print header

10 הדברים הכי עוצמתיים שתוכלו להגיד לילדיכם

חלק מהאחריות ההורית היא להיות מודעים לדברים שאנו אומרים לילדים שלנו או בנוכחותם, מכיוון שהמילים שאנחנו משמיעים יוצרים את המציאות בה אנו חיים. על פי תוצאות סקר שנערך בשנים האחרונות, המיומנות שנתפסת על ידי הורים אמריקאים כחשובה ביותר להתקדמות חייו של ילדם – היא תקשורת, מיומנות שניצחה בקלות יכולות בסיסיות אחרות כמו קריאה, כתיבה, עבודת צוות והגיון. למרות זאת, הורים רבים לא מבינים איזה תפקיד חשוב הם מגלמים בפיתוח מיומנות התקשורת של ילדם. תקשורת יעילה עם ילדינו שמה דגש על מה, איך ומתי לומר דברים, והיא המפתח לבניית יחסים מלאי משמעות בין הורים וילדים ולגידול ילדים פתוחים ומאושרים. אלו הם 10 הדברים שאתם צריכים להתחיל להגיד לילדים שלכם כדי להגיע לשם:
 
אימא וילד קטן מביטים אחד על השניה, לפניהם פרוסה מפה
 

1. "אני מחבב אותך"

המשפט "אני מחבב אותך", נשמע מרוחק ומנותק כשאנחנו חושבים על היחסים שלנו עם הילדים, שהרי למה שנגדיר את הרגש שלנו כחיבה במקום כאהבה, שנחשבת לתחושה עמוקה ונכונה יותר לסוג הקשר הזה. אך אם תשקיעו בכך מחשבה תגלו שחיבה איננה רגש פחות ערך, והצהרה עליה בפני הילדים שונה מהצהרת אהבה. המשפט "אני מחבב אותך" עוזר לחזק את ההבנה של ילדכם שהוא אישיות בפני עצמה, ואומר לו שאתם מחבבים את האדם שהוא ורואים אותו בזכות מי שהוא.

2. "אתה לומד מהר"

הילדים שלנו לומדים בכל יום דברים חדשים על החיים, בבית הספר ומהסביבה הקרובה. למידה היא בדרך כלל משחק עבורם, אך עלולה להפוך למקור של קושי ותסכול ברגע בו יתקלו בדבר מה שקשה להם להבין או ליישם. הדרך בה תגיבו לתהליך הלמידה שלהם בשלבים מוקדמים, תשפיע עליהם בהמשך החיים. כאשר הילד שלכם לומד משהו חדש – בין שמדובר בתרגיל חשבון ובין שמדובר בטריק חדש במשחק בטלפון החכם – חזקו אותו על תהליך הלמידה באמירה "אתה לומד מהר" ואפשרו לו לחקוק את החוויה בזיכרון כחיובית. 
ילדה לומדת על ספה, עם ספרים פתוחים לצדה
 

3. "תודה לך"

אדיבות ונימוס הם סימן לכבוד ומהווים חלק ממגוון כישורים חברתיים שישמשו את הילדים שלנו לאורך החיים. המאמנים הטובים ביותר, ונותני הדוגמה-הטובה לצורך כך – הם אתם. אם אנחנו רוצים שהילדים שלנו יהיו מנומסים, חינניים ובעלי טקט, עלינו לנהוג כלפיהם באופן זהה ולהודות להם כאשר הדבר נדרש. אל תימנעו מלהגיד לילדיכם משפטים כמו: "תודה לך שהבאת לי את המפתח", או "בבקשה סגור את החלון".

4. "מה דעתך שנסכים על..."

הסכמים הם הדרך לבסס התנהלות טובה ועבודה בשיתוף פעולה, גם בתוך המשפחה. כאשר אנו מראים לילדינו מהם ההסכמים שאנחנו מקיימים במשפחה, אנו מונעים ויכוחים מיותרים ומייצרים בסיס איתן שניתן לפתור במסגרתו בעיות שצצות. אתם יכולים לשתף את הילדים בחלק מההסכמים עליהם מתבסס הקשר ביניכם ולהגיד: "מה דעתך שנסכים שממתק אחד ביום הוא מספיק עבור ילדים בגילך"? גם אם הילדים ינהלו אתכם משא ומתן על הכללים, תוכלו להגיע לבסוף להסכמה משותפת שתכובד על ידי כל הצדדים באופן רצוני.
כף יד של ילד מונחת על כף יד של מבוגר

