header

מתכון לפלאפל ביתי מושלם

נהוג לחשוב כי הפלאפל הוא המצאה ישראלית, אך למעשה הוא הגיע אלינו היישר ממצרים, הקופטים (מצרים נוצריים) חיפשו תחליף צמחוני לימים בהם אסור להם לאכול בשר, והכינו אותו מפולים. קיימת סברה כי רק לאחר שהפלאפל התגלגל לסוריה וללבנון החלו להכין אותו מגרגירי חומוס. עד שהכדור הטעים התגלגל לישראל בשנות ה-50, נהגו לאכול אותו בצלחת ולא בפיתה, כיום הוא נחשב למאכל הלאומי של ישראל, בתוספת חומוס-צ'יפס-סלט. הפלאפל הפך מאכל פופולארי מאוד, גם מעצם העובדה שהוא צמחוני/ טבעוני, וגם בזכות זה שלעומת הדרך המשמינה יותר והמטוגנת אפשר להפחית בקלוריות ולהכין אותו גם בתנור. ניתן להחליף את גרגירי החומוס בעדשים/ אפונה/פול, ולהגיש בצלחת או בתוך פיתה עם טחינה, אריסה, סחוג, סלט ירוק, צ'יפס...

כמה טיפים לפני שנלמד איך מכינים פלאפל ביתי:

גרגירי חומוס: מומלץ להשתמש מהזן היבש שצריך להשרות, ולא בגרגירים משקית קפואה או קופסת שימורים, ההבדל בטעם ובמרקם הוא עצום כאשר משתמשים בגרגרים אלו שעוברים בישול מקדים ופחות מתאימים לטיגון.

טחינת הכדורים: הכי מומלץ להשתמש במעבד מזון, מעבד המזון חותך את התערובת אך לא דוחס אותה, לכן חשוב מאוד ללוש עם הידיים כדי לקבל תערובת אחידה ונוחה לעבודה.

כוסברה: מרכיב חשוב בכדורי הפלא הוא הכוסברה (וגם הפטרוזיליה) בלעדיה מתקבל כדור אנמי יותר וחסר טעם; אם קשה לכם עם שניהם יחד הוסיפו רק סוג אחד שיותר אהוב עליכם.

אבקת סודה לשתייה: הסודה לשתייה מוסיפה לתערובת אווריריות, אפשר גם להוסיף במקום אבקת אפייה, ואפשר גם לוותר עליה לגמרי, לבחירתכם.  

התערובת: חשוב להניח לתערובת להתקרר ולהתייצב כדי שיהיה קל לעבוד איתה אח"כ וליצור כדורים בקלות.

גודל הכדורים: אפשר להיעזר במכשיר להכנת כדורי פלאפל או בכף גלידה כדי לשלוט בכמות, כשמקצוענים עושים זאת עם 2 כפות. השתדלו לשמור על גודל אחיד כדי שזמן הטיגון יהיה שווה.

לשדרוג הטעם: אפשר להוסיף לתערובת נענע/ בצל ירוק.

 

זמן הכנה: 10 דקות
כמות יחידות: 25
רמת קושי: קל
מתכון לפלאפל ביתי מושלם
רכיבים לכדורי פלאפל:
גרגירי חומוס - 2 כוסות (200 גרם )
בצל - 1 (קצוץ )
פלפל ירוק חריף - 1 (קצוץ דק, לא חובה )
שיני שום - 5 (כתושות)
כוסברה - ½ צרור (קצוצה, ללא הגבעולים)
פטרוזיליה - ½ צרור (קצוצה, ללא הגבעולים)
כמון - 1 כפית שטוחה
פפריקה מתוקה - כף (או חריפה )
מלח - 1 כפית
פלפל שחור - ½ כפית
סודה לשתיה - ½ כפית
שמן - לפי הצורך (לטיגון)
מים - לפי הצורך
אופן הכנת כדורי פלאפל:
  1. משרים את גרגירי החומוס בקערה עם מים, למשך הלילה, או לפחות ל-8 שעות. preperation
  2. מסננים את גרגירי החומוס ממי ההשריה, קוצצים דק דק את עשבי התיבול (עדיף ללא הגבעולים).
  3. שמים את הגרגירים במעבד המזון וטוחנים עד קבלת מרקם גס.
  4. מוסיפים את עשבי התיבול, הבצל, הפלפל החריף, השום והתבלינים וטוחנים שוב, עד קבלת תערובת אחידה.
  5. מעבירים את התערובת לקערה, יוצקים מעט מים ולשים בעזרת הידיים כ-2-3 דקות, עד שמתקבלת תערובת רטובה ודביקה. מכסים ומכניסים למקרר לחצי שעה-שעה.
  6. מוסיפים את הסודה לשתייה ומערבבים היטב.
  7. מחממים סיר עמוק עם שמן לטיגון על אש בינונית.
  8. מרטיבים את הידיים ויוצרים עיגולים קטנים. preperation
  9. מכניסים לסיר השמן בזהירות את הכדורים, בכל פעם כמה כדורים (כדי לא להוריד את חום השמן) ומטגנים כ-2-3 דקות, עד להזהבה. preperation
  10. מוציאים ומניחים על נייר סופג, וממשיכים עם שאר הכדורים.
  11. מגישים בתוך פיתה או עם תוספת מהנה. preperation
טיפ השף:
יצאה לכם כמות גדולה מידי של תערובת? גלגלו לכדורים והקפיאו.
קבל עדכונים על מתכונים חדשים ישירות לתיבת המייל שלך!
התכוונת ל:
קבל עדכונים על מתכונים חדשים ישירות לתיבת המייל שלך!
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.