print header

10 יתרונות בריאותיים של עלי הארוגולה

ודאי יצא לכם לראות לא מעט מתכונים שכוללים את עלי הרוקט, או שאיתרתם את הצמח הזה על המדף בסופר, בין החסה לתרד. לא נתפלא אם עשיתם בו שימוש בסלט או מנות פסטה ופיצה, כדי לשדרג אותם בעזרת טעמו החרדלי החריף. היום נציג בפניכם את הצמח הזה שנקרא גם בן-חרדל מצוי או ארוגולה, וששייך למשפחת המצליבים. יש המזהים אותו עם הצמח המקראי "אורות", ולכן אפשר לומר שמקורותיו עתיקים ביותר. הוא נפוץ באזור הים התיכון, ושכיח בארצנו מצפון ים המלח, לאורך בקעת הירדן ועד לדרום הגולן. הוא עשיר בוויטמינים, מינרלים ומרכיבים נחוצים רבים, ותוכלו לזכות בהם אם תצרכו את העלים שלו, זרעיו והשמן המופק מהם, ואפילו פרחיו. בזכות הרכיבים החיוניים שיש בו, צריכת ארוגולה באופן קבוע עשויה לסייע בהארכת חייכם, בהורדת דלקות ובהשגת 10 יתרונות בריאותיים נוספים שעליכם להכיר. בסוף הכתבה תגלו בונוס, מתכון נהדר שיעזור לכם ליהנות מטעמם ומסגולותיהם של עלי הארוגולה.
 
יתרונות בריאותיים של עלי ארוגולה: צלחת עם עלי ארוגולה ועגבניות, ומאחוריה שני בקבוקוני שמן

1. סיוע בשמירה על המשקל ועל בריאות מערכת העיכול

רבים מאיתנו שרוצים לרדת במשקל, יודעים שצריך להתחיל לאכול כמה שיותר "עלים" – והארוגולה הוא ללא ספק אפשרות שכדאי לקחת בחשבון; הסיבות העיקריות לכך הן ערך קלורי נמוך מאוד – כ-25 קלוריות ל-100 גרם, מעט מאוד פחמימות וכמות גבוהה של סיבים תזונתיים (1.6 גרם ל-100 גרם). בנוסף, בזכות העושר בנוזלים (כ-92 גרם ל-100 גרם) ובאותם סיבים שיש בו, כמו גם יכולתו של הצמח לשמור על רמת חומציות אופטימלית בגוף, הארוגולה יעזור לכם בהגנה על מערכת העיכול ואיבריה, בדגש על בטנת המעיים והמעי הגס. יתרון נוסף של כמות הסיבים הגבוהה הוא שהיא עשויה להוריד את הסיכון להיווצרות מחלות כמו סרטן המעי, קוליטיס כיבית וסעפת. לכן, אם אתם סובלים מבעיות עיכול או פשוט מעוניינים לרדת במשקל, הכניסו את הארוגולה לתפריט היומי שלכם.

2. הגנה על הלב

ארוגולה עשיר בוויטמינים C ו-K, כמו גם בחומצה פולית – מרכיבים שיעשו לכם טוב על הלב; מממצאי ניסוי בתחום עולה כי צריכה יומית של ויטמין C מורידה ב-24% את רמות ה-CRP, חלבון מגיב C שמיוצר בכבד ונמצא בפלזמת הדם, ושכנראה מרמז על התפתחות מחלות לב. ויטמין K תורם את חלקו לבריאות הלב בכך שהוא מסייע במניעת חדירת סידן לעורקים – מצב מסוכן אשר עלול לגרום לחסימת מחזור הדם. חומצה פולית נחוצה לנו לשמירה על רמה תקינה של חומצת האמינו הומוציסטאין, אשר עודף ממנה עלול להעלות את הסיכון למחלות לב. בל נשכח שמחלות לב עלולות להיגרם מלחץ דם גבוה, והדרך להוריד אותו היא בעזרת סידן ומגנזיום שמצויים בשפע בארוגולה, וידועים ביכולתם לסייע בהתרחבות כלי דם.
יתרונות בריאותיים של עלי ארוגולה: אחות עם כפפות אוחזת בכרית קטנה של לב, שממנה יוצאים סרטים צבעוניים

3. הורדת הסיכון להיווצרות סרטן

מחקרים שונים מראים כי צריכת ירקות ממשפחת המצליבים מורידה את הסיכוי להיווצרות סוגים שונים של תאי סרטן, לרבות בשלפוחית השתן, בשד, בריאות ובקיבה, כאשר מחקר שפורסם ב-2013 הוכיח זאת במסגרת בחינת מחלת סרטן המעי. יכולת חשובה שכזו קשורה למרכיב בשם גלוקוסינולט, שמסייע בשמירה על התפתחות תאית נורמלית, ושמעניק לעלים האלו את טעמם וריחם המיוחד. החומר הזה מתעכל בגופנו ונהפך לחומרים מיוחדים שבכוחם, בין השאר, לעכב את פעולתם של גורמים מסרטנים ולהגן על תאי ה-DNA מפני נזק. לכן אם אתם מתמודדים עם המחלה הקשה, או רוצים למנוע את היווצרותה בגופכם – הכניסו לתפריטכם היומי ירקות מצליבים בכלל, וארוגולה בפרט.

