print header

8 טיפים שיעזרו לכם לדבר עם ילדים על פוליטיקה ובחירות

בילדותי בקושי דיברנו על פוליטיקה בבית שלנו, פשוט כי היא לא באמת עניינה אותנו יתר על המידה. מכיוון שהסבים שלי באו משני קצוות הקשת הפוליטית, היה לנו חשוב להישאר ניטרליים ולא באמת לגעת בנושאים הללו, בטח לא בארוחה משפחתית מורחבת שהייתה עלולה להתלקח ברגע. עם זאת בימינו קשה לחיות בישראל מבלי לדעת, אפילו באופן שטחי, מה קורה בעולם הפוליטי הגועש של מדינתנו. מהדורות החדשות והעיתונים מלאים בידיעות פוליטיות שמסעירות את המדינה, וכמובן שקשה להתעלם מהעובדה שמשנת 2019 עד למרץ 2020 התקיימו כאן כבר לא פחות מ-4 מערכות בחירות. בשל כך אנחנו מניחים שלא מעט מכם רוצים, או נדרשים, לדבר על הנושא החם הזה של פוליטיקה ובחירות בישראל עם ילדכם הצעיר ששמע משהו או פשוט סקרן לדעת, אבל לא ברור לכם מאין להתחיל ואיך לעשות זאת נכון. אז היום תכירו 8 טיפים נהדרים שיעזרו לכם לדבר על הנושא הזה עם ילדים החל מגיל גן ועד לבגרותם, ולהכניס אותם כראוי לתחום הפוליטי הסבוך ולמערכות הבחירות שמסעירות את המדינה לעיתים קרובות. אם תעשו זאת נכון, תלמדו את ילדכם עוד שלל שיעורים באזרחות טובה על הדרך – כמו למשל קבלת האחר.
 

1. שאלו את ילדכם מה הוא יודע על פוליטיקה

לפי טארה קונלי, חוקרת תקשורת באוניברסיטה הלאומית מונטקלייר שבארצות הברית, עליכם לערוך עם ילדכם שיחה שקטה ורגועה, אולי אפילו במסגרת ארוחת הערב או לפני השינה. במהלך אותה שיחה, עליכם לשאול אותו שאלה אחת פשוטה – "מה שמעת / מה אתה יודע על פוליטיקה?". צאו מנקודת הנחה שיכול להיות שהוא מודע מעט מאוד למה שמדווח בחדשות או שהוא סתם ראה שלט חוצות של מפלגה כזו או אחרת ולכן גילה איזשהו עניין. בנוסף לכך, ייתכן שאחד מחבריו מגיע ממשפחה שהיא מעורבת פוליטית יותר משלכם, ולכן ילדכם אולי כבר מכיר שמות של פוליטיקאים או מפלגות. בקשו ממנו להגיד מה הוא מרגיש בנוגע למה שהוא יודע ומה הוא חושב אודות הנושא, והאזינו לו בקשב רב – גם אם הוא אומר דברים שלא לרוחכם או לא מתיישרים עם האמת הידועה לכם. במילים אחרות - העניקו לו את המרחב הבטוח והנדרש כדי להרהר ולחלוק ולאחר מכן תוכלו להמשיך לשלבים הבאים.

2. הסבירו שאנשים שונים יכולים להחזיק בדעות שונות

כדי להסביר לילדכם כראוי אודות פוליטיקה, חשוב שתציינו תחילה את העובדה שאנשים שונים יכולים להחזיק בקשת רחבה ו"צבעונית" של דעות בנוגע לאותו עניין. כדי להמחיש זאת, קחו נושא מסוים שמעניין את ילדכם, למשל, שיר מסוים שהוא אוהב, ונתחו אותו מהיבטים שונים. אתם תראו שברגע שתפרקו דבר מה מורכב לחלקים קטנים ופשוטים, ילדכם יקבל עליו יותר מושג. אם תנהגו כך לגבי פוליטיקה, תראו שהסבר שכזה, המאיר גם את חילוקי הדעות הקיימים בעם, יגרום לילדכם לא רק להבין בנושא מעט יותר טוב, אלא גם לפתח אמפתיה והבנה כלפי אחרים שחושבים אחרת ממנו, ויבין שהם לא שונים ממנו באופן מהותי.
 
