print header

איך מטפלים בכף רגל סוכרתית?

הסוכרת, מחלה שמתאפיינת בעיקר בריכוז גבוה מהרגיל של סוכר בדם, וכתוצאה מכך בפגיעה משמעותית במערכות רבות בגוף - הפכה במאה ה-21 למגפה של ממש. על-פי הערכות שונות 7-8% מהאוכלוסייה סובלת מהמחלה ומההשלכות שלה, ובפרט מכפות רגליים סוכרתיות. חשוב להבין שאם לא מטפלים בכף רגל שכזו באופן מקצועי המצב עלול להתדרדר אפילו עד לדרגת חומרה שמצריכה קטיעה של כף הרגל. הרמה הראשונה של הטיפול בכל כף רגל סוכרתית היא מניעה, הרמה השנייה היא טיפול במרפאות ייעודיות וברמה השלישית כבר נדרש טיפול בבית חולים.
 
איך מטפלים בכף רגל סוכרתית: אישה אוחזת בכף רגלה

איך למנוע החמרה במצב כף הרגל כשחולים בסוכרת?

טיפול ומניעת כף רגל סוכרתית מחייבים התנהלות זהירה. בפרט מומלץ להקפיד על הדגשים הבאים:
  • בדיקה יומיומית של כפות הרגליים כדי לזהות סימנים לפגיעה. בגלל הרמה הגבוהה של הסוכר התפקוד של מערכת העצבים אינו תקין, ולכן רק התבוננות מוקפדת יכולה לאתר בזמן סימנים מדאיגים כמו נפיחות, שלפוחיות, חתכים, דימום, פצע, שריטה, הפרשה וכדומה. כל סימן שכזה מחייב הגעה למרפאה.
  • רחיצת כפות הרגליים פעמיים ביום – במים פושרים. אחרי הרחצה חשוב לנגב היטב כף רגל סוכרתית ולמרוח בכל אזור יבש קרם לחות.
  • הימנעות מהליכה יחפים – כי הרגישות הגבוהה של כפות הרגליים עלולה להוביל לפגיעות.
  • הימנעות מקרבת יתר לתנור – חשיפת כפות רגליים סוכרתיות לחום גבוה עלולה לגרום לכוויות (כאמור מערכת העצבים לא תתריע בזמן).
  • הנעליים צריכות להיות רכות ורחבות. בנוסף חשוב להשתמש במדרסים – מדרסים לסוכרתיים עשויים מחומר ייעודי, לרוב שעם, ומספקים לכף הרגל הגנה חשובה מאוד.

בדיקות תקופתיות

הרמה השנייה של טיפול בכף רגל סוכרתית היא כאמור זו שמתרחשת במרפאות ייעודיות. בהתאם חשוב להגיע לבדיקות תקופתיות אצל אורתופד שמתמחה בטיפול בסוכרתיים, בתדירות של אחת ל-4-5 חודשים. אורתופד מקצועי ומנוסה בוחן את כפות הרגליים, מוודא שאין פגיעה שהתפספסה (כאמור האחריות הראשונית היא של חולי הסוכרת עצמם, אבל ישנם מצבים שרק איש מקצוע עם ציוד מתאים יכול לאבחן), ממליץ על המדרסים המתאימים (ובמקרה של חולי סוכרת התאמה מדויקת היא חובה - בכל מצב אחר עלולים להיגרם שפשופים ובגלל הסוכרת הגוף לא יודע להתמודד איתם והתוצאה עלולה להיות קשה), ובנוסף יכול להפנות גם לבדיקות חשובות אחרות ובפרט בתחום הנוירופתיה.

מדוע כפות הרגליים של חולי סוכרת נמצאות בסיכון מוגבר?

סיבה אחת לפגיעות המוגברת של כפות רגליים סוכרתיות היא כאמור הפגיעה הנוירופתית, כלומר במערכת העצבים, כך שאין התראות עצביות כשיש בעיה כלשהי, כולל טמפרטורה גבוהה (או נמוכה), זיהום או חדירה של גוף זר לכף הרגל. סיבה שנייה היא הפגיעה במנגנון שמוסיף לעור לחות – כתוצאה מכך העור בכפות הרגליים של חולי הסוכרת יבש, ופגיע. סיבה שלישית היא הליקויים בזרימת הדם, ומשום שלדם חלק משמעותי במנגנון הריפוי כל פגיעה עלולה להחמיר ובמידה משמעותית.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.