maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

טיפים לשמירה על טריות הלחם למשך זמן ארוך

 לחם הוא מוצר בסיסי שקיים בצורות שונות, עשוי מסוגי קמחים שונים ומהווה חלק בלתי נפרד מתזונתם של אנשים רבים בעולם. יש אנשים שאופים את הלחמים והמאפים שלהם בעצמם ואחרים קונים אותם ברשתות השיווק השונות, אך לכולם יש את אותה הבעיה; השמירה על טריותם וטעמם למשך הזמן הארוך ביותר. בדרך כלל לאחר 24 שעות מרגע סיום תהליך האפייה, הלחם מאבד את פריכותו וטעמו, והרבה מאוד אנשים פשוט מקבלים את המצב הזה במקום להבין שיכול להיות שהם מאחסנים אותה בתנאים לא מתאימים. לכן אספנו עבורכם מספר שיטות שיסייעו לכם לשמור על טריות הלחם שלכם למשך זמן ארוך יותר מהרגיל, וכן מגוון רעיונות בנוגע למה שאפשר לעשות עם לחם שנשאר בחוץ ואיבד את טריותו.
 
שמירה על טריות הלחם: לחמים למכירה על מדף בחנות
 

2 דרכים ו-5 שיטות לשמור על טריות הלחם

אחסון במזווה

זוהי השיטה המוכרת ביותר לשמירת טריות הלחם על המדף או במזווה, וכדי שהיא תהייה כמה שיותר יעילה צריך לדעת באילו סוגי עטיפות כדאי להשתמש, ולאילו סוגי לחמים.

שיטה מספר 1: שקיות או עטיפות שונות

 
  • שקיות פלסטיק: כאשר קונים לחם במרכולים לרוב הוא יגיע ארוז בשקית ניילון או שאתם תכניסו אותו לשקית פלסטיק כלשהי. במקרים שכאלה כאשר מסיימים לאכול את כמויות הלחם הרצויות, יש לוודא שהשקית סגורה היטב לאחר השימוש. את הלחם יש להניח על המדף או במזווה וכך הוא יכול לשמור על טריות מרבית למשך כ-2-3 ימים. יש לשים לב ששיטה זו לא מתאימה ללחמי ארטיזן, מחמצת או לחם שנאפה באפייה ביתית, מכיוון שלחמים אלו לא מכילים חומרים משמרים ופעולת התסיסה עדיין מתרחשת ברמה נמוכה וגורמת לפעולת הזעה (כמו לחות) של הלחם בשקית מחוסר אוויר - כתוצאה מכך נוצרות טיפות מים שמרטיבות את הלחם ומזרזות את תהליך העיפוש. 
  • שקיות נייר או בד: עטיפת הלחם בשקיות אלו, מעבר להיותה בחירה חסכונית, פשוטה ואקולוגית, היא גם מומלצת משום שהיא לא מאפשרת לאוויר היבש לחדור פנימה ולגרום לייבוש של הלחם, ובכך שומרת עליו לח ופריך. שקיות הנייר או הבד אף עוזרות במניעת תהליך הזעת הלחם המוביל להיווצרות עובש, ושימוש בהן הינו מתאים כמעט לכל סוגי הלחמים.
 
שמירה על טריות הלחם: לחם פרוס עם עובש בתוך שקית ניילון

שיטה מספר 2: קופסת לחם מעץ או פח

אחת מהדרכים היעילות לשמור על טריות הלחם מחוץ להקפאה, היא אחסונו בקופסת עץ או פח עם מכסה מתאים המאפשר יציאת אוויר וגזים מתוך הקופסה. אם אתם רוצים לספק ללחם הגנה כפולה, כדאי לכם לעטוף אותו בשקית בד או נייר כשהוא בתוך הקופסה הזאת. את הקופסה יש להניח במקום מוצל, יבש ולא חם מדי.

