print header

האם הימנעות ממלח מסכנת חולים באי ספיקת לב?

ידוע שכדי לשמור על הלב צריך להפחית בצריכת המלח, מאחר שהמינרל הזה עלול להעלות את לחץ הדם, מה שמגביר את הסיכון לאי ספיקת לב. אך מחקר חדש שואל שאלה חשובה – האם יתכן שהפחתה קיצונית של צריכת מלח יכולה דווקא להזיק יותר מאשר להועיל? מלח הוא הרי חומר שהגוף זקוק לו; הוא מורכב מ-40% נתרן ו-60% כלוריד, והגוף צריך כמות קטנה של כלוריד כדי להפעיל את העצבים, לכווץ ולהרפות שרירים ולאזן בין המים והמינרלים שבגוף. ההמלצה היא לא לצרוך יותר מ-2,300 מ"ג נתרן ביום, כ-1 כף מלח שולחן, והאגודה האמריקאית לאי ספיקת לב אף ממליצה על פחות מ-2,000 מ"ג לאלו שכבר מציגים תסמינים למחלה. ובכל זאת, בעולם המדע עדיין מתקיים דיון סוער בנוגע ליעילות המגבלות האלה בכל הנוגע לאי ספיקת לב.
 
בניסוי קליני שנערך בשנת 2013 נמצא כי תזונה דלה בנתרן עשויה להגן מפני התפתחות אי ספיקת לב בקרב אלו שכבר סובלים ממנה. אך למרות זאת, בניסויים קליניים עדכניים יותר נמצא כי ההפחתה בצריכת הנתרן לא באמת יוצרת שינוי אצל הנחקרים. כעת, במחקר שפורסם ב-2023 הנושא הזה נבדק בשנית ולעומק בעזרת ניתוח-על של ניסויים עם בקרת אקראיות, בהם השוו בין תזונה דלת נתרן לבין שיטות מקובלות אחרות לטיפול בחולים באי ספיקת לב.
האם תזונה דלת נתרן בריאה לחולי אי ספיקת לב: כפית עם מעט מלח

מעט מדי מלח – יש דבר כזה?

ניתוח המחקרים נעשה על 9 ניסויים שנערכובהשתתפותם הכוללת של 3,499 אנשים. התגלה כי אלו שקיבלו הנחיות לצמצם את צריכת הנתרן והמלח נטו יותר לתמותה בבתי חולים, למרות שלא היה הבדל בתדירות שבה הגיעו חולים משתי הקבוצות לבית החולים. בהתבסס על התוצאות החוקרים הסיקו שהגבלת נתרן אצל חולים עם אי ספיקת לב עלולה דווקא להיות מסוכנת להם, ולא רק זה, אלא שהיא לא משפרת את הסיכויים שלהם להימנע מאשפוז. "בהיעדר יתרונות למגבלת צריכת המלח ובשל הסיכון המוגבר, צריך לשקול מחדש את ההמלצות", כך ציינו עורכי המחקר.

אבל יש כאן בעיה קטנה...

מומחים מסוימים בתחום מתחו ביקורת על הממצאים, מכיוון שלטענתם הם נלקחו ממחקרים שבוטלו עקב חוסר אימות ממצאיהם. ארבעה מהם נעשו על קבוצה אחת של אנשים באיטליה, וכבר בעבר הועלו חששות בנוגע לאמינות תוצאותיהם. למעשה, כמה שנים קודם לכן כבר נערך ניתוח-על שכזה על הניסויים האלה בדיוק, אך הוא בוטל, זאת עקב חוסר האפשרות לאמת את ממצאיו. המומחים מדגישים ואומרים – אין להתייחס לתוצאות ניתוח-על זה כאל המלצות רפואיות, ויש להמשיך ולחקור את הנושא ולהגיע לתוצאות שאכן אפשר להסתמך עליהן.
האם תזונה דלת נתרן בריאה לחולי אי ספיקת לב: רופאים מתדיינים

האם בכל זאת יש אנשים שעצה זו תוכל לעזור להם?

גרהם מקרגור, פרופסור לרפואת לב וכלי דם במכון וולפסון באוניברסיטת קווין מרי בלונדון, ביקר גם כן את הכללת המחקרים שבוטלו בניתוח העל. אך בכל זאת היה לו סייג אחד: "חולי אי ספיקת לב בדרך כלל מטופלים בתרופות משתנות, מה שמרוקן את הגוף מנתרן, אז בהחלט צריך להיזהר מפני מחסור קיצוני".
 
ג'סטין א. אזקוביץ' הוא גם פרופסור לרפואת לב וכלי דם, מאוניברסיטת אלברטה, וגם הוא ערך ניתוח-על דומה עם עמיתיו. במחקרו הוא הראה שהגבלת צריכת הנתרן אינה מקושרת לעלייה בסיכון לתמותה בבית החולים בקרב אלו שסבלו מאי ספיקת לב, אך היא בהחלט מקושרת לשיפור בתסמינים ובאיכות החיים שלהם. כשג'סטין נשאל בנוגע למחקר הנוכחי, הוא אמר, "זה נושא מאוד מורכב", וטען שצריך לבדוק מקרוב את שיטות המחקר ולאשש את תוצאותיהם – בדיוק כמו שאמרו השאר.
 
נראה שהנושא הזה אכן דורש מחקר נוסף, אולם העובדות לעת עתה הן ברורות – חולים שסובלים מאי ספיקת לב אכן צריכים להימנע מנתרן, אך לא עד לרמה של חוסר מוחלט. מחסור בנתרן עלול לגרום להתכווצויות שרירים, בחילות, הקאות וסחרחורות, אז אם אתם סובלים מתופעות שכאלה, כדאי שתפנו לרופא, תיידעו אותו בנוגע למצבכם ותבדקו את עצמכם.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.