print header

איך תקווה משפיעה על בריאותכם ו-7 דרכים לאמץ אותה

בכל נפש מסתתרת להבה של תקווה וגודלה משתנה בין אדם לאדם. אצל חלק היא קיימת במלואה גם בזמנים קשים בזכות אמונה, ואצל אחרים היא דועכת וקטנה בגלל קשיים שמפילים עליהם החיים. "כשאנחנו מתמודדים עם אתגרים רבים בו זמנית בתחומי כלכלה, בריאות, סגנון חיים ומערכות יחסים, לא נדיר שעלינו לעבוד קשה בשביל תקווה", כך אומרת ד"ר דיאנה ברכר, פסיכולוגית קלינית ומומחית לפסיכולוגיה חיובית מאוניברסיטת ריירסון שבטורונטו. כיום, בצל מגפת הקורונה, אנו מתמודדים עם האתגרים האלה מדי יום, ולכן סביר להניח שגם התקווה שלכם לימים טובים יותר קצת דעכה, אך מומלץ שתבעירו אותה מחדש, כי מתברר שהיא מועילה מאוד לבריאותכם. בואו לגלות למה כדאי לכם לשמור על תקווה ואיך לעשות את זה ב-7 דרכים פשוטות ויעילות.
 

איך תקווה משפיעה על הבריאות?

במחקר שנערך בשנת 2019  באוניברסיטת רוקפלר שבניו יורק, נמצא כי אנשים אופטימיים שיש להם תקווה גדולה לעתיד היו בעלי תוחלת חיים ארוכה יותר ב-11-15% מאלו שהיו פסימיים ונטולי תקווה, והם למעשה הגדילו את סיכוייהם להגיע לגיל 85 ומעלה באופן משמעותי. "המחקר הזה בהחלט מעיד על כך שאנשים אופטימיים הם בריאים יותר ובעלי סיכוי גבוה יותר לחיות זמן רב; הם מפתחים פחות מחלות כרוניות, ובייחוד מחלות לב וכלי דם", כך אומרת ד"ר קלודיה טרודל-פיצג'רלד, חוקרת ופסיכולוגית קלינית מבית הספר לרפואה T.H Chan שבאוניברסיטת הרווארד. 
איך תקווה משפיעה על הבריאות וכיצד לאמץ אותה: איש מחזיק קרטון עם פרצוף מחייך מול פניו
ד"ר טרודל פיצג'רלד מוסיפה ואומרת שבאופן כללי, אנשים אופטימיים נוטים לעשות יותר פעילות גופנית, לאכול בריא יותר ולעשן פחות, כשכל אלה גורמים שמועילים לבריאות. "יש גם ראיות לכך שאופטימיות מקושרת לסיכון נמוך יותר לסבול מיתר לחץ דם והשמנת יתר, ולכן היא מסייעת להפחית את הסיכוי למות בטרם עת בשל מחלות כרוניות". 
 
אתם בטח כבר יודעים שלחץ עלול לגרום לאנשים לעשן יותר או שתחושת דכדוך עלולה לגרום לכם לאכול מאכלים משמינים ומזיקים, ומכל אלה ניתן להימנע בעזרת גישה אופטימית ותקווה לעתיד טוב יותר. אך איך מפתחים ומאמצים תקווה שכזו גם כשנראה שהכול אבוד? למומחים לפסיכולוגיה חיובית יש כמה טיפים לתת לכם ושיהפכו אתכם עם הזמן לאנשים אופטימיים יותר.

1. קחו שליטה על חייכם

הפסיכולוג שיין ג'. לופז תיאר את התקווה כך: אמונה שהעתיד יהיה טוב יותר מההווה, יחד עם האמונה בכך שיש לכם את הכוח להפוך אותו לכזה. "זה אומר שאתם שולטים על עתידכם ולא גורמים חיצוניים. בעוד שיש דברים שאינם בשליטתכם, כמו למשל מגפת הקורונה, מאחר שהחיסונים זמינים לכולם, יש לכם את האפשרות לקבל חיסון וכך אם תהיו חולים, המצב יהיה תחת שליטה", כך אומרת ד"ר ברכר.
 