 

טיפים, הערות והארות לשמירת טריות הלחם ללא הקפאה:

  • אין לאחסן לחם מעל המקרר, מכיוון שהחום אשר נפלט מחלקו האחורי של עולה למעלה ומייבש את הלחם. אותו חום גורם גם לעיבוי בשקית שמוביל לרטיבות שמזרזת את תהליך היווצרות העובש.
  • לחם שלם יש לחצות במרכזו ולהתחיל את פריסתו מהחלק הפנימי של הלחם לכיוון אחד מהצדדים, ולא להתחיל לפרוס מהקצה אל הקצה השני. כך תוכלו לחתוך כמה פרוסות שתרצו ובסיום הפריסה, חברו את שני החלקים יחד כשהאזור הרך של כל חצי יוצמד אחד אל השני על מנת למנוע חדירת אוויר יבש אל החלק החשוף. לאחר מכן הכניסו את 2 חתיכות הלחם לאחסון כשהן צמודות (בתוך שקית או קופסה) עד לשימוש הבא.
  • אין לאחסן לחם בכל אחת משיטות האריזה במקום חם מדי ו/או חשוף לשמש ישירה.
  • את הלחם יש לשמור במקום מוצל ויבש.
  • לא מומלץ בשום שלב לאחסן לחם במקרר, פעולה זו מזרזת עד פי 6 את היווצרות העובש, וגורמת ללחם לאבד את טעמו ומרקמו. 
  • ניתן לרענן לחם מעט יבש ו"להשיבו לחיים" בעזרת השיטה הבאה שתוכלו ללמוד כאן.
 
שמירה על טריות הלחם: לחם בתוך תיבת לחם

אחסון בהקפאה

אחסון הלחם במקפיא נחשב לשיטה היעילה ביותר מבין כל השאר, וגם לה מספר דרכים טובות וקלות ליישום שיעזרו לנו לשמור על הלחם שלנו טרי לאורך זמן.

שיטה מספר 3: עטיפת הלחם בניילון כפול

אם בחרתם לאחסן לחם במקפיא, כדאי לעטוף אותו בניילון כפול על מנת למנוע חדירת ריחות לא נעימים וכדי למנוע היווצרות גושי קרח על גבי הלחם.

שיטה מספר 4: לא להקפיא כיכר לחם שלמה

הסיבה שבגינה לא מומלץ לשמור כיכר לחם במקפיא נובעת מהעובדה שמאוד קשה, עד כמעט בלתי אפשרי, לפרוס לחם קפוא. הפעולה הזו מסוכנת מכיוון שמרכז הלחם הוא אזור שמכיל מעט נוזלים שקופאים והופכים לגוש קרח שעלול לגרום להחלקת הסכין בעת הפעלת לחץ, ומשם הדרך לפגיעה לא מכוונת קצרה. בנוסף, אם ברצונכם לאכול רק כמה פרוסות מהלחם, יהיה עליכם להפשיר את כל הכיכר, פעולה שתגרום להתחלה של התיישנות הלחם מחדש, ושלאחריה גם לא מומלץ להקפיא שוב את מה שיישאר. לכן הקפיאו כיכר שלמה רק אם יש בכוונתכם לאכול את כולה כשתצטרכו, אך תמיד עדיף לאחסן את הלחם בפרוסות, מה שמוביל אותנו היישר אל השיטה היעילה הבאה.

שיטה מספר 5: הקפאה בפרוסות

הקפאת לחם בפרוסות היא הדרך הטובה ביותר לשמירת טריות הלחם לאורך זמן, וזאת משום שעל מנת לאכול מספר פרוסות של לחם, אין לכם צורך להפשיר את כל הכיכר, אלא רק להוציא את הכמות המבוקשת. להלן טיפים שיעזרו לכם לעשות זאת ביעילות:

אחסון כמה פרוסות בשקיות עם פס סגירה (זיפלוק)

שקיות עם פס סגירה הן מוצר שנמצא בשימוש יומיומי אצל משפחות רבות, ועל מנת לאחסן פרוסות לחם בשקית שכזו תצטרכו להיעזר בקשית פלסטיק פשוטה ולבצע את הפעולות הבאות.

1. הכניסו את פרוסות הלחם אל השקית וסדרו אותן אחת על גבי השנייה, לא יותר מ-3-4 פרוסות - תלוי בגודל השקית.

2. הכניסו חצי מאורך קשית השתייה לשקית וסיגרו את השקית כמה שאפשר מבלי להוציא אותה.

