print header

5 הסברים ל"דבר הלבן" שמופיע על מאכלים שונים

 הרבה לפני שאנחנו נועצים מזלג במנה שעל שולחננו ואוכלים בהנאה, מכלול החושים שלנו מעורב בתהליך אחר, כזה שנועד לאשר אותה - העין בוחנת את המראה שלה, האף מתרשם מהריח והמוח מנסה לדמיין את המרקם. אם כלל המרכיבים הללו עברו את המבחן בהצלחה, סביר להניח שנתקדם לשלב הבא ונתחיל גם לערב את בלוטות הטעם שלנו... אך מה קורה כאשר אנחנו מזהים משהו חריג במנה שאנחנו לא בטוחים כיצד להתייחס אליו או להגדיר אותו? יש אחד נפוץ כזה, שרבים מכם וודאי מכירים ומכנים "הדבר הלבן" - הוא נמצא על ומסביב למנות הסלמון שלנו, הוא עלול לבצבץ על השוקולד שלנו ואפילו להיצמד בערמומיות אל חלמון הביצה שתכננו לעשות ממנה חביתה. מהו אותו "דבר לבן" בכל אחד מהמאכלים האלו ומדוע לא צריך לפחד ממנו? כל התשובות כאן למטה.

מהו "הדבר הלבן" שמופיע על הסלמון?

החומר הלבן שמופיע על גבי דג הסלמון שלכם נקרא אלבומין - זהו החלבון הנפוץ ביותר אצל יונקים והוא ממש לא צפוי להזיק לכם! כשהדג שלכם נא, אתם לא יכולים לראות אותו, אך כאשר אתם מבשלים אותו הוא משנה את צבעו בהדרגה ללבן, כחלק מתהליך דנטורציה (או בעברית, צְמִיתָה) - בדיוק כמו שקורה כשאתם מבשלים חלבון ביצה. אם אתם בכל זאת לא מסוגלים לשאת את המרקם או המראה של החלבון המבושל הזה, יש לנו שתי דרכים שיעזרו לכם לצמצם אותו:

א. השתדלו לבשל את המנה שלכם באיטיות על להבה נמוכה והימנעו מבישול יתר - כזכור, ככל שהדג נא יותר כך הסיכוי שתבחינו בלובן החלבון פוחת.

ב. אם יש לכם זמן וסבלנות, תוכלו להשרות את הדג במי מלח, דבר שיאפשר לפרק ממנו סיבי שריר ולהפחית את כמות האלבומין. כל שעליכם לעשות הוא לערבב 2-3 ליטרים של מים עם רבע עד חצי כוס מלח ולהשרות שם את הסלמון למשך שעתיים או ללילה, כשהוא במקרר. לאחר מכן הוציאו את הדג, שטפו אותו ובשלו.

הדבר על הלבן על המזון: סלמונים מבושלים

 

מהו "הדבר הלבן" בתפוזים?

רבים מאיתנו נוהגים להסיר את ה"שערות" הלבנות האלו שעוטפים את התפוז ולפעמים גם משתחלות להן בין הפלחים - אך מתברר שאלו סיבים תזונתיים, ועל אף הטעם המריר שלהם והמרקם הספוגי, הם עשירים בוויטמין C בדיוק כמו שאר חלקי התפוז ואף מכילים סיבים תזונתיים. לכן, אנחנו ממליצים לכם לא לדחות על הסף את האפשרות של אותם, אבל אם אתם בכל זאת לא מסוגלים לשאת את טעמם המריר, תוכלו לטחון את התפוז כולו (ללא הקליפה הכתומה) במעבד מזון ולצרוך אותו ואת חתיכות הפרי בהנאה כשייק.

הדבר על הלבן על המזון: תפוזים ותפוז מקולף

האם "הדבר הלבן" על השוקולד מסוכן?

אולי חלקכם לא נתקלתם בתופעה, אך מי מכם שהשוקולד שלו הפך לפתע ללבן או "מאובק", ודאי ירצה לדעת שזה קרה כתוצאה מאחסון בתנאי סביבה קרים או חמים מדי. מה שקורה בפועל הוא שחלקיקי שומן (שמקורם בחמאת הקקאו) יוצאים מליבת השוקולד אל פני השטח בתגובה לשינויי הטמפרטורה, וכשהם מתייבשים הם צובעים את המעטפת שלהם בלבן. נכון, לפעמים זה עלול להיראות כאילו החטיף שלכם התקלקל או העלה עובש, אך בפועל מדובר בשוקולד תקין שניתן לאכול בבטחה. אם בכל זאת צריכתו כמו שהוא מרתיעה אתכם, הימנעו מלזרוק חטיף טוב לפח ואולי כדאי שתנצלו אותו לאפייה.

הדבר על הלבן על המזון: שוקלד שהלבין

מהו "הדבר הלבן" והמוזר שיש על חלמון הביצה?

בכל פעם ששברתם ביצה ודאי הבחנתם במעין חומר צמיגי לבן שצמוד לחלמון ותהיתם במה מדובר - וזה בדיוק הזמן לנפץ כמה מיתוסים: לא מדובר בהמשך של החלבון ש"הסתנן" לחלמון וגם לא בווריד או בחבל הטבור של העוף שטרם נולד, אלא זהו חומר שנקרא Chalaza (בעברית: חָלָצָה או מִתְלֵה הַחֶלְמוֹן). החומר הזה מצוי פעמיים בחלק הפנימי של הביצה - פעם אחת בראש ופעם אחת בתחתית. הוא עשוי מחלבון ומטרתו היא לייצב את החלמון במקומו ולמנוע ממנו להתנגש בקליפה מבפנים. מדובר במרכיב חיוני בביצה שהוא 100% בריא למאכל ובנוסף גם מעיד על טריות.

הדבר על הלבן על המזון: ביצה

האם עלי לחשוש מ"הדבר הלבן" על הדבש שלי?

אחד הדברים הכי ידועים על דבש, מלבד היותו מתוק וטעים במיוחד, זה שאין לו תאריך תפוגה. אך מדוע לעתים אנחנו רואים עליו שכבה לבנה דמוית קצף, גם כאשר מדובר בצנצנת דבש חדשה לגמרי? מתברר שהשכבה הלבנה הזו אינה מזיקה או מסוכנת אלא נוצרת כתוצאה מתהליך טבעי שמתרחש בדבש - עם הזמן, הדבש עובר תהליך התגבשות וכתוצאה בועות עולות מגופו כלפי מעלה, דבר שמקנה לו לעתים מראה אבקתי/גרגירי סמיך או לבן. התהליך הזה הוא שגרתי ולא רק שהוא לא מעיד על סכנה, אלא הוא סימן לכך שהדבש שרכשתם נארז כשהוא טבעי וטרי ושהוא לא עבר תהליך של חימום או תוספת חומרים מלאכותיים.
 
הצלחנו להרגיע אתכם ולמנוע מכם לזרוק את האוכל הטרי שלכם לפח? שמחנו לעזור! עכשיו כדאי שתדעו כיצד לזהות טריות במאכלים הנפוצים האלה

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.