אף על פי שתחושות חוסר התקווה מציפות אתכם והן אמיתיות, ד"ר ברכר ממליצה שלא לחשוב על מה שאינו בשליטתכם, אלא על מה שכן, וזה יכול להשפיע באופן חיובי עליכם ועל האחרים שסביבכם. "יש אנשים שבוחרים גם לפעול גם למען אחרים, למשל לעזור לשכנים או לחברים שנאבקים בדבר מה, ועל ידי כך הם מרגישים אופטימיים יותר מכיוון שהצליחו לשפר את חייו של אדם אחר, מה שמפיח בהם יותר תקווה גם לעתידם", אומרת ד"ר ברכר.
איך תקווה משפיעה על הבריאות וכיצד לאמץ אותה: אנשים מטפסים על הר

2. הסתכלו על חצי הכוס המלאה

כשאנשים מתמודדים עם מצב קשה, הם לעיתים קרובות חושבים על הדרכים שבהן התגברו על אתגרים דומים בעבר. עם זאת, האסטרטגיה הזו לא תמיד אפשרית, כשלצורך העניין נציין שוב את המגפה הנוכחית, שלא חווינו דבר כמותה בעבר. "דרך אחת להישאר אופטימיים בימינו היא לרכז את תשומת לבנו בחדשות טובות, כמו החיסונים שניתנים לכלל האזרחים", כך אומרת ד"ר ברכר.
 
בנוסף, חשבו על העובדה שיש לנו הרבה מזל שהמגפה הזו התרחשה בימינו אנו ולא לפני 20 שנה למשל. בעבר לא הייתה לרובנו האפשרות לעבוד מהבית כמו היום, או לשמור על קשר בעזרת שיחות וידאו עם בני המשפחה והחברים. יחד עם זאת, המגפה הזו אפשרה לנו לבלות זמן רב יותר עם המשפחה הגרעינית והילדים, וגם אם היום אתם מרגישים שזה מכביד עליכם, בעתיד אתם אולי עוד תגידו תודה על חלק מהזמנים האלה.

3. התעלמו מחדשות רעות ושליליות

כדי לשמוע חדשות טובות, אתם לא חייבים לצפות בשידורי החדשות מדי ערב, שאם להודות באמת, כוללים בעיקר חדשות רעות. תהיו בטוחים שחדשות רעות תמיד יהיו ולא ייפסקו, ואילו חדשות טובות הן נדירות, אך סביר מאוד להניח שתשמעו עליהן גם מחברים ואתרי אינטרנט – כמו בא במייל. לכן העדיפו לצרוך את החדשות שלכם מגורמים שאתם סומכים עליהם שמטרתם היא לעודד את הנפש ולא רק להכביד עליה.
 
"עלינו להגביל את החשיפה שלנו לחדשות שליליות, מכיוון שהן גורמות לנו לחוש פגיעים, לחוצים ועצובים יותר. זה בסדר לא לצפות בטלוויזיה ולא לקרוא עיתון למשך מספר ימים, אם אתם מרגישים שהמצב הנפשי שלכם דורש זאת", כך ממליצה ד"ר ברכר.
איך תקווה משפיעה על הבריאות וכיצד לאמץ אותה: אדם משתמש בטאבלט

4. אמרו תודה על כל דבר אפשרי

בין אם תכתבו את זה במחברת ובין אם תחשבו זאת בראשכם, ד"ר טרודל-פיצג'רלד מציעה להגיד תודה על כל דבר שיש לכם, כשהיא מציינת שמחקרים מראים כי אמרת תודה באופן קבוע – יחד עם שמירה על גישה אדיבה לאחרים – מגבירה את רמת האושר שלנו ומעודדת אותנו להיות אופטימיים. "זה עובד על ידי כך שאנחנו מזכירים לעצמנו שעדיין קורים דברים טובים, גם בזמנים אפלים", היא אומרת.
 
ד"ר ברכר מסכימה ומציינת כי בני האדם נוטים להיות שליליים באופן טבעי, לכן זה קשה לפעמים. "המוח שלנו מחווט בצורה כזו שנקדיש הרבה יותר תשומת לב לסכנות ובעיות שמשפיעות על יכולת ההישרדות שלנו, ולכן נדרש מאיתנו מאמץ פעיל לשמח את עצמנו ולספק לעצמנו תקווה לעתיד", היא אומרת. 
 
על כן, אמרת תודה היא לא פעולה אינסטינקטיבית, אלא דורשת מאיתנו מאמץ פעיל וקבוע, וכדי להתחיל מנהג של אמרת תודה, ד"ר ברכר ממליצה לשאול את עצמכם 3 שאלות מדי יום:
  • אילו דברים טובים קרו לי היום?
  • מה היה תפקידי בקיומם של הדברים הטובים האלה?
  • מה זה אומר עלי – שקרו לי אותם דברים טובים?
"נהיה הרבה יותר קל להבחין בדברים הטובים שקורים לכם מדי יום כשאתם מתאמנים על השאלות האלה. זה יעזור לפעול נגד הנטייה לחשיבה שלילית", אומרת ד"ר ברכר.