3. איחזו את השקית באזור פס הסגירה, הכניסו את הקצה של הקשית שנמצא בחוץ אל תוך הפה ושאבו את האוויר מתוך השקית ליצירת ואקום.

4. הוציאו תוך כדי שאיבה את הקשית וסיגרו במהירות את פס האטימה.

5. עכשיו כשהשקית מכילה כמות קטנה של אוויר ואטומה, הכניסו אותה למקפיא עד לשימוש.

שמירה על טריות הלחם: אריזת לחם בשקית עם ואקום

אחסון פרוסות לחם עם חציצה

כאשר מקפיאים לחם פרוס כגוש אחד הפרוסות נדבקות אחת אל השנייה, וכאשר רוצים להפריד אותן הן לעיתים נשברות או מתפוררות. לכן רצוי להשתמש בשיטה הבאה, שתיתן לכם אפשרות להקפיא כיכר לחם פרוס כיחידה אחת אך עדיין תאפשר לכם להפריד כמה פרוסות שתרצו ברגע שתצטרכו:

1. קחו ניירות אפייה וחתכו אותם בגודל שווה כך שהם יהיו קצת יותר גדולים ממתאר הפרוסות.

2. הוציאו את פרוסות הלחם מהשקית בה הן נמצאות, ובין כל שתי פרוסות הניחו נייר אפייה.

3. החזירו את הלחם עם שכבות הנייר אל תוך השקית - מומלץ להוציא את האוויר ממנה אך לא חובה - והכניסו אותה אל המקפיא עד השימוש.

4. כאשר תרצו מספר פרוסות לחם, פשוט הוציאו את הכמות אותה אתם רוצים בקלות על ידי הפרדתן מבלי שידבקו אחת אל השנייה.

5. את הניירות שהוצאתם הניחו בצד לייבוש (הן יהיו מעט לחות בתחילה), וכך תוכלו להשתמש בהן שוב בכיכר הלחם הבאה שתרכשו.

שמירה על טריות הלחם: כיכר לחם חתוכה לשניים

טיפים, הערות והארות לשמירת טריות הלחם בהקפאה:

  • לא מומלץ להקפיא מחדש לחם שכבר הופשר.
  • הקפאת לחם ששהה בחוץ מספר שעות או ימים והתייבש, או שהמרקם שלו כבר לא רך, לא תגרום לו להיות טרי מחדש לאחר שתפשירו אותו. הוא ייצא יבש ובדיוק באותו מרקם כמו שהיה לו כשהכנסתם אותו למקפיא.
  • משך הזמן המרבי המומלץ עבור לחם במקפיא הוא בין חודשיים לשלושה חודשים. מעבר לזמן זה הוא מאבד מטעמו וחלק מערכיו התזונתיים.
  • הפשרת לחם מהמקפיא צריכה להתבצע בשקית בד בהפשרה טבעית (ללא חימום) ובטמפרטורת החדר, או על ידי עטיפת כיכר הלחם ברדיד אלומיניום והכנסתו לתנור שחומם מראש על טמפרטורה של 150 מעלות למשך כ-5-10 דקות.
  • מומלץ להקפיא לחם בשקית כפולה: מהשקית שבה מונח הלחם נסו להוציא כמה שיותר אוויר (ניתן להשתמש בשיטת הקשית) והשקית השנייה תכיל מעט אוויר שיצור חלל שימנע היווצרות קרח על הלחם.
לאחר שלמדנו כיצד לשמור ניתן על טריות הלחם, כל מה שנשאר הוא ליישם את האמור לעיל. אך אם בכל זאת קרה וקניתם לחם והוא התייבש או נשאר בחוץ יותר מיום, אל תזרקו אותו בטענה שאין מה לעשות איתו - תמיד תוכלו להכין ממנו מנות טעימות ומיוחדות כמו: פודינג אנגלי, נגיסוני גבינה, קוביות לחם עם גבינה ועוד הרבה מתכונים אחרים.
 
מקור לתמונות: Honey Bunny, צילום מיוטיוב, Rob, food-hacks.wonderhowto
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו