print header

10 תרופות סבתא מרחבי העולם שיעבירו לכם את הצינון

מרק עוף, סירופ לשיעול ותה חם עם לימון הם אמצעים מוכרים ונפוצים בכל בית בישראל לטיפול בסוגי ההתקררות השונים הנפוצים, אך מה נעשה במקומות אחרים בעולם? בתרבויות שונות קיימים אמצעים אחרים למלחמה בצינון: האם ידעתם שבווייטנאם, למשל, החליפו את מרק העוף הצח במרק פו ארומטי ומתובלן? או שבהולנד, במקום סירופ ממותק נוטלים הילדים סוכריית ליקריץ מלוחה? והאם יצא לכם להכיר את הגרסה הסרבית לתה, שבמקום דבש מחוזקת בשיכר שזיפים? אנו מזמינים אתכם לעשות היכרות עם 10 שיטות טבעיות למלחמה בהתקררות, הנהוגות בתרבויות שונות ברחבי העולם, ויתרונותיהן. אז בפעם הבאה שתהיו מצוננים, תדעו שיש לכם הרבה יותר אפשרויות משחשבתם.
 
איש מקנח אף
 

1. סין וטאיוואן: סירופ תפוזים סינים

את התפוז הסיני אנחנו מכירים כפרי מתקתק ליום קיץ בהיר או כחלק מקינוח מהודר, אך מסתבר שברפואה הסינית יש לו ותק של שנים רבות כתרופה יעילה לכאבי גרון ושיעולים טורדניים. הפרי הזה עשיר בוויטמין C וידוע כמסייע למערכת החיסונית, ולכן הוא כה בריא ומתאים לטיפול בהצטננויות השונות. הסינים נוהגים לבשל את התפוזים ולהכין מהם סירופ, אותו הם אוכלים עם כפית או מערבבים בתוך התה שלהם ושותים כאשר הם רוצים להיפטר מהצטננות טורדנית.
 
סירופ תפוזים סינים

2. ספרד: תה שום

תה עם דבש הוא תרופת סבתא ידועה להצטננות, אך האם אי פעם חשבתם להוסיף לתה גם שום כתוש? בספרד ובמדינות לטיניות אחרות זה מאוד מקובל... השום מפורסם בזכות תכונותיו הבריאותיות הרבות, הוא עשיר בוויטמינים C ו-B6 וידוע כמסייע למערכת החיסונית של הגוף. תרבויות שונות ברחבי העולם גילו כבר לפני שנים רבות את כוחו של השום בריפוי מחלות שונות, והספרדים מנצלים זאת בעזרת התה שלהם. כדי להכין לעצמכם תה שכזה, הוסיפו כמה שיני שום כתושות לכוס תה עם דבש או לימון. כנראה שזה לא ממש ישפר את טעמו של התה, אבל סביר להניח שזה יצליח להעביר לכם את ההצטננות במהירות.
שום וספל

3. פרס: לפת כבושה 

גם הלפת היא פרי אדמה בעלת סגולות רפואיות, שעשירה בוויטמין C וסידן. הפרסים נוהגים לאדות ולרסק את הלפת ולהכין ממנה מעין פשטידה, אותה הם אוכלים בימים קרים כשהגרון כואב והאף נוזל. בארץ מכירים יוצאי פרס ועירק את המאכל הזה בשמותיו המקוריים: "שלגם" ו"מחאללה". אמנם יעילותה של הלפת בריפוי מחלות לא הוכחה מדעית, אבל אין ספק כי מדובר בירק בריא במיוחד, שטוב לצרוך ממנו בלאו הכי.
לפת כבושה

4. יפן: אומבושי (שזיף כבוש)

הפרי היפני אומבושי, שנקרא בעברית שזיף כבוש, מכיל אחוז גבוה של חומצה ציטרית בנוסף לוויטמינים A, B ו-C, חלבון ומינרלים חיוניים. בתהליך כבישתו מושרה האומבושי במלח ים, ולכן טעמו מלוח עד מאוד והוא עשיר בנתרן. לפרי יש תכונות אנטיבקטריאליות רבות ולכן היפנים נוטלים אותו כאשר הם מצוננים, אך לא רק, כי הוא מתאים גם לטיפול בבעיות עיכול ומעיים, ואף בהעברת חמרמרות וכאבי ראש. בארץ ניתן להשיגו בחנויות הטבע השונות, בעיקר בצורת ממרח.    
סלסלת אומבושי (שזיף כבוש)
 

