print header

10 אתגרים בהאכלת תינוקות ופעוטות - והפתרונות המומלצים

רוב ההורים יסכימו, ואף יעידו בעצמם, כי מעט מאוד ילדים נוטים לאכול כל דבר ששמים להם על הצלחת. הם בדרך כלל עוברים שלב של אכילה בררנית או שמציבים אתגרים כאלה ואחרים מול ההורים בכל הנוגע לאוכל, מה שהופך כל ארוחה למאבק של ממש. כדי לעזור לכם לצלוח את האתגרים האלה, אספנו עבורכם 10 בעיות נפוצות שכאלה ואת הדרכים הנכונות להתמודד איתן, מה שיסייע לכם להצליח להעביר כל ארוחה משפחתית או האכלה של התינוק בשלווה.
 

1. הילד שלכם אהב פעם אוכל בריא, אך היום מסרב לאכול דברים מסוימים

זה לא סוף העולם אם למשך תקופה מסוימת הילדים שלכם יפסיקו לצרוך קבוצת מזונות כלשהי. "זה יעבור להם", כך אומר ד"ר ג'טינדר בהאטיה, רופא ילדים ותזונאי מהקולג' הרפואי של ג'ורג'יה. בינתיים ועד שזה יקרה, תוכלו לנסות לעשות את הדברים הבאים:
  • תנו לילדיכם לאכול מזון בריא מכל סוג שהם אוהבים בזמן הארוחות – לא משנה אם זה פחמימה או חלבון.
  • נצלו את הפסקות החטיפים למתן אוכל בריא, כמו פירות, ירקות, יוגורט או חמאת בוטנים.
  • הפכו את היוגורט לאטרקטיבי יותר בעזרת דגנים או חתיכות של פירות.
  • תוכלו להגיש לילדיכם מאכלים שהם מסרבים לאכול בצורות שונות, למשל תפוח אדמה חתוך לפרוסות, בצורת צ'יפס או כפירה.
 
איך להתגבר על בעיות אכילה של ילדים: ילדה מסרבת לאכול עגבניה

2. התינוק שלכם אוכל מזון מוצק, אך מסרב לשתות פורמולה

דבר ראשון, עליכם לגשת עם הבעיה הזו לרופא הילדים ולוודא שילדכם גדל כראוי. "תינוקות מקבלים אנרגיה ממזון מוצק, אך הם זקוקים לפורמולה או חלב אם עד גיל שנה לפחות כדי לספק את הצרכים התזונתיים שלהם", כך מסביר ד"ר בהאטיה. ההמלצה שלו לעידוד התינוקות לשתות פורמולה היא להציע להם אותה בתוך כוס שתיה לילדים קטנים – העובדה שהם שותים דרך כלי חדש תמשוך אותם.
 
אתם למעשה יכולים לתת לילדכם לשתות מכוס ייעודית לפעוטות כבר בגיל 6-9 חודשים. בחרו אחת עם דמות שיאהבו ונסו לעודד אותם לשתות פורמולה מהכוס הזו. אם זה עדיין לא עבד, נסו לעשות זאת לפני הארוחה ולא במהלכה או אחריה. כך, גם אם התינוק לא יסיים את הפורמולה בפעמים הראשונות, תגרמו לו לשתות ממנה קצת יותר בכל יום עד שיתרגל. 

3. התינוק שלכם לא מראה עניין באוכל מוצק, ויורק אותו החוצה – לא משנה מה המרקם שלו

יריקת האוכל אחרי הלעיסה זה לא דבר נדיר אצל תינוקות, אך זה עלול לתסכל מאוד את ההורים, וכמובן ליצור גם הרבה בלגן במטבח. למה התינוקות עושים את זה? יתכן שהתינוק שלכם עוד לא התרגל לסוג הבישולים או המזון שאתם מגישים לו; מחקרים מראים שתינוקות יכולים לטעום מאכל מסוים 10-15 פעמים עד שהם מתחילים להתרגל אליו ולאכול אותו כמו שצריך, או שמנגד הם פשוט מנסים לחוש עצמאות.
 
אם הוא עדיין דוחה את המזון החדש אחרי 15 ניסיונות, יתכן שהילד שלכם פשוט לא אוהב את האוכל שהכנתם לו. "אם התינוק שלכם עושה את זה בכל פעם, הוא בעצם אומר לכם: 'אני לא אוהב את זה, תביאו לי משהו אחר'", כך אומר ד"ר בהאטיה. המשיכו להציע לתינוק שלכם מגוון רחב של מזונות ונסו להבחין במרקים ובטעמים שילדכם מעדיף. בה בעת המשיכו להגיש מעט מזונות עם מרקמים וטעמים אחרים, כך שתתנו לילדכם זמן להסתגל גם אליהם עד שיהיה מוכן במאה אחוז לאכול אותם כמו שצריך.

4. לילד שלכם יש העדפות מסוימות באוכל שלא מאפשרות לכם להכין מנה אחת לכל המשפחה

הדבר האחרון שהורה עסוק רוצה – או צריך – זה להרגיש כמו טבח בהתראה קצרה, כשהרוב מעדיפים להכין מנה אחת שתוכל לספק את התיאבון של כל המשפחה. עם זאת, התזונאית ג'וי באוור מניו יורק טוענת שלא תמיד תוכלו לקלוע לדרישות של כל בני המשפחה בארוחה עם מנה אחת, ובמקרה שכזה אין שום דבר רע בלהציע חלופות למי שרוצה – כל עוד הן לא דורשות מכם הרבה מאמץ במטבח.
 
אם הילד שלכם לא אוהב את האוכל שכל המשפחה אוכלת, תוכלו להציע לו חלופה זריזה כמו מרק שכבר יש לכם מוכן עבורו, קערת דגנים ללא תוספת סוכר, יוגורט עם חתיכות פירות או כריך עם חמאת בוטנים – כולם בריאים. הדבר העיקרי זה שהילד יאכל, וזה לא חייב להיות מה שכולם אוכלים, לפחות לא בשלב הזה.
איך להתגבר על בעיות אכילה של ילדים: ילד אוכל ברוקולי עם עיניים עצומות

5. הפעוט שלכם נמנע מבשר, ואתם חוששים שהוא לא מקבל מספיק חלבון

פעוטות יכולים להיות בררניים מאוד בנוגע להרבה דברים – לא רק אוכל. אך "כל מה שקשור לאוכל הופך לשדה קרב מכיוון שההורים משערים שהם יודעים איזה סוג מזון הפעוט שלהם אמור לצרוך", מסביר ד"ר ספטן דניאלס, רופא ילדים מבית החולים לילדים בסינסינטי וחבר בוועדת האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים ותזונה.
 
קחו צעד אחורה; כל עוד הילד שלכם ממשיך לגדול ולהתפתח נורמלי, הוא בסדר. הוא עדיין מקבל חלבון ממזונות אחרים, אפילו כשהצלחת שלו מצומצמת. אם אתם מודאגים, תוכלו להגביר את כמות החלבון שהילד שלכם צורך בעזרת חמאת בוטנים או סוגים שונים של שעועית. לא משנה מה, אל תצעקו ואל תעשו בלגן בארוחה כשהילד מסרב לאכול, מאחר שזה רק ימנע ממנו לרצות לשבת לאכול ולשתף פעולה סביב השולחן בעתיד.

6. הפעוט שלכם אוכל חטיפים בריאים יחסית אך לא מתיישב לארוחות גדולות

מאחר שלפעוטות יש קיבה קטנה, רמת התיאבון שלהם נמוכה יותר משלנו, אך אתם לא צריכים להגביל את כמות החטיפים הבריאים שהם מקבלים, זאת מכיוון שיש להם תפקיד חשוב ביומו של הילד. "חטיף בין ארוחת בוקר לארוחת צהריים ועוד אחד בין ארוחת צהריים לארוחת הערב הוא בסדר גמור", אומרת באוור. עם זאת, אם הילד מנשנש סביב השעון, סביר להניח שזו הסיבה לכך שהוא לא מתיישב לאכול בארוחה, ועל אף שיתכן כי מצבו מושלם מבחינה תזונתית, ככל הנראה הייתם רוצים ללמד אותו הרגלים טובים יותר שנוגעים לארוחות.
 
אז מה אפשר לעשות? הקדישו תשומת לב לא רק לתדירות של החטיפים, אלא גם לכמות ולמגוון שאתם מגישים לילדכם. באוור מציעה למשל להביא לילד 4 קרקרים עם חמאת בוטנים או קצת גבינה עם חופן ענבים. "אם הילד שלכם טוען שהוא רעב כשעה אחרי שאכל חטיף שכזה, הציעו לו ירקות חתוכים עם מטבל, ואז תגלו האם הוא באמת רעב או האם הוא אוכל מתוך הרגל," היא מוסיפה.

7. התזונה של הילד במסגרת משפיעה לרעה על הארוחות שלו

בין אם הילד שלכם בגן ובין אם הוא בבית ספר, עליכם ליצור לגננת או לעצמכם רשימה מסודרת עם מאכלים שאין בעיה שיצרוך מהם כחטיף במהלך היום. לדוגמה, גזר חתוך או מלפפון עם רוטב או חומוס יכולים להיות חטיפים נהדרים שלא משביעים יתר על המידה. הנה עוד כמה טיפים שד"ר באוור מציעה:
  • ארזו לילדיכם חתיכות תפוח עם חמאת בוטנים או שקדים שיוכלו לנשנש מהם כשיהיו רעבים אחרי ארוחת הצהריים.
  • הימנעו ממזונות שמכילים עמילן, אשר ממלאים את הקיבה יתר על המידה.
  • אל תציעו לילדים מיץ ממותק (שמכיל קלוריות עודפות) בשעות שבין ארוחת הצהריים לארוחת הערב, ותנו להם לשתות רק מים.
איך להתגבר על בעיות אכילה של ילדים: ילד אוכל קרקרים עם גבינה

