האם חרדה בזוגיות זה דבר נורמלי?
דבר ראשון נרגיע ונאמר שחרדה בזוגיות זה דבר נפוץ מאוד. יש אנשים שחווים אותה בתחילת מערכת היחסים, למשל כשעוד לא ידוע אם האדם השני מרגיש אותה רמת משיכה ועניין כמוכם או אם אתם בעצמכם עוד לא בטוחים שאתם מעוניינים בזוגיות הזו. אך התחושה הזו יכולה לצוץ גם במערכת יחסים שנמשכה מזה זמן רב בגלל תהיות אחרות. יתכן גם שאתם סובלים מחרדה שאינה קשורה למערכת היחסים עצמה, אך היא גוררת התנהגות ותגובות שמעוררות בעיות בזוגיות שלכם, וכך למעשה היא יוצרת בעצמה גם חרדה בזוגיות.
מה הסימנים לחרדה בזוגיות?
החרדה הזו יכולה להתבטא בשלל דרכים. רוב האנשים חשים חוסר ביטחון בנוגע לזוגיות שלהם בשלב כזה או אחר, במיוחד בשלבים הראשונים וכשמגיע הזמן לעלות דרגת מחויבות. מצב שכזה לא צריך להלחיץ אתכם יותר מדי, כי סביר להניח שכל החששות והפחדים האלה יחלפו והם לא ישפיעו עליכם באופן ניכר. עם זאת, לעיתים המחשבות הטורדניות שנוגעות לזוגיות עלולות לפגוע בחיי היומיום שלכם, וכך נראים הסימנים שיכולים להעיד על חרדה בזוגיות:
תהייה האם אתם חשובים לבן או בת הזוג שלכם
אחת הדרכים הנפוצות ביותר שבהן מתבטאת החרדה בזוגיות קשורה לשאלה "האם אכפת לו/לה ממני?" או "האם הוא/היא שם בשבילי?" זה מעיד על צורך בסיסי להרגיש תחושת שייכות, קשר אחד לשני וביטחון במערכת היחסים. הנה כמה דוגמאות לדברים שעלולים להדאיג אתכם:
-
בני הזוג שלכם לא מביעים געגוע כשאתם מתרחקים לפרקי זמן ארוכים.
-
בני הזוג שלכם לא מציעים תמיכה כשעולים נושאים רציניים בחייכם.
-
בני הזוג שלכם רוצים להיות איתכם בעיקר עבור הדברים שאתם יכולים לעשות בשבילם.
יתכן גם שבן או בת הזוג שלכם ממעטים במגע פיזי, או שאולי הם לא כותבים לכם הודעות במהלך היום או לא מתקשרים בתדירות שהייתם רוצים. אולי הם נראים קצת מרוחקים ואופן הבעת הרגשות שלהם השתנה לאורך הזמן? בסופו של דבר זה יכול לקרות בכל מערכת יחסים וזה נורמלי, אך אם תחששו בנוגע לזה באופן קבוע, אתם עלולים לפתח חרדה בהקשר לזוגיות.
חששות מפני פרידה
אם אתם נמצאים במערכת יחסים טובה ברור שתרצו להיאחז בה ולא לשחרר, וגם שתקוו שלא יקרה שום דבר שיקטע אותה. עם זאת, המחשבות האלה עלולות להפוך לפחדים בנוגע לכך שבן או בת הזוג שלכם יעזבו אתכם יום אחד במפתיע, והחרדה שנובעת מכך בעייתית, כי היא משנה את ההתנהגות שלכם ויוצרת בעיות במקום מונעת אותן.
פקפוק ברמת ההתאמה ביניכם
החרדה שבזוגיות עלולה לגרום לכם לפקפק בכך שאתם מתאימים אחד לשני, אפילו כשמערכת היחסים שלכם הולכת מצוין. אתם יכולים אפילו להתחיל לפקפק ברמת האושר שלכם, וכתגובה לכל זה תשומת הלב שלכם תוסת להבדלים קטנטנים ביניכם שאינם באמת משמעותיים, כמו למשל הדברים השונים שכל אחד מכם מעדיף לעשות בזמנו הפנוי או אפילו הטעם שלכם בסרטים.
חבלה במערכת היחסים שלכם
לחבלה במערכת היחסים יש כמה סימנים בעצמה, לדוגמה:
-
ויכוחים עם בן או בת הזוג על דברים שוליים.
-
הרחקת בן או בת הזוג והתעקשות בכך שהם טועים כשאתם נמצאים תחת לחץ.
