print header

6 יתרונות בריאותיים של תה מאטה

יתכן שיצא לכם לראות פעם אנשים שמחזיקים בידם כוס קטנה עם קשית ממתכת, דרכה הם שותים משקה שאינכם יודעים מהו. ובכן, מדובר בתה המאטה, שנפוץ מאוד בקרב דרוזים ועולים מארגנטינה ומאורוגוואי, ואם עוד לא טעמתם אותו, מומלץ מאוד שתנסו. מדובר בתה בריא מאוד בעל יתרונות בריאותיים מוכחים, וניתן להשיג אותו בכל סופר, כשהוא עונה לשם "תה ג'רבה מטה". היום אתם תגלו עד כמה הוא בריא באמת בשל 6 יתרונות בריאותיים שיש לו, למי הוא מומלץ יותר ופחות, וכמובן איך מכינים ושותים אותו כמו שצריך.
 
יתרונות בריאותיים של תה מאטה: תה מאטה

1. עשיר בנוגדי חמצון וחומרים מזינים

במחקר שפורסם בשנת 2007 ובו נבדקו הערכים התזונתיים של תה המאטה, נמצא כי יש בו כמה וכמה רכיבים חשובים שמועילים מאוד לגוף, בין היתר:
 
  • קסנטין – התרכובות האלו ממריצות, והן כוללות קפאין ותאוברומין, חומרים שמצויים גם בתה שחור, קפה ושוקולד.
  • נגזרות קפאוייל – התרכובות האלה הן נוגדי החמצון העיקריים שמועילים לבריאות בתה.
  • סאפונין – התרכובות המרירות האלה נוגדות דלקות ומפחיתות כולסטרול.
  • פוליפנולים – זוהי קבוצה גדולה של נוגדי חמצון שמסייעים להגן על הגוף מפני שלל מחלות.
למרבה ההפתעה, כוחם של נוגדי החמצון בתה המאטה עוצמתי אף יותר מכוחם בתה הירוק, ויתרה מכך, תה המאטה עשוי להכיל 7 מתוך 9 חומצות האמינו החיוניות, בנוסף לשלל ויטמינים ומינרלים שהגוף צריך. עם זאת יש לציין כי התה מכיל כמות קטנה מאוד שלהם, לכן ספק שרק צריכתו תסייע לכם לספוג את הכמות הנחוצה לכם.

2. משפר את רמות האנרגיה והריכוז

בכל כוס של תה מאטה יש 85 מ"ג קפאין, וזה פחות ממה שיש בכוס קפה, אך יותר מה שיש בכוס תה שחור. לפיכך, בדיוק כמו כל משקה אחר שמכיל קפאין, גם תה המאטה יכול להעניק לכם אנרגיה כשאתם חשים עייפים, ואף לשפר את יכולת הריכוז שלכם. לאורך השנים נערכו לא מעט מחקרים שבהם נבדקו ערנות, זמן תגובה וזיכרון לטווח קצר של אנשים לאחר צריכת קפאין, ונמצא כי אכן יש לו השפעות מועילות בתחומים אלה. תה המאטה לא שונה, כשגם צריכתו נמצאה כמשפרת את הערנות, וזאת ללא תופעות לוואי כמו תזזיתיות, שמתלוות לשתיית קפה. 
יתרונות בריאותיים של תה מאטה: תה מאטה

3. משפר ביצועים פיזיים

הקפאין מועיל למי שעוסק בפעילות גופנית לא רק בגלל האנרגיה שחומר זה מספק, אלא גם כי ביכולתו לשפר את כיווץ השרירים. במחקר שפורסם ב-2014 התגלה כי צריכת קפסולה עם גרם אחד של עלי תה מאטה לפני ביצוע פעילות גופנית מסייעת לשרוף 24% יותר שומן, משמע הגוף מסתמך יותר על מאגרי אנרגיה שקיימים בשומן כדי להפעיל את עצמו. זה חשוב במיוחד למי שעוסק ברכיבה על אופניים או ריצה, ולא רק שזה עוזר לרזות, אלא שזה גם משפר את הביצועים הספורטיביים.

