print header

הנטורופת אופיר פוגל חושף את עיקרי הטיפול הטבעי בדיכאון

איש לא נהנה לראות אדם שקרוב אליו סובל מדיכאון או לחוות תחושות שכאלה בעצמו, אך לטיפול התרופתי בדיכאון קושרו לאורך השנים תפיסות ותופעות לוואי שגורמות לחשש מסוים. אך במקום להתמקד רק בטיפולים מהסוג הזה, חשוב לדעת שיש עוד דרכים יעילות לטפל בדיכאון, לא רק כאלו הקשורות לטיפול נפשי אלא גם לתזונה שלנו. בשנים האחרונות צצים יותר ויותר מחקרים קליניים שמוכיחים יעילות של פתרונות טבעיים שונים ברמות שונות. אופיר פוגל, נטורופת, מטפל, חוקר, מרצה ומעביר סדנאות בארץ ובחו"ל, מספק לנו כמה תובנות בנוגע לתרופות הטבעיות עבור דיכאון שכל אחד יכול להתחיל להשתמש בהן כבר עכשיו כדי לשפר את מצבו.

פרופוליס כטיפול משלים לדיכאון

החומר שידוע כ"אנטיביוטיקה של הטבע" ומיוצר על ידי דבורים, מסוגל לעשות פלאים בגוף בכל הנוגע להדיפת זיהומים ומחלות ויראליות, בקטריאליות או פטרייתיות. אך מעבר לכך במחקר שנערך באיראןנמצא כי ביכולתו להוות טיפול משלים גם לסובלים מדיכאון. במחקר השתתפו 54 מטופלים בני 18-65 אשר כבר מקבלים טיפול תרופתי בתרופות נוגדות דיכאון ממשפחת SSRI, ולאף אחד מהם אין עוד הפרעות נפשיות אחרות. המשתתפים חולקו לשתי קבוצות, האחת קיבלה 1,000 מ"ג פרופוליס ביום והשנייה פלסבו, והחוקרים עקבו אחרי השפעת הטיפול למשך 6 שבועות. כדי למפות את התוצאות, החוקרים בדקו שני מדדים להערכת דיכאון:
 
  • סולם המילטון (HAMD) – בקרב המטופלים שנטלו פרופוליס נראתה ירידה מציון 20.92 ל-10.03. 
  • שאלון בק (BDI) – בקרב המטופלים בפרופוליס חלה ירידה מציון 29.25 ל-14.17

טיפול טבעי בדיכאון: אישה מרימה ידיים מול השמש

אופיר פוגל מדגיש שהשינוי שנצפה הוא משמעותי, שכן ציון מעל 14 בסולם המילטון מוגדר כדיכאון בינוני עד חמור, כך שאתם יכולים כבר להבין שההשפעה הייתה בעלת משמעות חשובה. בנוסף לכך המשתתפים לא דיווחו על השפעות שליליות חמורות, והחוקרים טוענים שטיפול משלים בפרופוליס לאלו שסובלים מדיכאון בינוני עד חמור יכול להיות בעל השפעה מיטבית משמעותית. 

גוג'י ברי כטיפול בדיכאון תת-קליני למתבגרים

גוג'י ברי הוא אחד ממזונות הפלא של המזרח הרחוק, לכן לא מפתיע שדווקא שם הוא נחקר בהקשר של דיכאון. במחקר השתתפו 29 נערים בני 12-18 בעלי ציון 15-25 בשאלון בק (BDI). ציון זה מעיד על הופעתם של תסמיני דיכאון, אך לא על דיכאון קליני. גם במחקר זה החוקרים חילקו את הנחקרים לשתי קבוצות, כשהאחת קיבלה 300 מ"ג תוסף מיצוי פוליסכרידים מגוג'י ברי ליום, ואילו הקבוצה השנייה קיבלה פלסבו. החוקרים עקבו אחרי שתי הקבוצות למשך 6 שבועות.

