print header

מחקר חדש הראה: גברים ונשים מגיבים שונה ללחץ ולסיוע בהתמודדות איתו

הלחץ שאנו חווים בימים האלה מזכיר במידה מסוימת את שנת 2020 וימי מגפת הקורונה. ימים בהם בתי עסק נסגרו, השגרה שובשה לחלוטין, רבים איבדו את חייהם ומפלס הלחץ של כולנו זינק לשמיים. באותם ימים, רבים מאיתנו פיתחו חששות הנוגעות לביטחון התעסוקתי וחרדות הנוגעות לבריאותם של בני משפחתנו, והתקשנו לאזן בין תחומי החיים השונים. קשה לדמיין שווירוס אחד קטן הצליח לגרום לכזו בהלה וכזה אסון בעולם, וכעת אנחנו נאבקים מול תופעה חמורה אף יותר. אך "בזכות" תקופת הקורונה ומחקרים שונים שבוצעו בנוגע להשפעתה עלינו ואופן ההתמודדות איתה, אנחנו יכולים לגלות מידע בעל חשיבות בימים האלה. אחד מהמחקרים האלה הראה שגברים ונשים מגיבים בצורה שונה ללחץ ולדרכי התמודדות שונות איתו. את המסקנות שלו כדאי להכיר, כדי שנדע כיצד להתמודד כעת עם הלחץ שנוצר ממצב המלחמה שאנחנו מצויים בו.
 

לחרדה יש תפקיד משמעותי ברמת איכות החיים

איך ועד כמה חוויות הקורונה השפיעו על מצבם הנפשי ואיכות חייהם של גברים ונשים בשנה הראשונה של המגפה – זה מה שיצא לבדוק צוות חוקרים מאוניברסיטת וירצבורג שבגרמניה. המדענים רצו לבדוק את הקשר שבין החששות שנגעו לביטחון התעסוקתי ולבריאותם של מכרים ובני משפחה, לבין בעיות נפשיות כמו חרדה או דיכאון, בהתחשב באיכות חייהם הכללית של הנחקרים. בנוסף נבדק כיצד כל אלו הושפעו מהתמיכה שקיבלו גברים ונשים מחבריהם או במקום עבודתם של הנחקרים, והאם היה הבדל בין התגובה של המגדרים לאותה תמיכה שקיבלו.
מחקר על תגובה של גברים ונשים ללחץ ולסיוע בהתמודדות איתו: גברים ונשים לחוצים בעבודה
המחקר נערך על פי נתונים שהתקבלו מ-2,890 נחקרים – 1,520 נשים ו-1,370 גברים. גילם נע בין 34-85, כשהגיל הממוצע היה 60, והם התבקשו לענות על סקר נרחב שנגע לבריאותם הנפשית, בין החודשים יוני-אוקטובר 2020. מבין שלל השאלות שהועלו בפניהם, הם נשאלו עד כמה חשו תמיכה מחבריהם, מעמיתיהם ומהממונים עליהם בעבודה, והאם היה להם אדם שאיתו יכלו לדבר על הבעיות שלהם. הם נשאלו גם עד כמה המגבלות שנגעו לקיום קשר ישיר עם ההורים והסבים שלהם הכבידו עליהם ועד כמה הם הרגישו לחץ שנגע לעבודה או ללימודים. בעיות פיננסיות וחששות שנגעו להן היו גם הן מקור ובסיס לשאלות נוספות.
 
הממצאים היו חד-משמעיים: בכל המערכת הסבוכה הזו, חרדה שיחקה תפקיד משמעותי מאוד וישנם הבדלים מסוימים בין המינים בכל הנוגע לתגובה אל לחץ והתמודדות עימו. ״אצל גברים, החרדה התגברה ככל שהיו יותר חששות שנגעו לביטחון התעסוקתי, וזו השפעה שלא נראתה אצל נשים. לעומת זאת, ראינו עלייה ברמות החרדה אצל נשים שמקבילה לעלייה בחששות שהיו להן בנוגע לבריאותם ושלמותם של חברים ובני משפחה״, כך אומרת פרופסור גריט היין, מנהלת המחקר. 
 
