print header

נותנים או לוקחים: מי מצליח יותר בחיים?

רבים יסכימו איתנו על כך שאדם שנותן יותר יכול להיחשב כאלטרואיסט, ואילו אדם שלוקח יותר עלול להיתפס כאנוכי. אמנם זה ברור שאלו שנוטים לקחת יותר פועלים ממקום אנוכי, אך ניתן לומר כי לעיתים גם אלו שנותנים עושים זאת ממקום שכזה. הנתינה הרי מסבה תחושה טובה ואף יכולה לגרום לנו להיראות באור חיובי בעיניי אחרים, ואנשים רבים מודעים לכך ופועלים באופן שכזה לשם השגת מטרות אישיות אלה. אך האם תמיד נתינה מסייעת לנו? ובאופן כללי מי מצליח יותר בחיים – מי שנותן או מי שלוקח? בספרו של הסוציולוג אדם גרנט, "תן וקח", הוא מחלק את האנשים לסוגים של "נותנים" ו"לוקחים" ובודק מה המאפיינים שלהם ומה מידת ההצלחה שלהם בקריירה. לפניכם תקציר ממצאיו שיכול לעזור לכם להבין מה מומלץ עבורכם להיות.
 
נותנים ולוקחים: איור של יד נותנת מטבע ויד לוקחת

מאפייני הנותנים, הלוקחים ומה שביניהם

מה בעצם הופך אדם לכזה שנותן או לחלופין כזה שלוקח, ולמה כל אחד פועל כך? לפניכם פירוט קצר שגם יעזור לכם להבין איזה סוג של אדם אתם או האנשים שאתם מכירים.

הסוג הראשון: נותנים

האנשים הנותנים עוזרים לאחרים מכיוון שזה מסב להם הנאה. הם מתנדבים, נותנים צדקה, מקריבים מזמנם וכספם עבור אחרים ואוהבים לחלק עצות. הנותנים לא חושבים על עצמם, אלא שמים את הצרכים של אחרים לפני אלו שלהם, כשהם לא מצפים לשום דבר בתמורה.

הסוג השני: לוקחים

האנשים הלוקחים הם ההפך הגמור מאלו הנותנים; הם חושבים אך ורק על עצמם ועל תועלתם האישית ולא מעוניינים להעניק לאחרים את מה שהם השיגו או עתידים להשיג. האנשים האלה הם ההגדרה של אנוכיות, והם בדרך כלל גם מניפולטיביים ותחמנים. הם מנצלים אחרים כדי להשיג מכך תועלת אישית. 

הסוג השלישי: תואמים

אנשים מסוג זה נמצאים בין הדיכוטומיה של הנותנים והלוקחים, והם למעשה נוטים לתת, אולם בתנאי שיקבלו דבר מה בחזרה. הם בעצם "עושים טובות" לאנשים ומצפים שיהיו חייבים להם טובה בחזרה. רוב האנשים נכללים בקטגוריה הזו, אולם כל אחד נמצא קרוב יותר לצד אחר של המתרס. 
 
כמובן שבהתאם למצב, כל אחד יכול להיות נותן, לוקח או תואם, אולם לכולם יש מודל דומיננטי אחד שאליו משתייכת ההתנהגות הקבועה שלהם.
נותנים ולוקחים: בובה מעניקה פלח קלמנטינה לבובה אחרת

נותנים או לוקחים – מי מצליח יותר בחיים?

אז למה כל המידע הזה בכלל חשוב לנו? אתם בטח כבר יודעים שלצערנו יש אנשים בעולם שמנוצלים בקלות, ויש אנשים אחרים שמתמרנים זאת לטובתם – יש שאומרים כי כך עובדת החברה שלנו, ותמיד יהיו אנשים שנותנים ואנשים שלוקחים. הדבר המעניין עם זאת הוא לבדוק מי מביניהם - הנותנים או הלוקחים - מצליח יותר, ובאופן פרטני נתייחס להצלחה במקום העבודה. 
 
רובנו חושבים שעבודה קשה, שאיפות גבוהות וניצוח הזדמנויות הם אלה שיסייעו לנו לקבל קידום בעבודה, אולם גרנט מגדיר גורם מפתח נוסף, והוא יחסי הגומלין שלנו עם עמיתינו. כאן נכנסת למשחק פסיכולוגיית הנותנים והמקבלים, כשגרנט חקר את הנושא לעומק וגילה מי מביניהם מגיע יותר לעמדות כוח ומי נשאר בתחתית סולם הקריירה. מבין שלושת סוגי האנשים שציינו קודם לכן, הנותנים התגלו הן כבכירים ביותר והן כזוטרים ביותר במקומות העבודה שלהם; איך זה מתאפשר ומה זה בעצם אומר? כאן הנותנים מתחלקים בעצם לשני סוגים נוספים.

