print header

מהו עונג מסוכן, וכיצד תוכלו לחוות עונג שבריא לכם?

אנחנו כל כך אוהבים ליהנות מהחיים, גם בתקופות שהן מעט יותר קשות ומאתגרות; לטוס לחופשה מהנה בארץ או בחו"ל, לאכול מנות מפנקות במסעדה, או אפילו לשקוע שעות מול מסך הסמארטפון בלי לשים לב איך הזמן טס. כל הפעולות האלו גורמות לנו להרגיש נפלא באותו רגע, אך כמה מהן באמת מועילות לנו לטווח הארוך? הרי לא פעם חשבנו לעצמנו שאמנם העברנו את הזמן בנעימים, אבל מנגד בזבזנו אותו על דברים לא חשובים. הרגל שכזה מקושר למונח "עונג מסוכן" שעליו נדבר בכתבה הבאה, רגע אחרי שנסביר מהו בכלל עונג. לאחר מכן נפרט בפניכם מדוע כדאי לכם להשקיע בהנאות בריאות שמועילות לכם, וכיצד תוכלו לעשות זאת בקלות. מכירים חברים שתמיד מצטערים על פעולות מסוימות ולא יודעים כיצד ליהנות מהחיים? שתפו עימם את הכתבה!
 
עונג מסוכן והנאות בריאות: בחורה מרימה ידיים בשדה חמניות

מהו עונג?

כדי להסביר מהו עונג, נתחיל עם הגדרה פשוטה ויבשה – מדובר במכלול של תחושות שהאדם שואף להשיג ובאופן טבעי למדי, כל אחד מאיתנו מתענג או נהנה מדברים אחרים. מי שניסה להבין כיצד אנשים חשים כשהם חווים הנאה ומדוע הם מרגישים כך, הוא הפסיכולוג האמריקאי-הונגרי מיהאי צ'יקסנטמיהאיי. בעקבות מחקריו, הוא פיתח תיאוריה בשם "חוויה מיטבית", שלפיה אנשים מאושרים במידה הרבה ביותר כשהם במצב של "זרימה". בספרו "זרימה – הפסיכולוגיה של החוויה המיטבית" שהוציא בשנת 1990, הוא מגדיר את עקרון הזרימה כ"מצב שבו אנשים שקועים כל כך בפעילות, עד שלשום דבר אחר אין חשיבות; החוויה עצמה מהנה כל כך עד שימשיכו בה אפילו במחיר כבד, לשם העשייה בלבד". לכן, כדי להבין מה מסב לכם עונג לפי התיאוריה הזו, עליכם לשאול את עצמכם את 3 השאלות הבאות:
 
1. מה גורם לכם לחוש מגוון רגשות חיוביים ומסב לכם הנאה?
2. מה גורם לכם לחוש בזרימה?
3. מה עושה לכם עור ברווז או גורם לכם לחוש עקצוץ בכל הגוף?
 
המקורות האפשריים לאושר יכולים להיות האזנה לשיר שאתם אוהבים, עריכת פעילות ספורטיבית מועדפת, שתיית המשקה האהוב עליכם או אפילו בהייה בשמיים לרגע קט. כפי שאתם יכולים להבין, מדובר בכל דבר שמעורר ומחייה אתכם, ופשוט עושה לכם טוב על הלב. הסוד שיעזור לכם ליהנות באמת מהחיים, הוא לעצור את הכול ולהתמסר לרגע שבו אתם חווים דבר מה שמעשיר את רוחכם. אם פעולה שכזו מאתגרת אתכם, תוכלו לבצע אותה בעזרת עקרונות המיינדפולנס שבכתבה הבאה.
עונג מסוכן והנאות בריאות: איש מבוגר בחליפה שומע מוזיקה דרך אוזניות ורוקד

מהו עונג מסוכן?

אמנם יש הרבה דברים שגורמים לנו להרגיש נפלא – אך חשוב שנדע להבחין בין אלו שבריאים לנו ומעשירים את חיינו, לבין אילו שמזיקים לנו. הבעיה היא שלא תמיד קל לעשות זאת ולזהות את כל אותם דברים קטנים שמשפיעים עלינו באופן שלילי, זאת מכיוון שהם מאוד נוכחים בשגרה שלנו. חשבו למשל על כל אותן פעמים שבהם הצטערתם וחשתם אשמה עצומה לאחר בהייה ממושכת במסכים למיניהם או אכילה ושתייה מופרזות. כל אחת מהפעולות האלו אולי גרמה לכם להרגיש נפלא כשהתחלתם לבצע אותה, אבל אם אמרתם לעצמכם שאתם חייבים להיפטר ממנה אחת ולתמיד לאחר מכן – כנראה שמדובר בעונג מסוכן שבעיקר מזיק לכם. אם תמשיכו לבצע אותה, אתם עלולים לחוש אובדן באנרגיה וכהות חושים, כמו גם להיות רגישים ואדישים להנאות שבאמת בריאות ומועילות לכם.
עונג מסוכן והנאות בריאות: בחורה מחזיקה סמארטפון

למה חשוב להשקיע בעונג שבריא לכם?