בנוסף, וחשוב לא פחות, המחקר הראה שנשים בזמני לחץ כמו הקורונה, ואולי גם בזמנים ביטחוניים קשים, מגיבות באופן חיובי לתמיכה שמגיעה מצד המשפחה והחברים, ונראה שאיכות חייהן עלתה עקב תמיכה שכזו, זאת לעומת גברים, שאצלם לא נראתה השפעה שכזו עקב תמיכה ממכרים ובני משפחה.
מחקר על תגובה של גברים ונשים ללחץ ולסיוע בהתמודדות איתו: נשים מדברות

התוצאות התאימו לנורמות החברתיות המסורתיות

פרופסור היין לא כל כך הופתעה מהתוצאות. ״התגלית שגברים מושפעים יותר מעבודה ונשים מושפעות יותר מחברים ובני משפחה יכולה לנבוע מנורמות ותפקידים חברתיים ומגדריים מסורתיים״, היא מסבירה. גברים, שלאורך ההיסטוריה היו המפרנסים העיקריים של המשפחה, הרגישו לפיכך מושפעים יותר מחוסר ביטחון בעבודה או מאבטלה, מה שהוביל אצלם לרמות גבוהות יותר של לחץ. נשים לעומת זאת חוו יותר לחץ כשהרגישו שאינן מצליחות לספק למשפחתן את הדאגה והטיפול שראויים לה.
יתכן גם שזה מסביר למה נשים התמודדו טוב יותר מבחינה פסיכולוגית כשקיבלו תמיכה מחברים ומבני משפחה. ״זה עומד בקנה אחד עם תפקידן המסורתי של הנשים במשפחה, אשר כולל נטייה חזקה לשמירת קשרים חברתיים וחיפוש אחר תמיכה חברתית כדי להפחית את רמות הלחץ ולהגביר את הרווחה הנפשית״, כך אומרת היין.
 
על אף שהממצאים האלה היו חד-משמעיים, החוקרים מציינים מספר מגבלות שנגעו למחקר. החשובה שבהן היא: ״מאחר שמגפת הקורונה הציגה מקרה ייחודי מאוד, עדיין לא ברור האם התוצאות האלו מעידות בהכרח על סיטואציות אחרות שאינן קשורות למגיפות״. עם זאת, היא גם מסבירה שאחד הממצאים אינו ניתן לוויכוח: ״התוצאות שלנו מראות שיש הבדל בין איכות וסוג הסיוע שמסוגלים לקבל גברים ונשים בהיבט החברתי״.
מחקר על תגובה של גברים ונשים ללחץ ולסיוע בהתמודדות איתו: גבר משעין את ראשו על קיר

מה יכולים לעשות גברים ונשים כדי להפחית את הלחץ?

על אף הממצאים, אין להסיק מהמחקר הזה באופן חד משמעי שגברים לא יכולים להפיק תועלת מתמיכה חברתית. לכן מומלץ, הן עבור גברים והן עבור נשים, לשמור על תקשורת פתוחה, לדבר על החששות יחד עם בני הזוג, בני המשפחה או החברים, ואם צריך – לחפש תמיכה גם אצל אנשי מקצוע. בתקופה זו ישנם מוקדי סיוע שמיועדים לכך באופן פרטני, ומומלץ להרים טלפון או לשלוח הודעה למוקד שכזה במידת הצורך.
 
בנוסף, ישנן דרכים אחרות רבות שיכולות לסייע להפחית את רמות הלחץ שאתם חווים בתקופה קשה ומאתגרת זו, ותוכלו ללחוץ כאן כדי להכיר 9 דרכים שונות, מגוונות ויעילות שיעזרו לכם בכך. זכרו שאתם לא לבד – כולנו בתוך זה ביחד, וגם נעבור את התקופה הקשה הזו ביחד.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.