print header

7 עצות מפסיכולוגית לגידול ילדים מצליחים ומאושרים

מרינה מליה (Marina Meliya) נחשבת לפסיכולוגית האישית של מיטב עשירי רוסיה, והיא סופרת שאחראית לרבי מכר בתחום ההורות המודעת והפסיכולוגיה של ההצלחה. לפי גישתה, זה בלתי אפשרי ל"תכנת" ילד להצלחה או אושר באופן ישיר, אך אפשר לעזור לו בתחומים האלה וללמד אותו לסמוך על עצמו ועל יכולותיו. כך הוא ימצא את דרכו בחיים לתחום שבו הוא יוכל להתפתח ולהצליח, אפילו אם זה ייקח כמה ניסיונות. אין שום אוסף של פעולות מוגדרות היטב לגישת הורות שכזאת, אבל למרינה יש כמה עקרונות מפתח ודגשים לגבי טעויות שמהן היא ממליצה להימנע…
 
עצות הורות של פסיכולוגית רוסייה: בת ובת על שפת הים

1. תכנות להצלחה

תתארו לעצמכם גבר שהיה תלמיד טוב בילדותו, אבל מעולם לא פיתח קריירה מרשימה. הוא עובד באותה המשרה כבר יותר מ-10 שנים ולא מתקדם לשום מקום. למה זה ככה לדעתכם? אפשרות אחת היא שבתור ילד הוא לא קיבל שבחים על הצלחותיו, אלא רק ביקורת על הכישלונות, ולכן ברגע שהוא מצא מקום "רגוע" שבו אפשר להימנע מטעויות וסיכונים, לא היה לו שום רצון לעזוב אותו. במקרה נוסף יכול להיות שמדובר באישה שמתקשה למצוא עבודה יציבה וטובה או מערכת יחסים ארוכה ותומכת, מכיוון שבילדותה לימדו אותה לא לסמוך על תחושת הבטן שלה, אלא לעשות את מה שנאמר לה. כדי להימנע מהשפעות שכאלה, להורים מומלץ להתייחס להצלחות, לכישלונות ולרצונות של הילדים שלהם ברגישות ובגישה מאוזנת. אי אפשר "לדרוס" את האישיות וההעדפות של ילדים בלי לפגוע בהם בהווה ובאופן חמור יותר גם בעתיד.
עצות הורות של פסיכולוגית רוסייה: אם ובן מכינים יצירות מלאכה

2. קבלת "הגדרות תפקיד"

להורים יש אחריות על ילדים ועליהם להבין שהם לא תמיד יקבלו הוקרת תודה, בדיוק כפי שאנחנו לא מודים לשמש על כך שהיא זורחת בכל יום. עד כמה תבחרו להשקיע באחריות הזאת בהתאם לשיקולים שלכם זאת בחירה אישית של כל הורה וחשוב לזכור זאת. הורים שלא נוהגים כך ואומרים לילדים משפטים בסגנון "עשינו כל כך הרבה בשבילך , וזה מה שאנחנו מקבלים בתמורה?" פוגעים בהם ובסיכויים שלהם להצליח בחיים. רק מכך שתשקיעו בילדים שלכם הרבה, שזה נפלא כמובן, אין זה אומר שהם בוודאות יעמדו בכל הציפיות שלכם ויעריכו את מה שהם מקבלים. ההשקעה בילדים שלכם צריכה להגיע ממקום של אהבה ולא של ציפיות - זה בהחלט עשוי למנוע מצב שבו נטל תת מודע גדול יכביד על ההצלחה העתידית שלהם.
עצות הורות של פסיכולוגית רוסייה: אם ובן

3. שימוש בשוחד

יש משפחות שבהן זה מקובל "לצ'פר" ילדים עם ממתקים או סכום כספי קטן אם הם סידרו את החדר יפה, קיבלו ציון גבוה במבחן או השתתפו בתחרות. ההתנהגות הזאת עלולה להפוך את הצ'ופר עצמו למניע עבור המעשים של הילדים, ולא ההצלחה עצמה - סביבה נקייה, השכלה או שיפור כישורים. נכון שיש מקום של כבוד לחיזוקים חיוביים, אך אסור להם להפוך להיות מרכיב בעל השפעה רבה מדי על סגנון ההורות. המשפחה היא הרי לא שוק וכך גם חלק גדול מתחומי החיים האחרים -ג זאת מערכת יחסים שמבוססת על אהבה ודאגה ולא על פיצויים חומריים. אם הילדים שלכם רוצים כסף, תנו להם דמי כיס, ואם הם לא מוכנים לעשות דברים שהם חלק מחובתם ללא שוחד, יהיה עליכם להעניש אותם בהתאם למצב.
עצות הורות של פסיכולוגית רוסייה: ילדה עם סוכרייה

