print header

אלו הן 9 הסיבות הנפוצות לדימום מהחניכיים וכך תמנעו אותו

צחצוח שיניים שגרתי המסתיים בדימום מהחניכיים יכול להיות דבר מלחיץ ומוזר, בעיקר אם הדבר קורה לכם בפעם הראשונה. אם אתם מוצאים כתמי דם על מברשת השיניים שלכם או בכיור לאחר השטיפה, אל תיבהלו יתר על המידה, מכיוון שמדובר בסך הכל בתופעה שאינה נדירה כלל. ישנן מגוון של סיבות העלולות לגרום לה, אך יש גם דרכי טיפול ומניעה לא מעטות ויעילות במיוחד. כדי לעשות לכם מעט סדר בנושא ולהבהיר לכם מדוע עלול להיווצר דימום מהחניכיים, וכן כיצד ניתן לטפל בו טרם הוא מחמיר ולהעלימו, אנו מביאים בפניכם 9 מהסיבות הנפוצות ביותר לתופעה ואת אופן הטיפול בכל אחת מהן.

סיבות לדימום מהחניכיים: צילום תקריב של פה של אישה פתוח לרווחה
 

1. דלקת חניכיים

התפתחותה של דלקת חניכיים היא אחת מהסיבות היותר הנפוצות לדימום הניגר מהן. הדלקת הבלתי נעימה הזאת נגרמת מהתפתחות של רובד חיידקים בחלל הפה המוביל להיווצרותם של חורים בשיניים, כמו גם להידלקותו של אזור החניכיים. לרוב בתחילת התפתחותה של הדלקת לא תרגישו בה כלל, מכיוון שאין לה תסמינים מיוחדים, אך אז תתחילו לראות את הדם על מברשת השיניים או בכיור, וכך תוכלו לזהות כי לקיתם בה. במקרה כזה, גם אם אתם אינכם חשים בתסמינים אחרים, אל לכם להשאיר את הדלקת בלתי מטופלת, מכיוון שהיא יכולה להתפתח עד למחלת חניכיים המובילה להרס רקמות חלל הפה ובסופו של דבר אף להירקבותן של השיניים.

איך להימנע מכך? למרבה המזל, דלקת חניכיים היא מצב הפיך, ואף ניתן להימנע ממנה לחלוטין. שמירה קבועה על היגיינת פה, כולל צחצוח שיניים פעמיים ביום, שימוש בחוט דנטלי ובמי פה - כל אלו יכולים לסייע בחיטוי רובד החיידקים מן השיניים ובהקטנה משמעותית של הסיכוי לדלקת. בנוסף, גם ביקורים קבועים וסדירים במרפאת השיניים וביצוען של בדיקות נישנות אצל רופא השיניים והשיננית, יכולים למנוע התפתחות של דלקת ואף לסייע מאוד גם במקרה שאחת כזאת כבר נמצאת בהתהוות.

2. עישון

אנשים שמעשנים נמצאים בסיכון גבוה לחוות דימום מהחניכיים. כבר ידוע כי העישון לא תורם לבריאותנו כלל בלשון המעטה, וישנן שפע סיבות שהופכות אותו למסוכן גם כלפי החניכיים שלנו. שאיפת העשן מותירה בתוך חלל הפה ועל השיניים עצמם רעלנים טורדניים שקשה ביותר להסירם, והם עלולים לגרום לחניכיים להיות מגורים ולדמם, אפילו אם אתם מקפידים על כל שאר כללי היגיינת הפה באדיקות. יתרה מכך, התגובה החיסונית של אנשים שמעשנים כלפי התפתחותה של דלקת חניכיים יכולה להיות חלשה יותר, ואי יכולתו של הגוף לספק לחלל הפה החלמה ראויה, ביחד עם התפתחותו של תהליך חמצון בדם הנובע מעישון, עלולים להשפיע עוד יותר לרעה על מצב החניכיים שלכם.

איך להימנע מכך? במצב זה אין לנו הרבה ברירות אלא להמליץ לכם על הפסקת עישון כוללת. גמילה מההרגל הבלתי בריא והמזיק עשויה להוביל לא רק לשיפור במצב חלל הפה והחניכיים שלכם, אלא להטבה כללית במצבכם הבריאותי. 

