print header

7 דרכים להגביל את זמן המסך של ילדכם, לפי מומחה

מה עושים עם ילד שיושב שעות על גבי שעות מול מסך הסמארטפון והאייפד, ואז לקינוח רואה טלוויזיה? זו כנראה שאלה שמטרידה הורים רבים בארץ ובעולם. לא נתפלא אם ניסיתם לנתק את ילדכם מהמסכים כדי שיעשה דברים אחרים, ונתקלתם בהתנגדות עזה שנגמרה בבכי ובזעם מצדו. מי שיעזור לכם לפתור את הבעיה הזו ויסייע להפחית מעט את זמן המסך של ילדכם הוא אייל ניר, ישראלי-אמריקאי בוגר אוקספורד שהקים וניהל חברה לפרסום מקוון בפייסבוק. עבודתו הציתה בו עניין בפסיכולוגיה של משתמשים, מה שהניע אותו להפוך ליועץ בתחום העיצוב התעשייתי. ברבות השנים הוא חיבר ספרים שכוללים את כל הידע שצבר בשני התחומים החשובים של טכנולוגיה ופסיכולוגיה. כיום הוא טוען שעל כל אחד ואחת מאיתנו לקחת אחריות על השימוש במוצרים הטכנולוגיים, ובמדריך הבא נציג בפניכם 7 מעצותיו שיעזרו לכם להגביל את זמן המסך של ילדכם.

1. אפשרו לילד לשלוט בזמן ובמרחב שלו

דרכים להגביל את זמן המסך של הילדים: תמונה עליונה: אימא ליד בן עם סמארטפון: "אני אשבור לך את הסמארטפון!". תמונה תחתונה: אימא ליד בן עם סמארטפון: "מה התכניות שלך להיום?"
אחת מהטעויות הגדולות שהורים עושים בימינו היא לא לאפשר לילדם לשלוט בזמן שלו – הם קובעים מתי עליו להכין שיעורים, לשבת מול המחשב, להיפגש עם חברים וכדומה. בגלל זה הם כועסים על כך שבסופו של יום הוא מעדיף לבלות מול המסכים ולשחק במשחקי מחשב, לראות סדרות או פשוט להיות כל היום מול ה"טיקטוק". עם זאת, לפי אייל ניר, הדרך להרחיק את הילד מהמסך היא להניח לו לנהל את לוח הזמנים שלו בעצמו.
קבעו עבורו מספר מטלות שעליו לבצע במהלך היום, למשל, להכין שיעורי בית, לעשות מעט ספורט, להיפגש עם חברים, והתירו לו גם להשלים פרק בסדרה האהובה עליו ולבלות קצת מול המסך, רק בקשו ממנו לקבוע מתי יעשה כל דבר. בדרך שכזו, שבה הוא מחליט על לוח הזמנים שלו בעצמו ויודע בדיוק מתי הוא יכול לשקוע מול המסך, הוא ירגיש עצמאי ומסופק יותר, ולא ינסה להתחמק מהמטלות שלו לטובת הסמארטפון. בנוסף, הוא ילמד יכולת חשובה ביותר לעתיד – כיצד לנהל לוח זמנים בבגרותו ובעיקר בעבודה.

2. הסבירו לו מה הוא מפסיד כשהוא נמצא כל הזמן מול המסך

דרכים להגביל את זמן המסך של הילדים: תמונה עליונה: אבא מחזיק אייפד ואומר לילדו: "יש לך ציונים גרועים!". תמונה תחתונה: אבא אומר לילדו שמחזיק סמארטפון: "אתה לא רוצה להיפגש עם החברים שלך היום?"
יש לנו רק 24 שעות ביממה, שבהן עלינו להספיק לישון, לאכול ולעשות כל המוטל עלינו – ילד צריך ללכת לגן או לבית הספר, או בהמשך החיים לעבודה – וגם לכייף בין לבין  שאר הפעילויות שלו. בשל כך, עלינו לדעת לחלק את הזמן שלנו נכון, ולהבין מה אנחנו מפסידים כשאנחנו בוחרים לבזבז אותו על דבר אחד בלבד, שהוא בהייה במסך.
לילדים בכל גיל, מפעוטות ועד למתבגרים, אפשר להסביר שאם הם יבזבזו את כל שעות הפנאי המוגבלות שלהם על סמארטפון או טלוויזיה – הם לא יעשו דברים אחרים שהם אוהבים. במקרה שכזה, אמרו לילדכם שהוא לא יספיק ליהנות למשל מבילוי עם חברים, או אפילו משעת הציור או הסיפור שהוא מחכה לה כל היום. האמינו או לא, אבל שיחה שכזו יכולה לעורר אותו ולגרום לו לתעדף את המטלות שלו – ולהבין שכדאי למקם את המסכים בסוף הרשימה.

