print header

9 סיבות אפשריות לערפול מוחי

יש אנשים שאומרים עליהם שהראש שלהם בעננים, אך יש כאלה שזה באמת המצב אצלם, אולם לא מכיוון שהם "מעופפים" או חולמים בהקיץ, אלא פשוט כי הם סובלים מבעיה שנקראת "ערפול מוחי". אתם אולי מכירים את ההרגשה הזו, שהמוח שלכם נמצא במקום אחר, קשה לכם להתרכז, אתם לא מצליחים לשמור על קו מחשבה רציף ופשוט חשים עייפות קוגניטיבית. לגבי תסמיניה של התופעה הזו והטיפולים האפשרים לה כבר סיפרנו לכם בכתבה הבאה, אך יכול להיות שעדיין נותרה בכם שאלה: למה זה קורה לכם? ובכן, יש כמה גורמים אפשריים לכך, ולפניכם 9 ההסברים שיעזרו לכם להיות מסוגלים לשים את האצבע על הסיבה שבגללה אתם סובלים מערפול מוחי.
 
סיבות לערפול מוחי: איור של אדם בצילום רנטגן משעין את ראשו על כף ידו ומוחו אדום

1. אתם סובלים מדיכאון

דיכאון קליני הוא גורם ידוע לחוסר תפקוד קוגניטיבי שמקושר לערפול מוחי. המצב הזה יכול לשבש את הצלילות המנטאלית, את זמן התגובה ואת מצב הרוח שלכם, והוא נפוץ יותר ממה שחושבים – לפי ארגון הבריאות העולמי, כ-300 מיליון אנשים ברחבי העולם חיים איתו. 
 
אם אתם חושדים שאתם ביניהם, קבעו פגישה עם הרופא שלכם, שיוכל לבצע בדיקת דם שתבחן האם בכלל מדובר בבעיה פיזית כלשהי. אם לא נמצא כל דבר אחר, יכול להיות שעליכם לפנות למטפל מוסמך שיעזור לכם להתמודד עם הבעיה. אם כבר אובחנתם כלוקים בדיכאון וקיבלתם מרשם לנוגדי דיכאון, שאלו את המטפל שלכם האם הערפול המוחי יכול להיות תופעת לוואי שקשורה אליהם.

2. אינכם ישנים טוב

אדם מבוגר צריך לישון בין 7-9 שעות מדי לילה, ואם אתם ישנים פחות מזה, בין אם מבחירה ובין אם בגלל הפרעות כמו נדודי שינה או דום נשימה בשינה, ייתכן כי זוהי הסיבה לערפול המוחי שאתם סובלים ממנו. כשלא ישנים מספיק, נפגעת יכולתו של המוח להפעיל את הנוירונים שבו, מה שעלול לפגום במצב הרוח, בקשב ובריכוז. 
 
כדי לשפר את איכות השינה שלכם, דאגו להוציא מחדר השינה מכשירים אלקטרוניים שאין בהם צורך, שמרו על החדר בטמפרטורה של 18-19 מעלות והחליפו את המזרן כל 7 שנים. לחצו כאן כדי לגלות טיפים נוספים לשיפור איכות השינה. 
סיבות לערפול מוחי: אישה במיטה תופסת את צווארה בידיה

3. רמות ההורמונים שלכם משתנות

אף על פי שזה יכול לקרות לכל אחד ובכל גיל, לרוב תופעת הערפול המוחי מופיעה אצל נשים בגיל המעבר, וזאת בשל השינויים שמתרחשים בהורמונים בגופם. הדעיכה ברמות האסטרוגן והורמונים אחרים משאירה את הראש מעט מבולבל, אך תופעה דומה יכולה להתרחש גם בזמן היריון ולפני ובמהלך הווסת. 
 
אם אתן נשים שסובלות מערפול מוחי בזמנים שכאלה, קבעו פגישה עם אנדוקרינולוג שיפנה אתכן לבדיקת דם לאיתור חוסר איזון ברמות ההורמונים, ויסייע לכן לשפר את המצב.

4. הרגלי האכילה שלכם אינם בריאים

אחד הדברים ברשימה הזו שבהחלט נמצא בשליטתכם זה התזונה שלכם, שיכולה להשפיע לרעה או לטובה על תפקוד המוח. לדוגמה, צריכת כמות גבוהה של סוכר, קפאין או אלכוהול למשך תקופת זמן ארוכה עלולה להגביר את הסיכון שלכם לחוות ערפול מוחי. הקפאין, לצורך העניין, אמנם מחדד את הערנות שלכם לזמן מה, אך כשהשפעתו מתפוגגת אתם תרגישו התרסקות של אנרגיה באמצע היום, והדבר נכון גם לגבי סוכר - אלא שאיתו ההשפעה היא הרבה יותר מידית.
 
בנוגע לאלכוהול, במחקרים נמצא כי אלו שהיו בעברם שתיינים כבדים והפסיקו או הפחיתו את כמות האלכוהול שהם צורכים, חווים הרבה יותר ערפול מוחי מאשר אחרים. גם אנשים שרגישים לגלוטן או מוצרי חלב יכולים לחוות ערפול מוחי בגלל האלרגיה למזון. תוכלו לפנות לרופא המשפחה שלכם כדי לבקש הפניה לבדיקת דם שתבחן את העניין, ובאופן כללי מומלץ לעבור לתזונה כמה שיותר טבעית, שכוללת בעיקר מזון אורגני – פירות, ירקות, אגוזים, זרעים, קטניות וכדומה, וכמה שפחות בשר, שומן וסוכר.
סיבות לערפול מוחי: ירקות

5. אתם לא עושים מספיק כושר

אנשים שמתלוננים על ערפול מוחי אצל הרופא נדרשים לפעמים לבצע בדיקות פיזיות שיראו מה רמת הכושר הגופני שלהם. כל תחום בכושר הגופני שלכם יכול להשפיע על התפקוד המוחי, לכן יש לבדוק את מידות הכוח, סיבולת הלב-ריאה, הגמישות והתפקוד המוטורי.
 
