print header

למה חשוב לנקות את התנור ואיך לעשות את זה נכון?

אצל רבים מאיתנו תנור האפייה הוא אחד ממכשירי החשמל העסוקים ביותר בבית - הוא עוזר לנו להכין ארוחות רבות במהלך השבוע, ומתאמץ כדי לבשל לנו את המאכלים המיוחדים לקראת השבת. אך בין האפיות והבישולים המתישים אנחנו נוטים לעתים להזניח את הניקיון שלו, והצטברות הלכלוך בו לאורך הזמן עלולה לגרום לבעיות רבות - שחלקן פוגמות באיכות האוכל שלנו ואחרות אפילו עלולות להוביל לסכנה של ממש. רוצים לדעת מהן ההשפעות של תנור מלוכלך? יש לנו את כל התשובות בשבילכם וגם את הדרכים לשמור עליו נקי.

חלל הבית מתמלא בעשן

במהלך בישול בתנור אפייה המאכלים שלנו נוטים להוציא הרבה מאוד נוזלים והשמן מבעבע ומשפריץ לכל עבר. כתוצאה, הדפנות מתכסות בשכבות שומן רבות, שהיעדר ניקוי מיידי שלהן מוביל להצטברותן והתייבשותן. בפעם הבאה שנעשה שימוש בתנור עם אותו מצבור של שומנים בחלקו הפנימי, הדבר עלול להוביל בשלב כלשהו לשריפתם וכתוצאה לפליטה של עשן שיזהם את חלל המטבח והבית כולו. ברוב המקרים אתם לא תחזו בעשן אפור וסמיך שמיתמר מדלת התנור, אך את הריח שלו אתם ודאי תזהו. מאחר שנשימה של עשן היא אינה מומלצת ועלולה לפגוע בבריאות, עליכם ללמוד לזהות את זה ולהתייחס לכך כאל מעין דגל אדום שמתריע על הצורך בניקוי מידי של התנור.
 
החשיבות של ניקוי התנור ודרכים לעשות זאת: תנור במטבח

התלקחות של שריפה

אחת מההשפעות המסוכנות ביותר של הצטברות לכלוך שומני בחלקו הפנימי של התנור ללא ניקוי ראוי היא האפשרות שהוא בסופו של דבר יתלקח. כפי שאתם ודאי יודעים, מעבר לשימוש בשמנים לצורכי בישול, שריפתו משמשת גם לטובת הפקת אנרגיה - כמו לדוגמה הנעת מנועים. אם במהלך הבישול זלגה לכם שלולית קטנה של שמן על התחתית, הטמפרטורות הגבוהות עלולות להגביר את הסיכון להתלקחות של שריפה. מנתונים שנלקחו ממנהל הכבאות של ארה"ב (USFA) בין השנים 2014-2018 עלה כי מדי שנה מתרחשות כ-172,900 שריפות בממוצע מהתלקחות של מכשירי חשמל ביתיים - כשבראשם ניצבים אלה המצויים במטבח, וביניהם גם תנור האפייה.

משפיע על טעם האוכל

אם אתם ידועים ביכולות הבישול המשובחות שלכם אך לאחרונה אתם מרגישים כי קיימת התדרדרות קלה בטעם של התוצר הסופי, ייתכן שהתנור נושא באשמה לכך. אפיית עוגה בתוך תנור ש"מצופה" בשומן שרוף או שאריות מזון עלולה לגרום למה שמתבשל בתוכו לספוג טעמים לא טובים. התופעה הזאת מתרחשת בעיקר באפייה, כאשר עוגות ועוגיות נוטות לספוג בקלות יותר טעמים רעים כתוצאה מעשן של חלקיקי מזון ושומן שחדר לתוכם. אז כדי להבטיח שתוציאו את המירב מהתנור שלכם, עליכם לשמור עליו נקי כדי להבטיח את ביצועיו המיטביים.
 
החשיבות של ניקוי התנור ודרכים לעשות זאת: אישה מכניסה מגש עוגיות לתנור

ומה בנוגע לחיידקים?

מהבחינה הזו נאמר בזהירות רבה שאתם יכולים לנשום לרווחה. חיידקים אכן מצטברים ומתפתחים על גבי חלקיקי מזון או שומן שרוף שנשארים בתנור, אך בכל פעם שאתם מפעילים אותו, הטמפרטורות הגבוהות שבו מספיקות כדי לחסל את מרבית המיקרואורגניזמים שרובצים על הלכלוך, ואפילו את המסוכנים שביניהם. עם זאת, חשוב לדעת שפתוגנים ומחוללי מחלות נוטים להתרבות בתוך מזון שבטווח טמפרטורה הנע בין 4-60 מעלות, ועל כן בישולים בתנור נוטים לחסל אותם לחלוטין - אך זהו אינו תירוץ מספיק טוב לא לנקות את התנור בקביעות, מאחר שכל עוד לא הפעלתם את התנור בשנית, החיידקים שבו עלולים להתרבות ונגיעה באחד מכליו ללא חימום עשויה לחשוף אתכם אליהם.

