print header

8 דרכים להתמודדות עם חווית ילדות קשה שפוגעת בכם עד היום

אצל רבים מאיתנו, בהסתכלות לאחור, נתפסת הילדות כתקופה מאושרת – אנחנו לרוב זוכרים ממנה את הדברים הטובים והמהנים, ואת החוויות החיוביות שהיו לנו בה ששולבו בשגרה פשוטה ללא האחריות והאילוצים שיש לנו היום. אך האמת היא שהזיכרון הנוסטלגי הזה של ילדות תמימה ממש לא נכון עבור כולם, ולמעשה יש שיגידו שהוא כלל לא המקרה הנפוץ. אנשים רבים עברו ילדות קשה, אולי אף טראומתית, אם זה בגלל הורה שתלטני וקשוח, חוויות של התעללות או ניצול, חרם ארוך שנים ובריונות או כל דבר אחר שהותיר בהם צלקת נפשית כואבת שמעולם לא נעלמה. התאוששות מחוויית ילדות קשה היא ללא ספק אתגר, אך ניתן להתגבר עליו בשלל דרכים, לרבות עצות שיעזרו לנו לצאת לדרך חדשה וטובה בחיים. אם גם אתם חוויתם קשיים בילדותכם וברצונכם לשים את העבר מאחוריכם, נסו ליישם את 8 הטיפים הבאים...

דרכים להתמודדות עם ילדות קשה: ילד תופס את פניו בהבעת עצב

1. זהו והכירו את מנגנוני ההגנה ששולטים בכם

למרות כל מה שעברתם בילדותכם, הסתכלו על חייכם כעת, היו כנים והרשו לעצמכם להבחין בדרכים שבהן אתם מנסים להגן על עצמכם, כלומר לזהות את מנגנוני ההגנה שבהם אתם משתמשים כדי להתגבר על קשיי ילדותכם, אך הם אינם משרתים אתכם לטובה. כך למשל, יכול להיות שבגלל חוויות ילדותכם אתם נוטים כיום לא לסמוך על אחרים, ושמים את מבטחכם רק על עצמכם, או לחלופין שאתם נוטים לעצבנות יתרה ולשחרור אגרסיות משום שזו הדרך היחידה שלמדתם בילדותכם להתמודדות עם מצבים קשים.

לא משנה מה בדיוק אתם עושים במציאות היומיומיות שלכם כיום ואילו מנגנוני הגנה שרק מקשים עליכם ופוגעים בכם אתם משמרים מילדותכם – הצעד הראשון בריפוי ובהתגברות על הפצע הישן והמכאיב מהעבר שלכם טמון בזיהוי של אותם דברים שאתם עושים כתוצאה מקשיי הילדות, והבנת הצורך לשנות את אותן דרכי פעולה שמצרות את צעדיכם ולטפל בהן.

2. טפחו צפיות ותמיד מצאו יעד שיגרום לכם להסתכל קדימה

אחד האתגרים הגדולים ביותר עבור אנשים שחוו קשיים בילדותם הוא לטפח ציפיות ולמצוא יעדים חיוביים עבור העתיד שלהם. ההתעסקות בהישרדות היומיומיות וההתמודדות הבלתי נגמרת עם הקשיים שממשיכים לצוף משנות הילדות, מקשים מאוד על יצירת אופק, על הסתכלות קדימה ועל פיתוח ציפיות שכאלו. אך חישבו לרגע כמה קל יותר יהיה לכם להתמודד עם כל מה שמונח על כתפיכם, אם תדעו שיש דבר כלשהו הממתין לכם בסופה של הדרך – חלום שאתם רוצים להגשים ומטרה שתעמוד מול העיניים שלכם ושתוכלו לשאוף אליה.

זה יכול להיות יעד שאפתני שאתם רוצים להגשים, אך באותה מידה גם לא חייב להיות משהו גדול במיוחד; אפילו יציאה לטיול ביעד שתמיד חלמתם עליו או לקיחת קורס בנושא שמעניין אתכם יכולים להיות מטרה ראויה שתיתן לכם סיבה להתקדם קדימה – לכן אל תוותרו לעולם על טיפוח הציפיות, והחשיבו זאת כחלק חשוב מתהליך ההחלמה שלכם.

דרכים להתמודדות עם ילדות קשה: אדם מביט במשקפת

3. כבדו והעריכו את עצמכם

אנשים שעברו חוויות ילדות קשות שהותירו בהם צלקות חשים לרוב שחייהם לא בשליטתם המלאה גם שנים רבות לאחר מכן. אנחנו מבינים שלוקח זמן, לעיתים רב מאוד, להשתחרר מאותן תחושות קשות המכבידות על הלב, ולכן עליכם להיות סבלניים כלפי עצמכם, להעריך את המקום שבו אתם נמצאים כעת, לסמוך על התהליך שעברתם עד היום ולהתייחס לעצמכם בכבוד שאליו אתם ראויים.

במובן המעשי משמעות הדבר היא שאסור לכם לכעוס על עצמכם אם עשיתם איזו טעות או שגיאה – זה קורה לכולם וכך לומדים. אל תתעללו בגוף שלכם עם צריכת אלכוהול וסמים, עישון או אכילת יתר – שימרו על הכל במידה הנכונה. אל תעלבו בעצמכם ואל תורידו מערככם – בייחוד לא מול אנשים אחרים. עשו את ההיפך: דעו לתת לעצמכם מחמאות והודו לעצמכם כשאתם מוצאים את עצמכם נוהגים בהתחשבות בזולת, כשהצלחתם לסיים מטלה קשה או אחרי שבישלתם איזו ארוחה טובה.

4. הרשו לעצמכם לבטוח באחרים ולהתקרב אליהם

אחת הדרכים הטובות והיעילות ביותר להשתחרר מרגשות הבושה, האשמה, הפחד והייאוש שרודפות אתכם מהעבר ולהתגבר על דפוסי התנהגות המאפיינים באופן טבעי אנשים שחוו ילדות קשה, היא לאפשר לעצמכם  ולו פעם אחת  להיפתח בפני אחרים ולמצוא לעצמכם סביבה תומכת. יכול להיות שיהיה מדובר בקבוצה קטנה של מכרים או באדם אחד איתו יש לכם קשר מיוחד, העיקר שאותם אנשים יאהבו אתכם כפי שאתם ויסייעו לכם.

נכון שבמצב שכזה, שבו קשיי הילדות עדיין מכאיבים ומכבידים, מציאת האנשים שיהוו עבורכם משענת ושתוכלו לסמוך עליהם היא לא משימה קלה. אך הצלחה בה – אפילו אם מדובר באדם אחד שאיתו אתם מפתחים קשר קרוב ביותר – יכולה להיות משמעותית מאוד לטווח הרחוק, ולהניב עבורכם ועבור תהליך ההחלמה שלכם פירות מוצלחים מאוד.

דרכים להתמודדות עם ילדות קשה: שתי נשים מניחות ראשן זו על זה

5. זכרו כי חרטה וסליחה הן הכרחיות עבור ריפוי עצמי

תחושות של שנאה, תיעוב וכעס כלפי הגורמים שהפכו את הילדות לקשה מנשוא ולכזו המעיבה עליכם עד היום, יכולות להיראות טבעיות ואולי אף נכונות, אך צריך לזכור כי התבוססות בהן עלולה לגרום לדיכאון, להתנהגות אלימה ולהרס של החלקים הטובים והחיוביים שבכם. כאשר אתם מלאים עד אפס מקום בשנאה, כעס וטינה – תתקשו מאוד למצוא מקום להשלים עם עצמכם ולחיות טוב יותר.

לכן, עליכם להסתכל על סביבתכם הקרובה ולמצוא בעצמכם את היכולת לסלוח ולמחול, גם לאחרים אך בעיקר לעצמכם – על כך שבזמנו לא היו לכם הכלים להתמודד עם המצב, אך כעת המצב שונה. המחילה והסליחה הן חלק הכרחי מתהליך הריפוי העצמי שאתם עוברים, ואם תאמצו אותן לליבכם תוכלו להשתחרר ביתר קלות ממשקעי העבר.