אם אתם מבלים את רוב יומכם בישיבה, מומלץ שתתחילו להפעיל קצת את הגוף באופן קבוע, אולם יש להתחיל לאט ולא לאמץ את הגוף מיד על ההתחלה. אט אט כל האיברים שלכם – כולל המוח – יגיבו לאימונים שאתם עושים, ואתם תחוו הרבה פחות דלקות, בעיות בעיכול, מצבי רוח רעים וכמובן – ערפול מוחי.

6. חסרים לכם ויטמינים

הוויטמינים שאנחנו צורכים משפיעים לא רק על בריאותנו, אלא לעיתים גם על תפקוד המוח שלנו. לדוגמה, מחסור בוויטמין B12 עלול לגרום לבעיות בזיכרון ובתפקוד של מערכת העצבים, בעיקר אצל קשישים, אך זה לא הוויטמין היחידי שאתם צריכים לבדוק האם יש מחסור בו. המוח שלכם זקוק גם לוויטמין C כדי להילחם בדלקות, לוויטמינים B6, B3 ו-B1 כדי לחשוב בצלילות, ואף לחומצה פולית.
 
בבדיקת דם פשוטה תוכלו לגלות אילו חסכים יש בגופכם, והרופא שלכם יוכל להמליץ לכם לצרוך תוספי מזון בהתאם למה שנמצא בה. התזונה היומיומית שלכם תסייע לכם כמובן גם כן לצרוך את הוויטמינים שאתם זקוקים להם, ומומלץ שתבררו אילו מזונות יעזרו לכם לעשות זאת – לחצו כאן כדי לגלות כמה מהם.
סיבות לערפול מוחי: קפסולות צהובות נשפכות מקופסה

7. ייתכן שאתם סובלים מדאבת (פיברומיאלגיה)

התסמונת הזו גורמת לכאבים כרוניים בשרירים, רגישות במפרקים, עייפות והפרעות בשינה, וערפול מוחי הוא גם כן אחד התסמינים העיקריים שלה, יחד עם קושי בריכוז ובעיות בזיכרון. אנשים שסובלים מדאבת יכולים לעיתים אפילו להתקשות לנהל שיחה כמו שצריך וברצף, ולכן מומלץ להיבדק ולוודא שזה לא המצב. 
 
אמנם אין תרופה לתסמונת, אך רופא המשפחה יוכל לסייע לכם להבין אילו שינויים עליכם לעשות באורח החיים שלכם כדי להקל על תסמיניה, או שאפילו יספק לכם מרשם לתרופות נגדן.

8. אתם סובלים מלחץ כרוני

לחץ הוא דבר טבעי בחיים, אך כשהוא קיים באופן כרוני, הוא יכול לגרום למוח שלכם להפסיק לעבוד כמו שצריך. הלחץ משפיע באופן שלילי על ציר ההיפותלמוס-בלוטת יותרת המוח-בלוטת יותרת הכליה – שם ארוך למערכת הדחק העיקרית של הגוף, אשר משפיעה על תגובתו ללחץ על ידי ייצור הורמון הלחץ קורטיזול, שגורם בין היתר גם לערפול מוחי - אך כמובן שניסיון לשלוט בלחצים ובמתחים שתוקפים אותנו הוא לא תמיד דבר פשוט.
 
עם זאת, זה בהחלט אפשרי, ויש לא מעט שיטות שמסייעות ללמוד כיצד לשלוט על רמות הלחץ שאנחנו חווים באופן יומיומי. אם אתם מרגישים שאתם צריכים עזרה מקצועית, פנו לפסיכולוג שיסייע לכם להבין מה שורש המתח התמידי הזה שאתם חווים ואיך להשתחרר ממנו, אך בנוסף תוכלו לנסות גם כמה מהשיטות הבאות להפגת לחץ.
סיבות לערפול מוחי: איש אוחז בראשו

9. תת פעילות של בלוטת התריס

בלוטת התריס היא בלוטה בצורת פרפר שנמצאת בצוואר שלכם, והיא משפיעה כמעט על כל תפקוד של הגוף, לרבות ייצור ההורמונים ואיזון רמותיהם, דבר שבתורו משפיע גם על פעילות הלב והעיכול ועל השליטה בשרירים. מלבד זאת, היא יכולה גם להשפיע על מצב הרוח וההתפתחות המוחית, ואם אתם סובלים מערפול מוחי, ייתכן שבלוטת התריס שלכם לא מצליחה לייצר מספיק הורמונים. 
 
רופא יוכל לשלוח אתכם לבדיקות דם שיוודאו האם אתם סובלים מתת פעילות של בלוטת התריס, ואם כן הוא ירשום לכם תרופות ויוכל לייעץ לכם כיצד לשנות את תזונתכם כדי לתמוך בה. לחצו כאן כדי להכיר תסמינים נוספים של תת פעילות של בלוטת התריס.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.