print header

כמה מלח מותר לילדים לאכול ולמה אסור להפריז בצריכתו?

כיום כמעט כולם יודעים שצריכת מלח בכמות גבוהה מדי מובילה ללחץ דם גבוה אצל האוכלוסייה המבוגרת, וידוע לכולם גם שיש לא מעט מלח בשלל המזונות המעובדים שאנחנו אוכלים. הבעיה היא הנתרן שבמלח, ממנו קשה להקפיד לצרוך כמות מדודה ומצומצמת, אך חשוב להשתדל לעשות זאת כדי לשמור על הבריאות, וכעת ישנן ראיות שכדאי אף להקפיד על כך יותר בכל הנוגע לילדינו. במחקרים כבר הוכח שצריכת מלח עודפת בקרב ילדים גורמת ללחץ הדם שלהם להיות גבוה בהמשך החיים, אך כאן לא נגמר הסיפור. זה גם הופך אותם לפגיעים לדלדול עצם, מחלות נשימתיות (כמו אסתמה), השמנת יתר ואפילו סרטן בקיבה בגיל מבוגר – וכל זה כי הוריהם לא דאגו שיצרכו נתרן בכמות מצומצמת...

איך תזונה עשירה במלח משפיעה על בריאות הילדים?

פרט לבעיות שציינו ושעליהן נרחיב עוד רגע, חשוב לציין שהרגלי האכילה של ילדיכם מתחילים להתגבש כבר כשהם עוברים למזון מוצק, וישנן ראיות לכך שההרגלים שהילדים סיגלו לעצמם בשלב מוקדם ממשיכים איתם גם לבגרות. החיבה למזון מלוח היא מעין "יכולת" שנלמדת לאורך הזמן ומשפיעה על העדפות התזונה שלנו כמבוגרים. אם אתם מעוניינים לוודא שילדיכם יוכלו לעשות בחירות חכמות ובריאות יותר כמבוגרים בכל הנוגע לצריכת נתרן ומלח, מומלץ לכלול בתזונה שלהם כמות נמוכה של מלח בהתאם לגילם, וזאת על מנת למנוע מהם את הבעיות הבריאותיות הבאות בהמשך החיים:

1. לחץ דם גבוה

אתם בטח כבר יודעים שצריכת נתרן גבוהה מקושרת ללחץ דם גבוה ומגבירה כך את הסיכון לסבול מהתקף לב ומשבץ פי כמה וכמה. כפי שכבר הוכח במחקר משנת 2015, תזונה עשירה במלח בתקופת הילדות מגבירה באופן משמעותי את הסיכון לסבול מלחץ דם גבוה בהמשך החיים, אך יש גם חדשות טובות. הפחתת כמות המלח שהילדים צורכים לכזו שמתאימה להם לפי גילם, יכולה להפחית את הסיכון הזה בהמשך החיים גם אם הם כבר התחילו לצרוך כמויות גבוהות של מלח, ובטווח הארוך זה יכול להשפיע באופן משמעותי על הסיכויים שלהם לסבול ממחלות לב וכלי דם.
המלצות לצריכת מלח בקרב ילדים: ילד מחזיק קערת צ'יפס וכוס מיץ

2. דלדול עצם

צריכת מלח בכמויות גבוהות גורמת לסידן להשתחרר דרך השתן, מה שמוביל לפגיעה בשלמות מבנה העצמות ומגביר את הסיכון לדלדול עצם, אשר גורם לעצמות להיות שבריריות מאוד. על אף שהמחלה הזו נפוצה בעיקר בקרב האוכלוסייה המבוגרת, מחקרים הוכיחו שהשפעת המלח על חילוף החומרים של הסידן מראה את סימניה כבר בשלבים מוקדמים של החיים ונמשכת לבגרות. משמעות הדבר היא שצריכת מלח בכמויות גבוהות בגיל צעיר מגבירה באופן משמעותי את הסיכון ללקות בדלדול עצם – בעיקר בקרב בנות.

3. מחלות נוספות

ילדים שצורכים כמויות חריגות של מלח נמצאים בסיכון לפתח בעיות בריאותיות חמורות ביותר ופחות מוכרות בהמשך החיים. ביניהן נכללים סרטן בקיבה עקב הרס ציפוי קירות הקיבה והגברת הסיכוי להידבק בחיידק ההליקובקטר פילוריאסתמה בעקבות הגברת הרגישות של דרכי הנשימה וכן מחלת כליות עקב כמות גבוהה של חלבון בשתן והטלת מעמסה גדולה מדי על הכליות לצורך סינון עודף הנתרן.

כמה מלח מותר לילדים לאכול ביום?

בדיוק כמו מבוגרים בעולם המודרני, גם הילדים צורכים הרבה יותר מלח ממה שהם אומרים וממה שמומלץ להם. אם עד היום לא ידעתם כמה מלח הילדים שלכם אמורים לצרוך במהלך היום, נעשה לכם קצת סדר בנושא, ונציין כבר עכשיו שאמנם זה לא פשוט להישאר מתחת למדד הזה, אך זה בהחלט אפשרי.
  • 0-6 חודשים – פחות מ-1 גרם מלח ביום / כ-400 מ"ג נתרן ביום (אין להוסיף מלח למזון)
  • 6-12 חודשים – 1 גרם מלח ביום / כ-400 מ"ג נתרן ביום (אין להוסיף מלח למזון)
  • 1-3 שנים – 2-3.8 גרם מלח ביום / עד כ-1,500 מ"ג נתרן ביום (כחצי כפית מלח)
  • 4-6 שנים – 3-4.8 גרם מלח ביום / עד כ-1,900 מ"ג נתרן ביום (פחות מכפית מלח אחת)
  • 7-10 שנים – 5 גרם מלח ביום / עד כ-2,000 מ"ג נתרן ביום (עד כפית מלח אחת – מומלץ פחות)
  • 11 שנים ומעלה – 6 גרם מלח ביום / עד כ-2,400 מ"ג נתרן ביום (כפית מלח אחת)
המלצות לצריכת מלח בקרב ילדים: כפיות עם מלח

המלצות לצריכת מלח בקרב תינוקות

תינוקות זקוקים לכמות קטנה מאוד של מלח, מכיוון שהכליות שלהם עוד לא מסוגלות להתמודד עם כמויות גבוהות של נתרן. לפיכך אין להוסיף מלח למזון שאתם מכינים לתינוקות שלכם. חלב האם מכיל באופן טבעי את כל המינרלים שהתינוק זקוק להם, וזה כולל מלח. אותו הדבר נכון גם בנוגע לפורמולה. 

המלצות לצריכת מלח בקרב פעוטות

גם במהלך הגמילה מההנקה אין להוסיף מלח למזון שאתם מכינים לפעוטות שלכם. במוצרים שמיועדים לגמילה אין תוספת מלח, ולכן טעמם הוא די תפל, אך אל תתפתו לתבל אותם כדי להפוך אותם לטעימים ומפתים יותר לילדיכם. בנוסף, אל תיתנו לילדיכם מזון מעובד שלא מיועד לפעוטות בשלב זה, וזה כולל חטיפים מעובדים.

המלצות לצריכת מלח בקרב ילדים

בשלב שבו הילדים שלכם אוכלים את אותו המזון שכל המשפחה צורכת, חשוב שתמשיכו לא להוסיף מלח לארוחות שאתם מכינים – זה באופן כללי יועיל לכל המשפחה. בשלב זה צריכת הנתרן של הילדים נוטה לעלות באופן דרמטי, מאחר שההורים מאפשרים להם לצרוך יותר מזון מעובד וחטיפים או כזה שפשוט מכיל כמויות גבוהות של מלח מאלו שמומלצות להם. בדקו תמיד את תווית הרכיבים שבמזון שאתם מגישים לילדיכם לאכול – אפילו אם הוא מיועד לילדים – ובחרו במוצרים שמכילים כמה שפחות נתרן. תזונה דלה בנתרן תמנע מילדיכם לפתח תשוקה למזונות מלוחים ותפחית את הסיכון שיתפתו לצרוך יותר מהם ככל שיגדלו.

