כולנו מכירים את הסטטיסטיקה לפיה חלק לא מבוטל מהפציעות והתאונות מתרחש דווקא בבית, והדבר כמובן אינו מפתיע. הבית הוא המקום בו אנו מעבירים חלק גדול מזמננו, מבשלים ארוחות, מבלים עם בני המשפחה האחרים ונחים מתלאות היום. הפעילות הרבה מגדילה את הסיכוי להיפצע או להיפגע בדרכים שונות, ולכן חשוב לדעת כיצד לטפל בכל אחת מהפגיעות. הטיפים הבאים יעזרו לכם להכיר את דרכי הטיפול הנכונות בפציעות הנפוצות ביותר בבית, שאופן התגובה המיידי שלנו אליהן עשוי להשליך על המשך מצבם הבריאותי של הנפגעים. רק בריאות! |
1. דריכה על חפץ חד
מסמר, בורג, קוץ או שבב עץ שמפוזרים על הרצפה בבית, עשויים להוביל לפציעה או חתך בעת הדריכה עליהם.
כך תפעלו
מתי לפנות לרופא
חשוב לפנות למיון אם אינכם מצליחים להוציא את העצם החד, אם קיים חשש שחלק ממנו נותר בכף הרגל, אם דרכתם על חפץ חלוד ולא עברתם חיסון טטנוס ב-5 השנים האחרונות או אם אתם חשים בכאב מתגבר או חום מקומי.
2. חתך מדמם
חתכים הם אחת הפציעות הנפוצות ביותר, שעשויה לקרות בכל פעילות יומיומית ברחבי הבית: חיתוך ירקות לסלט, פתיחת קופסת שימורים או נפילה בעת פעילות או משחק.
כך תפעלו
מתי לפנות לרופא
פנו למיון אם הדימום לא נפסק, אזור החתך מתחמם ומתנפח, או שאיתרתם עצם זר שנתקע בתוך החתך. בנוסף, אם נחתכתם מעצם מתכתי ולא התחסנתם כנגד טטנוס ב-5 השנים האחרונות, גשו למיון על מנת להתחסן.
|
3. כוויות שמן, מים רותחים או אדים
תאונות רבות בבית נגרמות בשל מגע עם חפצים חמים באזור המטבח, שטיפת ידיים במים רותחים או קירבה יתרה לאדים או לשמן. התוצאה של מרבית התאונות הללו היא כוויות בדרגה קלה יחסית, הנחשבות לדרגות 1-2, והן מחלימות מעצמן תוך תקופה קצרה. עם זאת, קיימים דברים שחשוב לעשות על מנת למנוע צלקות והחלמה קשה.
כך תפעלו
מתי לפנות לרופא
בכל מקרה של כוויה מומלץ לפנות לרופא במצבים בהם הנפגע מתקשה בנשימה או כאשר הכוויה גדולה יותר מגודל כף יד. בכל מקרה אחר, במידה והכוויה לא מראה שיפור במצבה, גורמת לכאבים קיצוניים, מתנפחת או שמתפתח בה זיהום לאחר מספר ימים, מומלץ לפנות לרופא. כמו כן, מומלץ לקבל ייעוץ רפואי במקרה שמדובר בכוויה באזורים נרחבים באזור הפנים או בקרבת מפרקים, אזורים בהם תהליך ההחלמה מורכב יותר.
4. עקיצת דבורה
חלונות או דלתות פתוחים עשויים להזמין אלינו לבית אורחים רבים, ביניהם דבורים. בחלק גדול מהמקרים הדבורה תצא מהבית בדיוק כפי שנכנסה, אולם אם אתם או ילדיכם נעקצתם, אלה הדברים שחשוב לעשות.
כך תפעלו
מתי לפנות לרופא
יש לפנות לקבלת טיפול רפואי דחוף במקרה של התפתחות תסמיני אלרגיה כמו נפיחות, קשיי נשימה או קושי בבליעה. עשו זאת גם במידה והאזור נותר אדמומי ומגרד לאחר שחלפו למעלה מ-48 שעות מעת העקיצה.
|
5. עילפון
עילפון הינו מצב פתאומי שיכול להתרחש לאורך היום בשל חולשה כללית, מחלה או כתגובה לבהלה, פחד וכדומה. בחלק גדול מהמקרים הכרתו של המתעלף תשוב אליו מיד לאחר הנפילה, אולם במידה ואתם רואים שבן משפחה התעלף ועדיין אינו חש בטוב או שהוא חסר הכרה, יש כמה דברים שחשוב לעשות.
כך תפעלו
מתי לפנות לרופא
במידה והכרתו של הנפגע לא שבה אליו, הזעיקו אמבולנס עוד לפני שאתם מתחילים בתהליכי ההחייאה או בקשו מאחד מבני המשפחה לעשות זאת בזמן שאתם מתחילים בהחייאה.
6. תעוקת חזה
תעוקת חזה מתבטאת בלחץ וכאב בחזה הנגרמים בשל היצרות מעברי הדם בכלי הדם המזינים את שריר הלב. הכאבים מוקרנים ללסת התחתונה, הכתפיים והגב, כך שאלו סימנים ברורים למצב שכזה. התחושה עשויה להיגרם בתום פעילות מאומצת כמו אימון גופני המתבצע בבית והיא נמשכת לרוב בין מספר דקות לרבע שעה.
כך תפעלו
הדבר החשוב ביותר הוא להעביר את הנפגע למצב של מנוחה מוחלטת, כשהתנוחה העדיפה ביותר היא חצי שכיבה. אם אתם אלה שחשים בתעוקת חזה, קראו לבן משפחה ובקשו ממנו להזעיק אמבולנס. השתדלו להימנע מתזוזה עד כמה שניתן. אם אדם אחר סובל מתעוקת חזה, הזעיקו אמבולנס ובמקביל סייעו לו לעבור לתנוחת מנוחה ומנעו ממנו לזוז.
|
7. חנק מגוף זר
חנק או השתנקות מגוף זר עשויים להתרחש בבית עקב בליעה לא נכונה של מזון, אכילה מהירה וכדומה. האדם הנחנק יחל להשתעל, יאחוז בצווארו או יכחיל.
כך תפעלו
בין אם אתם חשים בחנק או שמדובר באדם אחר, הדבר החשוב ביותר הוא לנסות להשתעל עד כמה שיותר, על מנת לשחרר את החסימה שנגרמה לדרכי הנשימה.
אם הגוף הזר לא יוצא, סייעו לאדם הנפגע באמצעות הפעולה הבאה:
מתי לפנות לרופא
אם החפץ עדיין נותר תקוע, הזעיקו מיידית אמבולנס והמשיכו לנסות לסייע בהוצאתו עד להגעת הצוות הרפואי למקום.
8. התחשמלות
התחשמלות הינה מצב מסכן חיים העלול לגרום לכאבים, כוויות ואף מוות. הגורמים להתחשמלות בבית יכולים להיות רבים, החל מהכנסת אצבע אל שקע החשמל ועד למגע במוצר חשמלי מסוכן או פגום.
כך תפעלו
מתי לפנות לרופא
במידה והכרתו של הנפגע לא שבה אליו, הזעיקו אמבולנס עוד לפני שאתם מתחילים בתהליכי ההחייאה או בקשו מאחד מבני המשפחה לעשות זאת בזמן שאתם מתחילים בהחייאה.
|
9. נשיכת בעל חיים
אם ננשכתם על ידי חיית המחמד שלכם או של אחרים שבביתם אתם מבקרים, קיימים מספר דברים שחשוב לעשות על מנת להגן על עצמכם.
כך תפעלו
מתי לפנות לרופא
10. שבירת שן
שבירת שיניים או סדיקתן עשויה להתרחש לאחר נפילה פתאומית, וזו פגיעה שנפוצה יחסית בקרב ילדים שעשויים להיפגע בעת משחק או ניסיון לעיסת צעצועים.
כך תפעלו
|
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: