maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

15 טיפים לבחירת פירות וירקות טריים ובשלים

  אין קנייה טובה יותר עבור הבריאות מאשר אחת שמכילה פירות וירקות עסיסיים, טריים וטעימים. עם זאת לכל אחד מאתנו כבר יצא לחזור הביתה ולגלות שהפרי שנראה מרשים ומעורר תיאבון בסופר או הירק שהומלץ לנו על ידי המוכר, התברר בפנים כלא טרי ואף רקוב. כדי שתימנעו עד כמה שניתן מהפתעות שכאלה רגע לפני שאתם מתחילים להכין ארוחה, כדאי שתכירו את 15 הטיפים והשיטות הבאים שהגיעו מחקלאים, בעזרתם תוכלו לרכוש פירות וירקות טריים במיוחד בביטחון מלא ולדעת מתי הם הגיעו לבשלות וניתן לאכול אותם בתיאבון.
 
 

1. אבטיח

כדי לזהות אבטיח טרי, ראשית הסתכלו על הגבעול או ה"זנב" שלו. הגבעול של אבטיח בשל תמיד יהיה יבש ובצבע צהבהב, ולרוב יהיה קל לתלוש אותו מהאבטיח עצמו. כאשר תעברו להתבונן על הקליפה של האבטיח, תגלו קליפה מבריקה שעל אחד מצדדיה כתם. הכתם הוא הנקודה שעליה שכב האבטיח במטע, כך שמדובר בסימן שאין מה לדאוג לגביו. עם זאת הגוון של אותו כתם יכול ללמד אתכם לא מעט – אם הוא צהוב או כתום, האבטיח שלפניכם בשל. אם אתם מאתרים מספר כתמים שונים, סימן שהאבטיח שהה תקופה ממושכת בשמש ועדיף לחפש אחר אבטיח אחר. השתדלו גם להריח את האבטיח: אבטיח טרי הוא בעל ריח שקשה להתעלם ממנו, כך שאם האבטיח שבחרתם הוא כמעט נטול ריח, סימן שהוא אוחסן זמן רב מדי במחסן לפני שהגיע אל החנות. 
 
ומה באשר לטפיחה המסורתית? הקול שעליכם לחפש הוא הדהוד ברור ונקי, שמשמעותו היא שהאבטיח הוא בעל מרקם טוב ולא מימי. תוכלו גם לנסות ולדחוס את האבטיח בעדינות בשתי הידיים; אבטיח טרי ישמיע קול התפצחות קל כאשר תעשו זאת. לחצו כאן כדי ללמוד טיפים נוספים לבחירת אבטיח איכותי, ודרכים מקוריות לחתוך אותו.
 

2. תות שדה

תותים בשלים הם בעלי צבע אדמדם בוהק, ללא כתמים צהובים או לבנים. העלה של תות טרי מחובר אליו בחוזקה, והוא בעל גוון ירוק רענן שאינו יבש. אם אתם מצליחים להפריד בין העלה לבין התות בקלות, זה סימן לפרי בשל מדי שבקרוב יאבד מטריותו ויירקב. רוצים להיות בטוחים עוד יותר? הריחו את התות. הריח של תות טרי יהיה חזק, כך שתמיד העדיפו את התותים בעלי הניחוח הדומיננטי ביותר. 
 

3. מלון

גם את טריותו של המלון ניתן לזהות לפי הריח. מלון טרי תמיד יהיה בעל ניחוח האופייני לו, וככל שהוא מאבד מהטריות יהפוך הניחוח לדומה יותר לזה של עשב. באשר למראה החיצוני שלו, מדובר בפרי צהבהב-כתמתם, ללא נזקים לקליפה או כתמים גלויים. אם תלחצו על הקליפה של המלון תוכלו ליצור בה שקע, אשר ייעלם באופן מידי. כאשר המלון עדיין לא טרי תתקשו ליצור שקע שכזה, ואילו על מלון שעומד להירקב השקע יישאר ולא ייעלם. בנוסף, טפיחה על מלון טרי תייצר צליל חלול.
 

4. עגבנייה

עגבניות טריות הן בעלות מרקם גמיש אך מוצק, וגוון אדום עמוק ועשיר. הצבע האדום מעיד על איכויות שאינן קשורות רק לטעם, אלא גם לנוכחות וריכוז של הוויטמינים A ו-C. לפיכך, העדיפו לבחור את העגבניות האדמדמות ביותר. אם אתם מבחינים בכתמים צהבהבים אין סיבה לדאגה, אך המנעו מרכישת עגבניות שמכוסות בנקודות שחורות, שריטות או פגמים נוספים שבולטים לעין. 
 