נותנים לא-אנוכיים ונותנים אחרים

נותנים לא-אנוכיים הם "אנשי כן" – כאלה שיעזבו כל דבר שהם עושים בזה הרגע כדי לציית להוראותיהם של אחרים ולהיענות בחיוב לבקשות שלהם. אנשים מסוג זה הם בדרך כלל אלו שאחרים נוטים לנצל, יש אף שיכנו אותם בלעג "סמרטוטים". התוצאה הלא ממש מפתיעה של המחקר של גרנט היא שהנותנים הלא-אנוכיים הם בעלי ההכנסה הנמוכה ביותר במקומות העבודה שלהם.
 
נותנים אחרים לעומתם שוקלים קצת יותר לעומק את המעשים האלטרואיסטיים שלהם. גם הם מנדבים את זמנם ומאמציהם לאחרים, אך לא הופכים את עצמם לטרף קל עבור אנשים נצלנים ומתכננים היטב למי ומתי לעזור. מבין כל קבוצות סוגי האנשים, הם אלו שמגיעים להצלחה הגבוהה ביותר במקומות העבודה שלהם.
נותנים ולוקחים: איור של אישה מאזנת מטבע ונורה בשתי ידיה

למה חלק מהנותנים מצליחים והלוקחים לא?

באופן טבעי כולנו נמשכים לאנשים נדיבים ואדיבים. אנחנו מעריצים מעשים אלטרואיסטיים שנעשים על ידי אחרים, וגם מרגישים טוב בסביבתם של אנשים נחמדים. לכן אנחנו נוטים לחגוג את ההצלחה שלהם בדיוק כמו שהם עצמם חוגגים אותה – אנחנו רוצים לראות אותם מצליחים. אך עם זאת, חייב להיות איזון מסוים בתחום הנתינה, שכן ישנו גבול לרמה שבה נוכל להיראות בעיניי אחרים כאנשים טובים.
 
אנחנו לא אוהבים אנשים חלשים ושקל מאוד לנצל אותם. לעיתים אנחנו רואים אנשים שכאלה והם מכעיסים אותנו ברפיסות שלהם, כשאנחנו בעצמנו מבינים שביכולתנו לנצל אותם אם רצוננו הוא כך. אנחנו נוטים להסתכל על אנשים שכאלה מלמעלה ואף רואים בהם ככאלו שצריכים להיות קצת פחות טובים ממה שהם – לפעמים זה אף מגיע למצב שאנחנו כועסים עליהם מרוב שהם חלשים, ומדרבנים אותם להיות חזקים יותר ולעמוד על שלהם, על אף שאנחנו יודעים שלא יקרה שום שינוי. מסיבות אלו נותנים לא-אנוכיים כמעט ולא מגיעים לעמדות מפתח במקומות העבודה שלהם.
 
לבסוף יש לנו את הלוקחים, שלעיתים קרובות יותר אכן מצליחים להגיע לראש סולם הקריירה. למעשה, רבים מהם מרוויחים לא מעט כסף – אחרי הכל הם אנשים מניפולטיביים שלא חוששים לרמוס אחרים בדרך להצלחתם. עם זאת, החברה לא אוהבת אנשים שכאלה, לכן קשה להם להחזיק במקום שאליו הגיעו, כשלעיתים קרובות יעדיפו להיפטר מהם ולהציב במקומם אדם עם יחסי אנוש טובים יותר.
נותנים ולוקחים: איש מגיש שטרות דולרים
ישנה סיבת נוספת לכך שאנשים שלוקחים לא נוטים להישאר בראש סולם הקריירה שלהם לאורך זמן, והיא שלא ניתן לנצל אחרים לנצח בלי שישימו לב לכך ומבלי שיהיו לזה השלכות שליליות. אנשים לוקחים הם לרוב אינם בעלי ראייה לטווח ארוך, והם שורפים הרבה גשרים בדרך שלהם להצלחה; כשזה קורה כבר אין דרך חזרה וכך הם מאבדים קשרים שהיו יכולים לעזור להם בהמשך.
 
ומה בנוגע לתואמים? הבעיה איתם היא שהם רוצים לראות את הנותנים מצליחים, מכיוון שהם מאמינים שאם יעזרו להם בדרכם למעלה, אותם נותנים יזכרו זאת ויסייעו להם לעלות גם כן בבוא העת. עם זאת, זה לא תמיד קורה, ובסופו של דבר התואמים נשארים באותו מקום לאורך הרבה מאוד זמן.

איך להפוך לאנשים נותנים ומוצלחים

אז עכשיו אחרי שסקרנו את כל סוגי האנשים ורמת ההצלחה שלהם בחיים – חשבו לרגע על עצמכם ונסו להבין באמת ובכנות לאיזה סוג אתם משתייכים ואיזה סוג הייתם רוצים להיות. ייתכן שישתלם לכם כבר היום לשנות את דפוס ההתנהגות שלכם אם ברצונכם להגדיל את סיכוייכם להגיע להצלחה בעבודה ובקריירה. לא קל להפוך מאדם לוקח לאדם נותן, אך תוכלו להתחיל את השינוי בחייכם האישיים בדרך פשוטה ובעזרת האפליקציות הבאותואט אט זה יחלחל גם לחייכם המקצועיים.
 
אם גיליתם שאתם אנשים נותנים לא-אנוכיים וברצונכם להפוך לנותנים אחרים ולהצליח יותר במקום העבודה – לגרנט יש 3 טיפים חשובים עבורכם.

1. למדו להגיד "לא"

הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות זה להתחיל להגיד "לא" לבקשות שאינכם מרגישים איתן בנוח. אף אחד לא מצפה מכם להגיד "כן" כל הזמן, ומי שיש לו ציפיות שכאלו פשוט התרגל לכך מכם. אתם לא גיבורי-על ואינכם חייבים להציל את כולם – יש לכם אחריות גם על חייכם וכן אילוצים שקשורים לזמן שלכם, בדיוק כמו לכל אדם אחר. אם ביכולתכם לעזור וזה לא גוזל מכם הרבה משאבים, עשו זאת, אך אם אתם מרגישים שזה יכביד עליכם מאוד, פשוט אמרו "לא".
נותנים ולוקחים: איש מחזיק בכיסיו הריקים

2. בקשו עזרה מאחרים

זה אולי נשמע קצת מוזר, אך מניסיונכם אתם יודעים שזה יכול לעזור - כשאתם אלו שנמצאים בדרך כלל בצד השני של המטבע הזה; בני אדם אוהבים להרגיש שהם עשו דבר מה בשביל אחרים, מכיוון שזה מספק להם תחושת ערך. דרך אחת לגרום להם לחוש כך היא לתת להם לעזור לכם – בין אם אתם זקוקים לעזרה ובין אם לא. בקשו עצה או טובה קטנה מעמיתיכם או אפילו מהבוס שלכם, וכך תגרמו להם להרגיש טוב יותר עם עצמם, ועקב כך גם איתכם ובסביבתכם.

3. עשו טובות קטנות לאחרים

אנשים שנותנים תמיד ובאופן טבעי מתקשים להסתגל להתנהגות שכזו, אך חשוב שתדעו כיצד להגביל את כמות המאמצים שאתם מספקים לאחרים. אין בעיה שתמשיכו לעשות טובות לאנשים, אולם התמקדו בטובות קטנות. אנשים עדיין יעריכו את הזמן שהשקעתם בעזרה להם, בין אם זה היה 10 דקות ובין אם זה היה 10 שעות. 

כמה מילים לסיום

אז האם "צדיק ורע לו, רשע וטוב לו"? ייתכן כי התשובה היא כן, אך נדמה שזה שביניהם – הכי טוב לו! חשוב להיות אנשים נותנים, אך בה בעת לא לאפשר לאחרים לנצל אותנו למען תועלתם האישית. שקלו תמיד מי שווה את העזרה שלכם ומי פחות, ושאלו את עצמכם עד כמה אתם מוכנים להקריב כדי לסייע לאחרים. אם ההקרבה מכבידה עליכם מאוד, הימנעו מכך, ואם אתם מרגישים שאתם לוקחים יותר מאשר נותנים, נסו להעניק קצת יותר. זה לא רק יעזור לכם להצליח יותר, אלא גם ישפר את ההרגשה שלכם בנוגע למי שאתם.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.