כיצד מומלץ לנקות את התנור?

בניגוד למה שנוטים לחשוב, ניקוי התנור הוא פעולה די פשוטה מאחר שהרוב המוחלט של התנורים מהדור החדש הם בעלי מנגנון של ניקוי עצמי. מה שהמנגנון הזה עושה הוא חימום התנור לטמפרטורות גבוהות מהרגיל, דבר שמוביל להפיכת כל שאריות המזון והשומן לאפר, ובסיום הפעולה כל שנותר לעשות זה לחכות שהתנור יתקרר ולהעביר מטלית לחה בכל הדפנות. למי מכם שמחזיק בתנור בעל מנגנון ניקוי על בסיס אדים, מה שעליכם לעשות זה למלא את מיכל המים הייעודי, להפעיל את תהליך הניקוי ותראו כיצד האדים ימיסו בעצמם את הלכלוך מכל דפנות ולבסוף תוכלו להעביר מטלית בתחתית.
 
החשיבות של ניקוי התנור ודרכים לעשות זאת: אישה מחזיקה מטלית ובקבוק תרסיס
אך עם זאת, טרם השימוש במנגנוני הניקוי הללו, ובייחוד אם זו הפעם הראשונה, מומלץ לעקוב אחר הוראות ההפעלה שהגיעו עם התנור, מכיוון שייתכן כי ישנם צעדים שאתם צריכים לנקוט לפני הביצוע, כמו לדוגמה הוצאת תבניות האפייה, אוורור חלל המטבח או אולי אפילו הרחקת הילדים. פסולת של אוכל שרוף המתערבבת עם חומרי ניקוי חזקים משחררת לאוויר כימיקלים שעלולים להיות מזיקים לבריאות ולגרום לגירוי בגרון, כאבי ראש, עייפות ובחילות.
 
חלקכם ודאי תוהים מה עושים אנשים שבתנור שלהם לא קיים מנגנון לניקוי עצמי - אז הרשו לנו להרגיע אתכם ולהכיר לכם את השיטה הנהדרת שלנו לניקוי התנור ב-8 שלבים, שתהפוך אותו ואת כל חלקיו לנוצצים במיוחד!

באיזו תדירות צריך לנקות את התנור?

תדירות ניקוי התנור משתנה בהתאם למידת תחזוקו השוטף. ככל שתקפידו לנקות אותו קלות אחרי כל שימוש, כך תוכלו לדחות את הניקיון היסודי שלו ושל חלקיו. למשל, אם במהלך בישול זלג מעט רוטב או שמן, מומלץ לנקות את הלכלוך מיד לאחר שהוא מתקרר כדי למנוע ממנו להדבק בעקשנות לתנור ואף למלא את חלל המטבח שלכם בעשן בהפעלה הבאה. הדרך לעשות זאת היא פשוט לנגב קלות את פנים התנור באמצעות מטלית לחה עם מעט חומר ייעודי. אם ברצונכם למנוע חלק מהלכלוך מלכתחילה, תוכלו להניח תבנית נוספת מתחת לזו שאתם אופים או מבשלים בה, שתאגור עבורכם את כל הנוזלים או המזון שנוטה לזלוג כלפי מטה.
 
החשיבות של ניקוי התנור ודרכים לעשות זאת: אמא ובת מבשלות בתנור אפייה
מתי צריך לבצע ניקוי יסודי של כל התנור? התשובה תלויה באופי הבישול שלכם או בתדירות ההקפדה שלכם על הניקיון השוטף, כפי שהוסבר מעלה. אם אתם בדרך כלל זהירים ומשתדלים לנקות את התנור אחרי כל בישול, ייתכן שתצטרכו להעניק לו ניקוי יסודי רק מספר בודד של פעמים במהלך השנה (אחת לכמה חודשים טובים). אך אם סגנון הבישול שלכם מורכב וכולל מאכלים שומניים, ובנוסף אתם לא מקפידים על הניקיון השוטף, ייתכן שתצטרכו לעשות זאת לפחות פעם בחודש. אם אתם לא בטוחים איזה סוג של טבחים אתם, כלל האצבע הוא להקפיד לנקות את התנור לפחות אחת לשלושה חודשים.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.