אדם שובר סיגריה

3. תופעת לוואי של תרופות מסוימות

לרוב כשאתם מגיעים לטיפול ראשון אצל רופא שיניים, הוא ישאל אתכם האם אתם נוטלים תרופות מכל סוג שהוא. אם השאלה הזאת הפתיעה אתכם במידת מה ותהיתם מדוע הוא מתעניין בנטילת תרופות שאינן קשורות ישירות לטיפול אותו הוא מעניק, דעו שיש לכך סיבה טובה. ישנן בשוק כמה וכמה תרופות, שרובן דורשות מרשם, שיכולות להגביר את הסיכון לדימום מהחניכיים. כך הן למשל תרופות אנטי אפילפטיות, תרופות נגד לחץ דם גבוה וכאלו המדכאות את המערכת החיסונית. בנוסף, ישנן קבוצות נוספות של תרופות, כדוגמת אנטי היסטמינים, תרופות הרגעה, תרופות כנגד דכאון ותרופות פסיכיאטריות, המחלישות את זרימת הרוק ומייבשות את חלל הפה והחניכיים, והן מהוות סיבה נוספת לחניכיים מדממות.  

איך להימנע מכך? טרם תחילת נטילת אחד מסוגי התרופות המוזכרים מעלה, התייעצו עם רופא המשפחה או רופא השיניים שלכם ובידקו אם התרופה שנרשמה לכם עלולה לגרום לבעיות חניכיים או צימצום זרימת הרוק, ואם כן בררו האם יש חלופה אחרת שלא גורמת לתופעה. אם אתם כבר נוטלים תרופות שידוע כי אלו הן תופעות הלוואי שלהן, חשוב מאוד שתקפידו על היגיינת פה, ובעיקר על שטיפתו מספר פעמים ביום. מכיוון שלרוק יש באופן טבעי מספר תכונות המועילות לניקוי וחיטוי חלל הפה, במקרה שזרימתו מצטמצמת יש לפצות על כך בצחצוח ושטיפה מוגברים.

4. שינויים הורמונוליים אצל נשים בתקופות מחזור והריון

שינויים הורמונליים המתרחשים בגופן של נשים במהלך תקופות המחזור החודשי או בחודשי ההיריון, יכולים להגדיל את הסיכויים להופעתו של דימום מהחניכיים. למעשה, כ-50% מהנשים הנמצאות בהריון חוות סוג מסוים של דלקת חניכיים כשהן בשליש השני להריונן, כך שניתן לומר כי התופעה שכיחה ונפוצה מאוד בקרב אוכלוסייה זו. עם זאת, אל לכן להתייחס לכך בשוויון נפש, אלא לטפל באיזור ולשים לב שהדימום והדלקת לא יתפתחו לכדי מחלת חניכיים רצינית יותר.

כיצד להימנע מכך: מובן ששמירה על כללי היגיינת הפה, כולל צחצוח ושטיפה קבועים מדי יום, יכולה לעזור לכן לעבור את התקופה ללא התפתחותה של דלקת. יחד עם זאת, אם החניכיים שלכן כבר החלו לדמם, כדאי להתייעץ עם רופא השיניים ולקבל ליווי וסיוע מקצועי על מנת לצמצם את הסיכון להתפתחותה של מחלה. 

כיצד למנוע דימום מהחניכיים: אישה בהריון מחזיקה את בטנה
 

5. צריכת מזון בעל ערכים תזונתיים נמוכים

אין דרך להתחמק מעובדה זאת: הדברים שאנו מכניסים לפינו משפיעים לא רק על גזרת המותניים שלנו ועל תפקודי הקיבה והמעיים שלנו, אלא גם על שינינו וחלל הפה בכללותו. צריכה של מאכלים שומניים או עשירים בסוכרים ובחומרים מלאכותיים אחרים עלולה לגרום לנזק בל יתואר לכלל חלל הפה, כולל לחניכיים, ודימום מהאזורים הללו יכול בהחלט להיות תוצאה של תזונה לקויה ושל צריכת מזונות בעלי ערכים תזונתיים בלתי מספקים.

איך להימנע מכך? המניעה הטובה ביותר למצב שכזה היא שילוב של שמירה על היגיינת פה נכונה יחד עם אורח חיים בריא, שמהווה הגנה ראויה וחזקה מפניי תופעת הדימום בחניכיים. דיאטה מאוזנת, הכוללת בכל ארוחה מגוון פירות וירקות, יחד עם אספקה שוטפת של מאכלים המכילים חומרים חיוניים כדוגמת סידן, ויטמין D, ויטמין C, מגנזיום וחומרים אנטי דלקתיים כדוגמת שמן דגים, זוהי התשובה הטובה ביותר לבעיה זאת.