4. שיפור בריאות העין

כולנו רוצים לשמור על העיניים שלנו בריאות ותקינות, ודרך נהדרת לעשות זאת היא צריכת מאכלים שמכילים את הקרוטנואיד בטא-קרוטן, שמהווה חומר מוצא לוויטמין A, וביחד הם נלחמים ברדיקלים חופשיים שפוגעים ברשתית העין. את הבטא-קרוטן ניתן למצוא בשפע בגזרים, ולכן הם מקושרים לבריאות העין, והיום נחשוף בפניכם שהוא מצוי גם בעלי ארוגולה. שני חומרים חשובים נוספים שיש בעלים האלו הם לוטאין וזאקסנטין, שמגנים על העיניים מפני תאורה חזקה וקרני UV, ובכך מונעים ליקויים בראייה. לפי מחקרים שונים, כל המרכיבים האלו מסייעים לראייה שלכם ומגנים על עיניכם מפני בעיות בראיית לילה ומניוון מקולרי הנובע מהזדקנות. בנוסף לכל אלו, ניתן למצוא בעלי הארוגולה 170 גרם של חומצת השומן המוכרת אומגה 3, שמשמשת כנוגדת חמצון ומורידה את הסיכויים להתפתחות קטרקט.
יתרונות בריאותיים של עלי ארוגולה: עין ירוקה-חומה של בחורה

5. מניעת סוכרת

סובלים מסוכרת או רוצים להוריד את כמות הסוכר שאתם מכניסים לגופכם? מתברר שהשמן המופק מזרעי הארוגולה עשוי להוריד את רמות האינסולין בגוף ולכן מהווה פתרון נהדר עבורכם, כך לפי מחקר משנת 2000. במסגרת המחקר המרתק הזה נמצא גם שהשמן המופק מהצמח עשוי להוריד באופן משמעותי רמות של ליפידים, כולסטרול וטריגליצרידים בגוף. הסיבה לכך טמונה ככל הנראה בנוגדי החמצון הרבים שיש בשמן, או בכך שהם מובילים לתגובה גופנית מיוחדת שמגדילה את כמות הגלוקוז החופשי בדם. בנוסף, חשוב לזכור שעלי ארוגולה מכילים מעט סוכר ופחמימות, מה שהופך אותם לחלופה נהדרת למאכלים שמגבירים את הסיכון לסוכרת.

6. משפר את בריאותם של נשים הרות ועוברים

כל מי שהייתה בהריון כנראה מכירה את רשימת המגבלות הארוכה שנועדה לשמור בריאותה ועל התפתחותו התקינה של עוברה. היא גם כנראה יודעת שעליה לצרוך יותר מרכיבים חיוניים בתקופה הזאת, לרבות אלו שנמצאים בשפע בארוגולה כמו ברזל, חומצה פולית (97 מק"ג ל-100 גרם), סידן, חלבון, מגנזיום ואבץ, לצד ויטמינים A, C ומקבוצת B. צריכת העלים האלו והחומרים שבהם בחודשים הראשונים של ההריון נחוצה גם עבור התפתחות העובר מסיבות שונות, כשאחת מהן לפי מחקר אמריקאי היא מניעת הפרעות שעלולות לגרום לפגמים מולדים שמובילים לנכות קשה. כמו כן, בניגוד לעלים ירוקים אחרים, הארוגולה כוללת מעט חומצה אוקסלית, שהיא תרכובת כימית שעודף ממנה בגוף עלול לגרום לאבנים בכליות. מכיוון שהמחלה הזו יכולה לגרום לסיבוכים בלידה, חשוב לצרוך כמה שפחות מהחומצה הזו, מה שהופך את הארוגולה לעלה ירוק שדווקא כדאי לנשים בהריון לאכול...
 
יתרונות בריאותיים של עלי ארוגולה: אישה בהריון מחזיקה את בטנה, על רקע ים

7. מסייע בשמירה על בריאות העצמות

כל מי שרוצה לשמור על עצמותיו שלמות וחזקות יודע שעליו לצרוך סידן, כאשר הכמות היומית המומלצת מהמינרל הזה היא 1000 מ"ג בגילים 19-50, ו-1,200 מ"ג למבוגרים יותר. ובכן, הארוגולה מכיל 160 מ"ג סידן – מה שהופך אותו לדרך נהדרת לחזק את עצמותיכם. מרכיב נוסף שהוא חשוב בהקשר זה הוא ויטמין K (כמות של 108.6 מק"ג ל-100 גרם), שמסייע בספיגת הסידן בגוף, בהתחדשותם של שרירים ובקרישת דם. בזכות התועלות האלו, עלי הארוגולה מומלצים לכולם, ובעיקר לכאלו שסובלים מדלדול העצם ומחלימים מפציעות בעצמות.