 

5. מלפפון

המלפפון מכיל ויטמינים ומינרלים רבים והוא גם מקור נהדר לאשלגן ונוגדי חמצון, אך מרבית הערכים הללו מרוכזים בקליפה שלו, כך שמומלץ לייחס לה משקל רב ולא לקלף אותה לפני שאוכלים אותו. בחרו במלפפונים בגוונים ירוקים עזים, שיהיו מוצקים לכל אורכם. מלפפונים שעומדים להירקב עלולים להיות קשים במרכז ורכים בקצוות או להיפך. כמו כן, העדיפו לרכוש מלפפונים שכוללים בקצוות שלהם "פרחים" לבנים קטנים, שכן מלפפונים ללא פרח לרוב מתקלקלים יותר מהר.
 

6. תאנים

תאנים טריות חייבות להיות בעלות מרקם חלק ויבש, ללא נזק לקליפה. כאשר תגעו בהן תחושו במרקם אלסטי ורך, אבל לא נימוח. טיפ נחמד ופשוט יכול לעזור לכם לאתר תאנים טריות בקלות: געו בקצה האף שלכם ואז בתאנים. כיוון שתאנים בשלות אמורות להיות קשות אך לא יותר מדי, חפשו אחר מגע שיזכיר לכם את קצה אפכם! באשר לניחוח, המנעו מרכישת תאנים בריח חמצמץ; מדובר בתאנים בשלות מדי, שבקרוב יהפכו לכאלה שלא תרצו לאכול. 
 

7. אבוקדו

קליפת אבוקדו בשל תהיה מבריקה וללא כתמים שחורים או נזקים. הצבע הכולל שלה ינוע בין גווני ירוק וחום. אם תלחצו עליו קלות, תוכלו ליצור שקע שייעלם לאחר מספר שניות. על אבוקדו לא בשל השקע הזה לא יופיע, ואילו שקע שאינו נעלם הוא ככל הנראה סימן לאבוקדו שרקוב מבפנים. אם תנערו אבוקדו בשל, תשמעו צליל הדומה לקרקוש, שהוא קולו של הגלעין שלו.
 

8. אננס

קליפתו של אננס בשל תהיה קשה ונטולת סדקים או שקעים. אם הפרי רך, סימן שקטפו אותו כאשר היה עדיין ירוק ולא בשל, ואחסנו אותו למשך תקופה ממושכת טרם המכירה. אם תלחצו על הפרי כשהוא בשל, הוא יימעך תחת אצבעותיכם אבל יחזור מיד לצורתו המקורית. אל תשכחו להתבונן גם על הבסיס שלו: חלקו התחתון של אננס בשל וטרי יהיה תמיד לח. באשר לריח, אננס בשל הוא בעל ניחוח נהדר, להבדיל מאננס שטרם הבשיל שריחו הוא כמעט בלתי מורגש. בשונה מדוגמת התותים שהופיעה בסעיפים הקודמים, העלים של אננס בשל ייפרדו ממנו בקלות; עלים שמסרבים להיפרד מהפרי יהיו סימן לפרי לא בשל.
 

9. ענבים

ענבים שטרם הבשילו יהיו לרוב בצבעי ירוק כהה וחסר ברק. לעומת זאת, ענבים בשלים ורעננים יהיו בגוון בהיר וצלול, ואם תתבוננו עליהם באור השמש תוכלו להבחין בכך שהוא עובר דרכם. בנוסף לבשלות, המראה הזה הוא סימן לענבים שגדלו ללא ריסוס באמצעים כימיים או שנעשה שימוש מועט בו. אשכול ענבים אמור להרגיש כבד יותר מהמצופה בשעה שתרימו אותו, בשל כמות גדולה של ענבים על כל ענף. ענפים בעלי "קרחות" או כמות ענבים קטנה, הם סימן לפירות שהחלו להרקיב. תוכלו גם להתבונן על גוון הענפים ולחפש אחר סימני ריקבון; ענף בריא הוא בעל גוון שכמעט זהה לזה של הענבים עצמם, או רק מעט יותר כהה מהם.
 
אם אינכם בטוחים שהענבים שלכם כבר בשלים מספיק, תוכלו לטלטל את האשכול. במקרה של אשכול בשל, התנועה הזו תגרום למספר ענבים לנשור ממנו. 
 