5. רוסיה ופולין: גוגל מוגל

סביר להניח כי יוצאי עדות אשכנז וברית המועצות כבר מכירים את תרופת הסבתא הזאת, בעלת השם המצחיק והטעם מעורר המחלוקת. לאלו מכם שטרם מכירים, נספר כי הגוגל מוגל הוא משקה שמורכב מתערבות של  חלמון ביצה חי ביחד עם חלב חם, אליה ניתן להוסיף סוכר או דבש וחמאה להמתקת הטעם, ויש כאלו המטבלים גם עם רכיב אלכוהולי, כגון רום. שתיית הגוגל מוגל מרחיבה את כלי הדם באזור הגרון, דבר המוביל לאספקת דם מוגברת לאזור, הכוללת את הנוגדנים הטבעיים הנלחמים בשיעול ובצינון.
גוגל מוגל

6. וייטנאם: מרק פו

הווייטנאמיים נוהגים להילחם בצינון ובהתקררות על ידי שתיית מרק, אך בניגוד למרק העוף הצח המתובל בעדינות שאנו נוהגים לצרוך, הפו הווייטנאמי הוא מרק עשיר בצמחי תבלין ארומטיים, ייחודים ומרעננים, הפותחים בין רגע את האף ומאפשרים לנשום בחופשיות, גם במקרים של נזלת והצטננויות קשים ביותר. צמחי התבלין הרבים המוכנסים אל תוך המרק כוללים: עלי אניס, ריחן, כוסברה, גינג'ר ועוד, אליהם מוסיפים אטריות אורז וחתיכות עוף, בקר או טופו, לבחירתכם.
מרק פו ויאטמני

7. סרביה: תה סרבי

התה הסרבי הוא התשובה הבלקנית לגוגל מוגל הרוסי/פולני. הסרבים מתייחסים אליו כמשקה כל יכול המסוגל להעביר שפעת והצטננות ולשמש גם כנוגד דכאון. כדי להכין תה סרבי ערבבו 2-3 כפיות סוכר עם מעט מים רותחים וחצי כוס ברנדי שזיפים, הידוע גם בשם סליבוביץ'. שתו את התערובת וקוו להרגיש טוב יותר, אך שימו לב שלא להפריז בכמות המשקה החריף, פן תצטרכו להתמודד עם חמרמורת בנוסף לכל. 
תה סרבי

8. הולנד: סוכריות ליקריץ מלוחות

בארץ אנו מכירים את סוכריות הליקריץ בצורת ממתקי גומי בצבעים מגוונים ובהולנד משמשת הגרסה הממולחת של הסוכריות הללו לא רק בתור ממתק, אלא גם כתרופה מומלצת לכאבי גרון, שיעולים ושאר תסמיני הצינון . בסוכריית הליקריץ ישנן רמות נמוכות של סוכר ופחמימות בהשוואה לממתקים אחרים, היא מכילה כמות מסוימת של ברזל, חלבונים וסידן, ולכן ההולנדים מוצאים אותה מועילה לבריאות. בישראל ניתן לרכוש את הסוכריות המלוחות בחנויות ממתקים וטבע מובחרות.
סוכריות ליקריץ

9. הודו: תערובת תבלינים איורוודית 

בהודו קיימת שיטת טיפול מסורתית הנקראת "איור ודה", המתבססת על טיפול טבעי שמטרתו להביא את הגוף והנפש למצב של "הארה". שיטה זאת טוענת כי מקרים של הצטננויות והתקררויות נובעים מחוסר איזון של הגוף ועודף באנרגיה פיזית. הטיפול הטבעי שמציעה השיטה למצבים אלו כולל שתיית חליטה של תערובת תבלינים מיוחדת. להכנתה יש לקחת כפית אחת של קינמון, פלפל שחור, אבקת ג'ינגר והל, לערבבם עם 4 כפיות סוכר, ולכתוש הכל לכדי אבקה דקה. יש ליטול חצי כפית אבקה מהולה במים פעמיים ביום אחרי ארוחה עד להחלמתכם. 
תערובת תבלינים

10. צפון אמריקה: חליטה אינדיאנית

לצאצאי האינדיאנים, הילידים של צפון אמריקה, ישנה תרופה טבעית מסורתית לטיפול בהתקררות, המבוססת על צמחי מרפא שניתן להשיג בארץ בחנויות הטבע השונות. בכדי להכינה יש להוסיף 2 כפיות של תמצית כוכבית מצויה יחד עם 2 כפיות עלי בוצין לתוך כוס מים רותחים, ולאחר מכן לבחוש הכל, להשרות חצי שעה ואז ללגום מן החליטה. יש לשתות ספל חם של המשקה בכל 3 שעות, לנוח במהלך היום, וכך, לפי הדוגלים בטיפול הזה, יחזור האיזון לגוף ותעבור לה ההצטננות.  
תה אינדיאני

מקור התמונות:  William Brawley,Михаило Јовановић,Matěj Baťha,Hafiz IssadeenEdsel Little,Naru-W,androog,Marcin Floryan

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.