print header

12 דברים שהורים לילדים מופנים וביישנים צריכים לדעת ולעשות

הורות זו עבודה קשה משום שברור לכולם שכל ילד הוא שונה ולעתים גידול הילדים שלנו מציב בפנינו אתגרים שלא ציפינו להם. יתכן שיש לכם ילד מופנם או ביישן שלא כל כך מצליח להיפתח בפני חברים וממעט לצאת מהבית, אך לפני שתחשבו שמשהו לא בסדר בו, חשוב שתדעו שייתכן ומדובר בברכה – למה? ראשית משום שילדים ביישנים הם בדרך כלל מוכשרים מאוד ולרוב אינם מודעים לכישרונותיהם. שנית, יש להם דמיון מפותח מאוד ועולם פנימי עשיר, על כן רבים מהם הופכים להיות בעתיד אמנים או כותבים טובים. הם לרוב חושבים לפני שהם מדברים והם פחות אימפולסיביים מילדים מוחצנים יותר, ועקב כך הם נוטים להיכנס לפחות מצבים בעייתיים, וקל להם יחסית לשמור על ריכוז בעת ביצוע משימות שונות. כעת, כשהחששות שלכם בנוגע לאופי של ילדכם המופנם והביישן התפוגגו, הנה 12 דברים שעליכם לדעת ולעשות כהורים אשר יאפשרו לו לגדול בסביבה תומכת ויסייעו לו להגיע להישגים טובים יותר בחייו.
 
טיפים להורים של ילדים ביישנים ומופנמים: ילדה שמשלבת ידיים ומרכינה את ראשה
 

1. אין שום דבר רע בלהיות אדם מופנם או ביישן

אנשים רבים ברחבי העולם מעדיפים לבלות זמן רב יותר בעולמם הפנימי מאשר העולם שבחוץ, וזה לאו דווקא דבר רע. חלק גדול מהמנהיגים והאמנים הידועים והמשפיעים ביותר הכריזו על עצמם כאנשים מופנמים וביישנים, כמו למשל המנהיג הרוחני מהאטמה גנדי, איש העסקים המצליח וורן באפט והסופרת המוכשרת ג'יי קיי רולינג – האופי של הילד שלכם לא יכתיב את הצלחתו בחיים.

2. האופי של הילד שלכם מושפע מהגנים שלו

לפי ד"ר מרטי אולסן לייני, פסיכולוגית ילדים וסופרת שכתבה שלל ספרים בנושא, ילדים מוחצנים פועלים באופן אוטומטי על פי מנגנון ה"הילחם או ברח", אשר גורם להם לבצע בחירות אימפולסיביות יותר. מנגד, ילדים מופנמים פועלים באופן אוטומטי על פי המערכת הפאראסימפתטית, אשר גורמת להם לחשוב היטב לפני שהם עושים דבר מה או מדברים. המערכת השולטת בתגובותיהם היא ביולוגית, ועוברת בתורשה על פי הגנים, לכן האופי הזה הוא לא דבר שניתן לשנות בקלות רבה ואין צורך לנסות לעשות זאת.

3. יש לעזור לילדכם ליצור קשר עם חברים בני גילו בהדרגה

אנשים מופנמים, וילדים באופן פרטני, מרגישים לחץ רב בסביבה חדשה ולצד אנשים שאינם מכירים, לכן אי אפשר לצפות מהם שיהפכו בין רגע למסמר המסיבה. אם אתם לוקחים את ילדכם למסיבת יום הולדת למשל, נסו להגיע בשעה מוקדמת יחסית שבה עוד לא הגיעו רוב המוזמנים, מה שיאפשר לו להסתגל לסביבה בקלות רבה יותר. גם היום הראשון בבית הספר עלול להיות קשה עבור ילד מופנם וביישן, לכן מומלץ לקחת אותו לביקור במקום עוד לפני שמתחילים הלימודים, מה שיאפשר לו להתכונן לקראת המקום החדש שאליו יגיע. אם אפשר, הכירו לו את המורה שילמד אותו ולוו אותו לכיתה ביום הראשון ללימודים.
טיפים להורים של ילדים ביישנים ומופנמים: ילד מסתתר מאחורי שלבי חלון ורואים רק את עיניו
 

4. אפשרו לילדכם לקחת הפסקות באירועים חברתיים

בנוסף למה שנאמר בסעיף הקודם, אל תכריחו את ילדכם להשתתף באירועים חברתיים וליצור לעצמו חברים כל הזמן. אנשים מופנמים מרגישים שהאנרגיה נשאבת מהם כשהם בסביבת קהל גדול, לכן הרשו לילדכם לקחת הפסקה מהחברים ולהיות לצדכם גם במהלך האירוע עצמו. בנוסף, שימו לב לסימני עייפות – אם נראה שהילד רגזן יתכן שהוא פשוט עייף ותשוש מהבילוי החברתי.

