איך רגשות שליליים נכלאים בתוכנו?
כבר בשנת 1992 פורסם מחקר שתמך בקשר שקיים בין הגוף והנפש, ויש גם מחקרים עדכניים יותר שמראים כי בריאותנו הנפשית משפיעה על בריאותנו הפיזית. דוגמה קלאסית לכך היא פחד; אם אתם נמצאים במצב שבו אתם חווים פחד, הגוף מגיב לתחושה הזו על ידי תגובת "הילחם או ברח". בספרו "קוד הרגש", מתאר ד"ר בראדלי נלסון 3 דברים שמתרחשים כשאנחנו חווים רגש:
1. אנחנו מפתחים תדר רגשי.
2. אנחנו חווים את הרגש ואת כל המחשבות והתחושות הפיזיות שמתלוות אליו.
3. אנחנו מעבדים את הרגש וממשיכים הלאה.
לפי מחקר שפורסם בשנת 2017, שלב עיבוד הרגש מתרחש במערכת הלימבית של המוח, שבין היתר אחראית על הישרדות ומווסתת את חום הגוף, לחץ הדם ורמות הסוכר בדם. מאחר שאנחנו מעבדים מידע חדש ללא הרף, תמיד ישנה תגובה אוטונומית של מערכת העצבים שלנו, אשר שולחת אותות לגוף ומפעילה תגובות רגשיות שתואמות לחוויה. במילים אחרות, הרגשות שלנו מגיעים ממה שמערכת העצבים מספרת לגוף ולנו.
על פי נלסון, כשישנה הפרעה בשלב השני או השלישי שתוארו, האנרגיה הרגשית נכלאת בגוף, וכתוצאה מכך אנחנו חווים תגובה פיזית כמו שרירים תפוסים, כאבים ובעיות נוספות אחרות. פסיכולוגים רבים טוענים שהבעיה כאן היא שה"אני האמיתי" שלנו (החלק הסקרן והבוטח שבנו) רוצה לבטא משהו שה"אני המזויף" (החלק שלמד להתמודד עם כאב ואובדן) לא רוצה שנבטא. זוהי למעשה הדחקה של האנרגיה השלילית, וזה מתבטא ב:
-
נטירת טינה
-
שיפוט לקוי
-
חבלה עצמית
-
תגובת יתר
-
לחץ וחרדה
-
דיכאון
-
תשישות
הקשר בין רגשות שליליים כלואים וטראומה
כמעט בלתי אפשרי לדבר על הנושא הזה בלי להעלות את הנושא של טראומה רגשית והדרך שבה המוח חווה אותה. האמת היא שכמעט כל אחד מאיתנו יחווה טראומה בשלב כזה או אחר בחייו, ומחקר משנת 2015 שנערך בקרב 69,000 אנשים מכל העולם הראה כי מעל 70% מהנחקרים חוו אירוע טראומטי כלשהו בחייהם, וכ-30% מתוכם חוו 4 אירועים שכאלה או יותר. טראומה יכולה לצוץ בחיים עקב חוויות כמו:
-
פרידה או גירושין
-
שינויים משמעותיים בחיים
-
מחלה קשה
-
מוות של אדם קרוב ואהוב
-
בגידה במערכת היחסים
-
אובדן של מקום או יכולת עבודה
-
חוויית אלימות, אפליה או גזענות
הטראומה משפיעה על עיבוד הזיכרון שלנו והיכולת לשחזר מידע עובדתי מהחוויה שעברנו, וכשמדובר בחוויה עוצמתית של ממש, המוח יכול לעבד את הזיכרון כתמונה או כתחושה מסוימת בגוף. כשצץ טריגר מסוים שמעורר את הזיכרון הזה, המוח מתנתק מהמציאות ומנסה לשחזר את האירוע הטראומטי, מה שמגיע בצורת הבזקי זיכרון מהעבר. כל התהליך הזה מפריע ליכולת הריפוי הטבעית של המוח, והחוויה הזו שכלואה בו גורמת לנו להישאר תקועים בעבר. רואים את זה בצורה ברורה אצל אנשים שסובלים מהפרעת דחק פוסט-טאומטית, מצב שמתפתח בדרך כלל אחרי חוויה מפחידה או מאיימת במיוחד.
איפה הרגשות כלואים בתוך הגוף?
שאלתם את עצמכם פעם למה אדם שכועס נקרא "חמום מוח"? האם חשתם פעם לחץ בחזה עקב חרדה? או אולי הרגשתם מתישהו ש"הלב נפל לכם לתחתונים" בגלל פחד? התחושה הפיזית שיוצרים הרגשות שלנו משתנה בין אדם לאדם, אך צוות מהנדסים ביו-רפואיים מפינלנד ניסה למפות את התופעה הזו במחקר משנת 2013 ולהראות איפה בדיוק נמצאים רגשות בגוף. הם שאלו 700 אנשים איפה הם מרגישים עלייה או דעיכה בתחושה בעת חוויית רגשות חזקים, וזה מה שהתגלה:
אותם חוקרים ביצעו מחקר נוסף שפורסם בשנת 2018, בו הם הראו שעוצמת הרגש משפיעה על עוצמת התחושה שלו בגוף, והם גם סיווגו את הרגשות ל-5 קבוצות:
-
שליליים: כמו לחץ, כעס ובושה
-
חיוביים: כמו שמחה, אהבה וגאווה
-
קוגניטיביים: כמו קשב ותפיסה
-
מצבים הומאוסטטיים: כמו תחושת איזון ושלווה
-
מחלות ומצבים סומטיים: כמו תחושת חולי
מה ההשפעה הפיזית של רגשות שאינם מעובדים?
אז כפי שהבנו, הרגשות אכן משפיעים עלינו מבחינה פיזית, אך מה קורה עם רגשות שאנחנו לא מעבדים כמו שצריך? אלו שנשארים כלואים בתת-מודע שלנו גם כן יכולים להשפיע עלינו, ולמעשה, אחת ההשפעות היותר ברורות שלהם היא על היציבה שלנו. לדוגמה, כשיש לנו ביטחון עצמי רב, אנחנו נוטים ליישר יותר את הגב, וכשאנחנו עצובים אנחנו נוטים יותר לקמר אותו. זה קורה בין היתר בגלל לחץ שהרגש יוצר על השרירים באופן קבוע ושגורם לנו לאמץ תנוחה שתפחית את התחושה הלא נעימה שנוצרת. בנוסף, רבים מאיתנו למדו לקבור את הרגשות והכאב שלנו, אך זה עלול לגרום לנו להדחיק אותם, ומחקר משנת 2019 הראה שזה עלול לגרום לפעילות מופחתת של מערכת החיסון.
איך לשחרר את הרגשות שמכבידים על הגוף?
כדי להשתחרר מהכלא הרגשי, להקל על המטען הרגשי שאתם סוחבים על עצמכם ולחוות שינוי רגשי ופיזי אמיתי, עליכם לעשות מספר דברים:
1. הכירו ברגשות שלכם
ככל שתבינו יותר את עולמכם הרגשי, כך תוכלו לעבד את הרגשות שלכם בצורה בריאה יותר. הצעד הראשון הוא להתחבר לרגש שלכם ולנסות להבין אותו. אנשים שמדכאים את רגשותיהם נאבקים בזיהוי הרגש שהם חווים, ולכן מומלץ מאוד לפנות למטפל מוסמך לשם כך. מחקר משנת 2007 הראה שאפילו פעולה קטנה כמו תיוג הרגש שחווים יכולה להפחית את עוצמתו.
2. עבדו את הטראומה שחוויתם
יש טראומות שחווינו עוד בתקופה שבה לא יכולנו לעבד את הרגש כמו שצריך, למשל בילדות. זה כולל טראומות כמו:
-
התעללות פיזית, רגשית או מינית
-
הזנחה
-
אובדן
-
נטישה
-
בריונות
-
גדילה בבית הרוס
אם לא נעבד את הטראומות שחווינו מהילדות, אנחנו עלולים לנטות להאשמה עצמית, הטלת אשמה על אנשים אחרים, תחושות דיכאון והימנעות מאירועים חברתיים. כדי לעבד את הטראומה עלינו קודם כל להתאבל על מה שקרה לנו, ואחרי שנאפשר לעצמנו לחוות את הצער הזה ולעבד אותו, נוכל לפתח אסטרטגיות שיעזרו לו להתפתח כבני אדם.
3. חקירת הצל
בתחום הפסיכולוגיה, הצל הוא ארכיטיפ שמתאר חלקים באישיות שלנו שאנחנו מסרבים לקבל, לרוב עקב בושה או תחושת חוסר יכולת, ולכן אנחנו מדחיקים אותם. באופן כללי, אנשים נוטים להסתיר בעצמם חלקים שהם מאמינים שלא מקובלים, לדוגמה אם נטו להורות עליכם בילדות להפסיק לבכות או אפילו רק להירגע כשהייתם בסערה רגשית. כדי לחקור את הצל ולטפל ברגשות המודחקים, מומלץ לדבר עם מטפל מוסמך.
4. תנועה רצונית
פסיכותרפיית גוף-נפש עוזרת לטפל בפוסט טראומה ומתח כרוני שמשפיע על הגוף, וכחלק מהטיפול מכירים בתסמינים הפיזיים והרגשיים ונעשים מאמצים להשתחרר מהם כדי להירפא. דרך אחת לעשות זאת היא בעזרת תנועה שמאפשרת ליצור תחושת ביטחון בגוף שלא חווינו בעבר, וזה מתאפשר למשל בעזרת:
-
ריקוד
-
מתיחות
-
יוגה
-
טאי צ'י
-
הליכות מדיטטיביות
-
תרגילי נשימה סרעפתית
5. התאמנות בדומייה
אם תזוזה עוזרת לשחרר את הטראומות מהעבר, דומייה של הגוף יכולה לסייע לנו לעבד את המחשבות והרגשות שלנו במצב הנוכחי. מחקרים הראו שקל לנו יותר להתחבר למחשבות, לרגשות ולתשוקות העמוקות שלנו כשאנחנו מנתקים את עצמנו מגירויים חיצוניים, ובעידן הנוכחי אנחנו חווים דומייה שכזו פחות מתמיד, אך היא חשובה מאוד לגוף ולנפש. הנה כמה טכניקות שמסייעות להשיג דומייה:
-
מדיטציה
-
תרגילי נשימה
-
טיולים בחיק הטבע
-
האזנה למוזיקה שלווה
-
חזרה על מנטרה
-
הרפיית שרירים הדרגתית
לסיכום
כשאנחנו לא מעבדים כמו שצריך את הרגשות שלנו, הם נתקעים בתוך הגוף, מודחקים, מכבידים עלינו ואף גורמים להשפעות פיזיות. בעזרת טכניקות רבות ושונות אפשר לעבד טוב יותר את הרגשות שחווינו בעבר ושאנו חווים כיום, וזה כולל טיפולים אצל פסיכולוג ותרגולים שמסייעים להזיז את הגוף או להשיג שקט מחשבתי. כך ניתן להשתחרר מהכלא הרגשי שאנחנו מוצאים את עצמנו בתוכו ולזכות ברווחה נפשית.
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: