print header

דפוסי חשיבה שלילית שאנחנו נופלים אליהם שוב ושוב, והם פשוט לא נכונים

 
אחד המחסומים הגדולים ביותר בחיים שלכם הוא מחשבות שליליות, או ליתר דיוק, הפעולות שאתם עושים שנובעות מהן. אם תתנו למחשבות האלה יותר מדי זמן בראשכם, הן יתפסו את מקומם של שמחה, שלווה, משמעות ויצרנות, ובסופו של דבר יובילו אתכם לחיים מלאי חרטה וחוסר תקווה. שלא תבינו לא נכון – לכל אחד יש ימים טובים יותר וטובים פחות, אך אם אתם מרגישים שהיקום פועל נגדכם, הקרב שאתם נאבקים מולו לא נובע באופן ישיר ממילותיהם או פעולותיהם של אחרים, או ממה שעשיתם או לא עשיתם בשלב קודם יותר. הקרב הזה מונע ראשית מכך שאתם נותנים למחשבות השליליות האלה מקום וקול בראשכם. אך למרבה המזל, אתם לא המחשבות שלכם, ואתם בהחלט יכולים לשנות את צורת החשיבה שלכם. עליכם פשוט לזהות את דפוסי החשיבה השלילית שהתרגלתם אליהם ובהדרגה תוכלו להפוך לאלו ששולטים במחשבותיהם ולא להיפך.
 

למה חשוב לזהות ולשנות את דפוסי החשיבה השלילית?

הציניים שבינינו יגידו שהם פשוט ריאליסטיים, וזה די נכון ברמה מסוימת. הם מסתכלים על המציאות כפי שהיא, והיא לא צפויה, לכן חשוב להיות מציאותי, אך בה בעת אסור להיות רק שלילי. החשיבה השלילית גורמת למוח שלכם לוותר מבלי לנסות, או לנסות מבלי להשקיע את כל הכוח והמאמץ. כך למעשה החשיבה השלילית מובילה לתוצאות שהן לא מיטביות, אשר הופכות לנבואה שמגשימה את עצמה, והמציאות אכן עובדת כך לרעתכם. 
 
יש גם אנשים שנוטים לדפוסי מחשבות שליליים מכיוון שלדעתם, אם הם יצפו לדבר רע והוא אכן יקרה, הם לא יתאכזבו ואף יהיו מוכנים אליו. הבעיה היא שמחשבות שכאלה עלולות לשמש אתכם גם בתקופות שבהן החיים שלכם בסדר גמור ואין סיבה לדאגה. אתם יודעים שכמו כל דבר בחיים, גם התקופה הזו תעבור, ואתם כאילו חותמים על ביטוח לנפש – משלמים מחיר משמעותי מרמת האושר שלכם באופן קבוע כדי לוודא שהנפש שלכם תישאר בריאה ושלמה. כל מה שזה באמת עושה זה לגזול מכם את האושר שיכול להיות לכם היום, כך שלמעשה לעולם לא תזכו באמת להיות מאושרים. לכן חשוב שתלמדו לזהות את דפוסי החשיבה השלילית ותדעו כיצד לשנות אותם – זה יעבוד רק לטובתכם.
איך לזהות ולנטרל דפוסי חשיבה שלילית: אישה מרימה ידיים לאוויר ועוצמת עיניים

5 דפוסי החשיבה השלילית שצריך לזהות ולהימנע מהם

1. הכללת יתר של השלילי והתעלמות מהחיובי

לפעמים כשקורה דבר מה שלילי בחיינו, אנחנו נוטים מיד לחשוב שיש לכך משמעות רחבה מאוד. לדוגמה, אם בעבודה מישהו אחר קיבל את הקידום שאתם רציתם – האם במצב שכזה סביר להניח שתתחילו להתלונן על כל מה שלא בסדר בחייכם? יתכן שתצוץ אצלכם מחשבה בראש בסגנון: ״אני לא טוב בעבודה שלי, לא טוב כהורה – אני פשוט לא טוב בכלום״. דוגמה אחרת היא כישלון במבחן שמוביל למחשבה בסגנון: ״אני פשוט לא חכמה מספיק, לא מסוגלת ללמוד שום דבר ואכשל גם אם אנסה לגשת לבחינה נוספת״.
 
