print header

איך ללמד ילדים לבשל לפי גיל

מחפשים דרך להעסיק את ילדכם שתועיל לו וגם תספק לכם כמה רגעים של שקט ומנוחה בעתיד? למדו אותו לבשל! אנחנו מניחים שחלקכם שואלים את השאלה המוצדקת – האם זה לא מוקדם מדי לכך? בכתבה הבאה תגלו שאפשר לעבוד במטבח כבר מגיל 3, ולאט לאט כל ילד יכול לרכוש כישורי בישול כאלו ואחרים שמתאימים לו. אז נכון שבהתחלה תצטרכו להשגיח על ילדכם ולסייע לו לבצע פעולות שונות, אך אתם תראו שכל המאמץ הזה ישתלם לכם ולו בעתיד. בעזרת המדריך הבא תגלו אילו כישורי בישול תוכלו ללמד אותו בכל גיל – כאשר בכל שלב בחיים הוא יוכל כמובן להמשיך ליישם את מה שלמד לפני כן.
 

גילים 3-5

כבר בשלב הזה ילדכם ניחן בהיגיון, יכולות לעקוב אחרי הוראות בסיסיות ועוד שלל כישורים חשובים. כדי שהוא יסייע לכם במטבח, עליכם לשמור על כללי בטיחות בסיסיים כמו להרחיק מהישג ידיו כלים מסוכנים ולהימנע מלתת לו מטלות שאתם לא בטוחים שהוא יוכל לבצע.

פעולות שאפשר ללמד ולעשות בשלב הזה:

  • לשטוף פירות וירקות ולהשרות כלים מלוכלכים – מלאו קופסת פלסטיק גדולה במים ותנו לילדכם לשטוף פירות וירקות, ולאחר מכן לטבול בה כלי פלסטיק מלוכלכים אחרים שבהם השתמשתם במהלך הבישול. אמרו לו את שמות הפירות, הירקות והכלים שאתם נותנים לו, כך הוא ירכוש אוצר מילים חדש.
  • לטבול בפירורי לחם – הכינו 3 קערות – של קמח, ביצה טרופה ופירורי לחם, ובקשו ממנו לטבול דבר מה בכל אחת מהן. כך, תוכלו להכין יחדיו את השניצל הנהדר הזה למשל.
  • לערבב מרכיבים – בעזרת כף או אפילו עם ידיים נקיות, כך הוא יוכל לעזור לכם להכין גלידת תות מושלמת!
  • מדידת כמויות בעזרת כף – עזרו לילדכם לספור כפות או כפיות של קמח, נוזל או כל מרכיב אחר – כך הוא ירוויח שיעור קצר בבישול ובהכרת מספרים.
  • לסנן – ילדכם כנראה מאוד אוהב לסנן חול בגן או בים, ולכן אין סיבה שלא תתנו לו לעשות את הפעולה הזו עם קמח במטבח. במקום שינער את המסננת או הנפה וילכלך את האזור, הניחו אותן באופן מאוזן ויציב על קערה ובקשו ממנו לטפוח עליהן בעדינות.
  • לקרוע, למעוך, לכתוש ולנתק מענפים – בקשו מילדכם לקרוע עם ידיו עשבי תיבול, ולמדו אותו למעוך עם מזלג או מועך תפוחי אדמה, או לכתוש עם עלי ומכתש קלים. בנוסף, היעזרו בו כדי להוציא פול מתרמיל ולנתק עגבניות, עלים למיניהם, תותים וענבים מהענפים שלהם.
  • לחתוך – למדו את ילדכם לחתוך מרכיבים רכים כמו חמאה או תותים, עם סכין פלסטיק. עשו זאת כמובן רק אם אתם סומכים על ילדכם ותוך השגחה צמודה שלכם או של מבוגר אחר.
  • לעבוד עם בצק – ילדים מאוד אוהבים לשחק בבצק, ולכן אפשר להיעזר בהם לשם כך גם בשביל להכין מתכונים. בתור התחלה, תנו לילדכם ללוש ועזרו לו רק לקראת הסוף, כדי לוודא שהבצק במרקם הנכון. לאחר מכן תנו לו ליצור עוגיות בשלל צורות בעזרת מערוך קטן וקל וחותכנים מפלסטיק – אתם יכולים לבקש ממנו לבחור את הצורות. אם יש ברשותכם חותכנים בצורת לב, הכינו יחדיו את העוגיות הנפלאות הבאות.
 