4. התייחסות מאוזנת לכסף

לפעמים הורים אומרים לילדים משפטים בסגנון "כסף לא גדל על העצים" או "כשאני הייתי בגילך לא היה את כל זה…" - כנראה משום שזה מה שהם בעצמם שמעו בילדותם. נכון, חשוב להתייחס לכסף בכבוד ולא לקחת דברים כמובן מאליו, אך אסור להשריש בילדים חשש מהוצאות גדולות כאשר הן נחוצות או מסיכונים מחושבים. אם יתפתח אצל ילדיכם פחד תמידי מאובדן כסף יהיה להם קשה להצליח בחיים בדיוק כמו אנשים שמבזבזים כסף בלי סוף ולא יודעים איך לחסוך כדי למנף את עצמם קדימה. טיפ מומלץ בנושא הזה הוא להתייחס לכל הוצאה כספית חריגה באופן נפרד. בכל פעם נסו להסביר לילדים שלכם, בהתאם לגילם, מדוע לא תמיד אפשר לקנות הכל, אבל מה ניתן לעשות כדי לחסוך, או מדוע הוצאה מסוימת מצדיקה את עצמה יותר מאחרות, למשל למה חשוב יותר להשקיע כסף באוכל ולא בצעצועים.
 
עצות הורות של פסיכולוגית רוסייה: בחורה צעירה עם ארנק ריק

5. התמקדות בחברות במקום בהורות

לדעת מרינה, קיים כיום טרנד של יצירת קשרי חברות בין הורים וילדים, שמשנים באופן שלילי את התקשורת בתא המשפחתי. באופן עקרוני אין בעיה עם הגישה הזאת, אך מהר מאוד היא עלולה להוביל למצבים בהם ילדים והורים קוראים זה לזה בשמות פרטיים, ההורים קונים לילדים מוצרים למבוגרים (בגדים, מכשירים אלקטרוניים, מוצרי קוסמטיקה וכדומה) או שההורים לא משקיעים מספיק זמן בבילוי משותף ללא טלוויזיה או גורם שלילי דומה. מרינה מזכירה שמשפחה היא מערכת היררכית; להורים יש את הכוח להגיד לא כאשר יש צורך, לקבוע חוקים (שיכולים להשתנות, אבל לא להישבר) ולהגדיר את ההשלכות של התנהגות פסולה. זכרו, גם אתם צריכים לעמוד בחוקים האלו בעצמכם! 
 
עצות הורות של פסיכולוגית רוסייה: אם ובן

6. גיבוש התנהגות כלכלית אחידה

מה ילדים אמורים לחשוב על כסף וניהול תקציב אם הם כל הזמן רואים את ההורים שלהם רבים על הוצאות כאלו ואחרות? גם אם אין במשפחה בעיות כאלה, אבל אחד מהורים תמיד מטיף לחסכנות והשני קונה עוד ועוד - בכל מקרה זה משפיע לרעה על הילדים ועל היחס שלהם לכסף. לכן, היחס לנושא ההתנהלות הכספית צריך להיות זהה לכל תחום אחר שבו אתם ההורים יודעים שעליכם להוות דוגמה טובה ומודל לחיקוי. סכמו מראש על עקרונות ניהול לתקציב המשפחה, ואם יש חילוקי דעות משמעותיים לגביו, נהלו אותם ב-4 עיניים. שמרו על אחידות בגישה הזאת גם באופן כללי, במיוחד כאשר אתם מדברים על מצבם הכלכלי של אנשים אחרים ושופטים אותם בדרך כזו או אחרת מול ילדיכם.
 
עצות הורות של פסיכולוגית רוסייה: משפחה עושה קניות

7. הענקת חשיבות לחלומות

לטענת מרינה, אנו חיים בעולם עם הרבה מאוד חוקים, וככל שילדים מתבגרים הם נחשפים אליהם יותר ויותר, עד שלפעמים הם מתרגלים לכך שיש משהו ששולט בהם. הם צריכים להקשיב בקול האחראים בגנים, להישמע להוראות המורים והמורות בבתי הספר והתיכונים, ללמוד את כל חוקי החיים מההורים שלהם ולקבל מגבלות שונות שלמוח מתפתח לא תמיד קל לעבד בדרך נכונה. בסופו של דבר הם עלולים לחיות את החיים שלהם בהתאם לציפיות של אחרים ושל הסביבה ולא למען מה שהם באמת רוצים. כדי למנוע זאת, נסו ללמד את הילדים שלכם "לחלום" ולחשוב על איך ניתן למתוח את גבולות האפשרי לכיוון רצוי יותר. הם צריכים להבין מה הם באמת רוצים ועוד יותר מזה, עליהם לדעת שאתם תעמדו לצדם בדרך לשם.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.