דפוס המחשבה השלילית הזה מונע מכם את האפשרות לראות תוצאות חיוביות אפשריות למעשים שלכם. הוא יוצר מחסום במוח שמתעלם מכל מה שטוב וחיובי ומאפשר רק למידע שלילי להיקלט. לכן אתגרו את עצמכם להאמין בעצמכם ולא במחשבות השליליות, כי לכולנו מגיעה הזדמנות שנייה, ותוצאה שלילית אחת בחייכם ממש לא מעידה על כך שמשהו בכם לא בסדר או שפספסתם את האפשרות שלכם להצליח. 

2. ראיית החיים בשחור ולבן, והתעלמות מהאפור

לא משנה מה תספרו לעצמכם – החיים הם לא שחור לבן. חשיבה דיכוטומית וקיצונית שכזו גוזלת מכם הרבה מאוד אושר, מכיוון שהיא יוצרת נקודת מבט של ״הכול או כלום״, ואם משהו לא מושלם, אז הוא פשוט רע. לדוגמה, גשם שגרם לפקק אדיר ועיכב אתכם בדרך חזרה הביתה עלול לגרום לכם לחשוב ״זהו, נהרס לי כל הערב!״
 
המציאות היא שהחיים לא מושלמים, אך הם גם לא תמיד פועלים כמו דומינו. אם יש משהו אחד רע, הוא לא מעיד על כל מה שקורה סביבו, והנטייה להתרכז בשלילי רק תיצור דרמה נוספת או תוביל אתכם לכישלון כמו שציפיתם. כשתגיעו הביתה הערב שלכם ימשיך מאותו הרגע, ואמנם יהיה לכם פחות זמן ממה שציפיתם, אך תוכלו להתחיל לנצל אותו כמו שאתם רוצים ולא לוותר עליו לחלוטין – אז באמת הפסדתם.
איך לזהות ולנטרל דפוסי חשיבה שלילית: יין ויאנג בחולות

3. חיפוש סימנים שליליים אצל אחרים

השליליות שלנו יכולה לגרום לנו לקפוץ למסקנות בנוגע לדברים שאנחנו לא יודעים באמת, מה שעלול להזיק במיוחד למערכות יחסים. המוח שלנו דוחק בנו לפרש משהו שנאמר או נעשה על ידי אדם אחר כתגובה שלילית, וזאת מבלי שיש לנו מושג קלוש בנוגע למה שבאמת קורה במחשבותיו. לדוגמה, ״היא לא התקשרה אלי, אז היא בטח לא רוצה לדבר איתי״, או ״הוא אמר את זה רק כדי להיות נחמד, הוא לא באמת מתכוון לזה״. כשאנחנו קופצים כך למסקנות, אנחנו רק גורמים לעצמנו כאב מיותר, לחץ ותסכול.
 
אם מישהו אומר או עושה דבר מה שהתקבל אצלכם בצורה שלילית, אל תשערו מיד שיש מסרים סמויים מתחת לפני השטח. אם כלום לא נאמר, אל תשערו שהשתיקה מסתירה רגש שלילי. מתן משמעות לסיטואציה לפני שנחשפתם לכל הסיפור גורם לכם להאמין למה שדפוס החשיבה השלילי שולח אתכם להאמין בו, והוא מתבסס דווקא על חוסר ידיעה – זה סימן שלילי. עדיף אם כבר להמציא סיבה חיובית, למשל ״אם היא לא התקשרה אלי יכול להיות שהיא עסוקה מאוד בעבודה היום״.

4. אותו הדבר מוביל לחשיבה שלילית – שוב ושוב

כדי לפטור את עצמכם מחשיבה שלילית, הכי טוב לנסות לזהות מה בדיוק מוביל אליה. כשעולה בראשכם מחשבה שלילית, במקום לנסות להתעלם ממנה, נסו להקדיש לה תשומת לב ביקורתית, ואפילו רשמו אותה על דף כך שתוכלו לגשת לחקור אותה בזמן אחר, כשכבר לא תהיו בתוכה. משפט אחד או שניים יספיקו, לדוגמה: ״אני לא מספיק טוב למשרה שאני רוצה להשיג כי אין לי מספיק ניסיון״.
 
נסו לזהות מה ה"טריגר" למחשבה וכתבו גם אותו. לדוגמה: ״אני חדש בתעשייה, ולפיכך מרגיש רוב הזמן שאני לא מספיק טוב ביחס לאנשים שאני עובד איתם. זו תחושה לא נעימה – אני מרגיש שאני לא באזור הנוחות שלי״. לכל הפחות התהליך הזה יעזור לכם לעבד את המחשבות השליליות ולהפוך אתכם למודעים יותר לעצמכם, מה שבסופו של דבר יסייע לכם גם לשנות את המחשבות שלכם לכיוון חיובי יותר. 
איך לזהות ולנטרל דפוסי חשיבה שלילית: איש לוקח נשימה עמוקה

5. הרגשה שאתם לא טובים מספיק

כל מסע לשינוי חיובי מתחיל עם מטרה ונחישות. אך מה לדעתכם קורה כשאתם נחושים מדי, או ממש אובססיביים בנוגע למטרות שלכם? אתם מתחיל לפתח אמונה מסוימת שנוגעת לכם: ״כרגע אני עוד לא טוב מספיק״. חשיבה ביקורתית שכזו כלפי עצמכם מפעילה עליכם הרבה מאוד לחץ, מה שיגרום לכם לבסוף לוותר על המטרות שלכם ולקבל את ה״עובדה״ שאתם מי שאתם – לא טובים מספיק, וגם לא תהיו.
 
בשורה התחתונה, אתם חייבים לקבל את עצמכם כפי שאתם כדי להתחייב להתפתחות אישית. אם תחשבו שאתם כבר ״מושלמים״, לא יהיה לכם שום צורך בשינוי חיובי ובצמיחה, לכן התהליך הזה מחייב מכם להיות פחות ממושלמים. הביקורת העצמית מזיקה לכם ולא עוזרת בדבר, מכיוון שלא תוכלו להשתנות לכיוון חיובי אם תחשבו באופן אובססיבי על הפגמים שלכם. המפתח הוא להזכיר לעצמכם שאתם טובים מספיק, ואתם רק צריכים להמשיך להתאמן. במקום להגיד ״עלי להשתפר״, אמרו ״אעשה כמיטב יכולתי״. ההבדל בין שתי המנטרות האלה זה שהשנייה עדיין הופכת את המאמצים שלכם לבעלי משמעות, על אף שהם לא מושלמים.

כמה מילים לסיום

יש פתגם מסוים שאומר: ״התפלל כאילו אלוהים ידאג להכול, ופעל כאילו שהכול תלוי בך״. זו דרך חיים שיכולה לתת לכם כוח שלא תאמינו שיש לכם, וכל מה שצריך זה קצת אמונה בעצמכם. חמשת דפוסי החשיבה שהכרתם עכשיו הם התחלה טובה – נסו לזהות אותם ולהימנע מליפול למלכודת שלהם. המטרה היא להשיג שליטה על המחשבות שלכם באופן הדרגתי, כך שתוכלו באמת להתבסס על המציאות, ללא דרמה מיותרת או תחושת בלבול. התחילו עוד היום לפתח מודעות למחשבות שלכם, והבחינו בשינוי המשמעותי שיתרחש בחייכם.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.