב על פניו מאנשים שהצבא ההונגרי לא היה מעוניין שישמשו כלוחמים, אולם בפועל הוא היווה קבוצות של יחידות שנועדות לבודד גורמים שהשלטון היה עוין כלפיהם, ובעיקרם יהודים. הם עסקו בעבודות כפייה שסייעו לגרמניה הנאצית במלחמה בברית המועצות, ורוב המגויסים נרצחו בסופו של דבר על ידי המפקדים שלהם או מתו בתנאים הקשים של החזית המזרחית.

קהילות יהודיות שהושמדו בשואה: מגויסים בשירות העבודה

מגויסים בשירות העבודה

היהודים שנותרו בקהילה רוכזו בגטו ב-1944, כשהגרמנים השתלטו על הונגריה, וכמה חודשים לאחר מכן הם נשלחו למחנה ההשמדה אושוויץ. 700 ניצולים שרדו את הטבח הזה וחזרו לגור בעיר, אולם בשנות ה-70' כבר נותרו בקהילה רק 200 יהודים. בית הכנסת הגדול שבעיר (שבתמונה כאן למעלה) לא היה בשימוש מאז השואה, ועל כן נמכר לרשות המקומית. כיום הוא שופץ ושוחזר, ומשמש כמרכז תרבות עירוני.

4. הקהילה היהודית ביאשי, רומניה – כ-45,000 יהודים

יאשי הייתה במשך שנים מרכז יהודי חשוב ברומניה, כשישנן עדויות ליהודים שחיו בה כבר מהמאה ה-15, ויתכן שהיו שם עוד לפני. החיים של היהודים ביאשי היו רצופים עליות ומורדות – בתקופות מסוימות שירתו בתפקידי מפתח בארמון או במסחר, ובאחרות נרדפו על ידי קוזאקים או שנשללו מהם זכויות על ידי נסיכות מולדובה כששלטה ביאשי. עם זאת, הם הצליחו לשגשג ולפרוח עד לעליית הפשיסטים לשלטון בשנות ה-30'.
קהילות יהודיות שהושמדו בשואה: בית הכנסת הגדול ביאשי

בית הכנסת הגדול ביאשי

הפוגרומים שאירעו ביאשי במהלך מלחמת העולם השנייה היו ככל הנראה הנוראיים והאכזריים ביותר בהיסטוריה של יהודי מזרח אירופה, ויש אף שמייחסים להם את תחילתה של ההשמדה ההמונית של יהדות אירופה. בסוף יוני של 1941 הורה שליט רומניה לפנות את כל היהודים מהעיר, ובמהלך הפעולה הזו נשדדו בתיהם ועסקיהם, ונרצחו כ-20,000 יהודים – כמעט מחצית מהקהילה. היהודים ששרדו את הפרעות האלה נשלחו למחנות ריכוז. 

קהילות יהודיות שהושמדו בשואה: גופות של יהודים ביאשי בזמן הפרעות

גופות של יהודים ביאשי בזמן הפרעות

לאחר המלחמה, רוב יהודי רומניה עלו לישראל, אך ביאשי נותרה קהילה קטנה של כמה מאות יהודים, שעם הזמן שיפצו את בית הכנסת הגדול (בתמונה) ואף הקימו מוזיאון ליהודי יאשי. 

5. הקהילה היהודית ביואנינה, יוון – 2,000 יהודים

יהודים חיו ביוון בכלל וביואנינה בפרט כבר מימי חורבן בית המקדש השני, אולם בתחילת המאה ה-20 רבים מהם היגרו לארה"ב ולישראל. היהודים שנותרו ביואנינה היו ברובם במצב כלכלי רע למדי, ויתכן שמסיבה זו האיטלקים שכבשו אותה ב-1941 התייחסו אליהם בסובלנות יחסית. נדרש מהם עם זאת לממן את המאמץ המלחמתי על ידי עבודות כפייה ומיסים כבדים.
קהילות יהודיות שהושמדו בשואה: בית הכנסת ביואנינה

בית הכנסת ביואנינה

מצבם של יהודי יואנינה החמיר אחרי שהגרמנים תפסו את מקומם של האיטלקים ב-1943, כשב-25 במרץ 1944 (יום העצמאות היווני), קיבצו את כל יהודי העיר בחוף אגם, ומשם הובילו אותם במסע ארוך ברכבות בקר אל עבר אושוויץ-בירקנאו. עוד באותו יום שהגיעו – ב-11 באפריל ב1944 – רובם הוכנסו לתאי הגזים.