טיפים איך לדבר עם ילדים על פוליטיקה: קשת מעל עיר

3. התמקדו בערכים שלכם

אחרי שהסברתם שאנשים יכולים להחזיק בקשת רחבה של עמדות, הגיע הזמן לדבר על מה שחשוב לכם ולמשפחתכם, וכיצד זה מתקשר לפוליטיקה. לדוגמה, אם חשוב לכם לסייע לזולת או לעבוד קשה, הסבירו איך חוקים שונים יכולים לדעתכם לתמוך בעמדה הזו שלכם ולתרום למדינה לראות עיניכם, או לחלופין כיצד הם עלולים לעכב זאת לשיטתכם. לאחר שתעשו זאת ותראו כי ילדיכם קיבל מושג כללי על הדרך שבו הליכת חקיקת חוקים עובד, אתם יכולים להתחיל להסביר לו כיצד מפלגות שונות עושות זאת ומדוע אתם תומכים באחת מהן או מתנגדים לאחרת. עם זאת, תיזכרו שטוב לטפח בילדכם גם ספקנות בריאות - ולכן חשוב שתדגישו, אם אתם חשים כך, כי מעטים הם הפוליטיקאים שתומכים בכל הערכים שלכם או מתנהגים בדרך שראויה בעיניכם במלוא מובן המילה.

4. דברו עם על נושאים שונים הקשורים לפוליטיקה ולחיים של כל אחד מאיתנו

חשוב שכולם – ילדים ומבוגרים – יזכרו שפוליטיקאים עוסקים במגוון רחב של נושאים וצריכים להצביע אודותיהם. לפיכך עליכם להסביר לילדכם שכדי לגבש דעה פוליטית ברורה, אתם יוצאים מנקודת הנחה שאין מועמד שיפעל לחלוטין למען כל מה שחשוב לכם. בשל כך כדי להבין במי אתם רוצים לתמוך, עליכם לתעדף את מגוון הערכים שלכם והתחומים שבהם מבטיחה כל מפלגה לטפל. אם תראו לילדכם שגם אתם מסתבכים לפעמים עם כל מה שנוגע לפוליטיקה, הוא יבין שזה בסדר לא לדעת עליה הכול ושחשוב להמשיך ללמוד אודותיה - אבל גם שלא הכל נסוב סביבה בלבד.
טיפים איך לדבר עם ילדים על פוליטיקה: אישה כותבת במחברת

5. תבחנו יחד תשדירי תעמולה ושלטי בחירות

הפוליטיקה במדינתנו רוויה במסרים שחלקם "מלחמתיים" ונועדו להתנגח ביריבים. בשל כך כשאתם רואים פרסומות בטלוויזיה או במחשב, או לחלופין שלטי חוצות של מפלגות או פוליטיקאים מסוימים, ואתם מבחינים כי ילדכם גם שם לב אליהם, נסו לנתח אותם עימו, ברמה הבסיסית ביותר כמובן; שאלו אותו מה משדרת לו המוזיקה שמושמעת ברקע של תשדיר מסוים, או מה אומרים הכיתוב והתמונות שמופיעים בשלט כלשהו - וכיצד כל אלו מנסים לשכנע בכלל את המצביעים לתת למפלגה מסוימת את קולם. בנוסף לכך, אם ילדכם נחשף לתשדיר מסוים שהוא מעט אלים או מעודד בריונות, דברו עימו על כך והסבירו לו מדוע מדובר בהתנהגות פסולה. שאלו את ילדכם האם הוא מזהה דברים שכאלה גם במקומות אחרים בחייו, למשל בבית הספר, והסבירו לו מהי לדעתכם התנהגות מכבדת - לא רק בפוליטיקה, אלא בין אנשים בכלל.