5. שבחו את ילדכם

אם הלכתם לאירוע חברתי כזה או אחר וילדכם יצר קשר עם ילדים אחרים ושיחק איתם, שבחו אותו על כך ותנו לו לדעת מה הערך שלו. אמרו לו שאתם גאים באומץ שלו ושאתם יודעים שהמאמץ היה קשה עבורו, ותוכלו אפילו לספק לו פרס קטן. בנוסף, שימו לב לצעדים הקטנים שהוא עושה בדרך להיפתח יותר כלפי אחרים. אם אתם שמים לב שהילדים שלכם נקשרים לחבר חדש, הראו להם שאתם מודעים לכך והעניקו שבחים על כך שהם הצליחו ליצור קשר עם אדם אחר. השתמשו בחיזוקים חיוביים שיעודדו את הילד שלכם להמשיך להרגיש שיש לו ערך בעייני אחרים.

6. דברו עם המורה של ילדכם

המורה של ילדכם מכיר צדדים בו שאתם אולי לא מכירים, וכמובן שגם ההפך הוא הנכון. דברו איתו על האופי של ילדכם ויידעו אותו על כך שלעתים הוא מעדיף להיות לבד עם עצמו. המורים עשויים לעזור לילדכם לפתח את הכישורים החברתיים שלו אט אט על ידי השתתפות בשיעור או במשימות קבוצתיות עם ילדים שיהיה לו קל יותר להתחבר אליהם. בנוסף, אל תשערו שילדכם לא משתתף בשיעורים משום שהוא אינו נהנה מתהליך הלמידה; יתכן שילדכם מעדיף שלא להגיד דבר עד שהוא יבין את החומר הנלמד במלואו. ילדים מופנמים דווקא מקדישים תשומת לב רבה יותר לשיעור ממה שאתם עשויים לחשוב.
טיפים להורים של ילדים ביישנים ומופנמים: ילדה כותבת במחברת וילדה אחרת מסתכלת עליה בעניין רב

7. למדו את ילדכם כיצד להגן על עצמו

לרוע המזל, ילדים בישנים הם לרוב מטרה נוחה מאוד עבור בריונים, ולחץ חברתי עלול להשפיע עליהם יותר מאשר על ילדים אחרים מבלי שיביעו את עמדתם בנושא. למדו את ילדכם כיצד להגיד "לא" כשהוא לא מרגיש בנוח עם דבר מה, ותוכלו לרשום אותו לחוג אומנות לחימה על מנת שיהיה לו ביטחון רב יותר להגן על עצמו במקרה הצורך. אין הכוונה לעודד אלימות, אך חשוב שידע לעמוד על שלו כשזה נדרש.

8. הקשיבו לילדכם ועודדו אותו לשתף אתכם

אם הילד או הילדה שלכם מופנמים, חשוב מאוד שתקשיבו להם היטב כשהם מדברים אתכם. לפעמים ילדים מופנמים מעדיפים שלא לשתף אחרים במחשבותיהם משום שהם מרגישים שהם לא יקשיבו להם עם תשומת לב מלאה, וזה חשוב עבורם כשהם עושים את הצעד הזה. בנוסף, שאלו את ילדכם בנוגע למחשבותיו ותחושותיו – זה יעזור לו להיפתח בפניכם אם עד עתה הוא הרגיש שאינו מסוגל. ילדים מופנמים לעתים נכנסים לתוך עולמם ומחשבותיהם והולכים לאיבוד בין רגשותיהם השונים. תפקידכם כהורים הוא בין היתר לעזור להם להבין את הרגשות שהם חווים.

9. אל תתייגו את ילדכם

נהוג להתייחס למופנמות וביישנות כאל תכונות שליליות, וילדכם עלול לחשוב שההתנהגות שלו היא שגויה אם הוא ירגיש שהוא "כלוא" בתוך מסגרת מחשבתית שקובעת שהוא ביישן או חסר ביטחון עצמי. יתכן שהוא לא מבין שההתנהגות שלו נובעת כתוצאה מאופי שקט, רגוע ושליו שיש לו, וחשוב שאתם לא תתייחסו לכך כאל דבר שלילי – זה בסדר גמור ואף דבר מבורך.
טיפים להורים של ילדים ביישנים ומופנמים: ילדה יושבת לבדה על בול עץ ביער

10. אל תילחצו אם לילדכם יש רק חבר אחד

יתכן שאתם לחוצים מהעובדה שלילדכם קשה לפתח חברויות, אך בדיוק כאן מצוי ההבדל המהותי בין אנשים מוחצנים למופנמים. בעוד שאנשים מוחצנים יכולים להתחבר כמעט עם כל בן אדם, הם נוטים ליצור קשרים שאינם משמעותיים עבורם. אנשים מופנמים לעומת זאת מעדיפים מעט קשרים, אך לכל מערכת יחסים יש עבורם משמעות עמוקה – הן בדרך כלל יהיו עם אנשים שילדכם ירגישו שהם יכולים לחשוף בפניהם את רגשותיהם מבלי להישאר פגיעים.

