print header

כל מה שצריך לדעת על פריצת דיסק

אחת הסיבות הנפוצות ביותר לכאבים בגב התחתון יחד עם כאבים ברגליים זה פריצת דיסק, או בשמה האחר של הבעיה, "צניחת דיסק בין-חולייתי". אמנם כאבי גב זה דבר שממנו סובלים אנשים רבים מסיבות שונות, אך כשמגיעים גם חולשה ברגליים, ובמקרים מסוימים איבוד שליטה על שלפוחית השתן, יש צורך לבדוק זאת על ידי רופא על מנת לזהות האם אכן מדובר בפריצת דיסק ולפעול כמה שיותר מוקדם כדי לפתור את הבעיה. אם אתם חושדים שיש לכם פריצת דיסק או שכבר גיליתם שאתם סובלים ממנה, לפניכם כל המידע שעליכם לדעת על הנושא.
 
כל מה שצריך לדעת על פריצת דיסק: איור תלת מימד של אדם, כשרואים את עמוד השדרה שלו והחלק התחתון מסומן בעיגול
 

מה הם הגורמים לפריצת דיסק?

ישנם 3 גורמים מרכזיים שמסכנים אתכם בפריצת דיסק:

1. סגנון חיים שאינו בריא, הכולל עישון, מחסור בכושר גופני ותזונה לקויה.

2. הזדקנות טבעית של הגוף שגורמת לשינויים ביוכימיים בדיסקים, שמייבשים ומחלישים אותם. במילים אחרות, תהליך ההזדקנות גורם לדיסקים להיות פחות יעילים בבלימת זעזועים שנובעים מתנועות, וזה אחד הדברים העיקריים שהם אמורים לעשות.

3. עמידה, ישיבה או שכיבה בצורות שאינן נכונות, שמפעילות לחץ על עמוד השדרה ומשפיעות לרעה על יכולתו לשאת את משקל הגוף.

אם משלבים את כל הגורמים האלה יחדיו, מתרחשת שחיקה הדרגתית של הדיסקים שבגב מדי יום, ואם תוסיפו לכך פציעות שונות שמשפיעות על הגב והרמת חפצים בצורה שאינה מומלצת אתם תסתכנו אף יותר בפריצת דיסק.

איך מתרחשת פריצת דיסק?

פריצת דיסק יכולה להתרחש באופן פתאומי, אולם לרוב היא הדרגתית וכוללת 4 שלבים:

1. ניוון הדיסק: שינויים כימיקליים שמקושרים לתהליך ההזדקנות מחלישים כאמור את הדיסק, אך עדיין לא גורמים לפריצה שלו.

2. צניחה: הצורה או התנוחה של הדיסק משתנה ופוגעת בעצבי עמוד השדרה, מה שגורם לכאבים.

3. התפרקות: החלק הפנימי של הדיסק, שנקרא "גרעין מוכי" והינו חומר דמוי ג'לטין, שובר את מבנה הקירות שמקיפים אותו, אולם הוא עדיין נשאר בתוך הדיסק.

4. פקיעה: הגרעין המוכי פורץ דרך הטבעת הליפית, שהיא החלק החיצוני של הדיסק, ומשם הוא יכול לצאת החוצה.

כל מה שצריך לדעת על פריצת דיסק: איור של אישה שמחזיקה את הגב התחתון שלה עם ידיה
 

מה התסמינים של פריצת דיסק ואיך מאבחנים אותה? 

למרבה ההפתעה, לא כל פריצת דיסק גורמת לתסמינים, כשחלק מהאנשים מגלים שיש להם פריצת דיסק אחרי צילום רנגטן שהיה קשור לבעיה אחרת לגמרי. עם זאת, במקרה שאתם סובלים מהתסמינים הבאים, זה סימן לכך שפריצת הדיסק נמצאת בשלב מתקדם אם אכן מדובר בה, ומומלץ מאוד שתפנו לרופא:
 