כפי שאתם יכולים כבר לנחש, הקבוצה שקיבלה את הטיפול האמיתי הראתה שיפור משמעותי יותר במדד להערכת דיכאון של סולם המילטון (HAMD), ולחלק גדול מהמשתתפים הייתה אף נסיגה של תסמיני דיכאון, כשהציון שקיבלו היה נמוך מ-7. עם זאת אופיר מבקש להדגיש כי לא נמצאו הבדלים משמעותיים במדדים נוספים להערכת דיכאון, הכוללים בין היתר את איכות השינה של הנחקרים, מצוקות פסיכולוגיות או הפרעות רגשיות, אולם גם לא דווח על תופעות לוואי שליליות משמעותיות.

טיפול טבעי בדיכאון: גוג'י ברי

ויטמין E כטיפול לתסמיני דיכאון וחרדה

אנחנו רגילים לשמוע על ויטמין E בדרך כלל בהקשר של קוסמטיקה וטיפוח העור, אך בסינגפור בחרו לבדוק את השפעתו גם על הנפש, ובפרט על דיכאון וחרדה. על פי החוקרים, לנוגדי החמצון והדלקות יש תפקיד גם בטיפול בדיכאון ובחרדה, וויטמין E שנחשב לנוגד חמצון רב-עוצמה, יכול להיות בעל תפקיד משמעותי בהפחתת התסמינים של ההפרעות האלה. כדי לבחון השערה זו, החוקרים סקרו 12 מחקרים אקראיים מבוקרים ובניתוחם התגלה כי נטילת ויטמין E אכן מסייעת להפחית תסמיני דיכאון ביחס לפלסבו. עם זאת ועל אף שהחוקרים טוענים שהוויטמין מסייע גם להפחית תסמיני חרדה, לא נמצאו ראיות סטטיסטיות שמעידות על כך. יחד עם זאת החוקרים מציינים כי יש לערוך מחקרים נוספים בנושא כדי להגיע לתוצאות ברורות יותר.
 

בכל המחקרים נבדקה ההשפעה של ויטמין E אולם רק ב-3 מתוכם הוא נבדק לבדו, ואילו בכל השאר הוא נבדק בשילוב עם רכיבים נוספים – עובדה שאופיר דואג להדגיש. במחקרים האלו גם נעשה שימוש במינונים גבוהים של ויטמין E, עובדה שגם אותה חשוב לציין. אופיר מזהיר גם כי ישנם סוגים רבים ושונים של ויטמין E, וחלקם עלולים להיות אף מסוכנים לצריכה. הוא מזהיר מפני ויטמין E סינטטי לדוגמה, אשר מחקרים בעבר הצביעו על האפשרות שהוא עלול להגביר את הסיכון למוות בטרם עת.

כדי לזהות את סוג הוויטמין E שאתם רוכשים, בדקו האם רשום על התוסף d, l-α tocopherol. הסוג הזה הוא הסינטטי, אולם היזהרו שלא להתבלבל בינו לבין הסוג הטוב של הוויטמין - dα tocopherol. ההבדל הוא באות אחת בלבד (L לפני האלפא), אז זכרו – אם יש L זה לא בריא. אופיר ממליץ באופן כללי כי הדרך הטובה ביותר לצרוך ויטמין E היא דרך מזונות בריאים שעשירים בו, כמו אבוקדו, נבט חיטה ועוד... לחצו כאן כדי להכיר עוד מזונות שעשירים בוויטמין E.

טיפול טבעי בדיכאון: מזונות עם ויטמין E
 

המלצות נוספות של אופיר פוגל לטיפול טבעי בדיכאון

המחקרים שאופיר הפנה אותנו אליהם הם כולם מהשנה האחרונה, כשהוא דואג להתעדכן במירה הידע המחקרי והמדעי שקשור לתחום הנטורופתיה, הן בהקשרים הפיזיים והן בהקשרים הנפשיים, כשפעמים רבות ההשפעה היא דו-סטרית. כמעט לכל רכיב תזונתי יש יתרון שניתן להסתייע בו, אולם הטריק זה להבין איך לעשת זאת בדרך הנכונה. לפי דבריו של אופיר, ישנן עדויות ליתרונות של החומרים הבאים:
 
  • אומגה 3 – על פי מחקרים ישנה ירידה בתסמינים ב-64% עם קבוצת EPA וב-71% עם קבוצת DHA, אולם אופיר מוסיף ואומר שתוסף זה במרבית המקרים לא יכול לסייע לטפל בדיכאון לבדו, ויש לצוות אותו עם אחרים.
  • ויטמין D – מספר פרסומים מדעיים מראים כי רמות נמוכות של ויטמין D מקושרות לדיכאון, ונטילת תוספים באופן יומיומי מסייעת להפחית דיכאון.
  • פרוביוטיקה – במחקר משנת 2017 נמצא כי נטילת פרוביוטיקה באופן יומיומי יכולה לסייע להפחית תסמיני דיכאון וחרדה.
  • אבץבמחקר משנת 2020 נמצא כי אנשים קשישים בעלי מחסור במינרל פגיעים יותר לדיכאון וחרדה, ובמחקר משנת 2021 נמצא כי אותה קבוצת גיל שקיבלה תוספי תזונה הצליחה לחוות שיפור בתסמיני הדיכאון והחרדה.
  • חומצה פולית (בנגזרת מתיל פולאט) – החומצה הפולית נדרשת למוח לייצור נוראדרנלין, סרוטונין ודופמין, כולם משפיעים על תסמיני הדיכאון.

טיפול טבעי בדיכאון: זכוכית מגדלת על גרפים

  • SAMe (חומצת אמינו) – החוקרים עדיין לא בטוחים כיצד חומצת האמינו הזו משפיעה על דיכאון, אך הם משערים שהיא מגבירה את כמות הסרוטונין במוח, ובכך למעשה משמשת כנוגדת דיכאון. גם בנוגע לתוסף זה, אופיר טוען שיש לצוות אותו לאחרים על מנת שיראה יעילות אמיתית.

לסיום, אופיר מדגיש כי תוספי מזון אומנם עשויים לסייע לאנשים מסויימים במקרים מסויימים, אולם הם עלולים גם להזיק. יש להיעזר בהם רק בליווי של בעל מקצוע בתחום.

הדרך לחיים ארוכים, בריאים ומאושרים מתחילה כאן

בשנים האחרונות ישנה מודעות הולכת וגוברת בעולם שאף מובילה למהפכה של ממש, בכל הנוגע לשילוב הרפואה המסורתית עם הרפואה המערבית. לידע שנצבר יש השלכות מרחיקות לכת על החלטות פשוטות שלנו באורח החיים כמו - מה כדאי או לא כדאי לאכול וכיצד באמצעים פשוטים, ניתן למנוע ואולי אף לרפא, מגוון גדול של מחלות של המאה ה-21 כמו השמנת יתר, סרטן, סוכרת, אלצהיימר, פרקינסון ואפילו אוטיזם ודיכאון.
 
על כל זאת ועוד ידברו אופיר פוגל וד"ר אמוץ זיו אב בכנס הבריאות הקרוב של מועדון זמן תרבות - "הסודות לחיים ארוכים ובריאים", 24.2.23 בשעה 10:00 בבוקר באודיטוריום המכללה למנהל – ראשון לציון. בהרצאה הראשונה יספר אופיר פוגל על האנשים הבריאים ביותר בעולם, מה הפך אותם לכאלה ומה כל אחד, בכל גיל, יכול לעשות כדי לשפר את איכות חייו ובריאותו ולהוסיף שנים טובות לחייו. בהרצאה הנוספת, ד"ר זיו אב ידבר על צום ככלי משמעותי להארכת תוחלת החיים, מניעה או אף טיפול במחלות נפוצות ושמירה על משקל תקין. בכנס תקבלו כלים מדעיים, עדכניים ורבי עוצמה, שיעזרו לכם לשלוט על הבריאות שלכם בעזרת שינויים תזונתיים פשוטים וחשובים. 
 

מקור תמונות: depositphotos.com

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.