קהילות יהודיות שהושמדו בשואה: גירוש יהודי יואנינה לגטאות

גירוש יהודי יואנינה לגטאות

לאחר המלחמה חזרו ליואנינה כ-160 יהודים, וכיום הקהילה שם מונה פחות מ-50 יהודים. על אף שהמספר הזה קטן, הוא משמעותי, כי ב-2019 נבחר בעיר ראש עיר יהודי, בן לניצולי שואה, והוא היה היהודי הראשון בהיסטוריה שכיהן כראש עיר ביוון. 

6. הקהילה היהודית בשיאוליאי, ליטא – כ-8,000 יהודים

על אף שלפני מלחמת העולם הראשונה יהודי שיאוליאי היוו יותר ממחצית מתושבי העיר, במהלכה הם גורשו לרוסיה בגלל טענות שהם עלולים לשתף פעולה עם הצבא הגרמני. רק מעטים הצליחו להסתתר ונותרו בעיר, שנכבשה על ידי הגרמנים, אך באותם ימים הצבא הגרמני עוד לא רדף אותם. במהלך שנות ה-20' החלו לחזור יהודים לעיר, עד שהיוו כרבע מאוכלוסייתה.
קהילות יהודיות שהושמדו בשואה: אנדרטה לזכר הגטו בשיאוליאי

אנדרטה לזכר הגטו בשיאוליאי

הסובייטים פלשו לשיאוליאי ביוני 1940 ואסרו על פעילות ארגונים ובתי ספר יהודיים ועבריים. הם גם החלו בגירוש מאסיבי שכלל יהודים, עד שנסוגו מליטא, ואז המיליציה הליטאית החלה במעצר יהודים, השפלות פומביות ורציחות מרוכזות – עוד לפני שהנאצים פלשו. כשהגיעו הגרמנים הם החלו לרצוח יהודים גם כן, ועד שהוקם גטו שאיוליאי, נרצחו כ-1,000 יהודים.

קהילות יהודיות שהושמדו בשואה: שערי גטו שיאוליאי ההרוסים

שערי גטו שיאוליאי ההרוסים

הגטו שהוקם בעיר הופצץ בתחילת יוני 1944, כשהצבא האדום הגיע למזרח ליטא. לכן כל היהודים ששהו בו פונו למחנה הריכוז שטוטהוף שבפולין, שם נערכה סלקציה – הגברים נשלחו לדכאו וקאופרינג שבגרמניה, והנשים והילדים להשמדה באושוויץ. בסוף המלחמה נותרו בעיר רק כ-500 יהודים.

7. הקהילה היהודית בלייפאיה, לטביה – כ-7,400 יהודים

לייפאיה, שנקראה גם "ליבאו" ביידיש, הייתה ביתה של קהילה יהודית לא קטנה, כשבתחילת המאה ה-19 היהודים היוו כשביעית מאוכלוסיית העיר. עם זאת, במהלך מלחמת העולם הראשונה רבים מהם חוו קשיים והיגרו לארץ, בין היתר בעקבות החזון הציוני. 
קהילות יהודיות שהושמדו בשואה: אנדרטה לזכר קהילת יהודי לייפאיה

אנדרטה לזכר קהילת יהודי לייפאיה

לאחר כיבוש הנאצים התרחש טבח לייפאיה, בו היהודים הוצאו להורג בצורה המונית ואכזרית. החיילים ירו באקראי ביהודים שנמצאו בעיר, ואחרים נלקחו לחוף הים, שם ירו בהם שתי שורות של יורים. האימהות נתבקשו להחזיק את התינוקות שלהן בצד שמאל של הגוף, זאת על מנת שהחיילים יוכלו לכוון אל הלב שלהן ולחסוך בתחמושת. הטבח הזה תועד על ידי צלמים והוא התרחש באופן שיטתי במשך יותר משנה, מסתיו 1941 עד אפריל 1942. 

קהילות יהודיות שהושמדו בשואה: טבח לייפאיה

טבח לייפאיה

באפריל 1942 הייתה אקציה, שבעקבותיה דווח בעיתון מקומי ש"בעיית היהודים בעיר נפתרה לחלוטין". 90% מהיהודים שבעיר נרצחו, בעוד ש-800 ששרדו רוכזו בגטו, פרט לכ-20 שהצליחו להישאר בעיר. מתוך אלו שנשלחו לגטו 102 מתו שם עקב התנאים הקשים, ו-54 נורו למוות. כיום חיים בלייפאיה מאות יהודים, ביניהם ניצולי שואה ובני המשפחה שלהם.

 
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.