  • כאבים ממוקדים בעמוד השדרה, במקום שבו קיימת הפריצה, אשר מקרינים גם לכתפיים, לידיים או לרגליים. אחד התסמינים הנפוצים והבולטים ביותר הוא כאב עמום או חד שיורד מהגב אל הרגליים או מהירכיים עד כף הרגל, באחת או בשתי הרגליים – לעתים ללא כאב גב. 
  • חולשה בגפיים, תחושת נימול וקושי לשלוט בשרירים מסוימים, למשל קושי לאחוז בחפצים.
  • קושי בשליטה על שלפוחית השתן ובעיות במערכת העיכול, בעיקר קושי במתן צואה – זהו תסמין נדיר, אך הוא מעיד על חומרת הפגיעה.
במרפאה, הרופא יעביר אתכם בדיקה גופנית ונוירולוגית, ישאל אתכם בנוגע לתסמינים שאתם סובלים מהם והאם ניסיתם לטפל בכאב בדרך מסוימת. לאחר מכן יידרש צילום רנטגן שבו ניתן יהיה לשלול בעיות אחרות שקשורות לכאבים בגב התחתון, כמו דלקת מפרקים ניוונית או ספונדילוליסטזיס. לאחר מכן בדיקת CT או MRI תוכל לאשר את חומרת הנזק, ולעתים יש צורך גם בבדיקת מיאלוגרפיה, שבה מזריקים צבע לגוף שמופיע בסריקת CT ומאפשר לרופא לאתר בקלות רבה יותר את הבעיה.
כל מה שצריך לדעת על פריצת דיסק: רופא מחזיק גיליון רפואי

איך מטפלים בפריצת דיסק ללא ניתוח?

הפיתרון לפריצת דיסק מתקדמת הוא ניתוח שבו מסירים חלק מהדיסק הפרוץ או את כולו, אך ישנן דרכים למזער את הנזק שנוצר ללא התערבות כירורגית ולטפל בתסמינים, כשרוב המטופלים מצליחים להיפטר מהם תוך 4-6 שבועות של טיפול, ללא ניתוח:

ב-24-48 השעות הראשונות מרגע הופעת הכאבים

  • טיפול בקור שעוזר להפחית נפיחות, התכווצויות שרירים וכאבים על ידי הפחתת זרימת הדם באזור. לעולם אל תשתמשו בטיפול בקור ישירות על העור, אלא עטפו שקית או בלוק קירור במגבת והניחו על האזור הכואב למשך לא יותר מ-15 דקות.
  • טיפול תרופתי שכולל תרופות להפחתת דלקות, הרגעת שרירים והפגת כאבים. לעתים נעשה גם שימוש בתרופות נוגדי דלקת שאינם סטרואידים, שמסייעים הן בהפחתת הנפיחות והן בהפגת הכאבים. שימו לב שאין להתחיל טיפול תרופתי שכזה ללא מתן הוראה מפורשת מרופא.

לאחר 48 שעות מתחילת הכאבים

  • לאחר 48 שעות אפשר להתחיל בטיפול בחום, שמגביר את זרימת הדם ומרגיע את הרקמות שבאזור הכואב. זה עוזר לסלק רעלים שהצטברו ברקמות כתוצאה מהתכווצות השרירים ופריצת הדיסק עצמה. כמו במקרה של הטיפול בקירור – לעולם אל תבצעו טיפול זה ישירות על העור. עטפו את כרית החימום שלכם במגבת והשתמשו בה למשך לא יותר מ-20 דקות.
  • במקרה שהטיפולים האלה לא עזרו לפטור אתכם מכאבים ותסמינים, יתכן שיהיה צורך בהזרקת סטרואידים לעמוד השדרה. טיפול זה יתבצע במקרה שקיים כאב חמור גם ברגליים או שהיחלשותן מחמירה. את ההזרקה מחדירים לחלל שבין העצבים המושפעים מפריצת הדיסק. התייעצו עם הרופא בנוגע לתופעות הלוואי של התהליך הזה לפני שתתחילו אותו.
  • בנוסף, הרופא עשוי להמליץ לכם על פיזיותרפיה שכוללת שילוב של טיפולים להפחתת הכאבים ולהגברת הגמישות, כמו טיפולים בחום ובקור, עיסויים עדינים ומתיחות. הפיזיותרפיסט שלכם יתאים עבורכם את הטיפול שאתם זקוקים על פי הכאבים והתסמינים שאתם חווים.
כל מה שצריך לדעת על פריצת דיסק: פיזיותרפיסט מפעיל לחץ על גב של מטופל

האם ניתן למנוע פריצת דיסק?

כאמור, פריצת דיסק היא בעיה שמתרחשת בין היתר עקב תהליך ההזדקנות, ועל כן קשה מאוד להימנע ממנה. אך זה לא אומר שאין ביכולתכם לעשות דברים על מנת לעכב אותה ולשמור על הגב שלכם בריא ככל הניתן. ראשית, טפלו היטב בעמוד השדרה שלכם ושמרו על תנוחות נכונות. תוכלו ללחוץ כאן כדי לגלות איך לשפר את היציבה שלכם בכל מצב, כולל ישיבה, עמידה, הליכה, ריצה ושינה. אם תפעלו לפי הטיפים שתלמדו, תוכלו לוודא שהגב שלכם יישאר בריא למשך זמן רב יותר ותימנעו מהכאבים והתסמינים המזיקים הנוספים שנלווים לפריצת הדיסק.

מקור התמונות: Lee Health / Vimeo

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.