המלצות לצריכת מלח בקרב נערים

עליכם להסביר לילדיכם את הסכנות שנוגעות לצריכת כמויות גבוהות של מלח ולסייע להם להגביל את צריכתו. יש לצמצם כמה שיותר צריכה של חטיפים ומזון מהיר, שמגבירים באופן משמעותי את כמות הנתרן שהילדים שלכם צורכים לאורך היום.
המלצות לצריכת מלח בקרב ילדים: ילד שולח ידיים לחטיף צ'יפס

איך להפחית את צריכת המלח של הילדים?

העבודה בנושא זה צריכה להתחיל כבר כשהילדים עוברים למזון מוצק, וככל שתרגילו אותם לצרוך פחות מלח, כך הם יתרגלו לאכול מזונות ללא המלחה. אם תעשו זאת, יהיה לכם הרבה יותר קל לשלוט על צריכת המלח של ילדיכם ככל שיגדלו. הבעיה היא שהנתרן שהילדים שלכם צורכים לא מגיע ברובו מזה שאתם מוסיפים למאכלים. למעשה, לפי נתונים של משרד הבריאות, רק 13% מצריכת הנתרן שלנו מגיעה ממלח שולחן. גם במזון גולמי וטבעי יש מלח – בירקות, בפירות, בקטניות, בדגנים ואפילו במים מינרליים, אך הבעיה האמיתית היא מזון מעובד – שניצלים מוכנים, רטבים, לחמים ואפילו מזונות מתוקים. לדוגמה:
 
  • ב-3-4 כפות של קטשופ (50 גרם) יש בין 650-1,000 מ"ג נתרן - 25-42% מכמות הצריכה היומית המומלצת לילדים בגיל 4-8.
  • במלפפון חמוץ יש כ-950 מ"ג נתרן - כמעט 50% מכמות צריכת הנתרן המומלצת לילדים באותו הגיל.
  • בכריך שמכינים מ-2 פרוסות לחם עם 2 פרוסות פסטרמה בעובי סטנדרטי יש כ-750 מ"ג נתרן – כמות שמהווה כמעט 40% מהצריכה היומית המומלצת עבור הילדים.
  • במנת נודלס להכנה מהירה יש כ-70% מכמות הצריכה היומית המומלצת של נתרן לילדים.
כפי שאתם מבינים, מספיק שהילד שלכם אכל כריך עם פסטרמה וקטשופ כדי שיגיע כמעט לגבול המומלץ עבורו לצריכת נתרן. לכן קשה מאוד להגביל את צריכת הנתרן של הילדים בתקופתנו, אך זאת בעיקר מכיוון שאנחנו – ההורים – התרגלנו לספק לילדים מזונות שאינם מתאימים לגופם. אם לאורך היום הילד שלכם יאכל גם חטיף מלוח שמכיל כמויות גבוהות של נתרן, הוא ככל הנראה יעבור את הכמות המומלצת עבורו. לכן מומלץ מאוד שלא לאפשר לילדים ליהנות כאוות נפשם מחטיפים, מאחר שלאורך הזמן זה גורם להם לא רק לפתח בעיות בריאותיות שונות, אלא גם אכילה בררנית. גם אם עשיתם את הטעות הזו עד היום – מומלץ להתחיל להגביל את צריכת הנתרן של ילדיכם, כי אף פעם לא מאוחר מדי.
 
עשו זאת באופן הדרגתי באוכל שאתם מכינים בבית – השתמשו בפחות מלח ואבקות מרק, והוסיפו יותר תבלינים ועשבי תיבול במקומם כדי להעשיר את המזון בטעם. בנוסף, בדקו היטב את תוויות הרכיבים של המזון הקנוי שאתם מספקים לילדיכם, וודאו שכמות הנתרן שבו לא עוברת את ההמלצות לפי גילם – אפילו אם מדובר במזון שמיועד לילדים. אתם תראו שלאורך הזמן ילדיכם ישתוקקו פחות למאכלים עתירי מלח, וככל שתתחילו מוקדם יותר, כך התהליך יהיה לכם ולהם קל יותר. 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.