print header

אילו מאכלים יכולים לסייע לחולים בדלקת מפרקים ניוונית ואילו יכולים להחמיר את המחלה

דלקת מפרקים ניוונית היא מחלה שפוגעת במפרקי הגוף, וצפויה להפוך בקרוב למחלה הרביעית בשכיחותה בעולם. אמנם טרם נמצא מרפא מלא עבורה, אבל ישנן מספר דרכים להתמודדות איתה, לשיכוך הכאבים שהיא גורמת ולשיפור איכות החיים. היות ובכוחם של מזונות מסוימים להפחית את הדלקת בעוד שלאחרים ישנה היכולת להגבירה ולהחמירה, תזונה מאוזנת בהחלט עשויה להקל על תסמיני דלקת המפרקים הניוונית, ובכתבה שלפניכם תוכלו ללמוד עוד אודותיה ולהבין אילו מזונות מומלץ לצרוך כדי להקל על התסמינים שלה ומאילו מוטב להימנע.

 

דלקת מפרקים ניוונית: איור של מפרק הברך

מהי דלקת מפרקים ניוונית?

דלקת מפרקים ניוונית (Osteoarthritis), המוכרת גם בשם דלקת מפרק העצם, היא דלקת הגורמת להרס הסחוס ועלולה להוביל לכאבים ולקשיים תפקודיים. למעשה, היא גורמת לשינויים בסחוסים ובעצם התת-סחוסית, וכמו כן גם במבני השרירים שתומכים במפרק ומייצבים אותו. המחלה נחשבת לשכיחה ביותר בסוגי דלקות המפרקים בעולם המערבי ופוגעת בעיקר בגברים ונשים מגילאי 65 ומעלה. כמו כן,  אנשים הסובלים מעודף משקל או השמנת יתר קיצונית נמצאים בסיכון מוגבר להתפתחות דלקת מפרקים ניוונית, וזאת כתוצאה מהעומס המופעל על המפרקים, ולכן ירידה במשקל ועבודה באמצעות תכנית אימונים עשויה להגביל את התפתחות והתקדמות המחלהדלקת מפרקים ניוונית עלולה לפגוע בכל מפרקי הגוף, אך המפרקים שבהם היא פוגעת בשכיחות הגבוהה ביותר הם מפרקי הברך, הירך, עמוד השדרה וכן אף כפות הידיים. אמנם בלתי אפשרי לטפל בדלקת זו באמצעות סוג מזון אחד או יותר, אך ישנם סוגי מזונות שבהחלט עשויים לסייע להתמודדות עם תסמיני המחלה. בסרטון שלפניכם תוכלו להתרשם מהדגמת תרגילים גופניים שמסייעים בטיפול בתסמיניה של הדלקת ובהקלה על הכאבים הנגרמים כתוצאה ממנה.

 

מעוניינים לשמור על מפרקים בריאים? הימנעו מהמזונות האלו

חשוב לזכור שלסחוסים שנמצאים בין המפרקים שלנו ומהווים מעין חומר סיכה המקל על התנועה החופשית שלהם, יש נטייה להתדלדל עם חלוף השנים, והדבר עלול אף הוא לגרום להיווצרות דלקות ונפיחות סביב המפרק. ישנם מזונות מסוימים שצריכתם עלולה להאיץ את התדלדלות הסחוסים ולהחריף תסמינים של דלקת פרקים בקרב הסובלים ממנה.

1. סוכר

לא פשוט להימנע ממזונות המכילים סוכר, ולו בגלל העובדה שניתן למצוא אותו בסוגי מזון רבים. אך מזונות הרוויים בסוכר, ובעיקר מזונות מעובדים, עלולים לפגוע ביכולתו של הגוף להתנגד להיווצרות דלקות, ואף להחמיר תסמינים של דלקת ולהחליש את המפרקים בגופנו. לסובלים מדלקת מפרקים ניוונית ולאלו המבקשים שלא ללקות בה, מומלץ להימנע מצריכת סוכר מוגזמת, ולנסות לצרוך תחליפים כמו דבש או סילאן.

2. אוכל מטוגן

הוא כיפי, טעים ומנחם, אבל צריכה מרובה שלו עלולה לגרום לנו לאי אלו נזקים. מזונות מטוגנים וכאלו שעשירים בשומן רווי כמו סופגניות או צ'יפס, עלולים לזרז התפתחות דלקות ולהחריף את הכאבים שנגמרים כתוצאה ממנה. השמנים בהם נעשה שימוש לשם הטיגון יוצרים בגוף כימיקלים שמביאים לעלייה ברמת הכולסטרול, שעלולה להחריף את תסמיני המחלה.

3. מלח

צריכה מוגברת של מלחים (סודיום) גורמת לתאים לצבור יותר מים, מה שעלול להוביל לנפיחות ולנזקים למפרקים. לגוף האדם אמנם יש צורך בסודיום על מנת לתפקד, אולם צריכתו במינונים גבוהים מדי עלולה להוביל לזירוז התפתחות דלקות, ומשם כך לסובלים מדלקת מפרקים ניוונית מומלץ לצמצם את צריכת המלח שלהם.

דלקת מפרקים ניוונית: מלחייה

4. קמח לבן

הוא אמנם מרכיב משמעותי במאכלים רבים שאנחנו אוהבים, כמו פסטה, לחם לבן, עוגות ומאפים, אבל קמח לבן מעודד את הופעתן של דלקות בגוף. בתהליך העיבוד, מוסרים מהקמח החומרים המזינים שבו, והוא למעשה הופך לפחמימה ריקה שמתפרקת בגוף לסוכר. כמו כן, קמח לבן ידוע כמכיל גלוטן, שעלול להוות אלרגן לסובלים מרגישות אליו ברמות שונות וכן נמצא גם הוא כמעודד דלקות.

5. אומגה 6

בניגוד לאומגה 3 שנמצאה כמסייעת להקלה על תסמיני דלקת מפרקים ניוונית, חומצת אומגה 6 עלולה לגרום לזירוז הופעת הדלקות הללו ואף להגביר את תחושת הכאב שהן יוצרות, כך לפי מחקר שפורסם בשנת 2013 ונערך באוניברסיטת הארווארד. שומנים רוויים השייכים לקבוצת אומגה 6 נמצאו כמעודדי דלקות ולפיכך מומלץ להימנע מהם, כשבין המזונות המכילים אומגה 6 ניתן למצוא טופו, ביצים, אבוקדו ועוד.

6. מוצרי חלב

הם אמנם מכילים חלבונים וסידן המסיעים לחיזוק העצמות, אך ישנם מי שמאמינים כי צריכת מוצרי חלב עלולה לזרז את תהליכי היווצרות הדלקת בגוף, מה שיכול להביא לכאבי מפרקים. רבים ממוצרי החלב מכילים חומר בשם קזאין, שעלול לגרום לגירוי של הרקמות סביב הפרקים ולזרז התפתחות של תהליך דלקתי. 

דלקת מפרקים ניוונית: קנקן וכוס המכילים חלב

ואילו מוצרי מזון עשויים לסייע?

כאמור, הקפדה על תפריט תזונתי מאוזן עשויה לסייע להקל על תסמיני הדלקת ולצייד את הגוף בחומרים להם הוא זקוק על מנת למנוע את הנזק למפרקים, וישנם כמה רכיבים שידועים ככאלו שמסייעים להפחתת תסמיני הדלקת, לדוגמה נוגדי חימצון כגון הוויטמינים A, D ,C ו-E. כמו כן, לסובלים מדלקת מפרקים ניוונית נטייה לסבול מרמת כולסטרול גבוהה במחזור הדם, וצמצום מדד הכולסטרול עשוי גם הוא לסייע לטיפול בתסמינים. בנוסף על כך, לשמירה על משקל תקין יש חשיבות רבה בנוגע להתמודדות עם המחלה, ולאורח חיים פעיל הכולל גם פעילות גופנית יש השפעה לא מבוטלת כלל על מצב המחלה והנזק שנגרם כתוצאה ממנה, כמו גם על יכולת התפקוד הכללית. לכן, לסובלים מדלקת מפרקים ניוונית מומלץ להוסיף לתפריט את 6 מוצרי המזון הבאים:

1. דגים שמנים

סוגים שונים של דגים שמנים, כמו סלמון, סרדינים, טונה טרייה ומקרל, עשירים מאוד באומגה 3 ובוויטמין D, שידועים כמסייעים להקלה על דלקות מפרקים שונות, ובכללן גם דלקת פרקים ניוונית. אלו שמסיבה כלשהי נמנעים מאכילת דגים, יכולים ליטול תוספי תזונה המכילים אומגה 3, או לחילופין לצרוך אותה ממקורות אחרים כמו זרעי צ'יה, אגוזי מלך, שמן פשתן וכדומה. 

2. ברוקולי

הברוקולי ידוע כאחד מהמזונות הבריאים והחיוניים ביותר עבור גופנו, אבל מה שפחות ידוע הוא שברוקולי מכיל תרכובת בשם סולפוראפן, המסייעת בין היתר בניקוי הכבד מרעלים. במחקר שפורסם בשנת 2018 נמצא כי תרכובת זו עוזרת במניעת התפתחות דלקת פרקים וכן מצמצמת סממנים דלקתיים הגורמים להתפתחות דלקת פרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis). בנוסף, ירקות ירוקים ממשפחת המצליבים (דוגמת קייל, תרד ומנגולד) ידועים כבעלי תכונות נוגדות דלקות באופן כללי.

דלקת מפרקים ניוונית: ברוקולי

3. מאכלים המכילים ויטמין D

ויטמין D ידוע ביכולתו לסייע לתהליכי ספיגת הסידן בגופנו, הנחוץ לבניין העצם ולחיזוקה. קיימות שתי צורות של הוויטמין, D2 ו- D3, שניתן למצוא בתזונה שלנו. צורת D2 קיימת במזונות כגון ביצים, שמן דגים ואברים פנימיים, בעוד שוויטמין D3 הינו הצורה המטבולית הפעילה יותר של הוויטמין (ועל כן גם המומלצת ביותר) ונמצאת במזונות כמו כבדים, חמאה, מוצרי חלב, פטריות וכן גם עלים ירוקים כמו חסה ורוקט.

 

4. פירות יער והדר

הם טעימים ומכילים ויטמינים רבים, ואלו לכשעצמן סיבות טובות מספיק כדי להוסיף אותם לתפריט, אבל הן בהחלט לא היחידות. פירות אלו מכילים פיגמנט בשם אנתוציאנין, המעניק לדובדבנים, תותים ופירות יער אחרים את צבעם והוא בעל השפעה אנטי דלקתית. כמו כן, ויטמין C, שמצוי בשפע בפירות ההדר, ידוע גם הוא כמסייע למניעת דלקות, כנוגד חמצון ובעל תפקיד חשוב בשמירה על יציבות ובריאות הסחוסים.

5. שום 

מבין שלל היתרונות בריאותיים מגוונים הגלומים בו, השום נמצא גם כנוגד דלקות יעיל, וזאת בשל כך שהוא מכיל תרכובת בשם דיאליל דיסולפיד (Diallyl Disulfide), המסייעת לדילול כמות האנזימים המזיקים לסחוסי המפרק ומנטרלת את פעילותם, ובכך מסייעת במידה ניכרת לצמצום דלקות. בשילוב עם ויטמין C שנמצא גם הוא בשום (בעיקר בשום טרי) ולו תכונות אנטי דלקתיות, הוא בהחלט להיות כלי עזר שימושי למניעת התפתחות הדלקת.

דלקת מפרקים ניוונית: שום

6. תה ירוק

סגולותיו הבריאותיות של התה הירוק הפכו אותו למשקה פופולרי בשנים האחרונות, ולא במקרה. הוא ידוע כעשיר במיוחד בנוגדי חמצון טבעיים שביכולתם לסייע להגנה מפני רדיקלים חופשיים בגוף, ואף מונעים את התפתחותן של דלקות ושחיקת סחוסים. לדוגמה, נוגד החמצון אפיגלוקטצין גאלט, הנמצא גם הוא בין מרכיבי התה הירוק, חוסם את היווצרותן של מולקולות הגורמות לנזק במפרקים ובכך מסייע בשמירה על בריאותם.

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.