8. נפלא לעור

בזמן שרבים מאיתנו משתמשים בתכשירים רבים ויקרים שלא תמיד מועילים לעורנו – ישנו פתרון טבעי שמוכר כבר שנים ברפואה המסורתית. אתם כנראה כבר ניחשתם שמדובר בעלי הארוגולה, אך כיצד הם עושים זאת? ובכן, בזכות נוגדי החמצון והמרכיבים האנטי-דלקתיים שיש בהם. אכילת העלים הללו וצריכת השמן שמופק מזרעיהם עשויות לטפל בבעיות כמו אקזמה, עור יבש ואקנה, כמו גם להגן על עורנו מפני קרני ה-UV והשפעותיהם השליליות. יתרה מכך, מומחים סוברים כי אכילת העלים הללו עשויה לשפר את גמישות תאי העור והתאוששותם מנזקים, כמו גם להתמודד עם נזקי הגיל. לכן אם אתם רוצים להיראות נפלא – הוסיפו לתפריטכם היומי את עלי הארוגולה והשמנים המופקים מזרעיהם.
יתרונות בריאותיים של עלי ארוגולה: בחורה עם מגבת על הראש, מסתכלת במראה ונוגעת בפנים

9. שיפור יכולות אתלטיות

אחת הדרכים לשפר את הכושר שלנו ואת יכולותינו במהלך פעילות גופנית, היא לייעל את תהליך זרימת החמצן מהריאות לשרירים. גם בכך עלי הארוגולה עשויים לעזור לנו, זאת מכיוון שיש בהם מלח מיוחד בשם חנקה שמעורב בתהליכים ביוכימיים שונים בגוף, לרבות זרימת החמצן, כך לפי מחקר מ-2015. גורם נוסף שמשפיע על יכולותינו האתלטיות הוא חוזק עצמותינו ושרירינו, ובכך מסייע ויטמין K, כפי שציינו בסעיף מספר 7. יתרה מכך, מדענים שונים מאמינים שצריכת חנקה עשויה להגן עליכם ממחלות לב או מבעיות במערכת הנשימה לרבות אסתמה – שתי בעיות שעשויות להפריע לספורטאים רבים. בשל כך, עלי הארוגולה מומלצים מאוד לספורטאים – וגם לאנשים שפשוט חשוב להם לשמור על כושר. 

10. שיפור תפקוד קוגניטיבי

ככל שאנו מזדקנים, יכולותינו הקוגניטיביות נפגעות עד למצב שבו עלול להיות מורגש נזק ניכר. ישנן תרופות רבות שנועדו למנוע את התהליך הזה ולשמור עלינו חדים גם בגילים מתקדמים, אך אפשר להיעזר גם בכל מיני תחליפים טבעיים כמו ירקות ופירות שמכילים מרכיבים שחיוניים לכך. לפי מחקרים רבים, צריכת 800 מק"ג של חומצה פולית באופן קבוע עשויה להוריד את ההידרדרות הזו בקרב מבוגרים. כאן נכנסים לתמונה עלי הארוגולה, שמכילים 97 מק"ג חומצה פולית ל-100 גרם, ולכן עשויים לסייע לכם לשמור על תפקודכם הקוגניטיבי בגיל מבוגר.

אז איך צורכים ארוגולה?

כדי ליהנות מכל יתרונות הארוגולה או הרוקט – כיצד שאתם בוחרים לקרוא להם, תוכלו לשלב את עליו הטריים בסלט, או בגרסתו המבושלת במנות כמו פסטה, פיצות ומאכלי בשר. אם אינכם יודעים מאין להתחיל, נמליץ לכם על מתכון נפלא ופשוט יחסית שלא מכיל גלוטן – לחצו על התמונה ונסו להכין אותו.
מתכון לקיש פטריות ועלי רוקט במעטפת שקדים

עם הניחוחות הנפלאים שיתפשטו ברחבי הבית ויחד עם טעמיו הנהדרים, היו בטוחים שגם אלו שאינם רגישים לגלוטן ימהרו לבקש מכם את המתכון לקיש הפטריות ועלי הרוקט הבא. את טעמו של המילוי המועשר בגבינת עיזים, תשלימו עם מעטפת של בצק שקדים ביתי ופריך שיפתיע אתכם בקלות הרבה שבה תוכלו להכינו.

מתכון לקיש פטריות ועלי רוקט במעטפת שקדים מקור תמונה: cookieandkate
רכיבים לקיש ללא גלוטן:
אבקת שקדים - 2 כוסות (שקדים טחונים דק)
שיני שום - 3 (טחונות)
טימין - 1 כפית
מלח - 1 כפית (מחולקת)
פלפל שחור - ¼ כפית
שמן זית - 5 כפות (מחולקות)
מים - 1 כף
פטריות פורטובלו - 300 גר' (חתוכות גס)
עלי רוקט - 500 גר' (קצוצים)
חלב - ⅓ כוס
גבינת עיזים - 150 גר' (מפוררת)

מקור התמונה: cookieandkate

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.