print header

כדאי לדעת: אלו סוגי הצוואות הנפוצים והטעויות שחשוב להיזהר מהן

צוואה היא מסמך מוכר חוקית ומשפטית, שלכל אדם מומלץ לערוך כדי להבטיח שאחרי מותו עזבונו יחולק לפי צו מצפונו. כדי לעזור לכם להבין יותר טוב את דיני הצוואה המרכזיים בישראל, מה סוגי הצוואות המוכרים משפטית, מאילו טעויות יש להימנע בעת כתיבת צוואה, מה התהליך שנדרש כדי להוציא לפועל צוואה של אדם קרוב ובמי עליכם להיעזר לשם כך – הכנו לכם את המדריך המקיף הבא.

מהי צוואה ומה הם סוגי צוואות המוכרים בישראל?

מדינת ישראל מכירה בזכותו של אדם להחליט על כל הסדר חוקי שיקבע מה יעלה בגורל רכושו לאחר פטירתו. הסדר זה הוא כמובן הצוואה, אותה באופן עקרוני אדם יכול לשנות כרצונו כל עוד הדבר אפשרי, ואלו 4 הסוגים המרכזיים שמומלץ להכיר:
 
סוגי צוואות: כתיבת מסמך
צוואה בעדים – מסמך כתוב (בכתב יד או מודפס) שנושא את תאריך כתיבתו ונחתם, בכתב יד ובמועד הוצאתו, בידי המצווה ושני עדים. זהו סוג הצוואה הנפוץ וכן המומלץ ביותר – ובמרבית הפעמים הוא נעשה במשרד עורכי דין, כשהעו"ד נחשב גם כעד ולרוב מסייע לניסוח של הצוואה בהתאם לרצון האדם ולהוראות החוק.
 
צוואה בפני רשות – צוואה הנאמרת בעל פה או מוגשת בכתב בפני גורמים משפטיים מסוימים, שמוגדרים בחוק כ"רשות" וביכולתם לאשר את ירושתו של אדם. גורמים אלו יכולים להיות: שופט, רשם לענייני ירושה, נוטריון או חבר בית דין דתי. לגבי צוואה שכזו, הנחשבת נדירה יחסית, נערך פרוטוקול משפטי והגורם המייצג את הרשות מאשר אותה בחתימתו.
 
צוואה בעל פה / צוואת שכיב מרע – צוואה זו נעשית רק כשהאדם המצווה נמצא על סף מוות, ואז עליו להכתיב את צוואתו בפני שני עדים. על העדים לרשום את צוואת האדם בזיכרון דברים שכולל את תוכן הציווי, התאריך והנסיבות שהובילו לעריכת צוואה שכזו. לאחר מכן, על העדים להפקיד את הצוואה אצל הרשם לענייני ירושה, כדי להוציאה לפועל לאחר מות המצווה.
 
צוואה בכתב יד – זהו מסמך הכתוב כולו בידי המצווה בלבד, חתום בחתימתו ונושא את תאריך עריכתו. לרוב מסמך שכזה לא ייחשף ולא ייבדק על ידי עורך דין עד לאחר מותו של המצווה, ולכן אם המצווה אינו בקיא בשפה המשפטית בעת כתיבת צוואתו, ישנו סיכון שהיא לא תהיה תקפה ותבוטל על ידי בית משפט, כלומר רצונו יבוטל ועלול להיות מוחלף בחוקי הירושה על פי דין.
 
במסגרת עריכת כל סוג צוואה רשאי אדם, אם רצונו בכך, להדיר חלק מקרוביו מצוואתו, לתעדף אדם מסוים על אחר, או להעביר את רכושו לכל מוסד או גוף המאוגד כדין. יש לציין כי כל אדם יכול להתנות בצוואתו תנאים ליורשים, שרק אם יעמדו בהם יקבלו את הרכוש. עם זאת, כדאי לדעת כי ישנם מקרים שבהם בית משפט פסל תנאים שאדם הציב בצוואתו מטעמים שונים – למשל, אם הם נגדו עקרונות מוסריים.

טעויות נפוצות בעת כתיבת הצוואה

אם נפל פגם מסוים בצוואה כתוצאה מטעות – אפילו אם היא קרתה בתום לב או חוסר הכרות עם המונחים המקובלים – יכול בית משפט להורות על ביטולה או על קיומה החלקי בלבד. כדי שתוכלו להימנע מהמקרים האלו, אנחנו מביאים בפניכם כמה טעויות נפוצות שיש להיזהר מהן:
 
נוכחות נהנים – לאף אחד מן הנהנים מהצוואה, כלומר אלו שעורך הצוואה מוריש להם את רכושו, אסור להיות נוכח בעת כתיבת הצוואה או לקחת חלק פעיל כלשהו, במישרין או בעקיפין, בכתיבת או עריכת הצוואה.
 
אי צירוף חוות דעת רפואית – טעות רווחת - במיוחד כשהאדם שעורך את הצואה מבוגר מאוד, חולה או בעל מוגבלות קוגניטיבית - היא אי צירוף חוות דעת רפואית. חוות הדעת עוזרת לקבוע כי כותב הצוואה היה כשיר וצלול מספיק על מנת לערוך אותה, ובכך היא מונעת טענות על כשירותו של המוריש.
 
פגמים טכניים – פגמים קטנים שלדעתכם הם חסרי משמעות יכולים להתגלות כבעייתיים ולגרום לספק בנוגע לחוקיות הצוואה. למשל: 
  • אי כתיבת תאריך עריכת צוואה, או לחלופין כתיבת תאריך שגוי.
  • חסרה אחת או יותר מהחתימות של 2 העדים שאמורים לנכוח בחדר בעת כתיבת הצוואה (חתימה אחת איננה מספקת). 
  • בכל מה שנוגע לצוואה הכתובה בכתב יד, החוק אומר שעל כל הצוואה להיות כתובה בכתב ידו של המצווה ולא ניתן להסתפק רק בחתימתו בתחתית מסמך מודפס.

מילות סיכום

צוואה, כפי שאתם ודאי הבנתם, היא עניין שיש להתייחס אליו ברצינות על מנת שהיא תתממש באופן הראוי והנכון. יש להבין שצוואה, מלבד היותה סיכום רצונותיו של המצווה לאחר מותו, היא גם בסופו של דבר מסמך משפטי שצריך להיות בעל תוקף חוקי ומאפיינים מוגדרים כדי להיות מוכר על ידי בית המשפט. לכן, פנייה לעורך דין שיבטיח ניסוח ברור, תקין וכשיר של הצוואה, על פי כללי החוק, היא הכרחית על מנת למנוע סכסוכי ירושה ופסילות משפטיות שונות.
 

מעוניינים להתייעץ עם עורך דין ללא התחייבות? מלאו פרטים בטופס המצורף:

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.