6. מצאו דרך לבטא את רגשותיכם ותחושותיכם מתי שזה רק אפשרי

כפי שכבר אמרנו, הרגשות והתחושות הרעות והקשות הרבות שנטמעו באלו שחוו ילדות בעייתית, יכולות לגרום להם לפנות להסתגרות עצמית ולהתגוננות עמוקה הכוללת שלל בעיות שונות. עם זאת, על מנת להתחיל לאחות את הפצעים, כדאי מאוד לנסות להשיל את ההגנה העצמית האופפת אתכם ולמצוא דרכים לבטא את הרגשות והתחושות שלכם גם בפומבי, באופן מכבד ומתחשב כמובן, מתי שזה רק אפשרי.

ככל שתשחררו יותר את הרגשות שממלאים אתכם, כך הריפוי וההחלמה שלכם יקדימו להגיע. צאו לראות סרטים מרגשים ואל תתביישו לבכות, החלו ליצור ולהציג אומנות שתבטא את מה שאתם חשים, אל תתביישו לספר לקרובים שלכם מה אתם מרגישים, אולי אפילו תמצאו קבוצת תמיכה שתוכלו להשתלב בה ולספר את סיפורכם. עשו הכל כדי לתת לרגשות ולתחושות שלכם דרור, לזרום מכם החוצה ולא להישמר עמוק בבטן.

דרכים להתמודדות עם ילדות קשה: אדם מצייר עם ספריי

7. דאגו לגוף ולנפש שלכם גם יחד

הסבל והקושי הנפשי שנלווים לחיים עם טראומות ילדות מובילים רבים מאלו שעברו אותן להזניח את גופם – בין אם כי הם מרגישים בלתי רצויים ולא ראויים לאהבה ולדאגה, ובין אם כי הקושי הנפשי גורם להם להערכה עצמית נמוכה ולדחייה עצמית. אך לא משנה כיצד אתם מרגישים כלפי עצמכם – חשוב שתדעו להתייחס לעצמכם ולגוף שלכם כמו לחבר אהוב, ולא להזניח אותו ברגעי המשבר.

כחלק מתהליך של החלמה וריפוי, עליכם להתחיל להתייחס לא רק לריפוי הנפש ולהחלמתה, אלא גם לטיפול בגוף ולדאגה כנה לבריאותכם. השקיעו יותר בפעילות גופנית, באכילה בריאה, בשינה טובה ומספקת בלילה ובשאר הדברים שיבטיחו את התאוששות גופכם, יחד עם נשמתכם ונפשכם, מאותם קשיים שעברתם בצעירותכם.

8.  למדו לקבל דברים ולשחרר

זוהי נקודה שכבר הזכרנו כאן קודם לכן, אך שווה להמשיך ולהתייחס אליה כדי להבטיח תהליך ריפוי שלם: קבלת הטראומה שקרתה לכם בילדותכם והכרה בה ובקשיים הרבים שעברתם בגללה, אינה אומרת שאתם חייבים לאמץ אותה לעצמכם, לאהוב את התחושה או להסכים עם מה שנעשה לכם. אך קבלה והכרה הן כן צעד חשובה לקראת תהליך של התמודדות עם הקושי.

יש 2 אפשרויות עיקריות שעומדות בפניכם כאן: לתת לטראומה ולקושי לשלוט בחייכם ולהכתיב את התנהגותכם, או לחלופין - להשתחרר מהן ולצאת לחופשי. האפשרות השנייה לא אומרת שעליכם למחוק לחלוטין את כל מה שהיה ולשכוח לגמרי את כל הקושי והסבל, אך זה כן אומר שתוכלו להתחיל למנוע מהזיכרונות הרעים לעצור אתכם מלחיות חיים טובים ושלמים, כבר עכשיו, כבר היום.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.