10. פלפלים

תוכלו לרכוש פלפל בגוון האהוב עליכם, אולם העדיפו את הירקות המוצקים בעלי הגוון המבריק, ללא שריטות או קימוטים. פלפל אינו צריך להיות כבד, שכן להבדיל מירקות אחרים הוא חלול בחלקו הפנימי, כך שלאחר שתרימו אותו תוכלו להתרשם ממשקלו וממצב קליפתו כדי להחליט האם לרכוש אותו.
 

11. משמש

משמש בשל תמיד יהיה בעל גוון אחיד, כאשר הכתמים היחידים שאינם מהווים סימן לריקבון הם בגוון אדמדם. הקליפה שלו חלקה ודקה, והוא נטול שקעים, נקודות או סדקים. ריחו של המשמש הבשל בולט מאוד, ואם תמעכו אותו מעט הוא לא יתעוות תחת ידיכם. בעת אכילת משמש בשל, תראו שהגלעין שלו נפרד בקלות רבה מהפרי, והוא נשאר כמעט נקי וללא שאריות מבשר המשמש.
 

12. מנגו

קליפה של מנגו טרי צריכה להיות מבריקה, חלקה ושלמה, ובצבעים בהירים ורעננים. אם אתם שמים לב למספר כתמים כהים, סימן ששיא הבשלות של המנגו מאחוריו ויש לאכול אותו באופן מיידי או לוותר עליו. מנגו בשל יהיה מוצק, קשה ויבש, ובעת לחיצה עליו תוכלו ליצור בו שקע קטן. אם תחושו שמקום הלחיצה עשיר בלחות, סימן שהמנגו כבר בשל מדי מבפנים ויתקלקל בקרוב. ריחו של מנגו בשל הוא מתוק ונעים, והנקודה הריחנית ביותר היא זו שצמודה ל"פטמה" שלו. כאשר תקלפו מנגו שכזה, תגלו שהוא עסיסי, סיבי ובעל קליפה שנפרדת בקלות.
 

13. אפרסקים

אפרסקים בשלים הם בעלי ריח חזק ונעים, ללא ניחוחות לוואי שמזכירים טחב. אם תמעכו אפרסק טרי בידכם הוא יגלה התנגדות, כיוון שהפרי עדיין אינו רך מדי ועל כן הוא גם לא יגיר נוזלים. קליפה של פרי בשל תהיה אלסטית, בגוון בהיר וטבעי וללא נזקים נראים לעין. כתמים לבנים וירוקים על אפרסק הם סימן לכך שהפרי עדיין זקוק למספר ימים על מנת להבשיל, אפילו אם הוא כבר רך למגע. בשרם של אפרסקים בשלים הוא ורדרד, לבן או צהבהב, כאשר הוורודים והלבנים הם מתוקים יותר, ואילו הצהובים ריחניים יותר. אם תרכשו את האפרסקים בדוכן פתוח, ייתכן שתגלו בסביבתם דבורים או צרעות. אלה חובבות אפרסקים בשלים וטעימים ממש כמונו, ולמעשה מדובר בסימן לסחורה טרייה ואיכותית. 
 

14. תפוח אדמה

אף על פי שלעתים מדובר בחיפוש לא קל, הקפידו לבחור בתפוחי אדמה עגולים ולא מעוותים, שקליפתם אחידה ונטולת שקעים או בליטות. להבדיל מפירות וירקות אחרים, הכתמים הירוקים שעלולים להיווצר על תפוחי האדמה אינם מעידים על בעיה, אלא על חשיפה ארוכה של הירק לשמש. תוכלו לקלף אותם לאחר הרכישה, וליהנות מתפוחי האדמה שלכם ללא חשש.
 

15. תפוז

תפוזים בשלים כבדים יותר מאלו שטרם הבשילו, והם בעלי ניחוח חזק יותר וקליפה בעלת גוון אחיד יותר. ככל שהנקבוביות של הפרי בולטות יותר, זה סימן לכך שהוא בשל וטעים. קליפת התפוז צריכה להיות קלה לקילוף, שכן היא איננה צמודה אל הפרי. העובי שלה אינו מעיד על האיכות של התפוז, אלא על הסוג. גם במצבים בהם הקליפה איננה מלאה בנקבוביות אולם נראית מבריקה ונעדרת מכתמים או פגמים, תוכלו לרכוש את התפוז וליהנות ממנו ללא חשש. 
 
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: