print header

5 טכנולוגיות מתקדמות לשיפור הזיכרון והקוגניציה

בעולם המודרני בו הטכנולוגיה מתפתחת ומשתפרת לנגד עינינו מרגע לרגע, המחשבה על שיפור היכולות הקוגניטיביות שלנו היא כבר לא פנטזיה ששמורה לסיפורי מדע בדיוני. ישנן התפתחויות מרתקות מאוד בתחום חקר הקוגניציה ובפיתוח הטכנולוגיה לשיפורה, החל ממערכות שמקשרות בין המוח שלנו לבין בינה מלאכותית ממוחשבת, דרך היכולת לשחזר את הזיכרונות האבודים שלנו ועד לתרופות שמסוגלות לחזק את האזורים שנחלשים במוחנו. כל אלה הם נושאים שנחקרים כיום לעומק, ונראה שבעתיד נוכל ליהנות מהפירות של המחקרים האלה, אז מה בדיוק עומד בבסיס שלהם ואיך הם אולי יוכלו לסייע לנו? בהמשך גם נחשוף כלי חדשני שזמין כבר עכשיו, שאתם יכולים להתחיל להשתמש בו עוד היום כדי לשפר את היכולות הקוגניטיביות שלכם. אז קדימה, בואו ונצא למסע אל עבר פריצת הפוטנציאל הענק שגלום במוח שלכם.
 
טכנולוגיות עתידיות לחיזוק הזיכרון והמוח: איור של נוירונים בצורת מוח

1. אלקטרותרפיה באמצעות גירוי גולגולתי (tACS)

בטכנולוגיית ה-tACS כבר נעשה שימוש כיום לטיפול בחרדה, דיכאון, נדודי שינה, מתח נפשי והתמכרויות, אך יכולתה לשפר את פעילות המוח עדיין נמצאת תחת מחקר. הטיפול מתבצע בעזרת "כובע" עם אלקטרודות שחובשים על הראש, שמשדר זרמים חשמליים חלשים לאזורים ממוקדים במוח. הזרמים האלה יכולים לשנות את הפעילות שבמוח על ידי עידוד תאי העצב לפעולה בקצב מתואם, כשזה למעשה המפתח לתפקוד מוח בריא.
 
על אף שמדובר בטכנולוגיה חדשה יחסית, ניתוח של למעלה מ-100 מחקרים כבר הראה שיש לה פוטנציאל לשפר את התפקוד הקוגניטיבי ובפרט את התפקודים הניהוליים, שמשפיעים על היכולת שלנו להסתגל למידע חדש או סותר. נצפו גם שיפורים בטווח הקשב ויכולת הריכוז, וכן בזיכרון, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך, והתוצאות האלה היו עקביות גם כשנבדקו בקרב אנשים מבוגרים.
 
בעתיד סביר להניח שנראה את הטכנולוגיה הזו במרכזים רפואיים, שם לדוגמה אנשים מבוגרים יוכלו לעבור סדרה של טיפולים שיסייעו להם לשמר את תפקודם הקוגניטיבי או להאט את הידרדרותו. בהמשך ובעתיד הרחוק יותר הטכנולוגיה תוכל גם להגיע לשימוש אישי וביתי, כמו שהיום ניתן לבדוק לחץ דם או רמות גלוקוז בעזרת ערכה ביתית. 
 
טכנולוגיות עתידיות לחיזוק הזיכרון והמוח: בובה עם אלקטרודות על הראש

2. משחקי מציאות מדומה (VR)

המציאות המדומה נכנסה לחיינו לא מזמן, אך עדיין עוד לא משתמשים בה לתרפיה ברמה נרחבת, לפחות לא בכל הנוגע לשיפור התפקוד הקוגניטיבי. עם זאת, במרכזי מחקר רבים בודקים את התחום הזה ואת השפעותיו על שיפור היכולות הקוגניטיביות, בפרט של אנשים מבוגרים, כדי לבדוק את האפשרות שאכן יהיה ניתן להשתמש במשחקי מציאות מדומה בשיטות טיפוליות. 
 
