print header

9 דרכים להתמודדות עם שינויים גדולים בחיים

עומדים בפני שינוי גדול בחיים, אולי כזה שיכול להשפיע עליהם מן הקצה אל הקצה? בין אם מדובר בלידה מיוחלת, מעבר דירה או פיטורין ממקום עבודה, רבים מאיתנו מתמודדים עם שינויים כאלו ואחרים שצצים בתקופות שונות. משבר הקורונה, למשל, השפיע משמעותית על החיים של רבים מאיתנו בתחומים שונים כמו תעסוקה, התנהלות כלכלית ואפילו ניהול חיי שגרה לצד הנחיות מגבילות. כדי לעזור לכם להתמודד בהצלחה עם השינויים הגדולים שבחייכם, אספנו 9 עצות נהדרות מפי ד"ר סטפני א. סרקיס, מומחית אמריקאית עם דיפלומה של האגודה האמריקאית ליועצי בריאות הנפש. 
 

1. הכירו בעובדה שדברים משתנים

הצעד הראשון בדרך להתמודדות עם שינויים הוא קודם כל להכיר בהם, ולמרות שהוא נשמע בסיסי למדי – רבים מאיתנו לא מבצעים אותו. למעשה, לעיתים אנחנו כל כך נלחמים בשינויים, שאנחנו מסרבים להתמודד איתם בכלל ומתכחשים אליהם. התנהגות שכזו עשויה להגן עלינו בדרכים שונות, בטח כשאנחנו עומדים מול דבר חדש שלא הכרנו – למשל לאחר פרידה שלא רצינו בה או התפרצות של מגפה. עם זאת, לעיתים דווקא חשוב לומר לעצמנו, אולי אפילו בקול רם, שדברים משתנים – וזה בסדר. אם תשתמשו בשיטה הזו, אתם תגלו שהיא עשויה להרגיע אתכם יותר מאשר הכחשה.

2. הבינו שגם דברים טובים יכולים לגרום למתחים ולחצים

רבים מאיתנו כנראה מקשרים לחץ לגורמים שליליים בחיים, אך הוא יכול לצוץ גם לקראת דברים חיוביים שמצפים לנו, כמו חתונה, סיום בית ספר ואפילו לידה של ילד. הסיבה לכך היא שלחץ ומתח הם פשוט דרכים של הגוף שלנו להתמודד עם שינוי גדול ומשמעותי – בין אם הוא רע ולא רצוי ובין אם הוא טוב ומבורך. לדוגמה, אתם פתאום חשים מתח לקראת מעבר לדירה שתמיד רציתם לחיות בה? אין לכם סיבה לדאוג מהחששות הללו, כי הם טבעיים לחלוטין! עם זאת, ד"ר סרקיס כן ממליצה לנשים לאחר לידה שחשות מתחים מתמשכים בעקבות השינוי בחייהן – ללכת להתייעץ עם רופא ולוודא שהן לא חוות דיכאון אחרי לידה.
 
דרכים להתמודד עם שינויים גדולים: חתן וכלה מתנשקים

3. המשיכו בשגרה שלכם ככל האפשר

ככל שהשינוי גדול ומשמעותי יותר – כך חשוב לדבוק בשגרה, ככל האפשר כמובן. במצב שכזה, ד"ר סרקיס ממליצה לכם להיאחז בלוח הזמנים הקבוע שלכם ולהשתמש בו כעוגן כדי שיזכיר לכם שיש כמה דברים קבועים בחייכם, ושיאפשר למוח שלכם לנוח לרגע מהדאגות. עוגן נהדר יכול להיות גם הטיול שאתם נוהגים לערוך עם כלבכם מדי בוקר, או שיחת טלפון עם הילדים בשעה מסוימת. בנוסף לכך, כדאי לכם גם לכתוב בכל בוקר או ערב לפני את מה שעליכם לעשות ביום שמצפה לכם, ולוודא לפני השינה שאכן ביצעתם את כל מה שהוטל עליכם. ניהול רשימות שכאלו יסיר לפחות דאגה אחת מלבכם, ויאפשר למוח שלכם להתעסק בדברים אחרים.

4. הקפידו על פעילות גופנית

אם אימוני כושר כבר נמצאים בשגרה שלכם, אל תוותרו עליהם והשתמשו בהם כעוגן נוסף, כפי שציינו בסעיף הקודם. אם הם לא חלק מלוח הזמנים שלכם, אולי כדאי שתמצאו זמן לערוך אותם – זאת מכיוון שהוכח מחקרית שביצועם למשך 2-3 פעמים בשבוע עשוי להפחית משמעותית תסמיני דיכאון. מחפשים תרגילים מיוחדים שיעזרו לכם להפיג מתח? אולי כדאי שתתחילו עם אלו שמופיעים בכתבה הבאה. אם אתם לא בכושר או לא מעוניינים להתחיל לערוך אימונים מפרכים, אתם יכולים גם להסתפק בסיבוב רגלי קצר בשכונה. זכרו שאתם לא חייבים להזיע ולהתיש את עצמכם כדי להרגיש שהתעמלתם – לפעמים מספיק רק להזיז קצת את הגוף...
דרכים להתמודד עם שינויים גדולים: אישה רצה בפארק