5. "ספר לי עוד"

המשפט הבא איננו רק בקשה מילדיכם לשתף את המחשבות והרגשות שלהם, אלא גם הצהרה על הנכונות שלכם להקשיב להם - וחשוב שתשימו לב שאתם ממלאים את חלקכם בהסכם הבלתי כתוב. כאשר הילדים שלנו נפתחים בפנינו ומתנסים בלחלוק את החוויות האישיות שלהם עמנו, חשוב שנראה להם שאנחנו תומכים בהם וקשובים אליהם, ושאכפת לנו. תגובות ביקורתיות וקשות יגרמו להם להסתגר ולחשוש, ואיננו רוצים בזאת. 

6. "בוא נקרא"

קריאת ספר עבור או עם ילדיכם מביאה עמה יתרונות רבים – קריאה מפתחת את הכישורים שלהם בתחומים רבים ותעזור להם להצליח בחיים. אל תתייחסו לקריאת ספרים כאל עניין זניח, שכן החוויה המשותפת תעשיר את הקשר ביניכם לבין ילדיכם ותחדיר בהם את אהבת הלמידה. מה גם שספרים הם דרך נהדרת להפליג אל הדמיון וללמוד על אנשים ומקומות חדשים.
ילדה קוראת ספר

7. "אנחנו טועים לפעמים"

אף אחד מאתנו איננו מושלם, טעויות קורות לכולנו וחלק מתהליך הלמידה האין סופי של החיים, הוא ללמוד את הלקחים מטעויות העבר וליישמם בהמשך הדרך. כאשר אתם נתקלים במצב בו אינכם עומדים בנורמות של עצמכם, זו הזדמנות נהדרת להראות לילדים שלכם כיצד אתם לוקחים אחריות על המעשים שלכם וממשיכים הלאה, בלי להלקות את עצמכם. ילדים יכולים להיות קשים עם עצמם כאשר הם מרגישים שהם לא עומדים בציפיות הוריהם, ולכן קבלת האנושיות הלא מושלמת שלנו – הוא עניין ממנו כולם מרוויחים.

8. "סליחה"

זו איננה פחיתות כבוד לבקש סליחה, אלא דווקא סימן לחוזק של מי שמכיר בטעות שעשה ומוכן להודות בה ברבים ולהתנצל עליה. גם אנשים שרגילים לבקש סליחה מהסובבים אותם, נוטים שלא לעשות זאת בפני ילדיהם מתוך מחשבה שיאבדו את הסמכות ההורית שלהם אם יודו בטעות. המציאות היא שאם תבקשו סליחה מהילדים שלכם, תעצימו את מעמדכם כהורים ותתנו להם להבין שגם בהורות יש פגמים ורכות – כך תהפכו את עצמכם ליותר נגישים עבורם וההפך. 
אימא מנשקת את בנה

9. "מה אתה חושב?"

כאשר אנו מבקשים את דעתם של ילדינו אנחנו נותנים להם הזדמנות להיות חלק מהשיח המשפחתי, ולהתאמן על יכולת קבלת ההחלטות שלהם והאחריות שמגיעה יחד אתה. להביע את מה שאנו חושבים ולבקש את מה שאנחנו רוצים – הם שני כישורים שחשוב שתנחילו לילדים שלכם וישמשו אותם להמשך החיים.

10. "כן"

פעמים רבות אנחנו נוהגים לאסור על דברים ולסרב לבקשות במהלך תפקיד ההורות, ואמנם יש בכך טעם וחשיבות, אך לעיתים השימוש במילה "לא" הופך להיות סירוב אוטומטי שנאמר מבלי שהושקעה בו מחשבה. למה שלא תפתיעו את ילדיכם מדי פעם בתשובה חיובית, גם על דברים שמצריכים לעיתים מאמץ מיוחד לשם כך? אם תעשו זאת תוכלו להראות להם שישנם רגעים בהם אתם מוכנים לשקול דברים ואפילו לצאת מגדרכם למענם. ההחלטה הזאת תגרום להם לחוש ערך עצמי גבוה ולדעת שההורים שלהם מגיבים בהתאם למצב ולמקרה, ולא באופן אוטומטי. 
 
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.