8. הילד שלכם לא מוכן לנסות מאכלים "של גדולים"

בעוד שמזון לתינוקות הוא לא רע עבור ילדיכם, הם בהחלט זקוקים ליותר ממה שיש לו להציע, במיוחד כשהם כבר הופכים לפעוטות. עליכם קודם כל להבין למה הילד שלכם מסרב להרחיב את אופקי התזונה שלו, כשד"ר בהאטיה מציע ראשית לשאול את עצמכם האם זה עניין של טעם, מרקם, או אולי פחד ממשהו לא מוכר.
 
לא משנה מה הסיבה, עליכם להיות סבלניים ולהתמיד במה שאתם עושים. המשיכו להציע לילדכם מזונות חדשים עד ליום שבו יסכים, ותוכלו אפילו לשבת יחדיו כמשפחה ולאכול את אותה מנה – לפעמים זה עובד כמו קסם. אם זה כבר יוצר בעיה רצינית, מומלץ לפנות לרופא ואף לפסיכולוג ילדים כדי לטפל בבעיה שנוצרה.

9. הילד שלכם אוכל רק ממתקים ואוכל לא מזין

עוגות, עוגיות וממתקים לא צריכים להיות חלק משגרת התזונה של ילדיכם, כך אומר ד"ר דניאלס. מספיק לצרוך מהמאכלים האלה פעם בשבוע ולא יותר מכך. חשוב גם לציין ששימוש בממתקים כפרס אחרי שהילד מסיים ארוחה שלמה זה גם רעיון גרוע. "זה יוצר מצב שבו חלק מהמזונות – לרוב אלו שפחות בריאים – הופכים להיות מושכים עוד יותר בעיניו של הילד," כך מסביר ד"ר דניאלס.
 
כדי לטפל בבעיה הזו עליכם לשים לב לסימני הרעב של ילדכם ולספק לו מזון איכותי יותר כשהוא רעב, אך עוד לפני זה אתם צריכים להגדיר מחדש מה זה קינוח; במקום ממתקים ועוגיות, הציעו פירות או מעדן. חטיפים כמו בייגלה, פופקורן ללא תוספות או שייק פירות יכולים למשוך ילדים לא פחות מחטיפים אחרים ופחות מזינים. המעבר לחטיפים בריאים שכאלה לא יהיה קל, וידרוש מכם התמדה ותקיפות. יהיה לכם קל יותר אם תפסיקו לקנות באופן מוחלט חטיפים שאינם בריאים, כך שלא יהיו כלל בבית.
 
אם הילד שלכם לא מסיים או אפילו מתחיל ארוחה ללא הבטחה לקינוח שהוא אוהב, אל תעשו מזה עניין. אתם צריכים רק להציע מזון בריא, והילד שלכם יחליט כמה ממנו הוא יאכל. בסופו של דבר הרעב – לא ההבטחה לקינוח – זה מה שיגרום לו לאכול.

10. אתן מניקות את התינוק שלכן אך לא מצליחות לשנות את הרגלי התזונה הרעים שלכם

גם זו נחשבת לבעיה תזונתית עבור הילדים, וברור שלאימהות קשה לתכנן מראש את כל הארוחות שלהן כשהן עסוקות בהנקות ובכלל בטיפול בתינוק. "אם אתן מחכות לרגע שתתפנו לאכול או שתהיו רעבות, כשאותו רגע יגיע אתן תאכלו כל דבר שתמצאו סביבכם", כך מציינת באוור, וכמובן שבדרך כלל זה לא יהיה משהו בריא או מזין עד כדי כך. "השקיעו מעט מחשבה ודאגו שיהיו לכם אפשרויות לשלוש ארוחות ביום – בוקר, צהריים וערב – וכן חטיפים בריאים ביניהם, וערכו רשימת קניות בהתאם.
 
כלל אצבע טוב הוא לא להעביר יותר מ-4-5 שעות בלי ארוחה או חטיף, כך מציעה באוור. הארוחות שתכינו לא חייבות להצריך מכם הרבה זמן; ארוחת בוקר יכולה להיות קערת דגנים עם בננה, בצהריים אפשר לאכול כריך חיטה מלאה עם חזה עוף לצד גזר וצ'יפס אפוי, ובערב תוכלו לאכול דג מטוגן עם בטטה ותרד. בנוסף, אל תשכחו לשתות מים – הנקות דורשות הרבה נוזלים. 
 
אפשרויות מומלצות לחטיפים בין הארוחות הן פריכיות אורז, גבינה, קרקרים ופירות. תרגישו חופשי ליהנות גם מקינוח טעים אחרי הארוחה, כמו גלידה למשל – אל תשכחו שאתן עדיין אוכלות בשביל שניים.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.