-
בדיקת הגבולות של מערכת היחסים במטרה לבדוק את התגובה של בן או בת הזוג.
יתכן שאתם לא עושים את הדברים האלה באופן מודע או בכוונה, אך המטרה שלכם – בין אם אתם מבינים זאת ובין אם לא – היא לבדוק עד כמה אתם חשובים לבן או בת הזוג שלכם. יתכן שאתם מאמינים בכך שהרחקת בן או בת הזוג תראה לכם עד כמה הם מוכנים להילחם כדי להתקרב אליכם. אך קשה מאוד לבני הזוג שלכם להבין את המניע הזה, ולכן הם עלולים להגיב באופן שלא יראה את מה שאתם באמת רוצים לגלות.
מחשבה יתרה על המילים והפעולות של בן/בת הזוג
אולי בן או בת הזוג שלכם לא אוהבים להחזיק ידיים, או שאולי הם מתעקשים לשמור מתנה שקיבלו מבן או בת זוג קודמים. כן, זה יכול להעיד על בעיה מסוימת, אך סביר יותר להניח שיש להם כפות ידיים שנוטות להזיע או שאולי המתנה הזו יעילה עבורם ולא מעידה על רגש לאדם אחר. חשוב לזכור שלא כל דבר שכזה מצדיק יותר מדי מחשבה שתוביל לחרדה.
פספוס זמנים טובים יחדיו
עדיין לא בטוחים שאתם סובלים מחרדה בזוגיות? קחו צעד אחורה ושאלו את עצמכם: "האם אני מעביר זמן רב יותר בדאגה בנוגע לזוגיות או בהנאה ממנה?" יתכן שאתם נמצאים כעת בתקופה קצת קשה בזוגיות שאכן גורמת לכם ליהנות ממנה פחות, אך אם זה קורה לעיתים קרובות מדי, יתכן שאתם מתמודדים עם חרדה בזוגיות.
מה גורם לחרדה בזוגיות?
לוקח זמן לגלות מה גורם לחרדה הזו, ולעיתים אין לה גורם אחד בלבד. יתכן גם שתתקשו לזהות את הגורמים לחרדה בעצמכם ושתצטרכו עזרה של מטפל מקצועי. הנה כמה גורמים שעלולים להיות המקור האמיתי לחרדה שממנה אתם סובלים:
חוויות ממערכות יחסים קודמות
זיכרונות מאירועים שהתרחשו בעבר יכולים להשפיע עליכם גם אם אתם חושבים שהתגברתם עליהם. לדוגמה, יש לכם סיכוי גבוה יותר לסבול מחרדה בזוגיות אם:
-
בגדו בכם
-
שיקרו לכם
-
השלו אתכם בנוגע לטבעה של מערכת היחסים
קשה לפתח אמון אחרי שחווים דברים שכאלה, אפילו כשמדובר במערכת יחסים עם אדם אחר ושאין סימן להתנהגות דומה או לחוסר כנות. עם זאת, יש טריגרים שעלולים לעורר בכם את הזיכרונות והחששות, שיתכן כי אתם אפילו לא מודעים אליהם, אך הם מזכירים לכם את העבר ומציתים בכם חוסר ודאות וביטחון.
דימוי עצמי נמוך
אנשים שסובלים מדימוי עצמי נמוך עלולים לפקפק יותר ברגשות של בן או בת הזוג שלהם כלפיהם, וזאת בעיקר מכיוון שקל להם יותר להתאכזב מעצמם, ועקב כך הם משערים שגם בני הזוג שלהם חשים אותו דבר כלפיהם. לעומתם, אנשים עם דימוי עצמי גבוה מאפשרים למערכת היחסים שלהם לחזק אותם כשהם חווים פקפוק עצמי.
סגנון ההיקשרות שלכם
על פי תיאוריית ההיקשרות, הקשר שלכם עם הוריכם בשנות חייכם הראשונות השפיע על עולמכם החברתי כמבוגרים. אם הוריכם הגיבו מהר כשהייתם צריכים אהבה ותמיכה, סביר להניח שפיתחתם התקשרות בטוחה. מנגד, אם הוריכם לא סיפקו את הצרכים שלכם באופן קבוע, יתכן שפיתחתם התקשרות לא בטוחה, שיכולה להתבטא ב-2 דרכים:
-
חרדתית אמביוולנטית – עלולה להוביל לפחדים שנוגעים לכך שבן או בת הזוג שלכם יעזבו אתכם באופן מפתיע.