5. הקפידו על תזונה נכונה ככל האפשר

בכל פעם שאני מתמודדת עם שינוי גדול, אני פונה לאוכל מנחם ועתיר פחמימות כדי לעודד את עצמי – ואני בטוחה שאני לא היחידה שנוהגת כך. פחמימות באמת עשויות לגרום לנו להרגיש טוב יותר, זאת מכיוון שהן מעלות את רמות הסרוטונין – מוליך עצבי שמקושר לוויסות הרגשות שלנו. בנוסף לכך, רבים מתמודדים עם שינויים גם בעזרת צריכה מוגזמת של משקאות אלכוהוליים ותחליפים שלהם. כדי להתמודד כמו שצריך עם שינויים, ד"ר סרקיס לא פוקדת עליכם להוציא פחמימות ואלכוהול לחלוטין מהתפריט שלכם, אלא פשוט לצרוך אותם במתינות. אחת הדרכים לעקוב אחרי התזונה שלכם היא לתעד אותה בכתב, זאת מכיוון שברגע שתראו מול העיניים את רשימת המנות והמשקאות שצרכתם – יהיה לכם יותר קל לוותר על העוגייה שכה רציתם.

6. ערכו רשימה של ההשלכות החיובית שנובעות מהשינוי

נכון ששינויים רבים נראים מפחידים ומאיימים, אך בפועל הם לא תמיד כאלו, ולהפך – הם עשויים להיות הזדמנות נפלאה לצמיחה אישית. לכן בין אם אתם לפניהם ובין אם אתם אחרי התרחשותם, ערכו רשימה – בעל פה או בכתב – של כל הדברים הטובים שיכולים לנבוע מהם או שהרווחתם כתוצאה מהם. למשל, הגעתם למקום עבודה חדש? מנו את כל החברים הטובים שהכרתם בו ואת השיעורים שלמדתם במסגרת המטלות שקיבלתם. עברתם לדירה משודרגת מזו שהייתה לכם? זכרו גם את זה, ודאי אם כעת יש לכם מעלית ואתם לא צריכים לטפס יותר במדרגות כפי שהורגלתם קודם. ניהול רשימה שכזו יעזור לכם להכיר ביתרונות השינוי שחוויתם, והיא תמחיש בפניכם שהוא לא היה כה נוראי...
דרכים להתמודד עם שינויים גדולים: גבר כותב ביומן

7. טפלו בעצמכם בזמן

אתם מודעים ללחץ ולמתח שמלווים אתכם בכל פעם שאתם חווים שינוי כלשהו בחייכם? רבים מאיתנו מעדיפים לשבת ולחכות עד שהתחושות הללו יעברו מעצמן או שמישהו אחר יעזור לנו לטפל בהן, אך ד"ר סרקיס ממליצה לנהוג בשיטה אחרת; במקום להמתין לישועה, החלו ליזום – כלומר לקחת את המושכות לידיים ולהבין מהם הצעדים שנדרשים מכם לפני שהתחושות האלו צצות. בתור התחלה, קבעו מראש תור למומחה ובקשו ממנו עזרה לפני שיהיה מאוחר מדי. חוששים ללכת למומחה? בקשו עזרה מחברים ומכל אדם אחר שאתם סומכים עליו בעת צרה.

8. התרחקו מרשתות חברתיות

ברגעים של שינויים גדולים ומפחידים, רבים מאיתנו נוטים לפזול אל עבר הרשתות החברתיות ואולי אפילו לשתף בהן את מה שעובר עלינו כרגע בחיים. אם גם אתם נוהגים כך, ד"ר סרקיס קודם כל ממליצה לכם לוודא שאתם רגועים כשאתם מפרסמים בהן משהו ולא עושים זאת מתוך סערת רגשות, זאת מכיוון שכל דבר שאתם משתפים באינטרנט – נשאר לנצח. בנוסף לכך, רבים מתחילים להשוות בין עצמם לבין חבריהם, שתמיד מפרסמים פוסטים חייכניים שמראים כמה חייהם נפלאים ונטולי דאגות. אם נתקלתם ברגעים שכאלו, כדאי שתזכרו שרוב האנשים משתפים ברשתות החברתיות רק כשטוב להם, לא כשהם לחוצים וחווים שינויים מפחידים, ולכן החיים הטובים הללו הם רק אשליה. גם החברים החייכניים שלכם חווים קשיים ועוברים שינויים גדולים – הם פשוט לא משתפים אודותיהם.
דרכים להתמודד עם שינויים גדולים: בחורה מקלידה בפייסבוק

9. פרקו – אבל עד לגבול מסוים

אנשים רבים הולכים לקבוצות תמיכה או מקיפים את עצמם בסביבה תומכת, שבהן הם יוכלו לפרוק את תחושותיהם ולספר כמה קשה להם – עם או בלי קשר לשינויים שהם חווים. אם גם אתם נוהגים כך, דעו שמדובר בהרגל נהדר שאכן עשוי לסייע לכם גם עם שינויים גדולים, אך אם אתם משתמשים בו רק כדי לפרוק או להאזין לתסכול של אחרים, אתם עלולים לשקוע בתחושות השליליות. לפיכך, ד"ר סרקיס ממליצה לכם להמשיך להשתמש בהן כדי להביע את המרמור והקשיים שלכם עד למידה מסוימת, וגם להניע את עצמכם לפעולה ולשאול: "מה אני יכול לעשות כדי לשפר את המצב?". ברגע שתערכו סיעור מוחין עם אחרים בניסיון להתחקות אחר מענה מועיל, אתם תגלו שהיצירתיות והתקווה של האנשים שמסביבכם הן מדבקות – ועשויות להניב תשובות נהדרות שיסייעו לכם.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.