3. הסבירו לו על כל המשחקים והסדרות שנועדו לגרום לו להתמכר למסך

דרכים להגביל את זמן המסך של הילדים: תמונה עליונה: אימא נוזפת בבת שמחזיקה לפטופ, ואומרת לה "לכי לישון!". תמונה תחתונה: אימא יושבת עם בת ולפטופ ואומרת "וזה כל המידע להיום"
המשחקים של היום מאוד צבעוניים ומושכים את העין, וכוללים המון שלבים ופרסים על הדרך, מה שהופך אותם לממכרים במיוחד. לפני כמה שנים היייתה זו אפליקציית המשחק "קנדי קראש סאגה" שריתקה רבים, שניסו לצלוח כמה שיותר שלבים מתוך האלפים שקיימים בה ונדמה שאין להם סוף. היום המצב הזה כבר השתנה, אבל תמיד יש שיגעון תורן שמצליח לגרום לבני הדור הצעיר להתמכר אליו. לא רק עולם המשחקים מנסה למשוך אותנו אליו, אלא גם סדרות הטלוויזיה, שכל פרק שלהן נגמר עם מתח שיוצר בנו ציפייה לבא אחריו – ובכך ממכר אותנו אליהן.
אנו הבוגרים מבינים ששני העולמות הללו מעוררים בנו איזשהו תהליך פסיכולוגי של התמכרות לדברים שכאלו, אך הדור הצעיר עוד לא הפנים זאת. כאן בדיוק אתם כהורים נכנסים לתמונה – עליכם ללמד את ילדכם אודות ההשפעות השליליות הללו של המשחקים והסדרות שהוא אוהב לראות, ולהוות דוגמה בעצמכם.

4. שאלו אותו כמה זמן מסך הוא חושב שיספיק לו

דרכים להגביל את זמן המסך של הילדים: אבא יושב ליד בת עם לפטופ. תמונה עליונה: האב אומר: "חצי שעה זה מספיק". תמונה תחתונה: האב אומר: "כמה זמן את צריכה?"
הסעיף הזה הוא ללא ספק מעט "מסוכן", כי ילדכם כנראה ישמח לענות לכם שהוא זקוק לכל היום, או לפחות לכמה וכמה שעות מסך. את המצב הזה אתם יכולים למנוע, אם תסבירו לו את הצורך והחשיבות שבהגבלות ואת כל הדברים שהוא יוכל לעשות אם יפחית את זמן המסך – אותם כבר ציינו מעלה. הימנעו מלהקציב לו זמן בעצמכם, כי מצב שכזה עלול לגרום להתמקחויות וויכוחים מיותרים. בדיון הקצר הזה שאתם עורכים, עליכם לגרום לילד לחוש שהוא עצמאי ואחראי על הזמן שלו מחד גיסא, ולהיות נחושים והחלטיים מאידך.
לאחר שילדכם יקבע משך זמן שמוסכם עליכם, אל תהיו השוטרים שלו – רק הבהירו לו בהתחלה שעליו לוודא שהוא לא חורג מהגבולות שהוא הציב לעצמו. שיטה נהדרת לעזור לו לדעת שנגמר לו הזמן היא לקבוע שעון מעורר בטלפון, כך ילדכם בטוח לא יפספס את הצלצול שבוקע מהמכשיר שהוא מחזיק בידיו או שנמצא לידו.

