print header

מחקר חדש קובע: אסור לילדיכם לאבד יותר מחצי שעת שינה

כל הורה רוצה שהילד שלו יגדל בריא, ובשביל זה אנחנו מקדישים זמן ומאמצים להכנת אוכל מזין עבורם ומציאת פעילויות ותכנים שיזיזו את גופם ויעשירו אותם. גם שינה חשובה לשם כך, אך זה לא כל כך נורא אם הילדים מפספסים חצי שעת שינה פה ושם, נכון? ובכן, מחקר חדש שנערך בניו זילנד מבטל את המחשבה השגויה הזו, כשהוא הוכיח שאיבוד 39 דקות שינה – לפעמים אפילו 30 דקות – עלול לגרום לילדים להתקשות בהתמודדות עם מטלות בבית הספר ולהפחית את איכות החיים שלהם באופן כללי. האם זה אומר שעליכם להיות קפדנים ונוקשים יותר בכל הנוגע לשעות השינה של ילדיכם? בואו נראה מה כל כך מיוחד במחקר הזה ומה חושבים עליו מומחים אחרים בתחום...
 

איך חוסר שינה משפיע על ילדים?

מפתיע לגלות, אבל לפי מחברי המחקר לא ידוע לנו הרבה על הדרך שבה שינה משפיעה על ילדים בריאים, והמטרה שלהם הייתה לחקור את הנושא הזה בדיוק. הילדים שהשתתפו במחקר לקחו חלק גם במחקר אחר שעקב אחרי מועדי השינה והמנוחה שלהם, הרגלי האכילה שלהם וסוגי הפעילויות שבהן עסקו. אותו מחקר נמשך לאורך מספר שבועות, בהם החליפו להם את הרגלי השינה לסירוגין, והאריכו את שעות השינה שלהם או קיצרו אותם. בין כל תקופה שכזו היה שבוע אחד שבו הילדים ישנו כרגיל.
 
השתתפו במחקר 100 ילדים בני 8-12, שלאף אחד מהם לא היו בעיות שינה בעבר – עובדה חשובה. החוקרים שינו להם את הרגלי השינה בכך שדחו אותה בשעה (הגבלת שינה) או דרשו שישכבו לישון שעה מוקדם יותר (הארכת שינה). הילדים עדיין התעוררו באותה השעה שבה היו צריכים להתעורר מדי בוקר. לאחר מכן החוקרים ביקשו מההורים ומהילדים להעריך את איכות בריאותו וחייו של הילד בעזרת שאלון.
 
המחקר קיבל תשבחות בקהילת החוקרים, כשהוכח כי הגבלת שינה אכן הפחיתה את איכות הבריאות והחיים של הילדים, ובפרט את היכולת של הילד להתמודד עם סביבת בית הספר, לפחות כפי שנתפס בעיני הילדים המשתתפים והוריהם. אולם השפעה זו לא התרחשה רק כשהחסירו שעה מהילדים, אלא בממוצע 39 דקות, משמע לעיתים הפחתה של חצי שעה בשעות השינה הייתה בעלת השפעה מזיקה.
החשיבות של שעות שינה לילדים: ילדה שוכבת במיטה

למה הממצאים האלה כל כך חשובים?

ד"ר עזיזי סייקסס, מנהל המרכז לרפואת השינה באוניברסיטת מיאמי, אומר שהמסקנות הן קריאה להורים להתעורר ולהבין שעליהם לקחת את נושא השינה הרבה יותר ברצינות – גם עבור ילדיהם וגם עבורם. "מבחירת המזון שלנו, דרך המוטיבציה להפעיל הגוף ועד לכישורים החברתיים – איכות השינה שלנו יכולה לסייע או לפגוע בכל אלה," כך הוא מסביר. 
מומחים אחרים מבקשים לשים לב לדגש החשוב – שהמחקר הזה נעשה בהשתתפות ילדים שלא סבלו מהפרעות שינה בעבר, ואילו מחקרים דומים אחרים מהעבר נעשו דווקא על ילדים שכן. לפיכך, המחקר החדש הזה מוכיח שיש קשר בין הגבלת שינה לבין בעיות בריאותיות בחייו של הילד, וכן בעיות שנוגעות ליכולתו להתמודד עם מטלות בית הספר בהצלחה, לפחות לפי מה שדווח לעורכי המחקר.
החשיבות של שעות שינה לילדים: ילדה מתעוררת בבוקר

איך לעזור לילדים לישון מספיק?

ד"ר סייקסס מציע לתת לשינה עדיפות גבוהה, גם למבוגרים. זה אומר שכל אחד מבני המשפחה צריך לשמור על היגיינת שינה, ולפיו, האתגר הגדול ביותר זה התנתקות ממכשירים אלקטרוניים. לפי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן של ארה"ב, ה"אויב העיקרי" שמונע מאיתנו לישון הוא האור הכחול שפולטים המסכים של אותם מכשירים (סמארטפונים, טלוויזיות, מחשבים). האור הזה שולח אות למוח להתעורר, מה שגורם לכך שאחרי החשיפה אליו אנו מתקשים להירדם.
 
סייקסס אף מרחיב ומציין שעל ההורים לשמור על שגרת שינה שתסייע לילדיהם לפתח כמו שצריך את מוחם ואת גופם בעזרת שינה מספקת. "שמירה על שגרת שינה קבועה – לא משנה באיזו תקופה בשנה ובאיזה מאורע – יכולה לעזור לילד לישון טוב יותר, בשעות קבועות ולמשך זמן קבוע שמועיל לו". דבר נוסף שסייקסס מבקש לציין ולהזכיר זה שאי אפשר להחזיר "חוב שינה". שינה שאינה מספקת ואינה איכותית משפיעה עלינו לרעה ביום שלמחרת, וכינוי מתאים יותר הוא "פשיטת רגל של שינה". "ברגע שאיבדנו שעות שינה, אי אפשר להחזיר אותן. ההשפעה השלילית כבר נוצרה", כך הוא חותם את דבריו.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.