print header

8 יתרונות של שמן אתרי לילך ותופעות הלוואי האפשריות

רבים מאיתנו אולי מזהים את ריח הלילך מהטיולים שלנו בטבע או מתכשירים ובשמים שהרחנו בעבר - אך אנחנו בטוחים שלא מעט כלל אינם מודעים ליכולותיו הנפלאות לתרום לבריאותנו. בשונה משמנים אתריים "קלאסיים" אחרים, זה המופק מצמח הלילך אינו משמש למאכל, אלא עיקר מיקודו הוא בארומה המשכרת שלו, שבאמצעותה אפשר להשיג כמה יתרונות משמעותיים לשיפור בריאות הגוף והנפש. סקרנים להכיר אותם? קיבצנו עבורכם את 8 הדברים שתרוויחו משימוש בשמן אתרי לילך, לצד הדגשים ותופעות הלוואי שתמיד כדאי להכיר.

8 יתרונות בריאותיים של שמן אתרי לילך

1. משפר את מצב הרוח

הלילך הוא אחד מהשמנים הפופולריים ביותר בארומתרפיה, ויש לכך סיבה טובה - הוא מכיל טרפן בשם לינלול (Linalool), שהוא תרכובת אורגנית הידועה ביכולתה להפחית את הלחץ ולהגביר את תחושת האושר. החומר הזה משפיע על מערכת העצבים וגורם לה להפחית את הייצור של הקורטיזול, המכונה הורמון הלחץ או הדחק בשל ההשפעה שלו עלינו. אז אם אתם שרויים במצב רוח רע או חווים תשישות ותסכול, יש לערבב כמה טיפות של שמן אתרי לילך בתוך בקבוק התזה מלא מים ולהתיז מעט בחלל החדר. שילוב נפוץ ויעיל במיוחד יכול להיות עם שמן אתרי לבנדר, שגם הוא מחזיק ביכולות דומות ואיחודם יכול להוביל לתוצאות נהדרות.

2. מוריד את הסיכוי להתפתחות דלקות

דלקת היא הדרך הטבעית של הגוף להגיב להתרחשות שעלולה לאיים על בריאותו - בין אם מדובר בחדירה של חומר או רכיב זר ומזיק או פציעה. האדמומיות והנפיחות שמופיעות במהלך הדלקת הן תופעה טבעית לגמרי, אך לעיתים היא לא נעלמת ללא התערבות חיצונית. אחת יעילה שכזו ניתן למצוא בסגולותיו של שמן אתרי לילך, המכיל נוגדי חמצון שעוזרים להילחם בדלקות, וזה הודות למספר רכיבים שיש בו שקיימים גם בשמנים אחרים והוכחו כיעילים. כדי ליהנות מיתרונותיו הנפלאים יש לערבב כמה טיפות בבקבוק תרסיס ולהתיז למרכז חלל החדר. כמו כן, ניתן גם להשתמש בו כתכשיר ולמרוח אותו בשילוב עם קרמים או שמני נשא (שמנים לדילול שמנים אתריים, כמו למשך זית או שקדים) על העור שסביב מפרק כף היד, וכך ליהנות גם מפעולה ישירה שלו וגם מריחו הנעים. אין למרוח את השמן ישירות על העור מבלי לדלל אותו.
 
8 יתרונות של שמן אתרי לילך ותופעות הלוואי האפשריות: מריחת שמן אתרי על מפרק כף היד

3. מפחית את לחץ הדם

הצרות והלחץ היום-יומי שרבים מאיתנו חווים מובילות במקרים רבים לעלייה דרמטית בלחץ הדם. לעיתים, התופעה הזו אף חמורה יותר כאשר היא מקבלת "רוח גבית" מאורח חיינו או הגנטיקה שלנו. לחץ דם גבוה יכול להוביל למצבים רפואיים חמורים וביניהם מחלות לב קשות, ועל כן כל אחד מאיתנו נדרש לדאוג לשמור עליו בטווח הנורמה - ולשם כך יש לנו פתרון עבורכם. במהלך תהליך הפקת שמן אתרי מצמח הלילך, מופק גם חומר בשם סירינגין (Syringin), שמקורו בקליפת הצמח, והוא מסוגל להפחית את לחץ הדם ובמקרים מסוימים אף את קצב פעימות הלב. אז אם אתם מאותם אנשים שסובלים מלחץ דם גבוה או מלחץ נפשי באופן כללי, נסו לערבב כמה טיפות של שמן אתרי לילך בבקבוקון מים ולהתיז לאוויר בכל פעם שאתם נקלעים למצב שכזה.

4. משקם עור פגום

ימי הקיץ החמים הם הזדמנות פז להשיל את הבגדים הארוכים של החורף וליהנות מהחום של קרני השמש. אך בקיצים הלוהטים של ישראל, עלינו להקפיד להצטייד במקדם הגנה מתאים שיגן על עורנו מפני תופעות לא נעימות, כמו כוויות שמש, הזדקנות מוקדמת של העור ובמקרים קיצוניים יותר אפילו מחלות קשות כמו סרטן העור. חברות מסחריות רבות מנסות למכור לנו תכשירים שונים שנועדו לשמור על עורנו מהקרינה האולטרה סגולה (קרינת UV), ומתברר שרבות מהן מצאו בשמן האתרי המופק מהלילך את הרכיבים האידיאליים לכך - הודות ליכולותיו האנטי-דלקתיות שמונעות פגיעה בתאים ואפילו משקמות תאים שנפגעו כתוצאה מקרינת UV. אז אם יש לכם עור שסובל מהזדקנות מוקדמת או כוויות כתוצאה מחשיפה ממושכת לקרני השמש, מומלץ לשלב שמן אתרי לילך בשגרת הטיפוח שלכם ולמרוח אותו בשילוב עם קרם או שמן לדילול על האזורים הפגועים, או לרכוש מקדם הגנה שמכיל אותו.
 
8 יתרונות של שמן אתרי לילך ותופעות הלוואי האפשריות: מריחת קרם על היד

5. מכיל רכיבים שמונעים זיהום פטרייתי

הרכיבים בשמן אתרי המופק מלילך מפורסמים בין היתר ביכולתם להילחם בזיהומים פטרייתיים, והם עושים זאת לעיתים בעוצמה זהה לזו של תרופות ייעודיות שנועדו לטפל במצבים שכאלה. שימוש בו כתרסיס יכול לחסל גופים פטרייתיים ברחבי הבית. כמו כן, אם ברשותכם מטהר אוויר חשמלי, תוכלו להוסיף למיכל הייעודי מספר טיפות של השמן, ונשימת האוויר כאשר המטהר מופעל לאורך זמן תאפשר לגופכם להוציא את הפטריות מגופכם באופן יעיל. 

6. מסייע להוריד חום

שמן אתרי לילך מחזיק בחלק מהתכונות של תרופות נגד חום גבוה - וכתוצאה הוא מצליח לגרום לגוף לשחרר החוצה ביעילות רעלנים שגורמים לעלייתו. הפעולה הזו לא רק מקלה על תחושתנו הכללית, אלא גם מאפשרת למערכת החיסונית להתפנות להילחם בכל כוחה בזיהומים ובהתרחשויות אחרות שדורשות את התערבותה. כדי להשתמש בו ככזה, כל שעליכם לעשות הוא לטפטף 2 טיפות של שמן על מגבת פנים חמה ורטובה, ולהניחה על המצח למשך מספר דקות.
 
8 יתרונות של שמן אתרי לילך ותופעות הלוואי האפשריות: מד חום

7. מרגיע את שרירי הגוף ומעניק תחושת רעננות מתמשכת

עיסוי הגוף בשמן היא דרך נהדרת להקל על כאבי השרירים שלנו - ויש דרך פשוטה במיוחד להביא את תוצאותיו לשיאן. ערבוב של כמה טיפות שמן אתרי לילך עם אחד משמני העיסוי האהובים עליכם (כגון: זית או קוקוס), ומריחתו על הגב או כפות הרגליים, יגביר את תחושת הרוגע בשרירים, יזין את העור ויעניק לכם ריח מרענן למשך כל היום. כמו כן, ניתן לטפטף כמה טיפות ממנו אל תוך אמבטיית מים חמה, לטבול בפנים במשך מספר דקות ולאפשר לשמן להרגיע את כאבי השרירים שלכם, ובה בזמן גם להזין את עורכם בלחות.