במסגרת מחקר שנערך ב-2021 באוניברסיטת סן פרנסיסקו הודגם כיצד השימוש בטכנולוגיה הזו יכול לשפר את הזיכרון אצל אנשים מבוגרים, בעזרת משחק שמכניס את המשתתף לתוך מבוך. עם הזמן, חווית היציאה מהמבוך הצליחה להביא את יכולת הזיכרון של הנבדקים לרמת תפקוד שמשתווה לזו של אנשים צעירים. מחקרים אחרים מראים שהמציאות המדומה יכולה לסייע לשפר גם תפקודים קוגניטיביים אחרים, כמו יכולת הריכוז וההתמצאות מרחבית. 
 
בעתיד ניתן יהיה לבצע אימונים שכאלה למוח במרחב הביתי, כשמכשירי מציאות מדומה כבר זמינים לקהל הרחב בימינו. עם זאת, יצרני המכשירים יצטרכו להשקיע בהתקנים ידידותיים יותר לאוכלוסייה המבוגרת, כאלה שיהיו פשוטים, נוחים ובטוחים יותר לשימוש. לאחר מכן, הטכנולוגיה הזו תאפשר גם לאנשים מבוגרים שמוגבלים לביתם לעסוק בפעילות חברתית, דבר שחשוב מאוד לבריאות המוח והקוגניציה, כשהמרחב הווירטואלי יוכל לקשר אותם לאנשים אחרים ואף לאירועים כמו הופעות ומפגשים חברתיים.
טכנולוגיות עתידיות לחיזוק הזיכרון והמוח: איש עם מתקן מציאות מדומה על הראש

3. תרופות נואוטרופיות (Nootropics)

יש המכנים אותן ״תרופות חכמות״, אך המושג הזה עלול להיות מטעה, מכיוון שהן למעשה ״תרופות מחכימות״. אלו הן תרופות שביכולתן לשפר את התפקוד הקוגניטיבי והמנטלי, ולמעשה כבר נעשה בהן שימוש כיום, למשל לטיפול באנשים שסובלים מהפרעות קשב וריכוז ובחולי אלצהיימר. אולם, הן מיועדות לטיפול בליקויים מסוימים של המוח והשימוש בהן לשיפור היכולות של המוח עוד נתון לדיונים רבים, בין היתר אתיים.
 
מנהל מחקר הנוירולוגיה הקוגניטיבית במרכז הרפואי ג׳ון הופקינס טוען כי אין מספיקות ראיות שמעידות על כך שתוספים או תרופות כאלו ואחרות יכולים לשפר את תפקודי המוח או אף להיות בטוחים עבורו, ושסביר להניח כי כל תופעה שנצפתה ושנראתה ככזו היא פלצבו. לעומתו, מנהלת המחקרים במרכז לרפואה אינטגרטיבית באוניברסיטת מרילנד, סבורה כי כל עוד שומרים על שגרה בריאה (שינה, תזונה וניהול לחצים), אכן יש תרופות נואוטרופיות שמסוגלות לשפר תפקודים קוגניטיביים.

כיום נחקרים חומרים כמו:

L-theanine – מסוגל לשפר את הריכוז, זיכרון העבודה והתפקודים הניהוליים.

CDP-choline – משמש כבר היום כתרופת מרשם לחולי דמנציה באירופה, כזו שמקורה בבעיות בכלי הדם, וביכולתו להפחית את ההידרדרות הקוגניטיבית.

Creatine monohydrate – חומר שנמצא בתוספי תזונה של מפתחי גוף ועשוי לשפר את הזיכרון לטווח הקצר ויכולת ההיגיון.

Bacopa monnieri – צמח הודי שעשוי לשפר את יכולת הזיכרון ולזרז את יכולתו של המוח לשלוף את המילים שבהן הוא רוצה להשתמש.