4. מגן מפני זיהומים ומחלות

במחקר שנערך באוניברסיטת טנסי נמצא כי לתה מאטה יש השפעה מועילה נגד זיהומים, ובאופן פרטני כנגד חיידק האי. קולי שגורם להרעלת מזון ושלשולים. תרכובות מסוימות שקיימות בו אף מונעות התפתחות של פטריות, כמו למשל מלסזיה פורפור שגורמת לקשקשים, עור יבש ופריחה. יחד עם זאת יש לציין כי כל המחקרים שנערכו בנושא נעשו בתנאי מעבדה ולא ישירות על בני אדם, כך שצריך לבצע בדיקות נוספות כדי לספק תשובות חד משמעיות בנוגע ליעילות של התה בתחומים אלו.
יתרונות בריאותיים של תה מאטה: תה מאטה

5. מסייע לרדת במשקל ולשרוף שומן בטני

במחקרים שנערכו על בעלי חיים נמצא כי תה המאטה מסייע להגביר את קצב חילוף החומרים, מה שמועיל לתהליכי ירידה במשקל, ועל פי מחקר שפורסם בשנת 2012, המשקה גם עשוי לצמצם את כמות תאי השומן שבגוף. כפי שציינו קודם לכן, מחקרים אחרים שנערכו בהשתתפותם של בני אדם הראו כי צריכת התה גורמת לגוף להשתמש במאגרי שומן עבור אנרגיה; מחקר שמחזק זאת נערך בקוריאה הדרומית לאורך 12 שבועות בהשתתפות אנשים שסבלו מעודף משקל, ומראה כי אלו שצרכו 3 גרם אבקת מאטה מדי יום השילו 0.7 ק"ג ממשקלם בכל יום, ואף קו המותניים שלהם נהיה צר יותר ב-2%, משמע הם איבדו שומן בטני. בהשוואה אליהם, משתתפים שקיבלו תרופת דמה דווקא עלו במשקל.

6. מפחית את הסיכון למחלות לב

הפוליפנולים ונגזרות הקפאוייל שבתה המאטה מסייעים למניעת מחלות לב, אך לא כאן מסתכם כוחו בנוגע לאחד האיברים החשובים ביותר בגוף האדם. במחקר שנערך בברזיל במשך 40 יום, נראתה ירידה של 8-13% ברמות הכולסטרול הרע (LDL) של משתתפים ששתו 330 מ"ל תה מאטה מדי יום. רמות גבוהות של הכולסטרול הזה מקושרות למחלות לב וכלי דם, לכן צריכת התה עשויה לסייע לשמור על תקינות פעילות הלב  למשך זמן רב יותר.
יתרונות בריאותיים של תה מאטה: תה מאטה

תופעות לוואי וסכנות אפשריות של צריכת תה מאטה

אף על פי שספק כי צריכת התה מדי פעם תגרום לבעיות בריאותיות מסוימות, אלו ששותים אותו באופן קבוע ויומיומי למשך שנים רבות אכן נמצאים בסכנה בריאותית מסוימת. מחקרים מסוימים הראו כי צריכת כמויות גבוהות של התה לאורך זמן עלולה להגביר את הסיכון לסרטן במערכת העיכול או בדרכי הנשימה העליונות, וזאת בשל התרכובת הכימית שבו – PAH (פחמימנים ארומטיים רב-טבעתיים), שנמצאת גם בטבק ובשר צלוי ונחשבת למסרטנת. יחד עם זאת ראוי לציין כי מי שסובל מדיכאון או פרקינסון וצורך תרופות מעכבות MAOI, מומלץ שימנע מצריכת התה, מכיוון שהוא יגביר את השפעתן, מה שעלול לפגוע בטיפול שהן מספקות. 

איך להכין ולשתות תה מאטה

באופן מסורתי מגישים את תה המאטה בתוך כלי דמוי כד קטן, אך ניתן למזוג אותו לכל כוס. שותים אותו עם קשית מתכת מיוחדת שנקראת "בומביז'ה", כשבקצה שלה יש מסננת שמונעת מהעלים לעלות דרכה. אם אין לכם כוס מאטה או בומביז'ה, תוכלו פשוט להכניס את העלים למסננת ייעודית לתה, או לקנקן עם פילטר. את התה אפשר לשתות עם לימון או חלב, וניתן להשתמש באותם העלים מספר פעמים להכנת עוד תה. אף על פי שמומלץ לשתות אותו חם, ניתן גם לשתות את תה המאטה קר.
 
מקור התמונות: barnimages.com

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.