5. התחילו מגיל צעיר

דרכים להגביל את זמן המסך של הילדים: אימא ובת שמחזיקה אייפד. בשתי התמונות האימא אומרת: "כמה זמן את עוד צריכה עם האייפד". בעליונה היא כועסת, בתחתונה היא מפויסת
הורים רבים מעדיפים לתת לילדם הקטן לשהות מול המסכים בידיעה שבעתיד, כשהוא יהיה יותר גדול ויתחיל ללכת לגן או לבית הספר, יהיה יותר קל לנתק אותו. אייל ניר טוען שהגישה הזו שגויה, ושעלינו להתחיל להתעקש ולהגביל את משך החשיפה למסכים כבר בגיל צעיר. אם לא תעשו זאת, תרגילו את ילדכם לדרוש לשחק במכשירים כמו אייפד וסמארטפון, וברגע שתסרבו לאפשר לו את זה – הוא יתפרץ.
אם ילדכם כבר מתנהג כך, דעו שעדיין לא מאוחר מדי, ואתם עוד יכולים להתחיל לפעול. כל שעליכם לעשות הוא לנצל כמה דקות שבהן הוא רגוע כדי לשוחח על הנושא ולהסביר שלא תאפשרו לו יותר להעביר את כל הזמן מול מסכים, כי עליו לעשות דברים נוספים. אמרו לו שיש עולם שלם בחוץ, שבו הוא יכול לפתח ולאמץ תחביבים חדשים, לשחק במשחקי חברה או כדור ולקרוא ספרים לא דרך המסך. הכי חשוב – אל תישברו לאחר כל התפרצות זעם, ועמדו איתנים מול ילדכם.

6. אל תחקקו את החוקים ההתחלתיים באבן

דרכים להגביל את זמן המסך של הילדים: אב ובן עם לפטופ. בתמונה העליונה הם זועמים והאב אומר "כבר דיברנו על זה!". בתמונה התחתונה הם יושבים אחד ליד השני, והאב אומר "אני פתוח לשמוע את הצעותיך"
בעקבות הטיפים הכתובים מעלה, אולי כבר חוקקתם עם ילדכם חוקים הכוללים שעות ואופן שימוש בכל הנוגע למסכים ומכשירים כמו אייפד, סמארטפון וטלוויזיה. אין ספק שהכללים האלו חשובים – אבל הם נכונים לשלב ולגיל ספציפיים, ומה שהתאים לילד כשהוא היה בגן, לאו דווקא תקף לשלבים מאוחרים יותר בחייו. בעקבות כך, הוא עלול לשבור אותם ברגע שהם כבר לא יתאימו לו, מצב שמספק לכם הזדמנות מצוינת לפתוח באופן מטאפורי את "ספר החוקים" שחברתם יחדיו, ולבחון אותו מחדש.
כשאתם עושים זאת, שאלו את ילדכם האם יש לו רעיון לכללים אחרים, והקשיבו לו בעניין ובכנות. הציעו לו אפשרויות שהוא לא חשב עליהן, כמו למשל להחליף זמן מסך יומי בסרט לילי בסוף השבוע, או העלו דרך שונה לעקוב אחרי התכניות שלו. בעזרת הקשבה ודיון פתוח, ילדכם ירגיש שאתם מעריכים אותו ואת עמדתו, ויסכים לשתף עמכם פעולה.

7. דחו דיונים סוערים לרגע של רוגע

דרכים להגביל את זמן המסך של הילדים: אבא ובת. בתמונה העליונה הבת אומרת: "אני לא רוצה!" והאב אומר "דברי יפה!". בתמונה התחתונה הבת אומרת "אני לא רוצה!" והאב אומר "בואי נדבר על זה אחר כך"

כמובן שהדרך הכי טובה לפתור בעיות היא כאשר שני הצדדים מרוויחים, אך כפי שהבנתם עד כה, המצב הוא לא תמיד כזה, ולעיתים ילדים מוחים כנגד חוקים חדשים, בטח כאלו שמגבילים את זמן המסך. לכן, עליכם להיות מוכנים למצב שכזה - שעלול לכלול לפעמים התפרצויות זעם מצד ילדכם - ולהימנע מענישה, הבעת כעס ולקיחת המושכות לידיים שלכם.

במקום להגיב באופן שכזה, נסו להרגיע את העניינים והבטיחו לילדכם לחזור לנושא מאוחר יותר – אחרי שהזעם יחלוף. כך, אתם מאפשרים לו לחשוב שוב ברוגע על החוקים החדשים שעלו על הפרק, ולנסות להבין בעצמו מדוע כיביתם לו את המסך בלית ברירה. אחרי שהוא יעשה זאת, תוכלו לשוחח עימו בנועם ולהגיע להבנה יחדיו, והוא יפנים את הסיבה שבגינה עליו להגביל את השהייה מול המסכים שהוא כל כך אוהב... 

מקור התמונות: brightside

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.