print header

איך להתמודד ברוגע עם חרדה

אין אדם שסבל מחרדה שעזרו לו אמרות כמו "תירגע" או "אל תדאג כל כך הרבה". כמובן שהמטרה שלהן היא לסייע, אך אדם שסובל מחרדה לא חושב בהיגיון כמו האדם שמייעץ לו להתמודד איתה ביעילות. אם חוויתם בעבר התקף חרדה אתם יודעים בדיוק על מה אנחנו מדברים, ואם אתם חוששים מפני התקף עתידי, מומלץ מאוד שתעברו על 10 הטיפים הבאים ותחקקו אותם בראשכם. אם תזכרו אפילו רק כמה מהם זה יסייע לכם מאוד, ותוכלו להשתמש בהם גם כדי לעזור לאדם אחר להתמודד עם החרדה שלו.
 

1. דעו שזה בסדר להרגיש אבודים ובלחץ

זה בסדר להרגיש אבודים ולא בטוחים בנוגע להמשך הדרך שלכם, יתכן שתרגישו שלעולם לא תצליחו להמשיך כרגיל או שתוכלו להתאפס ולחזור לעצמכם – גם זה בסדר. אנחנו מפעילים על עצמנו כל כך הרבה לחץ להיות שמחים ומאושרים כל הזמן, אך כולם יחוו זמנים רעים, וברגעים שכאלה זה בסדר להרגיש לחץ או שיתוק, אפילו אם זה זה נתפס כרגע שלילי ו"פסול". זה בסדר, ובהמשך תלמדו עוד כיצד להתמודד עם זה.
איך להתמודד ברוגע עם חרדות: אישה עושה יוגה

2. בחרו באופן פעיל לאילו מחשבות להאמין

יתכן שמישהו התעצבן וצעק עליכם, ואתם מרגישים מותקפים לכן נכנסים להתקף חרדה, אך אתם יכולים לבחור שלא להאמין בכך שנפגעתם, שעשיתם טעות או שמגיע לכם שיישפטו אתכם. המחשבות שלכם הן בסך הכל תגובה ראשונה למה שנראה לכם כמתקפה, והן לא בהכרח משקפות את המציאות. זכרו שאתם לא שולטים במחשבה הראשונה שלכם, אך אתם כן שולטים במחשבה השנייה ובפעולות שלכם, ועליכם לשכנע את עצמכם שמה שקרה לא פגע בכם או הפחית מהערך שלכם.

3. כשאתם מרגישים שברצונכם לברוח – זה הזמן לאזור אומץ

על אף שהתגובה האוטומטית שלכם בעת מצב מלחיץ היא לפעמים לברוח, עליכם לעמעם את הפחד ולהסיח את דעתכם בדרך כלשהי, למשל בעזרת צפייה בטלוויזיה, זאת על מנת להפחית באופן רגעי את תחושת החרדה. הפחד יחזור, אך יתכן שהוא יתפוס צורה אחרת – כזו שתוכלו להתמודד איתה טוב יותר. זכרו שבתוככם נמצא הכוח להתמודד עם כל מה שיביאו איתם החיים, ועליכם רק למצוא אותו בנפשכם – זה לאו דווקא יקרה מיד, אך בסופו של דבר זה יקרה.
איך להתמודד ברוגע עם חרדות: אישה צופה בטלוויזיה

4. לא משנה כמה החרדה היא עמוקה – תמיד מסתתר בה שקר

יתכן שהחרדה שלכם קשורה למשהו שהתמודדתם איתו במהלך כל החיים, אך היא מבוססת על מחשבה שקרית שהתרגלתם להאמין בה. אולי בכלל לא צריך להתמודד מיד עם הדבר שהלחיץ אתכם, ואולי בהמשך תוכלו לראות אפשרויות שלא שקלתם בהתחלה. החרדה תמיד מכילה שקר מסוים, שעשוי להיות ברור ובולט לכם אך עלול להיות גם קטנטן, עדין ומוסתר מעיניכם. אם תחפשו טוב מספיק תחשפו את אותו השקר, וזה יעזור לכם להימנע מהחרדה שקשורה אליו.

5. תחקרו את הרגשות שלכם

במקום להדחיק רגשות ולנסות להתעלם מהדיכאון, החרדה, הבושה, הבדידות או כל דבר אחר שאתם מתמודדים איתו ונאבקים להתנגד לו, שאלו את עצמכם: מה המסר שהמצב הזה מנסה לשלוח לי? מה אעשה שונה בחיי אם אקשיב לרגש שגואה בי במקום לנסות להדחיק אותו? הפתרון שתגיעו אליו יוכל לסייע לכם לפתור בעיה שקיימת בחייכם ושגורמת לכם לחרדה, או לכל הפחות יעזור לכם ללמוד כיצד להתמודד עם החרדה שלכם על ידי זיהוי הגורמים לה ונטרולם.
איך להתמודד ברוגע עם חרדות: אישה יושבת על הר

6. אתם לא חייבים לעשות משהו כל הזמן

כיום, בעידן שבו יש כל כך הרבה אפשרויות לפעילויות וקידום עצמי, רבים מאיתנו מרגישים שאנחנו תמיד צריכים לעשות משהו מועיל. זה נובע מהדחף שלנו להישגיות, ומתבטא בצורת "גירוד" תמידי בנפש שאיננו מצליחים לגרד. האגו שלכם מתעתע בכם וגורם לכם להרגיש שאתם חייבים להשלים משימות, אך עליכם לשחרר את התחושה הזו, לתת לחרדה להתפוגג וליהנות מרגיעה אמיתית. סביר להניח שאחרי זה תוכלו לעסוק בכל פעילות בהנאה רבה יותר, ללא לחץ שמגיע מבפנים ושאומר לכם בכל רגע נתון שאתם לא עושים מספיק.

7. אל תקפצו למסקנות לפני שתבדקו את העובדות

כשאנחנו שומעים דבר מה ומיד קופצים בעקבותיו למסקנות, אנחנו יכולים ליצור לעצמנו מקרה חירום בראש בתוך שניות ספורות. החשיבה השלילית שלכם יכולה להשאיר אתכם ללא שליטה על עצמכם בנוסף לכך שהיא מציתה ומגבירה חרדה. הדרך שבה תחשבו על המצב והנסיבות שלכם יכולה לעשות הבדל גדול ברמת הלחץ שתחוו, לכן נסו להישאר אובייקטיביים עד שתבינו את כל המצב במלואו לפני שתסיקו לגביו מסקנות.
איך להתמודד ברוגע עם חרדות: אישה חושבת עם מחברת ביד

8. זכרו שבסוף הכל עובר

בסוף הכל יעבור, אך השאלה היא איך תהיו אחרי שזה יקרה. האם תהיו מרוקנים מכוחות ותיפלו לדיכאון? נסו לחשוב על מצב שבו כעסתם עד לכדי איבוד שליטה – בסוף הרגש חלף, נכון? גם כשאתם סובלים מהתקף חרדה אתם הופכים ללוחמים לרגע, אלא שבמקום לתקוף, הגוף שלכם בוחר לברוח. אנחנו לא יודעים מתי יגיע התקף חרדה או כל רגש אחר לצורך העניין, אך אנחנו כן יודעים שנשרוד אותו ולבסוף הוא יחלוף. נשרוד גם את ההתקף הבא – הוא ככל הנראה יקרה, אך נדע שגם הוא יעבור.

9. החרדה לא כואבת – היא הפחד מכאב עתידי

על אף שהאנושות התקדמה מאוד באלפי השנים האחרונות, המוח שלנו עדיין מתפקד כמו של אדם פראי בטבע, ואחד הדחפים הבסיסיים שלו הוא לחפש עונג ולהימנע מכאב. החרדה שאתם סובלים ממנה היא למעשה פחד מפני כאב עתידי – פיזי או נפשי – ולפעמים אתם כל כך מפחדים ממנו עד שאתם שוכחים ששום דבר לא באמת פגע בכם בזה הרגע.
 
לכן עליכם ללמוד כיצד להשלים עם אי הנוחות שאתם חווים בשל החרדה, וזה ישרת אתכם נאמנה, מכיוון שכולם סובלים ממחשבות מלחיצות מפעם לפעם, אך אנשים רגועים מצליחים לחיות עם זה בשלום. הרוגע לא דורש מכם להרגיש בנוח, ולפעמים מספיק להגיד לעצמכם "אני בסדר עם זה" כדי להירגע. ככל שתצליחו לסבול יותר אי נוחות, כך תצטרכו לסבול פחות מהחרדה שהיא מעלה בכם.
איך להתמודד ברוגע עם חרדות: איש שמפחד ממפלצת שנוצרה מהצל שלו

10. זכרו שאתם לא רואים את התמונה המלאה

כשאנחנו נמצאים בעיצומו של התקף חרדה טווח הראייה שלנו מצטמצם – פיזית ומנטלית. מנגנון ה"הילחם או ברח" משתלט על הראייה שלנו וגורם לנו להתמקד אך ורק במה שמולנו, והמוח שלנו בזמן זה מנסה לאגור משאבים להישרדות, מה שלא משאיר לנו שום אנרגיה או יכולת לחשוב על פתרון יצירתי לבעיה שלנו.
 
לכן הירגעו, דעו שזה מה שקורה לכם והזכירו לעצמכם שיש אפשרויות ופתרונות, אך אתם פשוט לא יכולים לראות אותם כעת. זה שאתם לא רואים אותם לא אומר שהם לא שם, אז הזכירו לעצמכם שחלק מהאפשרויות שעוד לא ידועות לכם יעשו אתכם שמחים מאוד בהמשך.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.