6. התווכחו עם אחרים על פוליטיקה בדרך מנומסת ומכבדת

אחת הדרכים הטובות ביותר לחנך את בני הדור הצעיר היא לשמש דוגמה אישית ובכך ללמד אותם כיצד צריך להתנהג. אתם יכולים לעשות זאת גם בכל הקשור בפוליטיקה, ולהראות לילדכם שאפשר להתווכח אודותיה תוך מתן כבוד לדעתו השונה של האחר. אז נכון שאתם כנראה תעדיפו בכלל להימנע מלהתווכח מול ילדכם, בעיקר אם האדם שחושב אחרת מכם הוא בן או בת הזוג שלכם, קרוב משפחה או אפילו חבר טוב, אך חשוב שהוא יראה כיצד אתם עושים זאת נכון. אצל חלק מהאנשים פוליטיקה היא דבר יצרי מאוד, שמעורר רגשות רבים ומצית וויכוחים קשים - אבל אם תשכילו, לפחות מול ילדכם, להתווכח כראוי, הוא יבין שלא תמיד חייבים להסכים עם מי שאוהבים ושאפשר להסתדר עם אנשים עם דעה שונה. כך הוא ילמד שיעור חשוב בסובלנות ובקבלת האחר, ויפנים שאפשר גם להתווכח מבלי להעלות את הטונים ולהתלהם.
טיפים איך לדבר עם ילדים על פוליטיקה: זוג יושב על ספה ומחזיק ידיים, כאשר הגבר מסתכל על האישה שמדברת

7. הזכירו לו שכולנו אנושיים, ולכן אף אחד לא מושלם

אם בכל זאת נקלעתם לוויכוח קולני לעיני ילדכם עם מישהו, ודאו שאתם יוצאים ממנו וסוגרים אותו בדרך בריאה וראויה. הסבירו לילדכם שטעיתם בכך שנסחפתם בלהט הרגע, והבטיחו לו שאתם תשתדלו שלא להתלהם כך שוב, ודאי שלא לרדת לפסים אישיים – אם עשיתם זאת כמובן. בנוסף לכך הסבירו לו שגם הפוליטיקאים שוגים לפעמים, ולכן גם הם מתנהגים לעיתים בדרך שהיא אינה ראויה או חינוכית. בנוסף לכך הבהירו לו שזה בסדר לשנות דעה פוליטית בעקבות מידע חדש שהתגלה, ושפעמים רבות המגמה הזו היא חלק מההתפתחות שלנו כבני אדם. אפשר להבהיר לו שאפילו פוליטיקאים עושים זאת מדי פעם, ולכן גם ילדים צריכים להבין ששינוי דעה הוא לא דבר רע בהכרח – אם יש לכך סיבה מוצדקת ואם זה לא קורה לעיתים תכופות מדי או בגלל לחץ חברתי.

8. פעלו למען הערכים שלכם

בשנים האחרונות מתקיימות יותר ויותר מחאות פוליטיות-חברתיות שונות, שנובעות מהעובדה שאנשים רוצים לפעול למען הערכים והנושאים שנראים להם חשובים. בשל כך אם יש נושא מסוים שבוער בכם, פעלו למענו ושמשו דוגמה עבור ילדכם, ואפילו עודדו אותו להצטרף אליכם – זאת כמובן אם מדובר בפעילות שמתאימה לגילו. למשל, אם אתם מקפידים מדי שבת או חג לתרום לנזקקים או לארוז להם אריזות מזון, בקשו מילדכם להצטרף אליכם. אם אתם וילדכם נתקלים בדרככם בפעילות מחאה פוליטית/חברתית לא אלימה שמתיישרת עם דעותיכם, שאלו אותו האם הוא רוצה להצטרף אליה לכמה דקות; פעולות שכאלו יעצימו אותו ויתרמו לתחושת השייכות שלו לחברה.
 
מקור תמונה ראשית: canva
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.