8. משמש כחומר ניקוי יעיל

תכונותיו האנטי-בקטריאליות והאנטי-פטרייתיות של השמן האתרי שמופק מצמח הלילך, מאפשרות לנו להפוך אותו לחומר ניקוי וחיטוי יעיל, והכי חשוב - אורגני וטבעי, שלא מכיל כימיקלים מזיקים לבריאות. באמצעותו ניתן לנקות ללא חשש משטחים רגישים במיוחד שבאים במגע עם המזון או הגוף שלנו, כמו המטבח וחדרי השירותים והמקלחת. כל מה שצריך לעשות כדי להפוך אותו לכזה הוא לטפטף כ-20-30 טיפות ממנו בבקבוק תרסיס גדול, ואת שאר הבקבוק למלא במים חמימים וחומץ ביחס זהה. כדי לקבל תוצאה מיטבית, יש לשלב שמנים אתריים נוספים, כמו לימון, תפוז, אקליפטוס ועץ התה, ולערבב היטב.
 
8 יתרונות של שמן אתרי לילך ותופעות הלוואי האפשריות: אדם מחזיק תרסיס ניקוי ומטלית

ממה צריך להיזהר ומהן תופעות הלוואי האפשריות?

כמו בכל דבר טוב, גם בשמן הלילך המופלא יש כמה דברים ודגשים שצריך לשים לב אליהם לפני השימוש הראשוני. מוטב שתקראו כל אחת מתופעות הלוואי הבאות כדי להבטיח שימוש נכון ולמנוע פגיעה בבריאותכם.

1. הריח החזק

הארומה החזקה של השמן האתרי המופק מלילך עלולה להיות מרתיעה ואפילו מבחילה עבור אנשים מסוימים, ולחלקכם אפילו לגרום לסחרחורת. על כן, בתחילה מומלץ להשתמש בו במתינות ובכמויות קטנות כדי להפחית את הסיכוי לחוות תופעות לוואי שכאלה. כפי שנאמר לאורך הכתבה, חשוב לשלב אותו עם שמנים אתריים אחרים - כגון: עץ התה, וטיבר או קינמון - שביכולתם למתן את הארומה הפרחונית החזקה ולהביאה לאיזון. שימו לב! אם ידוע לכם על רגישות כלשהי לשמנים אתריים או לצמח הלילך, יש להימנע לחלוטין משימוש בו.

2. לא למאכל!

מאחר שמדובר בשמן אתרי חזק ומרוכז, הוא אינו נועד לאכילה או לצריכה כלשהי דרך הפה. צריכתו בצורה שכזו תוביל לתופעות לוואי חמורות שעלולות לגרום לבעיות עיכול קשות ואף לפגיעה בפעילות הלב. כמו כן, מומלץ לנקוט בכל האמצעים האפשריים כדי למנוע מהחומר הזה לבוא במגע ישיר עם אזורים רגישים בגוף, כמו העיניים, האף והפה.
 
8 יתרונות של שמן אתרי לילך ותופעות הלוואי האפשריות: שמן אתרי לצד צמחים

3. עלול לגרום לגירוי בעור

כמו מוצרים רבים אחרים שמופקים מצמחים, גם שמן אתרי המופק מלילך עלול לגרום לגירויים בעור בעת המריחה. על כן, אם יש לכם עור רגיש מומלץ לבצע בדיקת אלרגיות לפני השימוש הראשוני, ולהימנע מראש מתופעות לוואי כמו גירויים עוריים, פריחות וזיהומים מיותרים. אם אתם חווים את אחת מתופעות הלוואי האלה או אחרות, פנו מיד לטיפול רפואי. כמו כן, אם אתם מעוניינים להשתמש בו כחלק משגרת הטיפוח שלכם, לעולם אין למרוח אותו באופן ישיר על העור, אלא תמיד למהול אותו בשמנים או קרמים אחרים, או במים.
 
רוצים לדעת מה עוד אפשר לעשות עם שמנים אתריים? למדו להכין 9 תרסיסים המבוססים על שמנים אתריים שישנו לכם את החיים.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.