איך ללמד ילדים לבשל: ילד יוצר צורות בבצק

גילים 6-7

אם ילדכם הסתדר עם סכין הפלסטיק עד כה, אתם יכולים לקנות לו סכין שמעוצבת לשפים צעירים או להשתמש באחת של מבוגרים, שהיא קטנה ובטיחותית. כמובן שאם אתם נותנים לילדכם לחתוך עימה או לגזור מצרכים שונים עם מספריים – ודאו שהוא חש עם כך בנוח והשגיחו עליו.

פעולות שאפשר ללמד ולעשות בשלב הזה:

  • לחתוך בסכין קטנה – הקנו לילדכם כללי זהירות שישמרו עליו מפני סכנה, למשל, שירחיק את האצבעות מהלהב. אתם יכולים להכין יחדיו את שבלולי הבצק החלביים הנהדרים האלו, שדורשים ממנו מלאכת ערבוב קלה וחיתוך "שבלולים" מהבצק הרך.
  • לגזור – ילדכם כנראה כבר יודע לגזור עם מספריים, ולכן אתם יכולים להשתמש ביכולת הזו גם למטבח. תנו לו לגזור עשבי תיבול עם מספריים קטנים או כאלו שמתאימים לגילו.
  • למדוד – את היכולת הזו ילדכם כבר רכש, וכעת תוכלו להשתמש בה כדי לעזור לו ללמוד חשבון ולפתור תרגילים קלים. אם למשל עליכם להוסיף 4 כפיות סוכר, בקשו ממנו לעשות זאת בחלקים, למשל להעביר תחילה כפית ואז עוד 3, ולבדוק כמה כפיות סוכר יש בכלי בסך הכל.
  • להכין פירורי קמח – אם אתם זקוקים לפירורי קמח וחמאה, בקשו מילדכם לעזור לכם להכין אותם על ידי שפשוף עם הידיים. תוכלו ליישם את היכולת הזו בהכנת המתכון הבא לעוגת גבינה עם פירורים
  • לקפל תערובות – ילדכם כבר יודע לערבב, וכעת הוא ילמד כיצד לקפל תערובות בעזרת כף מעץ כפי שנדרש במתכונים רבים. היכולת הזו תעזור לו גם להוסיף חלמונים מבלי ליצור תערובת אוורירית מדי.
  • לשמן תבנית או קערה – הן בעזרת שמן ומברשת והן עם ספריי מיוחד.
  • לקלף פירות הדר או ביצים קשות – קררו לפני כן את הביצים הקשות תחת זרם של מים קרים.
  • לסדר את שולחן הסעודה – אם ילדכם מתקשה מעט בבישול, אתם יכולים ללמד אותו כיצד לסדר את השולחן ולעודד אותו לעשות זאת. 
איך ללמד ילדים לבשל: אימא מערבבת והילדים שלה משחקים עם קמח

גילים 8-11

החל מגיל 8 ילדכם יכול להיות מעורב בתכנון ארוחות ולהיות יותר עצמאי בבישול. כמובן שעדיין תצטרכו לסייע לו בהכנת מתכונים מאתגרים או בביצוע משימות מעט יותר מורכבות, אך יהיה לכם יותר מרחב וזמן לנוח. אם אתם מרגישים שהוא אכן מסוגל לכך, למדו אותו לבצע את הפעולות הבאות בהדרגתיות והסבירו לו את הסכנות האפשריות שכרוכות בהן. קחו בחשבון שדעתם של ילדים בגיל הזה מוסחת בקלות או שהם מנסים לזרז תהליכים, ולכן עליכם עדיין לפקוח עין ולוודא שילדכם מספיק מרוכז וזהיר.

פעולות שאפשר ללמד ולעשות בשלב הזה:

  • לתכנן סעודות – התחילו מארוחות קטנות ופשוטות.
  • לעקוב אחרי מתכון פשוט – קראו עם ילדכם את רשימת המרכיבים ואת ההוראות וודאו שהוא מבין אותן.
  • להשתמש בקולפן – כמובן שבזהירות ומבלי לקלף את האצבעות על הדרך...
  • להקציף – עם מקצף או מיקסר ידני.
  • לחמם אוכל – למדו אותו לבשל או לחמם אוכל מוכן במיקרוגל ולאחר מכן גם בתנור.
  • להכין סלטים – הסבירו לילדכם איך לחתוך פירות וירקות, כמו גם על הערכים התזונתיים החשובים שיש בהם. אם אתם מחפשים סלט פשוט, טעים ובריא שתוכלו להכין יחדיו, המתכון הבא הוא קלאסי ומושלם עבורכם, רק מומלץ שתעזרו לילדכם עם חיתוך הבצל...
  • לפתוח קופסאות שימורים – אם ילדכם מספיק חזק, כמובן.
איך ללמד ילדים לבשל: ילדה לומדת מאימה איך לחמם שמן במחבת על כיריים

גיל 12 והלאה

אם ילדכם צלח את השלבים הקודמים, הוא יכול כעת להכין מתכונים מורכבים ואפילו לנסות לאלתר במטבח בגיל מתקדם. תנו לדמיון שלו להתפרע, כמו גם להתנסות ולבדוק כמויות של מרכיבים  – אלא אם מדובר במתכוני אפייה שדורשים מינונים מדויקים. למרות שהוא כבר יחסית גדול ויכול להסתדר בעצמו, מומלץ להשגיח עליו מרחוק ולעזור לו להימנע מתאונות כאלו ואחרות. 

פעולות שאפשר ללמד ולעשות בשלב הזה:

  • לשמור על ידיים נקיות – כעת, כשאתם משחררים את המושכות ונותנים לילדכם להתחיל לבשל באמת, הדגישו בפניו מדוע עליו לשטוף את הידיים לפני ולאחר שנגע במזון נא.
  • לשמור על יחסים נכונים בין מרכיבים – הסבירו לילדכם מה הכוונה ב"רכיב מחולק", כיצד מכפילים כמויות ואיך שומרים על יחסים בלי להרוס את המנה.
  • ללמוד אודות מרכיבים, מרקמים וכלי מטבח – הסבירו לילדכם קצת על המרכיבים שבהם הוא משתמש, למשל, מה המקור שלהם, מהו טעמם וכיצד הם משפיעים על המנה. לאחר מכן הציגו בפניו מרקמים שונים ולמדו אותו כיצד להשתמש בכלי מטבח שהוא עדיין לא מכיר.
  • לקרוא הוראות, לעקוב אחריהן וליישם אותן בסבלנות ובזהירות – ילדים רבים רוצים להוסיף או להחסיר מרכיבים, לדלג על שלבים ולטעום מתי שלא מומלץ, לכן ודאו שילדכם נמנע מהטעויות הללו. הסבירו לו שיש מתכונים שדורשים זמן והמתנה ולכן עליו להיות סבלני. בנוסף, למדו אותו כיצד להרים בזהירות כלי קיבול מלאים ולשפוך את תכולתם, וגם לפתוח אריזות מבלי שתכולתן תתפזר לכל עבר. מנות נהדרות שילדכם יוכל להכין וילמדו אותו רבות אודות ערכה של הסבלנות הן לחם שום עם תבלינים וגבינות ועוף צלוי מיוחד שאמנם מורכב מכמה וכמה מרכיבים, אבל פשוט לביצוע.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.