מעבר לסיבות שציינו מעלה, שחלקן פסיכולוגיות, ישנם גם גורמים פיזיים שמקושרות לעונג בריא, ושכדאי לקחת בחשבון:

1. הורדת לחץ

כשאתם מתמקדים בדברים ובאנשים שמלהיבים ומעוררים אתכם באופן חיובי, אתם מעלים את תחושות השמחה וההנאה שלכם. כך, אתם מעלים את רמות ההורמון אוקסיטוצין, שנקרא גם "הורמון האהבה", ומשתחרר במוח כאשר, למשל, אתם מחבקים אדם אהוב. הנאה שכזו גם מורידה את מורידה את רמתו של קריסטול בגוף, שידוע גם כ"הורמון הדחק" ושכמות גבוהה מדי ממנו עלולה להזיק לנו.

2. שיכוך כאבים

לפי מחקר משנת 2015, להורמון האוקסיטוצין שציינו מעלה יש השפעה נוספת, שהיא שיכוך כאבים. החוקרים שערכו את המחקר ציינו כי ההורמון הזה משתחרר בעקבות גירוי חושי כמו ליטוף מאדם אהוב, קולות ואורות מסוימים או אפילו ארוחה טובה. הם מסכמים כי "גירוי הגוף שלנו לשחרר את ההורמון הזה עשוי להיות שיטה פוטנציאלית לטיפול בכאב".

3. חיזוק המערכת החיסונית

הנאה ואיזון הורמונלי עשויים לשפר את חסינות גופנו מפני מחלות ואת מחזור הדם שלנו, שכולל את הלב, העורקים, הוורידים וכמובן את הדם שזורם דרכם. "פרפרים בבטן, הבעות פנים, אפילו שינוי בחום הגוף שלכם... כל אלה יכולים להיות תלויים ברגשות שלכם. ההשפעה של מחזור הדם יכולה להתבטא בדרכים פיזיות שונות", כך מסבירה ד"ר דיאנה סמואל, מרצה מן החוץ במרכז הרפואי של אוניברסיטת קולומביה. 

4. העלאת רמות אנרגיה

חוויה שלילית או אפילו עונג מסוכן גובים מאיתנו זמן רב ואנרגיה, ולכן יכולים לגרום לנו לחוש בסופם מותשים. כתוצאה מכך, הם עלולים לעורר בעיות בריאותיות ולהוריד את המוטיבציה שלנו לחוות דברים קטנים שדווקא עושים לנו טוב. לכן העדיפו תמיד הנאות בריאות – גם את הקטנות והזניחות שבהן – מכיוון שהן מועילות לנו ועשויות להמריץ אותנו.
עונג מסוכן והנאות בריאות: אנשים רצים במירוץ

איך משיגים הנאה בריאה?

כאמור בתחילת הכתבה, אנשים חווים עונג בריא בדרכים שונות, ולכן דבר מה שנתפס כהנאה בעיני אדם אחד – לאו דווקא יתאים לאחר. בנוסף, חשוב לזכור שאנחנו יכולים להרגיש אותו דרך חושינו השונים, ושכל אחד מהם זקוק במקרים מסוימים ליותר תשומת לב. הנה כמה דוגמאות שכדאי לכם לנסות, כדי לזכות בהנאה דרך כל אחד מחמשת החושים:
 
  • חוש הריח – הדלקת נר ריחני בניחוח המועדף עליכם.
  • חוש השמיעה – השמעת שיר אהוב או קטע אינסטרומנטלי מרגיע.
  • חוש הראייה – התבוננות ביצירת אמנות או נוף טבעי מרגיע בקרבת מקום.
  • חוש המישוש – ליטוף ספת משי שעליה יושבים.
  • חוש הטעם – אכילה איטית של קוביית שוקולד מריר.
בכל חוש שבו תבחרו, עצרו וחיו את הרגע, תוך התחברות מלאה למה שקורה סביבכם ולמה שאתם מרגישים. זכרו כי היופי בהנאות שכאלו הוא שהן באות מבפנים ונגישות לכל אחד, לכן בפעם הבאה שבה הן מתעוררות בכם, כל שעליכם לעשות הוא לעצור לרגע, ולתת להן לכבוש אתכם. רק כך תוכלו להועיל לעצמכם באמת וליהנות מהדברים הטובים שתורמים לכם.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.