-
נמנעת – עלולה להוביל לחרדה בנוגע לרמת המחויבות שנדרשת מכם במערכת היחסים וכשמתפתחת אינטימיות.
נטייה לפקפק בכל דבר
אם אתם אנשים פקפקנים מטבעכם, סביר להניח שזה יחלחל גם למערכת היחסים. אם אתם נוטים לפקפק בבחירות שלכם, סביר להניח שתפקפקו גם במערכת היחסים שבחרתם להיכנס אליה. זה לא תמיד בעייתי, ולמעשה מומלץ לשקול היטב כל החלטה בחיים ועל אחת כמה וכמה החלטות קריטיות, כמו למי אתם מתחייבים מבחינה זוגית, אך זה עלול לגרום לבעיות אם אתם נתקעים בתוך דפוס של ספקות שלא מוביל אתכם לשום מקום.
האם אפשר להתגבר על חרדה בזוגיות?
יתכן שלא תחשבו שזה אפשרי, אך בהחלט ניתן להתגבר על החרדה בזוגיות, אולם זה ייקח זמן ומאמץ מצדכם. הנה כמה טיפים שיסייעו לכם להתגבר על החרדה בזוגיות:
שמרו על הזהות שלכם
ככל שאתם מתקרבים לבן או בת הזוג שלכם, יתכן שתגלו שהזהות שלכם משתנה כדי להתאים להם. זה קורה באופן טבעי, ואמנם יש שינויים שהם לא משמעותיים, אך יש כאלה שיכולים לגרום לכם לאבד קצת את מי שאתם. זכרו שבני הזוג שלכם התאהבו בכם בגלל מי שאתם, ואם אתם מתחילים להרגיש פחות כמו עצמכם, יתכן שגם הם ירגישו בזה ויחושו שהם מאבדים את מי שהתאהבו בו.
חשבו על ההווה
טכניקות מיינדפולנס עוזרות לרכז את המודעות שלכם למה שקורה בהווה ללא שיפוטיות. כשעולות מחשבות שליליות, הכירו בהן, אך תנו להן גם לחלוף. זה עוזר מאוד אם אתם נתקעים בתוך רצף של מחשבות שליליות, כשמה שעליכם לעשות זה לשים את החוויות המשותפות שלכם עם בן או בת הזוג בעדיפות העליונה. למשל, גם אם אתם מרגישים שמערכת היחסים תסתיים עוד חודש או שנה, עדיף שתיתנו לעצמכם ליהנות ממנה כעת במקום לשקוע במחשבות על זה.
שמרו על תקשורת בריאה
החרדה בזוגיות מגיעה מבפנים, כך שבדרך כלל אין לה שום קשר לבן או בת הזוג שלכם. עם זאת, כשהמקור שמצית אותה מגיע מצדם, בין אם הם נוטים להסתכל יותר על הסמארטפון מאשר עליכם ובין אם הם לא מעוניינים להשתתף בארוחות משפחתיות בצד שלכם של המשפחה, עליכם להעלות את הנושא הזה באופן שאינו מאשים. נסו לדבר על הבעיות שלכם עם המילים "אני מרגיש/ה" במקום "את/ה תמיד" כדי להסביר מה מפריע לכם ולקבל אוזן קשבת.
אל תפעלו מתוך רגש
יתכן שתרצו להוכיח לעצמכם ולבן או בת הזוג שלכם שאתם צודקים בנוגע לכל תחושותיכם, אך אין כל תועלת בהוכחה שכזו. עליכם להבדיל בין דחפים שעולים בכם לבין צרכים שיש לכם. למשל זה בסדר לשלוח הודעות לבן או בת הזוג, אך אם אתם שולחים מספר רב של הודעות במטרה לברר ולוודא דברים, יתכן שמשהו כאן לא בסדר.
גשו לטיפול
אם קשה לכם להתמודד עם החרדות בזוגיות בעצמכם, מטפל מוסמך יוכל לעזור לכם לראות דברים בבהירות וגם להתמודד עם כל מה שאתם חווים, בין אם במפגש אחד-על-אחד ובין אם במפגש זוגי. הוא יוכל לעזור לכם להבין את הרגשות והצרכים שלכם, לשמוע את מה שיש לבני הזוג שלכם להגיד ללא שיפוטיות או מגננה, וביכולתו גם להראות לכם דרכים שיסייעו לרכך או להשתיק את המחשבות השליליות. זה גם לא חייב להיות טיפול לטווח הארוך, כשאפילו מפגש אחד של יעוץ זוגי יכול לסייע.
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: