print header

המדריך המלא לבחירת רהיטים מעץ

כשקונים רהיטים לבית, אין בחירה קלאסית יותר מאשר רהיטים מעץ. בתקופה המודרנית יש לא מעט אפשרויות לריהוט מאלומיניום, פלסטיק או אפילו זכוכית, אך העץ תמיד היה ותמיד יהיה הבחירה הטובה שאיתה אי אפשר לטעות. עם זאת, אפשר בהחלט לשגות בבחירת העץ עצמו שממנו עשוי הרהיט, ולא לכל סוג יש את המאפיינים שחשוב לכם שיהיו במוצרים שאתם קונים. קשה להחליט האם יש סוג עץ שהוא הטוב מכולם, הכל תלוי בצרכים וברצונות שלכם, אך איך ביכולתכם לדעת מה נדרש לכם או במה אתם מעוניינים מבלי להכיר את המאפיינים של רהיטי העץ? כדי לעזור לכם להפוך למקצוענים בנושא, ערכנו עבורכם את המדריך הבא שילמד אתכם כל מה שצריך לדעת על רהיטי עץ.
 
מידע על עץ ברהיטים: שידה מעץ

כמה עקרונות ומושגי יסוד בנוגע לרהיטי עץ

כשתגיעו לרכוש מוצר מעץ ייתכן שתשמעו מושגים שלא יגידו לכם הרבה... בנוסף לכך, משום שמדובר בחומר גלם טבעי, יכולים להיווצר בו שינויים עם הזמן, וישנה גם דרך לשנות את עיצובו בהתאם להעדפותיכם. לכן עליכם להכיר כמה תהליכים ומושגים בסיסיים שצריך להבין בנוגע לרהיטי עץ:

עץ רך או גושני 

זני העצים בתעשיית הריהוט מתחלקים באופן כללי ל-2: רכים וקשים, כשהקשים נקראים בשפה המקצועית "גושניים". העצים הרכים הם עצי ירוק עד, בדרך כלל מחטיים. העצים הגושניים הם עצים רחבי עלים עם פרחים, והם בדרך כלל גדלים לאט יותר מאשר העצים הרכים, וכתוצאה מכך הם צפופים יותר ולכן קשיחים יותר. מאחר שהעצים הגושניים גדלים לאט יותר, מחירם הוא יקר יותר. רהיטים זולים במחירי מציאה יהיו בנויים לרוב מעצים רכים שגדלים מהר, כמו אורן למשל, וחשוב להיות מודעים לכך כדי להעריך נכון את איכות המוצר שאתם קונים.

עץ מלא, לבוד או ויניר (פורניר)

הדרך שבה משתמשים בעץ לייצור הרהיטים מתחלקת ל-3: שימוש בעץ כפי שהוא (מלא), בלוחות (לבוד) או בשכבות דקות שלו (ויניר). כשריהוט עשוי מוויניר, הוא למעשה מבוסס על עץ אחר בבסיסו (עץ מלא או לבוד), אך מצופה בשכבות דקות של עץ יוקרתי יותר. רהיטי ויניר אם כן לרוב נראים טוב מאוד, הם לא יקרים, אך בה בעת הם בעלי איכות ירודה ונוטים להיסדק בקלות. ברוב המקרים יצרנים משתמשים בוויניר כדי לחסוך בעלויות. 
 
על אף שעץ לבוד נחשב לחזק יחסית, זאת בשל המבנה שלו שעשוי משכבות של לוחות במספר אי זוגי, הבחירה העדיפה היא תמיד עץ מלא. כשבוחרים בריהוט מעץ מלא לא צריך להתעסק באפשרות שיהיו קילופים או בעיות איתו בהמשך, בייחוד מכיוון שגם אם יש בעיה שצצה איתו, קל מאוד לתקן אותה.
מידע על עץ ברהיטים: שידה מתוחכמת מעץ

שינויי צבע בעצים

אחד המאפיינים הטבעיים של העץ שעליכם להיות מודעים אליו זה שהוא נוטה לשנות את צבעו עם הזמן. מבין הסיבות העיקריות לכך ניתן למנות את אור השמש, לכן למשל תוכלו לראות שעל רצפת עץ שעליה היה שטיח למשך זמן רב, האזור שסביב השטיח נהיה כהה יותר מאשר זה שמתחתיו. סיבה נוספת היא חמצון – חשיפה לחמצן – שגורמת לשינויים כימיים בעץ. כך יוצא שאחרי חודשים או שנים, תלוי באיכות המוצר ובמשתנים נוספים, העץ יכול להפוך לכהה או בהיר יותר, או אף לשנות את צבעו לחלוטין.
 
זה לא תמיד דבר רע, משום שלעיתים שינוי הצבע הופך את המראה של העץ ליפה יותר, וזה למשל מה שקורה עם עץ מהגוני או דובדבן. בנוסף יש לציין שזה לא תמיד מתרחש, למשל במקרים של עצים בהירים כמו אלון, מילה או אורן, שנוטים להעבירם תהליכים כימיים שונים לפני שמשתמשים בהם לייצור רהיטים כדי למנוע את שינויי הצבע.
 
אז למה חשוב להבין ולהכיר את כל זה? מכיוון שעליכם לדעת כיצד להתייחס לרהיט העץ שלכם על מנת למנוע שינויים שאינם רצויים. למשל, אם רכשתם שולחן מעץ דובדבן, מומלץ מאוד שלא תניחו עליו חפצים מבלי להזיז אותם למשך זמן רב, מכיוון שהם ישאירו סימנים שלא תוכלו להיפטר מהם. בנוסף, אם הצבתם רהיט בחדר מסוים שאליו נכנס אור שמש מצד אחד, מומלץ לסובב אותו מדי זמן מה כדי לוודא שצבעו ישתנה באופן אחיד.

צביעת עץ

רוב רהיטי העץ שתקנו עברו תהליכי צביעה, שמשנים את צבעם הטבעי של העצים. זה יכול לבלבל אתכם מעט, משום שצבעי העץ לעיתים נקראים על שמות עצים מזנים אחרים. כך למשל תוכלו לראות רהיט שעשוי מעץ מייפל, אולם צבעו יהיה אגוז. 
 
היתרון בצביעת העצים נעוץ לא רק בכך שהיא משנה את מראה העץ כעת, אלא גם משפיעה על הדרך שבה צבע העץ משתנה לאורך הזמן. לדוגמה, בעץ דובדבן יש סיבים עם עיצוב יפהפה, אך אם אתם מעדיפים את דוגמת סיבי העץ שלו ללא הצבע האדום האופייני לו, ניתן לרכוש אותו צבוע, ובה בעת זה יפחית את שינויי הצבע שיהיו בו לאורך הזמן. יתרון נוסף של צביעת העצים הוא העובדה שהם מפחיתים ממחירם של רהיטים שנראים יוקרתיים. כך למשל ניתן לרכוש רהיט מעץ זול שצבוע בצבע של עץ אגוז יקר.
מידע על עץ ברהיטים: איש עם מברשת צובע עץ

10 סוגי עצים נפוצים ברהיטים

כעת כשהבנתם חלק מהעקרונות ומושגי הייסוד בנוגע לעצים, הגיע הזמן להכיר כמה מהסוגים הנפוצים שבהם משתמשים לייצור רהיטים, יחד עם המאפיינים העיקריים שלהם:

1. עץ מילה

מידע על עץ ברהיטים: עץ מילה
עץ גושני שידוע במשקלו הכבד, חוזקו, קשיחותו והיכולת שלו למנוע זעזועים. משתמשים בו לרוב ליצירת רהיטים שדורשים כיפוף של העץ, כמו למשל כיסאות עם משענת מעוצבת. יש לו סיבים גליים וצבעו נע בין לבן קרמי לאפור עם פסים בצבע חום עד אדום כהה. צביעת העץ מסייעת להדגיש את הסיבים שלו, ובדרך כלל תמצאו אותו בצורת ויניר על רהיטים.

2. עץ אשור

מידע על עץ ברהיטים: עץ אשור
עץ גושני חזק ועמיד בפני זעזועים שבו משתמשים לבניית רהיטים עם אלמנטים מכופפים, לרוב בסגנון סקנדינבי. הוא נחשב לפחות אטרקטיבי מאשר עץ המילה, ויש לו סיבים עדינים. משלבים אותו לרוב עם עצים יוקרתיים יותר ברגלי כיסאות ושולחנות, צדדי ותחתיות מגירות וחלקים אחוריים של ארונות. במצבו הטבעי עץ האשור הוא בעל צבע בהיר, אך בדרך כלל צובעים אותו כדי לשוות לו מראה של עץ מהגוני, מייפל או דובדבן.

3. עץ שדר

מידע על עץ ברהיטים: עץ שדר
עץ גושני שמשמש לבניית חלקים מסוימים מאוד של רהיטים, כמו למשל שלד של ספה, ולפעמים גם חלקים חיצוניים וחשופים. יש לו משקל כבד והוא קשה, חזק ומונע זעזועים. צבעו צהבהב-חום, והוא דומה בגוון ובסיבים שלו לעץ המייפל. צבע נצמד אליו היטב, וניתן לשוות לו מראה של מהגוני או אגוז.

4. עץ דובדבן

מידע על עץ ברהיטים: עץ דובדבן
זהו אחד העצים הגושניים הפופולאריים ביותר ומשתמשים בו ליצירת רהיטים וארונות, אולם לרוב בצורת ויניר. יש לו מידת קשיחות בינונית, אך הוא חזק, עמיד וסופג היטב זעזועים, ובנוסף הוא גם עמיד בפני שחיקה. יש לו מראה אלגנטי וייחודי עם סיבים בקווים ישרים שפחות בולטים מאשר בעצים אחרים, כמו מילה ואלון. העץ נוטה לשנות את צבעו עם הזמן; כשהעץ חתוך הוא בעל צבע ורוד כשל דג סלמון, אך כשעושים איתו רהיטים לרוב צובעים אותו מעט כדי להפחית את הגוון הוורוד שלו.
 
צבעו משתנה ומגיע לגוון הסופי שלו אחרי 6 חודשים של חשיפה לשמש, אולם גם לאחר מספר שנים צבעו יכול להמשיך להשתנות ולהפוך לאדמדם מעט יותר, גוון שאופייני לעץ הדובדבן. עם זאת, בסופו של דבר הצבע מתייצב ומתקבע, לכן כדאי שלא להשאיר על שולחן מעץ זה פריטים למשך זמן רב בלי להזיז אותם, משום שהם יגרמו לגוונים שונים של צבע בעץ.

5. עץ מהגוני

מידע על עץ ברהיטים: עץ מהגוני
זהו עץ טרופי גושני שמשתמשים בו ליצירת רהיטים איכותיים במשך שנים רבות. יש לו מרקם זהה בכל חלקיו, קושי בינוני, משקל כבד וכוח רב. העץ עמיד מאוד בפני לחות ושינויים במזג האוויר ביחס לעצים אחרים, לכן הוא לא נוטה להתכווץ או להתנפח. משום שקל מאוד לגלף אותו, משתמשים בו הרבה ליצירת ויניר. צבעו משתנה באופן טבעי עם הזמן, כשהוא מתחיל בגוון ורדרד ואט אט הופך לחום-אדמדם. הצבע ממשיך להשתנות עם הזמן, אך אל תצפו שבימי חייכם הוא יהפוך לכהה כמו רהיטים עתיקים ממהגוני שאולי ראיתם במוזיאונים.

6. עץ מייפל

מידע על עץ ברהיטים: עץ מייפל
העץ הזה הוא גושני, עמיד, צפוף ונאה מאוד. משתמשים בו בין היתר ליצירת משטחי עבודה (בוצ'ר בלוק) וכן ליצירת רהיטים מסוימים. משקלו כבד, הוא קשה וחזק, ויש לו עמידות טובה בפני זעזועים ולחות. המרקם שלו עדין ואחיד, כשהסיבים שעליו לרוב ישרים, אך פה ושם ניתן לראות בהם דוגמאות כמו עין הציפור, להבות, פסי נמר וגלים. עם זאת, משתמשים בו בעיקר ליצירת רהיטים מודרניים שבהם לא מעוניינים להדגיש כל כך עיצובי סיבים. העץ נוטה לשנות את צבעו עם הזמן, כשהגוון הטבעי שלו הוא חום בהיר ומעט אדמדם, ועם הזמן הוא מקבל צבע עמוק של דבש.

7. עץ אלון

מידע על עץ ברהיטים: עץ אלון
זהו אחד העצים הגושניים הפופולאריים ביותר, כשהוא מוערך מאוד בשל החוזק והמראה הייחודי של הסיבים שלו. משקלו כבד, הוא קשיח ועמיד, וניתן למצוא אותו בגוונים שונים – אדמדם עד אפור-חום. עם הזמן הצבע נוטה להפוך לכהה יותר, אך השינוי הוא עדין מאוד ופחות דרמטי מזה שמתרחש עם הזמן בסוגי עץ אחרים, כמו מהגוני או דובדבן.

8. עץ אורן

מידע על עץ ברהיטים: עץ אלון
זהו עץ רך שמשתמשים בו לבניית רהיטים רבים, בעיקר כאלו שמיוצרים כאן בישראל. הוא קל משקל ולא חזק כמו עצים גושניים, ועל אף שהוא נוטה להיסדק ולהישרט בקלות, הוא עמיד בפני שינויים כמו התנפחות או התכווצות. דוגמאות הסיבים שעליו הן די פשוטות ואחידות, ומשתמשים בו לרוב ליצירת דלתות, משקופים או רהיטי גינה. צבעו משתנה ככל שעובר הזמן; כשרק חותכים אותו הוא בעל צבע חיוור של קש, ולפעמים יש בו מעט גוונים אדמדמים. כשהעץ נחשף לאוויר ואור, הוא נהיה כהה יותר ומקבל צבע עשיר של דבש, בדומה לעץ המייפל. לאחר מאות שנים גוון העץ נהיה כהה.

9. עץ צפצפה

מידע על עץ ברהיטים: עץ צפצפה
זהו עץ יחסית רך, קל משקל, חזק ויציב, שמשתמשים בו רק לעיתים רחוקות לייצור רהיטים, לרוב כשלד או כתוספת לעצים אחרים, למשל בתחתית או צדי מגירות. צבעו הטבעי הוא צהוב-חום עם נגיעות של פסים ירוקים, וכשחושפים אותו לאור השמש ולאוויר צבעו משתנה לחום עדין.

10. עץ אגוז

מידע על עץ ברהיטים: עץ אגוז
עצי האגוז גדלים לאט מאוד, כשלוקח להם כ-150 שנה לצמוח עד שעושים מהם רהיטים, על כן מדובר בסוג עץ צפוף וקשה מאוד. העץ הזה גושני ומבוקש מאוד בתחום הריהוט, כשמשתמשים בו הן כעץ מלא והן כוויניר, ואף לייצור משטחי עבודה. הוא ידוע בקשיחותו, חוזקו ויציבותו, כמו גם במשקלו הכבד ובעמידותו בפני זעזועים. המאפיינים שלו הופכים אותו לאחד העצים היקרים ביותר שיש, כשגם העיצוב שלו מרשים במיוחד, כשהסיבים שלו מגיעים בצורות שונות. ככל שעוברות השנים העץ מקבל גוון בהיר יותר וצבע שמזכיר דבש, וגם הסיבים שבו הופכים לבולטים יותר.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.