5. האשימו את המזל הרע

בספר "אופטימיות נלמדת" של ד"ר מרטין סליגמן, ממייסדי הפסיכולוגיה החיובית, האופטימיות מוגדרת כמעין הסבר שאנשים משתמשים בו כדי להבין למה דברים טובים ורעים מתרחשים בחיים. ד"ר סליגמן כתב שאדם פסימי יכול ללמוד כיצד להיות אופטימי, פשוט על ידי מחשבה מחדש על הדרך שבה הוא מגיב למצוקות בחייו. 
 
לדוגמה, ד"ר סליגמן מצביע על כך שאנשים אופטימיים נוטים להאמין כי אירועים שליליים הם זמניים בלבד ומאשימים נסיבות חיצוניות, בעוד שאנשים פסימיים נוטים להאמין כי אירועים שליליים עם נצחיים ונוצרו בגללם. בנוסף, כשאדם אופטימי נכשל, הוא רואה בכך כישלון רק בתחום ספציפי וחוזר במהירות לעלות על הסוס, בעוד שאדם פסימי מאמין שכישלון בתחום אחד מעיד על כישלון בכל תחום אחר בחיים, ושוקע עקב כך לתחושות שליליות.
 
"אם משהו משתבש ואתם חושבים שזה באשמתכם, סביר להניח שלא תהיו אופטימיים, אך תוכלו להגיד לעצמכם שזה פשוט מזל רע, וזה יעזור לכם לפתח תקווה גדולה יותר להמשך. בנוסף, עליכם להתייחס לכל מקרה לגופו, ולא לתת לכישלון בתחום אחד להכתיב את תחושתכם בנוגע לכל שאר התחומים שבחייכם", כך ממליצה ד"ר ברכר.
איך תקווה משפיעה על הבריאות וכיצד לאמץ אותה: גזרי נייר בצורת אנשים ומעל אחד מהם יש ענן עם ברק

6. העבירו את זמנכם עם אנשים אופטימיים ומלאי תקווה

סביר להניח שאתם מכירים לפחות אדם אחד שתמיד מחייך ומסתכל על הצד החיובי של כל דבר. באותה מידה, סביר להניח שאתם מכירים לפחות אדם אחד ששואב מכם אנרגיה ומאכיל אתכם בתחושות שליליות. עליכם לבחור בקפידה את האנשים שאיתם אתם מעבירים את זמנכם, במיוחד בזמנים קשים שבהם אתם זקוקים לתמיכה ולנקודת מבט חיובית על החיים.
 
ערכו שיחת טלפון עם אדם שאתם יודעים שאכפת לו מכם ושיכול לעודד את מצב רוחכם בזמנים שאתם זקוקים לכך. אפילו אם לא תוכלו להיפגש פנים מול פנים, זה בהחלט יעזור להסיח את דעתכם מהדברים שאינכם מעוניינים לחשוב עליהם, וישאיר אתכם עם טעם טוב שיסייע לכם לראות שיש דברים טובים בחיים.
 
בנוסף, בכל מצב חברתי שאתם מצויים בו – כולל ברשתות החברתיות – שאלו את עצמכם האם האדם או הקבוצה שאיתם אתם באים במגע גורמים לכם להרגיש טוב יותר בנוגע לעתידכם או לא. עשו את הבחירות שלכם בהתאם, ואם אתם רואים שאתם צריכים להפסיק להיות בקשר עם אדם מסוים, אל תחששו לעשות זאת.

7. פתחו ציפיות לזמנים טובים יותר

מה הייתם רוצים לעשות ברגע שתחלוף לחלוטין מגפת הקורונה? האם יש דבר מה שאתם מצפים לו יותר מכל? דמיינו את הדבר הזה לפרטי פרטים, וזה יגרום לכם לפתח הרבה יותר תקווה בנוגע לעתיד. "לדוגמה, אתם יכולים לדמיין פגישה של כל בני המשפחה המורחבת שלכם במקום ציבורי, ולחשוב על רשימת המוזמנים, המיקום, המוזיקה שתהיה שם וכדומה", כך אומרת ד"ר טרודל פיצג'רלד.
 
הידיעה שהמגפה לא תמנע מכם לעד לפגוש את האנשים שאתם אוהבים או לעסוק בפעילויות שחשובות לכם תפיח בכם תחושה טובה, וזו למעשה התקווה שאתם מייחלים לה. זה כמובן יכול להיות גם כל דבר אחר, כמו טיול בחו"ל או עבודה חלומית שתעסקו בה ברגע שיתאפשר לכם. לא משנה מה זה, תמיד ישנו פרק נוסף בחיים שמצפה לבוא ושיכול לשנות אותם לחלוטין.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.