התוספים האלה קיימים כבר היום בבתי המרקחת, אולם כאמור עוד לא נעשה בהם שימוש רחב לשיפור היכולות הקוגניטיביות שהוכח כיעיל בקנה מידה משמעותי. יתכן שבעתיד יינתן טיפול אישי למבוגרים על פי מצבו של מוחם, כשניתן יהיה להתאים להם תרופות שמיועדות לחיזוק הקוגניציה במרשם מותאם. חשוב לציין שגם אם אתם מעוניינים לנצל את היכולות של החומרים האלה כיום, יש להתייעץ על כך עם רופא לפני שאתם נוטלים תוספי תזונה שכאלה על דעת עצמכם.
טכנולוגיות עתידיות לחיזוק הזיכרון והמוח: אישה מחזיקה טבליה וכוס מים

4. ממשק מוח-מחשב (BCI)

דרך אחרת לשפר את תפקודי המוח היא לא לנסות לשפר את המוח עצמו, אלא לקשר אותו למערכת ממוחשבת ולבינה מלאכותית שתסייע לו לבצע את הפעולות שהוא מתקשה או לא מסוגל לעשות בעצמו. זה למשל מה שמנסים לעשות במעבדות המחקר של ניוראלינק – חברה של אילון מאסק שמטרתה היא פיתוח ממשק ממוחשב המיועד להשתלה במוח האדם. ביכולתה יהיה להביא את מוחו של האדם לרמות על-אנושיות, ובחברה עובדים גם על גרסה שלא מצריכה התערבות כירורגית, אלא רק חבישת כובע על הראש.
 
גרסת השבב היא כמובן היעילה יותר מבין השתיים, כשהשבב מוחדר ישירות לתוך המוח ומאפשר כבר היום לנחקרים לשלוט בגפיים תותבות. בעתיד ובמקביל להתפתחות כלי בינה המלאכותית, ניתן יהיה לקשר את המוח בעזרת השבב למערכת שתוכל לסייע בכל פעולה, אולם מפתחי השבב מייעדים אותו גם לשחזור זיכרון שאבד במוח, כלומר אדם שאיבד את הזיכרון שלו יוכל לזכות בו מחדש.
טכנולוגיות עתידיות לחיזוק הזיכרון והמוח: שבב המוח של נוירולינק

5. אימון קוגניטיבי דיגיטלי - העתיד שכבר כאן

בשעה שצריך לחכות עוד קצת כדי לראות את הפיתוחים שסקרנו עד עכשיו זמינים לקהל הרחב, יש פתרון חדשני נוסף שזמין כבר עכשיו. מדובר על תוכנות ואפליקציות לאימון קוגניטיבי, שזמינות לשימוש עבור כל אדם עם מחשב או מכשיר סלולרי, והוכחו מחקרית כדרך יעילה לשיפור תפקודי המוח. ההשפעה הזו מושגת בעזרת משחקים ואתגרים שמיועדים לשיפור הזיכרון, הריכוז, יכולת פתירת הבעיות, הגמישות המנטלית ועוד. התוכנות המומלצות ביותר הן אלו שמסוגלות לייצר תוכנית אימון אישית עם יעילות מוכחת מחקרית, ויש תוכנה ישראלית שעושה זאת בהצלחה כבר שנים - אפקטיבייט.
 
אפקטיבייט עושה שימוש במערכת בינה מלאכותית שלומדת את דפוסי המוח של המשתמש, וכך היא למעשה מתאימה לו תוכנית אימונים אישית שמיועדת לשיפור האזורים החלשים שבמוח שלו – גם אם הוא בעצמו לא יודע במה בדיוק הוא מתקשה. התוכנה מתאימה את עצמה למשתמש, משנה את רמת הקושי בהתאם לתפקודו בה ויוצרת פרופיל קוגניטיבי שלם שבסופו של דבר מיועד לאתגר ולחזק את המוח בדיוק כפי שנדרש לו. בתוכנה כבר נעשה שימוש במרכזים רפואיים ברחבי הארץ, וניתן להשתמש בה גם בבית, במחשב, בטאבלט או בסמארטפון, בעזרת ממשק ידידותי ונוח לשימוש. בנוסף, השימוש בתוכנה מלווה בסרטוני הדרכה עם עצות וטיפים מפי מומחים בתחום הקוגניציה והמוח.
 
רוצים להתחיל לחזק את המוח והזיכרון בעזרת הטכנולוגיה המתקדמת של אפקטיבייט? מלאו את פרטיכם:
 
אני מאשר קבלת מידע/ הטבות מאפקטיבייט מעת לעת אשר ניתן להפסיק בכל שלב
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.