11. הבינו שילדכם צריך לעיתים קצת מרחב וזמן בשביל עצמו

אל תיפגעו אם הילד שלכם בוחר לבלות את רוב זמנו בחדרו ולבדו. כפי שכבר נאמר, פעילויות חברתיות עלולות להתיש אדם מופנם ולשאוב ממנו אנרגיה, וילדים מבלים שעות רבות בבית הספר בסביבת אנשים אחרים. כשילדכם חוזר הביתה יתכן שהוא מעוניין להיות קצת לבד בחדרו וזה בסדר – הוא פשוט צריך להחזיר לעצמו אנרגיות.

12. הציעו לילדכם לעסוק בפעילויות שיתאימו לאופי שלו

כיום ישנן הרבה יותר הזדמנויות עבור ילדים בישנים ומופנמים למצוא תחביב או תחום עניין שיתאימו לאופיים, וכל מה שצריך זה לדעת היכן לחפש. הכנו עבורכם רשימה קטנה של רעיונות שיוכלו לספק לילדכם פעילויות מהנות ומעשירות:
 
  • אתרים חינוכיים מהנים – אם הילד שלכם נוהג לבלות זמן רב מול המחשב, עזרו לו להעשיר את עצמו בדרך מהנה בעזרת האתרים הבאים. שמרו לו אותם במועדפים, למדו אותו כיצד לגשת אליהם וזה יעזור לו להעסיק את עצמו באופן חינוכי, חיובי ומעשיר.
  • כתיבת סיפורים קצרים – ילדים מופנמים כאמור הם לרוב יצירתיים מאוד, אך בדרך כלל הם לא מודעים לכך שיש להם כישרון שלאחרים אין. נסו לעזור לילדכם לכתוב סיפור קצר; בחרו יחדיו נושא ותנו לילדכם דף שבו יוכל להוציא את היצירתיות שלו לפועל. כתיבה באופן כללי היא פעילות שעושים ביחידות, אך אם ילדכם גדול מספיק, תוכלו לרשום אותו לחוג כתיבה יוצרת לבני נוער ולעזור לו לגלות ולפתח תשוקה חדשה ומועילה.
  • גידול חיית מחמד – ילדים מופנמים רבים מתייחסים לחיית המחמד שלהם כאל החבר הטוב ביותר שלהם. לכן אם יש לכם ילד מופנם ואין לכם חיית מחמד, תוכלו לעזור לו ליצור חבר חדש שכזה. זה לא חייב להיות כלב או חתול שידרשו טיפול רב, וגם אוגר קטן יכול לתפקד כחיית מחמד שתספק לילדים הרבה מאוד נחת ועוצמות נפשיות. חיית המחמד תעזור לילד להתמודד עם רגשות שליליים שהוא חווה ולקבל תחושת ערך במקרה שאינו מצליח להתחבר לילדים אחרים.
  • התנדבות – אם לילד שלכם קשה למצוא מסגרות חברתיות שמתאימות לאופי שלו והוא כבר בגיל ההתבגרות, עזרו לו למצוא מקום שבו יוכל להתנדב ולתרום לחברה, ולקבל תמורה רבה עקב כך. זה יכול להיות בצער בעלי חיים למשל בהמשך לסעיף הקודם, או שמנגד אם הוא מתעניין בתחום הרפואה, הוא יכול להתנדב במגן דוד אדום ולפתח את הידע והניסיון שלו בתחום.
  • ספורט ליחידים – יתכן שספורט קבוצתי לא תואם לטעם של ילדכם, אך כהורים אתם רוצים שהוא יפעיל את גופו באופן קבוע על מנת שישמור על בריאותו. לשם כך תוכלו לרשום אותו לחוג ספורט שלא כולל משתתפים רבים אחרים, כמו למשל טניס, שחייה או אומנות לחימה – שם הוא גם יוכל להכיר חברים בעלי אופי שדומה יותר לשלו, מאשר בחוגים של ספורט קבוצתי.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.