6. אי הקפדה על היגיינת פה נכונה ומספקת 

אם אינכם דבקים בשגרת צחצוח ושמירה על היגיינת פה קבועה ונכונה, גם השיניים וגם החניכיים שלכם יסבלו מההשלכות השליליות של הדבר. מובן מאליו שצחצוח שיניים פעמיים ביום לפחות, וכן העברת חוט דנטלי בתוככי הפה, אלו הפעולות הבסיסיות ביותר שיש להקפיד עליהן, אך יחד עם כך יש גם צורך לדעת כיצד לצחצח נכון. החניכיים הן רקמות רכות למדי ואם אתם גורמים להן לטראומה בצחצוח נוקשה מדי, אתם עלולים להוביל להתנפחותן ודימומן.

איך להימנע מכך? כאמור, הצחצוח צריך להיות חלק בסיסי משגרת היומיום שלכם, כמו גם העברת חוט דנטלי ושימוש במי פה. דעו כי מאכלים מסוכרים ונוקשים הם כאלו המשאירים הכי הרבה שאריות בין השיניים, ואם אתם נוהגים לצרוך מהם, השתדלו לצחצח שיניים מיד לאחר אכילתם כדי למנוע את השפעתם השלילית על חלל הפה. בנוסף, אם אתם סובלים מדימומים, הקפידו להשתמש בעת הצחצוח במברשת שיניים רכה, והימנעו מלצחצח באופן גס או נמהר מדי. בקשו מרופא השיניים או השיננית שלכם הדרכה כיצד יש לצחצח נכון.

כיצד למנוע דימום מהחניכיים: כיצד למנוע דימום מהחניכיים: אשה מצחצחת שיניים

7. מחלות כרוניות

מחלות כרוניות כדוגמת סוכרת, לוקמיה ו-HIV עלולות להשפיע לרעה על כלל המערכת החיסונית שלכם ולגרום גם לפגיעה בחלל הפה שלכם, דבר שיוביל בהכרח לנפיחויות שונות ולחניכיים מדממות.

איך להימנע מכך? אם אתם שמים לב לדם על מברשת השיניים במשך יותר משבוע ימים, בקרו אצל רופא השיניים וקבלו ממנו אבחנה האם מומלץ לכם לפנות לבדיקות נוספות כדי לשלול את האפשרות שחליתם במחלה כרונית. 

8. חריקת שיניים

אם אתם בעלי שיניים שאינן ישרות וסובלים, כמו רבים אחרים, מבעיה של חריקת שיניים, עלול להתפתח אצלכם מה שמכונה "מחלת נשיכה". כאשר אתם חורקים שיניים, תוך כדי שינה למשל, אתם עלולים להפעיל לחץ כבד על אזורים מסויימים בחלל הפה ולגרום לחניכיים בהם לסגת ולמצב העצמות במקום להחמיר, מה שמוביל לדימום מהחניכיים ומעלה את הסיכויים לחלות במחלת חניכיים.

איך להימנע מכך? ישנן מספר שיטות להפסקתה של חריקת השיניים; התייעצו עם רופא השיניים שלכם על מנת שיתאים לכם את הטיפול הנכון וההולם כדי להפסיק את התופעה ולמנוע את המנהג. 

כיצד למנוע דימום מהחניכיים: שיניים נחרקות

9. התפתחות של פצעים בחלל הפה והידבקות בהם

דימום בחניכיים והתפתחותה של דלקת באיזור אינם קשורים אך ורק לבעיות היגיינת פה אישיות, ולעיתים הם גם תוצאה של הידבקות מאחרים. מחלות חניכיים נוטות להיות מועברות מאדם אחד לאחר דרך הרוק, והדבר אומר שכל פעולה הכוללת מעבר של חלקיקים בין פה אחד למשנהו, דוגמת צחצוח באותה מברשת השיניים, שתייה מאותה הכוס וגם נשיקה עם אדם הסובל בעצמו מבעיות בחלל הפה, יכולים לגרום להתפתחותם של פצעים דלקתיים בתוך הפה ולהיווצרותן של חניכיים מודלקות. אותם פצעים, בין שמתפתחים בעקבות הדבקה ובין שבאופן עצמאי, הם חלק מהגורמים לדימום בחניכיים ויש לשים לב ולטפל בהם במקרה שהם צצים.

כיצד להימנע מכך: הפתרון הוא פשוט ביותר – לא להשתמש לעולם במברשת שיניים של אדם אחר, וכן להיזהר בשתייה מאותה הכוס ולשים לב עם מי אתם "מחליפים נוזלים". הפצעים בפה אמורים לעבור מעצמם (הרוק שבפה אמור לחטא אותם ולהעלימם בסופו של דבר), אך כמובן שיש להקפיד על היגיינה נכונה ולצחצח ביתר שאת את האזורים בהם הם מופיעים.

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.