print header

מה הקשר בין דימוי עצמי נמוך למחלות כרוניות?

מחלות כרוניות יכולות להיות אתגר גדול בחיים של מי שמתמודד איתן. בהתאם לסוג המחלה יכול להיות שיש הפרעות בתפקוד היום יומי או תסמינים פיזיים שאינם מדבקים, אך עדיין גורמים למבוכה. על אף התקדמות הרפואה לא כל המחלות הכרוניות ניתנות לטיפול מוחלט, והאתגרים שהן מציבות עלולים לפגוע בדימוי העצמי.

מהו דימוי עצמי?

דימוי עצמי הוא המשקפת הפנימית שבה אדם תופס את עצמו – זוהי מערכת מורכבת של רגשות, מחשבות ותפיסות אישיות המעצבות את הזהות והערך העצמי שלנו. כאשר דימוי עצמי נמוך נפגש עם מחלות כרוניות, נוצר מעגל מורכב של השפעות הדדיות שיכולות להשפיע באופן ניכר על איכות החיים והבריאות הנפשית והפיזית.

הקשר בין מחלות לדימוי עצמי: אישה מול מראה

המשמעות הפסיכולוגית של דימוי עצמי נמוך

דימוי עצמי נמוך הוא לא רק מצב רגשי חולף, אלא מצב נפשי עמוק המשפיע על כל היבטי החיים. אנשים הסובלים מדימוי עצמי נמוך מרגישים חוסר ערך וחולשה, וכשהמצב הנפשי הזה נפגש עם מחלות כרוניות, הוא יכול להעמיק את האתגר הבריאותי ולהקשות על ההתמודדות. קיים קשר הדוק ומעגלי בין דימוי עצמי נמוך למחלות כרוניות. המחלה יכולה לפגוע בדימוי העצמי, והדימוי העצמי הנמוך יכול להשפיע לרעה על ההתמודדות עם המחלה. למשל, דימוי עצמי נמוך עלול להוביל לירידה באמונה העצמית של אדם שהוא מסוגל להתמודד עם המחלה שיש לו. המטופלים מתקשים לבצע בדיקות סדירות, לשמור על אורח חיים מתאים ולהתמיד בטיפולים – דבר שיכול להחמיר את מצבם הבריאותי.

מחלות אוטואימוניות

אחד הסוגים של המחלות והמצבים הקשורים קשר הדוק לדימוי העצמי הוא מחלות אוטואימוניות, למשל זאבת, פסוריאזיס או טרשת נפוצה. כל אחת מהן משפיעה בצורה אחרת על התפקוד של הגוף, ולכולן יש תסמינים בולטים לעין העלולים לגרום לתחושת ערך עצמי נמוכה בגלל האתגרים שהן מציבות ביום יום, לצד העובדה שאי אפשר להעלים אותן באופן מוחלט המלווה בתחושת חוסר אונים.

  • זאבת – אחד התסמינים הכי בולטים של זאבת הוא פריחה על הפנים או בגוף, לצד דלקות מפרקים ורגישות לשמש. כל אלו משפיעים על היום יום של האדם ועלולים לגרום לפגיעה בדימוי העצמי.
  • פסוריאזיס – התסמין הנפוץ ביותר של פסוריאזיס הוא הופעת קשקשים בקרקפת ובאזורים נוספים בגוף, שיכולים להיות בולטים מאוד לעין ולהוביל לקבלת מבטים לא נעימים מהסביבה.
  • טרשת נפוצה – טרשת נפוצה פוגעת במערכת העצבים ואחד התסמינים שלה הוא בעיות מוטוריות וקוגניטיביות. הן אומנם לא בולטות לעין כמו קשקשים, אבל גם בעיות בהליכה או בתפקוד הקוגניטיבי עלולות לגרום לתחושה של אובדן שליטה, חוסר עצמאות ומבוכה.

מחלת קרוהן

עוד דוגמה מורכבת לקשר בין הדימוי העצמי למחלות כרוניות היא מחלת קרוהן. זהו מצב כרוני המתבטא בתופעות פיזיות מביכות כמו גזים, שלשולים תכופים או צורך דחוף בהגעה לשירותים. תופעות אלו גורמות לבושה עמוקה ולירידה ניכרת בדימוי העצמי. המתמודדים עם קרוהן עלולים להרגיש חוסר שליטה על גופם, חרדה חברתית ותחושת בידוד. הם עלולים להימנע ממפגשים חברתיים, מיחסים אינטימיים ומפעילויות שגרתיות מחשש להתפרצות התסמינים. כמו כן, בדרך כלל יש להם תפריט תזונה ספציפי מאוד ודי מגביל, מה שעלול לגרום להם לתחושות שליליות עצמיות במפגשים עם חברים או באירועים בחוץ כשהם צריכים למצוא משהו לאכול שלא יחמיר את התסמינים.

אתם לא לבד

בכל יום המצוקה שלכם יכולה להיות ברמות שונות – יום אחד תרגישו מעולה ושאתם מסוגלים להתמודד עם כל אתגר שהחיים זורקים עליכם, ולפעמים אתם מרגישים שאתם לבד במערכה ושאולי כדאי פשוט להפסיק ולוותר. חשוב לדעת שאתם לא לבד, ותמיד אפשר למצוא סביבה טיפולית ותומכת שתעזור לכם להתמודד עם הקשיים. טיפול פסיכולוגי, קבוצת תמיכה של אנשים המתמודדים עם מצב דומה לשלכם, פיתוח מיומנויות להתמודדות עם אתגרים ועוד – הכול זמין כדי שתוכלו להרגיש טוב יותר אפילו קצת, כי המצב שלכם עדיין ניתן לטיפול בדרכים שונות.

סיכום

הקשר בין דימוי עצמי נמוך למחלות כרוניות הוא מעגלי ומורכב. הבנת הקשר הזה יכולה לסייע למטופלים ולאנשי מקצוע לפתח מנגנוני התמודדות טובים יותר, המשלבים טיפול פיזי ונפשי כאחד. המפתח הוא להבין שבריאות היא לא רק עניין פיזי, אלא מכלול שלם של גוף ונפש.
 
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.
מקור התמונה: 
Andrea Piacquadio באתר PEXELS
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.